Бившият ми съпруг ме държи в "шах"!

• 1 853
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте!
Бившият ми съпруг, баща на децата ми, подписа пред Нотариус Декларация, че мога да ги извеждам зад граница. На излизане от кантората, той ми заяви, че винаги може да оттегли съгласието си, т.е. ще ме държи в "шах".
Майка ми работи в чужбина и аз планирам да живея при нея с децата. Страхувам се да кажа на бившия си съпруг за моето решение, защото той може да оттегли съгласието си, подписано пред Нотариуса.
Той никога не се е интересувал от децата и те не искат да го видят, но аз се притеснявам, че той ще се опита да ни върне обратно, ако заминем и се установим в чужбина.
Какво бихте ме посъветвали да направя?
Благодаря Ви предварително за съпричастието!  bouquet

# 1
В съседната тема се обсъжда подобен въпрос. Погледни я.
Моят съвет е консултация с адвокат, дори с няколко адвоката.
Успех.

# 2
защо да те държи в шах ?  това си е негово право.
то ако погледнеш реално и ти го държиш в шах - ще върнеш или не децата, ще може ли да ги види или не  Laughing

# 3
Имаш подписана пред нотариус декларация, нищо повече не би могъл да направи бившия ти мъж! Ако ти самата му дадеш дума, че няма да я използваш без изрчно негово одобрения- вероятно той няма да ти набляга на правото си да я оттеегли.
Т.е. би трябвало тези въпроси да се решават съвместно.

Личен пример- още няма официален развод, живеем отделно, имам подписана безсрочна декларация. Мъжа ми, заради негови си предразсъдъци не одобрява мястото (в чужбина) където искам да заведа децата. Казах му (и ще си спазя думата бъпреки че ми е неприятно) че няма да заведа децата никъде в чужбина без изричното му съгласие. Мога да ги заведа на подобно място в БГ, но не и в чужбина.

Децата са общи и смятам че е редно да има реципрочност- т.е. реедно би било и аз да му подпиша декларация за извеждане и също да ми обещае да иска моето съгласие за пътувания.

# 4
  • Бургас
Декларацията за напускане на страна позволява ли промяна на постоянен адрес? Той би могъл въпреки нея да ви върне в БГ. И да може да я дръпне по всяко време. Редно е да се говори с него и да се разберете като хората. Аз разполагам с такава декларация, но никога не бих си позволила да се преместя да живея другаде, без БНД да е съгласен. Какъвто и да е, той е баща и има право да участва в това решение.
Преди по – малко от година имах предложение за Белгия. Говорих с БНД и беше съгласен да се преместя там с детето. Но дадох ума, че ще намеря начин детето поне веднъж в месеца да е в БГ. И смятам, че така е редно да бъде.

# 5
Не те държи в шах, това е истината.
Ако имаш намерение да живееш постоянно в чужбина то тогава нему го казвай. Заминете и се установете и в последствие го уведоми за промяната на местожителството ви. Тогава и да отегли съгласието си това ще е валидно за следащо пътуване. Разбира се, това означава, че няма да можев да пътуваш до Б-я, поради което казах, че можеш да постъпищ така само ако си решила за постоянно да живеете в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт