Студенти в чужбина - 4

• 81 057
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
  • UK
При нас пък само първата година можеш да си на общежитие към университета, след това можеш да си търсиш квартира или да си на общежитие към Unite, което излиза доста скъпо.
Ние, слава богу, нямахме проблеми с квартирата, намерихме я бързо, точно срещу унито, 280 паунда месечно на човек, обзавеждането не е особено модерно, но като за трима студенти е биващо.

# 436
При нас пък само първата година можеш да си на общежитие към университета, след това можеш да си търсиш квартира или да си на общежитие към Unite, което излиза доста скъпо.
Ние, слава богу, нямахме проблеми с квартирата, намерихме я бързо, точно срещу унито, 280 паунда месечно на човек, обзавеждането не е особено модерно, но като за трима студенти е биващо.

Пак не е много евтино. Това цена със сметките ли е или без?

# 437
А всъщност за второкурсниците не достигат местата в общежитията или просто те не кандидатстват по някакви причини, например че е по-скъпо?

По-скъпо е. Ние сме на общежитие, предпочетох сигурността.

Определено на общежитие е по-скъпо, но по-сигурно. Но пък накуп се плащат доста пари. Ние също оставаме на общежитие, знаем, че е чисто и много топло, близо до университета и в същото време в центъра на града, няма нужда от превоз и върви пеша. Негови приятели обаче имат проблеми с намирането на квартира и сега са настанени нелегално при други приятели. Дано скоро да се уредят, защото си е притеснение и за тях и за родителите им. За другата година и той смята вече да търси квартира, но има много време до тогава, ще мислим.

# 438
Да, мен също ме притеснява това, че се плаща накуп. Айде първата година мина, но за втората...нали се надяваме и да започнат да работят. Иначе както и да го погледнеш, евтини варианти няма. Просто с нашите доходи оттук...смешна история са те. Но когато си там и планираш нещата, имаш повече време да ходиш по огледи и да преценяваш. Когато си притиснат от времето, става доста притеснително.

# 439
Да, мен също ме притеснява това, че се плаща накуп.

И при нас искаха да плащаме накуп, но имаше опция за 3 и 10 вноски, ако представиш гарант живеещ и работещ в УК. Възползвахме се.

# 440
pticasprujina, в продължение на горния си пост, не видях, че  си писала, нали сме говорили, че в Абърдийн наемите и общежитията са по-скъпи от Глазгоу. Ние като търсихме квартира цените бяха около 300 - 350 паунда на човек, без сметките, и ако добавя и тях ми излиза почти колкото за общежитието, което е 424 на месец. За това и тази година заложихме на сигурно.

# 441
Да, днес срещнах позната, на която дъщеря и учи в Абърдийн, доста по високи били там цените като цяло. Май го бяхме коментирали тук, че е поради факта, че е център на газодобивната и нефтодобивна промишленост.

# 442
pticasprujina, в продължение на горния си пост, не видях, че  си писала, нали сме говорили, че в Абърдийн наемите и общежитията са по-скъпи от Глазгоу. Ние като търсихме квартира цените бяха около 300 - 350 паунда на човек, без сметките, и ако добавя и тях ми излиза почти колкото за общежитието, което е 424 на месец. За това и тази година заложихме на сигурно.

Да, говорили сме. Мисълта ми беше, че ако не е голяма разликата, общежитието е по-добър вариант, поне според мен.  Пропуснала съм, че adorable™ e в Абърдийн  Thinking

# 443
pticasprujina, точно така е, дето ще се занимава с хазяи, гаранти и т.н. или пък ще е отдалечено място и ще плаща и за транспорт.... Аз се надявах, че разликата в цената е голяма и ще намерим квартира. Но като видях цените се отказах.

# 444
  • UK

Пак не е много евтино. Това цена със сметките ли е или без?

