Осми клас съм вече аз :D Тема 31.

• 36 368
  • 725
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Дивана, ще се измъкнат регламенти и правилници. НЕГ май има регламентиран платен прием за чужденци. Като добавиш деца със заболявания и тези, ползвали схемата с прием в провинцията, а записване тук и ето ти ги.. 73 СОУ също има регламентиран надпланов прием за различни категории , като например  за деца на учители,  с бал, не повече от единица по-нисък от минималния за прием в училището  и други. Качен им беше на сайта, сега просто не го намирам.  Гарантирано и при другите   гимназии е така. Опекли са си работата, не биха рискували така очевАдно, ако нямаха "оправдание" за случващото се във всички тях от години.  А и да викнеш телевизията,  какво ще стане? Нарушенията, когато ги има (защото все пак има и правомерно приети деца, каквито са например заплащащите чужденци), ще останат недоказуеми,  защото  добре прикрити зад тези "регламенти" те стават факт именно под натиска на връзки от горе - на ниво министерство и инспекторат. Българска работа. Миналата година в 73 СОУ в средата на 8 клас е дошло дете от 35-то. По същото време в НЕГ, в по-горен клас,  е дошло пък дете от 73 СОУ. И в СМГ имаше такива "приети". Такова движение  в рамките на София кой регламент го оправдава Confused Някога можеше, но сега, когато вече няма приравнителни по езика (поне официално), как става? Тук оправданието вероятно ще е , освободи се място и с изпит по езика го запълнихме. Нищо, че е по средата на годината.. Подробности..

Една стара статистика по темата:

Според утвърдения план -прием за 2010/2011 (сега  са 10 клас тези деца) бройките са били следните:

91 НЕГ  - 7 паралелки х 28 деца = 196 деца. От същия випуск в края на годината на НВО по немски се явяват  204 души. 8 души отгоре.
73 СОУ - 5 паралелки х 28 деца = 140 деца. От същия випуск в края на годината на НВО по немски се явяват  150  души. 10 души отгоре.
1 АЕГ - 7 паралелки по 28 деца = 196 деца. От същия випуск в края на годината на НВО по английски се явяват  205 от учещи в училището 206 осмокласника. 10 души отгоре.
164 ГПИЕ -  5 паралелки х 28 деца = 140 деца. От същия випуск в края на годината на НВО по испански се явяват  143 от учещи в училището 144 осмокласника. 4 души отгоре.
9 ФЕГ -  7 паралелки по 28 деца = 196 деца. От същия випуск в края на годината на НВО по френски се явяват  198 от учещи в училището 199 осмокласника. 3 души отгоре.
СМГ (сборно) - 6 паралелки х 28 деца = 168 деца. От същия випуск в края на годината на НВО по английски/немски се явяват  173 осмокласника. 5 души отгоре.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2013, 17:57 от пенсионирана русалка

# 451
Фрустриращо е, много, простете за използването на таз чуждица.

Аз много се паля за такива очевидни несправедливости, особено ако нямам личен мотив. Като преди 3 години с измамите в СМГ за петокласниците...

Пак погледнах списъка на болестите - става дума за наистина тежки заболявания.

# 452
  • София и там където не се пуши
Причините може да са различни, близнаци, чужденци и т.н. Също така деца с увреждания, които може да са в такива гимназии, спечелили конкурс и т.н. Не ги мислете тези неща.

Абсолютно не съм съгласна, че не трябва да ги "мислим тези неща". Вероятно отново става дума за нарушения в системата, които са част от всички схеми на нарушения в държавата. Нямам никакъв личен мотив в случая - децата ми влязоха всеки по първото си желание на първо класиране (можеха да влязат в почти всички от т.нар. топ училища) - но как се чувстват тези деца и родители, на които няколко стотни не са стигнали за желаното училище? След много вложен труд, емоции и средства. А след това поне 10-ина деца попадат някак там, неясно по какви критерии. Това по някакъв начин е и в ущърб на останалите деца - нали някои училища намалиха паралелките до 26, за да е по-добър учебния процес, а сега... 31 деца. (цитирам Непокорна за Втора немска)

В момента наистина обмислям дали да не звънна на приятели от някоя телевизия. Ако всичко е наред, нека разкажат как е станало наред. 

Звънни, таман ще ти обяснят, както виждаш тук нашите мами не ползуваха например за близнаци привилегията, ама тя си е регламентирана; и чужденците - влез в прием и виж първо дали си прочела условията за прием в училищата. Пък все пак мислим за теб, да не се излагаш  newsm78 newsm78 .

Съученички на синът ми, близначки и те не ползуваха превилегия, всяка си отиде там, където е влязла. Приятелка с трима близнаци сега ще бъдат 11 клас и те са в три различни училища. Но пък има доста, които си го ползуват - това са годините с най-много близнаци.

А Русалка каза за деца на учители, това го има ако влязат децата в АК(по общия ред) , да са без такса или с намалена такса, също така абсолютно съм сигурна, че НПМГ, деца на учители, ако не бъда приети по общия ред също не може. Малко ме съмнява, че и в което и да училище може    newsm78 .

Но деца с увреждания спечелили дадени конкурси, като деца с увреждания, (не като деца с ТЕЛК) имат някакви превилегии в математически и езикови също. Защото да поясня, че децата със СОП могат с превилегия да са в определени гимназии тип техникуми. И да кажа, че не съм се задълбочавала толкова, чула недочула, синът ми имат дете с увреждане над бройката, което много уважават и обичат и никой не си е и помислил да го обижда с каквото и да е било, но официално там не се влиза с превилегия, само дочух за конкурс.

