Студенти в чужбина - 4

• 81 105
  • 757
  •   1
Отговори
# 330
Ей, ако прекръстите темата на "Студенти във Великобритания" и ще ме изхвърлите от нея Simple Smile Аз нали имам студентка в Германия, която по едно време беше кандидат-студентка в Шотландия. Шегувам се, да не се засегне някой Laughing
Пък и знам ли втори номер накъде ще се ориентира след някоя година.
Тук по-напред две майки на бъдещи психолози във Великобритания писаха - да ги питам за мнения как виждат реализацията на децата след време? Дъщеря ми се прехвърли т.г. психология, та да посъбера мнения евентуално за перспективите с психология в чужбина.

# 331
Ей, ако прекръстите темата на "Студенти във Великобритания" и ще ме изхвърлите от нея Simple Smile Аз нали имам студентка в Германия, която по едно време беше кандидат-студентка в Шотландия. Шегувам се, да не се засегне някой Laughing
Пък и знам ли втори номер накъде ще се ориентира след някоя година.
Тук по-напред две майки на бъдещи психолози във Великобритания писаха - да ги питам за мнения как виждат реализацията на децата след време? Дъщеря ми се прехвърли т.г. психология, та да посъбера мнения евентуално за перспективите с психология в чужбина.

Виждам светло бъдеще, пари, успех ...в кристалното кълбо.  Joy
Честно казано - това е професията на бъдещето, която има приложение във всички сфери - дизайн, компютри - на наши приятели сина учи математика и магистратура психология, защото създава програми на компютър, в спорта - добре платени са психолозите на шахматистите, психолози в офиси, подбор на кадри, криминология....в болниците - профилактика, превнции, пробации - всичко, за което се сетиш и то все в чужбина. По план схема трябва да бъде въведено и в Б-я, има много "коуч", но те са без образование - пуц -  ако ти е ясно, но по телевизията се показват и имат бая зализани кабинети и офиси в София.
Знаеш, че тук споделяш на приятелка и в чаша вино давиш проблема - да ама до другия път. Така се създават битовите алкохолици. Би трябвало да се търси решение - не само йога и не задължително психиатър. Винаги предлагат тези две решения и великото - ограничете стреса.
Добре се е ориентирала - какво  е учила преди това?

# 332
Изкара една година право, но установи, че й е интересно само наказателното, а останалите били пълна скука. Ама както писах май в другия форум, на мен психологията ми изглежда като философията и политологията - супер интересно за учене, но без особени шансове за реализация. Освен ако не се вземе нещо допълнително като магистратура, напр. човешки ресурси, работа с различни социални групи и т.н. Тук влизат и разследванията и криминологията, естествено, които са й най-интересни. Но само с психология...
Но понеже се надявам в това отношение да имам ретроградна мисъл и хич да не съм права, ми е интересно какво мислите вие Laughing

# 333
Още при кандидатстване пише какво можеш да работиш като завършиш.
Естествено магистратурите помагат, но още по добре ако е нещо съвсем различно. Втори пример - психология и фотография - мой познат - сега снима за Нешънъл.
В съвременния свят стремежът е да предложиш умения и знания, комуникативност, креативност, а не чиста специалност.

# 334
Изкара една година право, но установи, че й е интересно само наказателното, а останалите били пълна скука. Ама както писах май в другия форум, на мен психологията ми изглежда като философията и политологията - супер интересно за учене, но без особени шансове за реализация. Освен ако не се вземе нещо допълнително като магистратура, напр. човешки ресурси, работа с различни социални групи и т.н. Тук влизат и разследванията и криминологията, естествено, които са й най-интересни. Но само с психология...
Но понеже се надявам в това отношение да имам ретроградна мисъл и хич да не съм права, ми е интересно какво мислите вие Laughing
Не знам защо, може би повлияна от българския модел винаги съм мислила, че правото е малко семейна професия, нали се сещаш - бащата адвокат и т.н. И вероятно затова винаги ми се е струвало малко трудна работа българин да се реализира в тази област навън. Така че може решението да е за добро. Само времето ще покаже, но нашите притеснения са си все налице!

