"Прясна" раздяла и преспиване на детето вече в 2 къщи

• 9 098
  • 62
  •   1
Отговори
Здравейте,

От скоро сме разделени с БНД, нямахме брак. Момченцето ни е на 4 год. и то има много силна връзка с баща си, който е страхотен татко и много обича сина си.

Решихме да се разделим цивилизовано и определихме понеделник и сряда детето да спи при него, както и през седмица за уикенда.

Детето определено изживява раздялата и аз мисля, че това местене през ден, два да спи в различни къщи не му се отразява добре, особено в преходния период, докато не е свикнало. От друга страна разбирам и БНД, който също иска сина му да остава при него за през ноща, да си закусват сутрин и да го води на градинка.

Опитах се да разговарям с него, да не го разнасяме като мечка по къщите поне в началото, но той не е съгласен. Аз нямам против да го взема често, да ходят където поискат, но да го връща да си спи в неговото легло.

Какъв режим за оставане с преспиване е нормален и най-добър за детето в преходния период, при така наречената "прясна" раздяла?

# 1
като му харесва на детето такъв режим да си остане както сте се разбрали.
май на теб (а не на детето) не ти харесва това и не искаш да се разкарва детето. нека да си остане при баща му  и тогава въпроса с разкарването е решен.  ако не се разберете вие тогава отивате в съда. вярно е ,че през седмицата няма да има преспиване , но събота и неделя (през седмица) ще го определят. вариант е и бащата да вземе правата.

# 2
Не е добре за сънят и психиката на детето толкова често местене дори и да му е приятно на пръв поглед. Фиксирайте 2 дни в седмицата - един през работните дни и един през почивните. Постепенно психиката ще се нагоди и няма да е проблем.

# 3
  • Бургас
Съгласна съм с Октоподката. То и за това се казва "режим на свиждане", защото режимът не е хаотично понятие - на кой когато му скимне.
Даже си мисля, че и през работните дни не е необходимо детето да спи при баща си. Но може примерно през седмица в петък и събота, щом иска да го води на градина. Така ще е и два дни с баща си.
Когато порасне, ако иска може да остава и през седмицата, но сега е малък и трябва да има последователност, за да не е травмиращо за него.

# 4
И моето мнение е както детето се чувства добре. Ако отива с желание, да отива.  Peace

# 5
Една стара история от форума: Преместили се младото семейство в ново жилище и първите месеци детето се напикавало до леглото си защото когато се събудело и не знаело накъде да тръгне към тоалетната. Сменяйки жилище се сменят много простички неща все важни за детското развитие - твърдост на матрака, температура и влажност на помещенията, посока на леглото, нощни шумове и т.н. Възрастните трудно се адаптираме към такива промени, а какво трябва да се очаква за дете след като всички възрастови психолози съветват за спокойствие, сигурност и постоянство.

Имам проблеми със съня от дете и дълго мога да ви обяснявам какво, защо и как.  Peace

# 6
да не ходи на градина тогава. там също е на нов креват.

# 7
  • Бургас
Така е, има неща, които ние като възрастни просто не отчитаме, но за децата са много важни, дори и подсъзнателно.
Но и като възрастни ако разсъждаваме - как ще се чувствате, ако трябва два дни в седмицата да спите на друго място? При това разкъсано два дни, а не последователно?
Хич няма да ми е комфортно.

# 8
Не знам какъв съвет да дам, но определено според мен е по-добре да се съберат дните. През ден ми се вижда натоварващо за детето  Rolling Eyes

# 9
да не ходи на градина тогава. там също е на нов креват.

Сънят в градината е 90 минути и няма нищо общо с дълбокият нощен сън. Прочети малко за хормона на растежа, как и кога се синтезира и дали е удачно деца изложени на стрес (раздялата на родителите) да имат проблем със съня, което страшно бързо рефлектира върху здравето им на толкова нива колкото не познаваш нюанси на червения цвят.

# 10
  • Бургас
Освен това сънят в градината е абсолютно всеки ден, по режим, т.е. по час. Всеки ден, в един и същи час, по едно и също време. А не в понеделник и сряда, или пък вторник и събота, еле пък през седмица.

# 11
Октоподката много добре е обяснила причините защо не е полезно за дете на тази възраст да се 'разнася' така по различни къщи, и аз заставам зад това мнение  Peace
и аз мисля, че това местене през ден, два да спи в различни къщи не му се отразява добре, особено в преходния период, докато не е свикнало.

по-важното е, че и ти виждаш, че за детето не е добре, значи трябва да промените положението. защо не съберете един от дните през седмицата с уикенда - например петък, събота и неделя да е при него (през седмица, примерно) или събота, неделя+ понеделник?

# 12
На мен ми е трудно да дам еднознаен отговор... Била съм и от страната на детето, и от страната на родителя. От една страна е хубаво да остава по-често при бащата, точно докато свиква с това, че не са вече всички в една къща и той му липсва. От друга - наистина много разпокъсано е така. Може би е добра идея да са два последователни дни в седмицата, а не един тук, един там и после пак наляво и надясно. Леглото ми се струва най-малкия проблем.

# 13
  • Бургас
Рано му е още на хлапето да преживее нещата. На дали спането в различни къщи е проблема. По - скоро това, че мама и тате са в различни къщи. Както и да го погледнеш тях ги боли най - много. Където и с когото и да спят, те носят най - тежките последици от нашите решения.
Ще ти дам друга гледна точка. Детето спи при баща си за 1 -2 нощи в месеца. Да има си едно вкъщи, но това не пречи да се чувства зле. Защото негово вкъщи вече го няма. Защото вече като се събуди не закусва с мама и тате. И т.н. Защото вижда баща си рядко. Нямат моментите, които са имали и никога няма да ги имат, защото вече нещата са други.
Дайте време на хлапето. Ако запазите тези отношения, с бащата ще ви бъде по - трудно в пъти да приключите емоционално с неща между вас, но според мен за детето ви това е по - добрия вариант. Защото може да сте в отделни къщи, но поне ще има връзка с двама ви.  Peace
И още нещо. Дома на баща му е и негов дом, ако така се чувства в него.  Хлапето ще бъде еднакво сигурно, че има подкрепата на баща си и обичта на майка си.
Оставете къщите и режимите. Те имат нужда от бащите си.  Peace

Последна редакция: пт, 01 ное 2013, 09:20 от Sesana

# 14

И още нещо. Дома на баща му е и негов дом, ако така се чувства в него.  Хлапето ще бъде еднакво сигурно, че има подкрепата на баща си и обичта на майка си.

Мисля, че това е най-важното, ако може да се постигне.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт