Математически турнири - 23

• 74 380
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Иначе класиране излиза в деня на състезанието, но то е временно класиране. След това валят контестации и класирането се променя.

Аха, ясно.
Ами... още една причина да има награждаване, предшествано от контестации на място.
Контестациите са лесни и бързи и касаят една, единствена задача. Всичко друго е технически грешки, които се оправят за секунди. Не е проблем да се направят на място, в рамките на вечерта след състезанието, както е на ПМС?

Понеже 2 години ходя със сина ми на ПМС и за това състезание също има отбори, които идват сутрин и си тръгват бързо, без да участват в контестациите. Дори си спомням, че по-миналата година едната медалистка си беше тръгнала и друг й взе наградата.
Това е право и избор на всеки. Важното е да има избор. При липсата на контестации и официално награждаване няма никаква логика да оставаш. Ако има - всеки може сам да прецени как да организира явяването си.

# 301

Понеже 2 години ходя със сина ми на ПМС и за това състезание също има отбори, които идват сутрин и си тръгват бързо, без да участват в контестациите. Дори си спомням, че по-миналата година едната медалистка си беше тръгнала и друг й взе наградата.
Това е право и избор на всеки. Важното е да има избор. При липсата на контестации и официално награждаване няма никаква логика да оставаш. Ако има - всеки може сам да прецени как да организира явяването си.

Точно това ти пиша и аз. Нищо не пречи, който иска да си отиде и в петък, да се разходи, да се наспи.
Мисля, че от състезанията при малките, само при ПМС си има контестации в този си вид и те са си с голяма тежест. Но пък м.г. дадоха толкова кратко време за реакция - няколко минути, но и беше почти 23 ч.

# 302
Прави сте, грешката е в мен.
Бях останал с впечатление, че има официално, тържествено награждаване след състезанието, на което толкова се радват децата и че е шкартирано за пръв път тази година.

# 303
  • София
Вторият е тази безмислица с провеждането и в друг град, изключително необмислено решение. Откъде накъде едно дете от София или Пловдив трябва да стане в 6 часа сутринта, да бие 3-4 часа път и да се яви уморено на състезание, а дете от Варна да се явява в града си. Или пълно заличаване на идентичността и явяване навсякъде по населени места или да си остане габровското състезание.
Ето това намирам и аз за недомислено и несправедливо. Национално сътезание, пък децата не са в еднаква позиция, ама никак. Ако беше само в Габрово, както досега, ОК. Ама така.....

# 304
Тази "изненада" е факт от дълго време:
- от поне 6-7 години повечето софийски участници отиват в Габрово, състезават се и се прибират за един ден;
- от поне три години резултатите не се обявяват веднага и съответно няма награждаване. Дължи се на огромното количество грешки, които проверяващите в Габрово допускат.

Възможно, не съм запознат с историята на състезанието. От думите на Дидева оформих впечатления, че минали години не е било така и награждаването е било част от състезанието.
В по-горен пост на Дидева,която трябва да е най-добре запозната със състезанието е написано, че няма случай досега, в който класирането да не е излизало още в деня на състезанието.
През 2009 година се наложи явилите се в ПМГ - Габрово участници да чакат един час допълнително, тъй като началният час на състезанието внезапно беше променен от 11:00 на 12:00 часа. По-късно разбрахме, че това се е наложило, за да бъде изчакан автобусът на една от софийските групи, който май беше претърпял авария някъде по пътя.
Класиране винаги е било качвано още същия ден на сайта на състезанието. До преди две години не бяха предвидени контестации и класирането беше окончателно. През 2011 в резултат на многобройни запитвания от родители и ръководители към организаторите по повод драстични разминавания между очаквани и присъдени резултати ( тогава май имаше и сгрешен отговор на задача за 8 клас) въведоха контестациите в сегашния им вид. Медалите се появиха  през 2010, преди това имаше грамоти и предметни награди. Откакто следя състезанието, не е имало официално награждаване в Габрово. Мисля, че и преди това е било така.
Дано да съм била изчерпателна.

# 305
Вторият е тази безмислица с провеждането и в друг град, изключително необмислено решение. Откъде накъде едно дете от София или Пловдив трябва да стане в 6 часа сутринта, да бие 3-4 часа път и да се яви уморено на състезание, а дете от Варна да се явява в града си. Или пълно заличаване на идентичността и явяване навсякъде по населени места или да си остане габровското състезание.
Ето това намирам и аз за недомислено и несправедливо. Национално сътезание, пък децата не са в еднаква позиция, ама никак. Ако беше само в Габрово, както досега, ОК. Ама така.....

Че то по тази логика децата, които са пътували с автобус до Габрово/рано сутринта за състезанието/ са в неравностойно положение спрямо тези от "Света София", които са си направили екскурзийка, пристигнали са предния ден, наспали са се и свежи-свежи са отишли на състезание.

# 306
  • София

Че то по тази логика децата, които са пътували с автобус до Габрово/рано сутринта за състезанието/ са в неравностойно положение спрямо тези от "Света София", които са си направили екскурзийка, пристигнали са предния ден, наспали са се и свежи-свежи са отишли на състезание.

Не говориш сериозно, нали?

# 307
Няма как да има пълна равнопоставеност. Фран е права, дори и да иронизира. Няма как някой, който е пътувал в деня на състезанието, да е така бодър и свеж, както някой, който е пристигнал предишния ден и е разпуснал по подходящ начин. Независимо, че състезанието е в 12 на обяд и от София например може да се тръгне в приличен час.
На мен не ми харесва какво се случва. Не ми харесва ( а и не само на мен), че състезанието се провежда по обяд. Знам каква е идеята - отборите да спестят някой лев от нощувка. Не ми хареса и когато моят третокласник трябваше да виси час и половина на студа, понеже автобусът на известно училище се е повредил по пътя. Не ми харесва и липсата на награждаване на следващия ден, породена пак от идеи за икономии.
Условията трябва да са еднакви за всички и регламентът да е ясен. Начало - толкова часа, край - толкова часа, такива и такива контестации за такова и такова време. На другия ден - награждаване, снимки, спомени и прочее. А това, че някой е решил да тръгне в същия ден и нещо му се е повредило... 700 участници да чакат 40 - не ми се струва редно.

# 308
  • София
Няма как да има пълна равнопоставеност. Фран е права, дори и да иронизира. Н
По това две мнения няма.

# 309
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Няма ли как да се преборим да се запази автентичността на " Хитър Петър", все пак ние сме родителите и ние плащаме участието.... Състезанието за всички да бъде равностойно- на едно място, с едни и същи проверители , по едно и също време, иначе от догодина просто да се организира във всеки град.... И КРАЙ НА ГАБРОВО

# 310
А на мен, честно казано, ми убягва иронията.
Кое е направено с повече мисъл за децата:
А. Да отидат предния ден, да видят Етъра, да се поразходят, да се наспят и да отидат свежи на състезанието;
Б. Да изпътуват 400 км. и повече в деня на състезанието, да скочат в ранни зори, да се лашкат по пътишата (на някои деца им прилошава), да гонят време и да се притесняват; и всичко, което децата видят и запомнят от Габрово, да е училището и пътя до него.
Според мен - А. Вариант Б е предимно с мисъл за училището - колко медала и грамоти ще спечели.

# 311
Не разбрах защо беше това заяждане с поста ми, но се надявам, че не е било от лоши чувства.

Обичайната практика при повечето състезания в страната е децата да пътуват предния ден - обикновено в петък. Следобед разпускат с екскурзии, посещения в музеи, разходки и други занимавки. На другия ден (събота) са на състезание. Ако нямат контестации и награждаване, отпътуват след като се наобядват. Ако има награждаване и контестации, остават и в неделя и после пътуват. Този график е при състезанията и по математика, и по информатика.
Понякога организаторите на състезанията предлагат богата програма, друг път ръководителите на отборите сами си организират програмата.

# 312
  • ride my bike...
Пътуването в петък е добър вариант, стига децата да не са втора смяна.
Във Варна в момента много голяма част от учениците са втора смяна. Може пък това да е повлияло да се вземе подобно решение. Знам ли.. Thinking

# 313
При повечето големи състезания регистрациите се извършват предния ден, т.е. в петъка. Това също е причина да се пътува в петък. Обикновено регистрациите са в следобедните часове.
За Габрово мисля, че м.г. регистрацията беше в събота сутрин преди състезанието.

# 314
да се лашкат по пътишата (на някои деца им прилошава

Дамм, моичкия според мен няма да мине без едно повръщане, пълна трагедия е на път ако не е в самолет или влак. Атобус или особено кола не се разминава без буаа Simple Smile
Иначе сме на различни мнения. При текущия формат на ХП е логично да се участва без преспиване.

Обичайната практика при повечето състезания в страната е децата да пътуват предния ден - обикновено в петък. Следобед разпускат с екскурзии, посещения в музеи, разходки и други занимавки. На другия ден (събота) са на състезание. Ако нямат контестации и награждаване,

Не мисля. Това може да е обичайна пратика на Св. София. Всички други са по-прагматични - ако има награждаване е ясно, че не може да се мине без спане, така че 1 или 2 нощи... все трябва да се спи - по-добре две.
Ако няма награждаване - значи трябва да си там за 90 минути и естествено няма идея да спиш.
Факт, че състезанието с преспиване се определя от това, дали имаш ангажименти в два поредни дни - първия - състезание, втория - награждаване.

Общи условия

Активация на акаунт