Не зная дали са несправедливости, просто няма лошо да попиташ. Тамън ще разкажеш. Но тези деца, които са приети допълнително може и да са с по-висок успех поначало от доста от децата в гимназията.

# 453
  • София, Младост 2
В нашата паралелка - 8А в Първа АЕГ - допълнителното дете е близначка (момчето е прието, тя е с много нисък бал за момиче, но си ползва близнашката привилегия). В една от другите паралелки има азиатско момиче, което лошо говори български, явно е по квотите за чужденци.

Никак не подценявам парашутизма, има си го открай време - но поне няколко от допълнителните деца обичайно са си легитимни.

# 454
  • Варна
Нашите са цвете значи,само с 6 деца отгоре на 9 паралелки(5 английски и 4 немски). Simple Smile
Не е приятно изобщо това.Все пак едно е 26 деца в клас,съвсем различно е 31-2. Rolling Eyes

Русалке,това с отпадането на приравнителните май не  е така.Лятото като влизах периодично в сайтовете на тукашните ЕГта имаше обявени места свободни за 9,10,че и 12 ти клас.И съответно обявени дати за изпити приравнителни. Thinking

# 455
Със сигурност има деца, които регламентирано са над бройките. И ще съм много щастлива, ако всичко е по регламент. Но другото наистина би било нечестно.

Някъде в края на 90-те, един приятел, журналист от Бургас, заедно с негова колежка, бяха направили разследване за прием на деца в езикови паралелки в града с фалшиви медицински. Системата така действаше, че тях ги осъдиха в Бургас, на три инстанции. Те обаче се заинатиха и заведоха дело в Страсбург, което спечелиха. И преди 2-3 години държавата ги компенсира със солидни суми, съгласно решението в Страсбург...

Т.е. системата е трудно пробиваема, това исках да кажа с горната история.

# 456
  • София
Деска, в София от години по езиковите  няма обявени такива места. Но това не пречи класовете да набъбват ежегодно. В края на 8 клас познато дете напусна АЕГ. Мястото не беше обявено никъде, следователно официален приравнителен също нямаше.

Дороти, за да го напиша, значи съм убедена. Чела съм въпросния регламент, беше  си качен официално на сайта им. Не съм написала, че детето щом е на учител и хайде хоп, влиза автоматично в 73 СОУ току-така, дори и двойки да има. Написах, че има изрично условие балът  му  да не е с  повече от единица по-нисък от минималния за прием според статистиките на МОН.  Тоест при минимален бал от примерно  34 за момче, син на учител би  влязъл и  с 33. Само това написах.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2013, 18:28 от пенсионирана русалка

# 457
Нашите паралелки са по 26, а не по 28, ученика. Така са обявени. Ние сме "а". Засега не знам да има допълнително приети, дано да няма. Тъпканицата сваля качеството.
Знам за близнаци, от които единият отиде МГ, а другият- езикова паралелка.

# 458
  • 1st floor
Имаше и нещо за деца с еднакви балове, но не си спомням в тези случаи какво се правеше... newsm78 Приемаха се всичките деца или се гледаше дипломата? newsm78 За Английската написах бройките, без да казвам, че са стопроцентови парашутисти. Може би си има обяснение. Знам за едно  от децата, че е прието със сериозно заболяване...Ама редно би било, както изписват баловете на таблици пред вратата на у-щето, така и да обяснят, че има деца влезли там по друг параграф...Така ще се запази всеобщия мир и спокойствие! Laughing

# 459
  • Варна
Според мен се дължи на еднакъв бал и близнаци.
При нас от 8 паралелки в немската са +2 и в двете английски +1, останалите са по 28.

Сега гледам, че в 1ЕГ, 4-те немски са си с по 26 деца, но странното е в английските - две с по 26 и три с по 28  newsm78. Логиката не е ли надплановия прием да се разпредели по равно. А може да си пазят местата за новодошлите към 1.10  Joy

Това за 73-то е много несправедливо. Като иска да учи при майка си да си наляга парцалите и да чете. Те много добре си учат децата. Все на майките си ли ще разчитат? Аман от привилегии!

За приравнителните и при нас ги има. От 6 деца приеха само три. Едното девойче кандидатстваше за място в паралелка информатика с АЕ в 10 кл. и бяха И насрочили изпити по информатика 9 кл., АЕ 8 кл. и АЕ 9 кл., като изпитите по АЕ бяха писмен и устен, всеки от тях по 180 мин.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2013, 23:49 от ina_19761

# 460
При еднаквите балове пак имаше някаква формула - първо балообразуващите, после дипломата и още нещо... Т.е. по правилата еднаквият бал не води автоматично до приемане на всички деца, изкарали го.

Едно до две деца в паралелка над прием - как да е. Но, както бе споменато - от 28 до 32 в две паралелки на Втора немска и по 31 -  в другите две - ми се вижда твърде много, за да е напълно по правилата.  newsm78 Много ще се радвам да ме опровергаят.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 22:17 от Divana

# 461
  • Варна
Е, разбира се конкретния случай е извън пътя. Имах предвид по скоро за училища като нашето - за 8 паралелки +4 деца.

# 462
В нашата паралелка "ж" на Френската гимназия, децата се оказаха 30, а при записването ни в началото на юли бяха 28, колкото е бройката за прием.

# 463
Е, разбира се конкретния случай е извън пътя. Имах предвид по скоро за училища като нашето - за 8 паралелки +4 деца.
Само да добавя, че и при нас в паралерлката по информатика има вече +1! Информираха ни тази седмица

# 464
Хайде, не остана!!! Нашата паралелка би трябвало да е 26 ученика, но доколкото разбрах на РС в класа ще имаме близнаци.

Общи условия

Активация на акаунт