# 335
Още при кандидатстване пише какво можеш да работиш като завършиш.
Естествено магистратурите помагат, но още по добре ако е нещо съвсем различно. Втори пример - психология и фотография - мой познат - сега снима за Нешънъл.В съвременния свят стремежът е да предложиш умения и знания, комуникативност, креативност, а не чиста специалност.

То може и да пише, ама на немски. Пък немският не ми е силната страна Joy
 bvelikova72, права си - ние ако не за едно, за друго ще се притесняваме. В случая дъщеря ми сама си избра правото, още от 10-ти клас говореше за него. Затова сега си мисля дали смяната не е някакво емоционално решение, повлияно например от това, че другите специалности завършват за три години, а за правото учи пет, после още две стаж и т.н. Да я привлича по-близкият хоризонт, макар че с магистратурата пак стават пет. Доколкото я познавам, нямам съмнения, че психологията ще й е много интересна. Дано да е право детето, като казва - споко, знам какво правя Simple Smile

# 336
То май в Германия всяка специалност отнема много време, поне с такива впечатления съм от детето на моя близка колежка. И аз все се тревожа, че взимат емоционални решения, и на мен все ми се отговаря да съм спокойна. Но май е нормално на тяхната възраст това, а пък на нашата да сме все по-неспокойни. Въобще взривоопасна комбинация си става!

# 337
  • София
irenapleven, психологията не е това, което беше.  Grinning Реализация има във всички сфери, за които се сещаш. На запад във всяка фирма има екип психолози. Практичен избор е. А щом му харесва на детето, още по-добре.  Peace

bvelikova72, колкото и да сме неспокойни, трябва да се стараем да не изнервяме децата... На теория поне, на практика - знам за какво говориш!  Mr. Green

# 338
Относно така модерната напоследък психология, много го мисля и аз. Междувпрочем както и тук и в UK за тази специалност кандидатстват най-много хора и била с най-високия бал, поне така ми каза един мой познат който живее там.  Три години моя син говореше, че ще учи нанотехнологии и физика, ще ходи да работи в Церн, и накрая в последния момент каза Психология. Беше драма в къщи, опитвах се да го разубедя, но не директно, ами му казах, че сме съгласни, затрупах го с книги на Фройд, Юнг (това е психоанализа, но поне да придобие малко представа какво ще учат), разни съвременни теории по психология, дори говорих с една водеща психоложка. Целта беше сам да се разколебае, защото ние имаме други професии, аз имам доста добър бизнес много далеч от Психологията, но твърдо го беше решил. Тази психоложка ми каза, освен всичко останало, че е съвсем естествено в съвременния материален свят хората да се нуждаят повече от духовното, от себепознанието, особено когато са млади и имат повече време да се замислят над основни въпроси на живота. Но също и ми каза, че оръдието на труда на психолога е речта, и ще бъде много трудно ако не е матерния език. Не че няма да се справи, но все пак е допълнително предизвикателство. И друго се опитвах да му обясня, че както не е по четенето и писането, той е силно екстровертен тип, ще му бъде трудно. Обаче на всичко това ми отговори, че ще даде всичко от себе си за да успее и при тези думи какво мога да направя аз освен да го подкрепя в тома начинание.
За бъдеща реализация в Бг съм скептична, въпреки че ме убеждават приятелките, че нещата се променят, пък и има психолози в болници, училища, полиция, големи компании, при подбор на персонал и т.н. Пък ако реши да се установи другаде поне ще има призната диплома и котирана професия.