Със сметките, като включим и интернета излиза около 290. В Абърдийн съм, да и тук принципно е малко по-скъпо. Simple Smile

# 445
  • Варна
И за нас варианта с квартирата се оказа по-добър. От тази година общежитието е около 400 п / на месец с консумативите, а квартирата 200 п + консумативите / около 240 ще излезе може би общо, зависи от отоплението. / Но пък синът ми я нае по- рано, от август и може би затова цената е по-изгодна. Плащането става месец за месец  , само с едномесечен депозит, което също е добре, че не се дават големи суми на куп. Другият плюс е ,че са по-близо до центъра и малко по-близо до Университета , от Фърхил. Мебелировката в квартирата е сменяна миналата година, така че всичко е почти ново. Да не споменавам ,че така се учи сам да си следи кога да си плаща сметките за тока и интернета , ако иска да не му ги спрат  Mr. Green

# 446
И ние ги изпратихме в събота с неговия приятел. За Летище Станстед, от там за Колчестър в Университета на Есекс.
Какво да ви кажа, много трудно беше на летището. И за него, и за нас. Weary
Първите впечатления също не са еднозначни, малко градче 100 хил.жители, така пише, но им се струва много малко на фона на София. Били попаднали в средновековието. Иначе общежитието е чисто ново и супер, но срещат едно пренебрежение меко казано от страна на англичаните, които преобладавали в общежитието. А и не разбират съвсем всичко, което им говорят, те си говорят на жаргон или много бързо. Дано бързо да се приспособят към средата и да нямат проблем с езика на лекциите. Иначе още снощи бяха на някакво парти, не особено ентусиазирани. Не работело нищо в неделя и нямаха много избор на храна, дано са намерили какво да ядат. Компа на моя също не можеше нещо да се свърже с интернета в общежитието, добре че една майка беше споделила че са имали проблем с грешен IP, сигурно това ще да е проблема и при нас. Днес ще го оправят. Говорихме по телефона, и писахме от скайпа на телефона. Така като гледам постоянно мисля колко е часа и кога ще се чуем, надявам се това чувство да изчезне, защото имам много работа и съм силно разконцентрирана. Писах снощи списък какво да си купят за начало в кухнята, разни посуда, олио, захар, сол, стана един списък от 50 неща. А си мислех, че моето дете е много оправно, ама явно майчиното чувство да се притеснявам няма край. Поне радостното е, че в София винаги съм се притеснявала като ходят по дискотеки и партите през нощта, а за там някакви ми е спокойно от гледна точка на сигурността. Стана много объркан пост, ще ме извините.

# 447
И за нас варианта с квартирата се оказа по-добър. От тази година общежитието е около 400 п / на месец с консумативите, а квартирата 200 п + консумативите / около 240 ще излезе може би общо, зависи от отоплението. / Но пък синът ми я нае по- рано, от август и може би затова цената е по-изгодна. Плащането става месец за месец  , само с едномесечен депозит, което също е добре, че не се дават големи суми на куп. Другият плюс е ,че са по-близо до центъра и малко по-близо до Университета , от Фърхил. Мебелировката в квартирата е сменяна миналата година, така че всичко е почти ново. Да не споменавам ,че така се учи сам да си следи кога да си плаща сметките за тока и интернета , ако иска да не му ги спрат  Mr. Green
Добре сте направили, че сте я наели от август, ние нямахме тази възможност. Днес агенцията няма да работи и от утре чакам пак вести. Дано до края на седмицата се наредят нещата, чувствам, че вече е изнервена, но как да помогна...Уж искат сами да се оправят, пък се изнервят от трудностите.

# 448
  • Бургас
Здравейте, в  Единбург общежитието на Unite първата година беше 430 лири на месец, а тази година е станало  480 лири. Явно цените на наемите в общежитията са скочили навсякъде.Сега дъщеря ми е на квартира- 290 лири е наема на човек като в него влиза и водата. Успяха да си намерят евтина квартира( като за Единбург) ,защото я взеха още август.  Сметките ще плащат  наведнъж- декември месец.Интернетът  е 24 лири и е доста по- слаб от този в България. Сега се чудя колко пари да предвидя за другите сметки на месец.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2013, 14:09 от eli_q

# 449
Понеже се коментират цените, да кажа какво е положението във Фърхил тази година:
Месечна такса с отстъпка (затова, че е втора година) - 342 паунда; 100 паунда еднократно за телевизия интернет и още някакви битовизми. 300 паунда депозит, който се възстановява. Плащаме месец за месец (имаме гарант). И бонус - ваучери за Теско на стойност 200 паунда.

Общи условия

Активация на акаунт