# 339
В университетите в Англия има чиста психология - научна работа и практична психология. И в двете специалности залагат на практическите занимания - както те казват 70 процента оценка при практика и само 30 теория. Основното е работа по проблеми и казуси, отделни групи и т.н. В Софийски тази година психологията е с най-висок бал, но за сметка на това учебниците продължават да са от 78 година. Практическите занимания провеждат в училища - училищен психолог, или в групи с асоциално поведение. И друго  - къде????
В дипляната, която изпратиха на дъщеря ми основната тема на един от преподавателите , и което ще учат при него е работа с глухи и слабочуващи - шокът от оглушаването и още по-големия шок при трансплантацията на слухов имплант и придобиване на слух. Как трябва този човек словесно и  визуално, и психически да бъде подготвен за това, което ще чуе, тъй като мозъкът му не е работил до сега на тази вълна. И това ако не е работа мечта!!!!
И примерите са хиляди.
Що се отнася до "водещите" психоложки в България - това е професия на езика, а правото, а журналистиката???? Да не учат децата в чужбина, защото тя е завълшила НБУ.? А като е професия на езика защо не го ползват тук в Б-я. Последната, която чух по телевизията имаше прекрасно "е" - без да се обиждат от Варна.
Всяка професия е чудесна и интересна стига да ти носи удоволствие и предизвикателство. У нас професиите са станали само работно време и възможност да вземеш мижава заплата. А сигурно всички имаме професии мечти и идеи как да работим!

Приятелка от Лондон ми писаха, че там е 10 градуса. Странното било , че от едната и страна в метрото,  мацката била с потник и рунтави апрески, от другата с кожено палто и сандали, а тя по средата с яке, дънки, маратонки. Те я успокоили, че става студено и да не бърза да се облича толкова, а постепенно . Така че - дрехи за постепенно обличане - тип зелка - потник, блузка, жилетка, яке...Освен това там нямало дата за пускане на парното - имали климатици!!! Joy

# 340
  • някъде из облаците
irenapleven , нямах впредвид да прекръстим точно тази тема   Embarassed, явно не съм се изразила добре, на мен лично си ми харесва и така, също така много ми е приятно да чета информацията за студентите в различните страни. Но като цяло смятам, че информацията за кандидатстването във Великобритания се размива и е малко трудно на новодошлите да се ориентират  Wink , не че мен ме вълнува точно това, та за това предложих да има отделна тема.

Бибилота , честно казано за първи път чувам там да има климатици  Joy в Англия, лятото беше много горещо и точно това коментирахме с децата, че до сега не са видяли климатици  hahaha.
А пък ние през зимата като бяхме, облечени с якета, шапки, шалове и гледаш деца по полички с някакви дълги чорапи и много тънки якенца, нещо като сако  #Crazy направо срам ме хвана, а видяхме и едно бебе, което риткаше в количката с боси крачета #Crazy Дъщеря ми разказваше за неин колега, който декември ходел на лекции по джапанки, къси панталони и тениска  Joy

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 19:32 от valha

# 341

Бибилота , честно казано за първи път чувам там да има климатици  Joy в Англия, лятото беше много горещо и точно това коментирахме с децата, че до сега не са видяли климатици  hahaha.

"Те такова животно нема - казал шопа като видял жираф" Може би ти си права - аз не съм била в Лондон, но и в Париж не видях климатици - онези големи капещи кутии, които хората кичат по фасадите си, но ...като влезеш хладно. Знам, че за модерните сгради конструктивно са предвидени климатици, забранено е поставянето на исторически сгради и на видими места. Трябва общо разрешение, което трудно се получава.
Може би девойките, които са англичанки - онези от метрото, знаят малко повече от мен, която живее в село София и на балкона и капе климатика на съседите.

# 342
Е то никъде по Европа няма такива чудеса, накачулени по фасадите. Но за Великобритания със сигурност каза дъщеря ми, че тази година изобщо за пръв път са имали нужда от климатици.

# 343
Е, щом една приятелка от Лондон ти е писала, че две англичанки от двете й страни в метрото са й казали, че няма парно, а има климатици, значи е така.
И на мен ЕЖК да прескачам, ако не ми се чете или да си пиша на лични, ама аз случайни жени не слушам какво ми говорят.
Та, Бибилота, ние не знаем повече от англичанките в метрото, които са казали нещо на приятелката ти от Лондон, но бъди сигурна, че твоята дъщеря ще живее на парно, а не на климатици.

# 344
С една дума, нуждата от затопляне е по-голяма от тази за охлаждане.

Общи условия

Активация на акаунт