ВМ-НВХ, част 62

• 42 388
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
kameloth
Инсулина ми на гладно е в норма, както и кръвната захар, а 88 е след натоварване с глюкоза

# 106
Kam-че  Heart Eyesда хапва, обаче аз едно нещо като го разреша и се подразбира яж с тонове от него. От добро не разбира, за това съм толкова крайна. Ще видя от време на време как да правя компромис, а ще проверя и това дето е органик, то какво съдържа. Гръцкото мляко е като чудо невиждано в момента тук и явно нагодено за целия fat free американски народ. Иначе за закваска купуваме кефир, не знам кое му е БГ аналога. За мен е нещо средно между течна сметана и кисело мляко. Та с него квасим. Но вчера ми се дояде някакъв десерт на работа (аз така си и останах с болезнен цикъл за разлика от вас, та вчера беше деня отврат и не съм яла цял ден от болки) и прибягах до близкия супер, та намерих ей това за което говоря.

Значи според Кам бебето ми е било наред Grinning. То вече след дъжд качулка, но винаги съм се питала от къде се взе такова малко по-едричко от средно статистическите. Та и като разисквахме огромни бебета свързани с диабета се зачудих за себе си.  

редакторам се: някой пита за кардиото и дали е достатъчно каквото ядем. Ами ще съм откровенна: аз 1 час преди кардио (30 минутно) ям един банан иначе не мога да го направя. Не знам защо така. Ако не го изям тоя банан се измарям по-бързо, задъхвам се и до половината не мога да стигна. Знам че тук банани не ядем, но на мен не ми е навредил за толкова време. А и по принцип други волности рядко си позволявам.

Последна редакция: пт, 09 авг 2013, 00:15 от vici75

# 107
Здравейте, за пръв път пиша в темата, пък за този тип хранене разбрах едва днес... Интересува ме следното нещо и ще съм много благодарна, ако някой ме просветли: ако човек е генетично слаб, с бърз метаболизъм и без склонност за пълнеене, без други регистрирани заболявания, има ли ползи за него от такъв режим?  Или е по-удачно да си следва по-високо въглехидратен режим просто. Като казвам високовъглехидратен, имам предвид "полезния" високовъглехидратен - зърнени храни и плодове, а не пържени картофи и торти.

И второ, при бебетата и малките деца, как разбирате, че този режим е удачен за детето ви? При положение, че няма как да се знае има ли инсулинова резистентност и пр. ...
  bouquet
Това, че режимът е направо задължителен за хора с ИР, не значи, че не е ок за останалите Simple Smile Напротив - най-малкото си спестяваш в бъдеще да се включиш в ИР редиците. Включително и за деца не мисля, че са лишени от нещо важно, защото не ядат вафли и хляб всеки ден. Няма нужда да чака човек да се разболеят, за да предприеме мерки. Иначе моето мнение е, че при децата може да се позволят повече въглехидрати, но от добри източници (примерно плодове).

За ползи, мога да цитирам моя опит - аз имам доста бърз метаболизъм и не пълнея, включително и като ям въгледхидрати и/или джънк. Чак слаба/кльощава не бих казала, че съм, де... За мен ползите от режима са: по-добро здраве (от много болнава, в момента боледувам доста рядко), повече енергия (благодарение на режима започнах да спортувам, да ходя по планини, да карам колело и т.н.), нямам проблеми с ниското кръвно (преди ежедневно ми се виеше свят). Сигурно има и други, но в момента за тези се сещам.

С уточнението, че в началото съм го правила няколко месеца съвсем чисто (кетогенно), т.е. с много ниско количество въглехидрати. След това започнах да експериментирам и установих горе-долу при какво количество въглехидрати си запазвам до много голяма степен ползите и при какво почвам да ги губя. Въглехидратите гледам все пак да са от качествени източници. Не съм стриктно режимна, но това съм установила като идеалния вариант за мен. Определено чисто физически ми е било най-добре като бях на кетогенно хранене, но психологически ми идва в повече понякога, особено в социален аспект Simple Smile За момента това е храненето, което мога с кеф да практикувам до края на живота си, без да чувствам лишение. Съответно и непрекъснато експериментирам - чета някои неща, прилагам и гледам как действат при нас, включвам и изключвам храни и т.н.

Надявам се да се включи някой от другите, които са по-стриктни.

# 108
Благодаря много, ada_smiles!

Аз съм доста повлияна от гледната точка на вегетарианци и растителноядци, коята  включва много зърнени, ядки, плодове, и поддържа, че животинските продукти, особено месото, са високотоксични едва ли не по определение... Примерно с удоволствие не бих яла животни...ако можех. Обаче за себе си съм установила, че чисто вегетарианската диета просто ми действа зле - факт.

Срещу млякото/млечните напоследък също много се говори - примерно, в "Ензимният фактор", която е написана от японски хирург, опериращ храносмилателна система. На базата на дългогодишните си наблюдения той е разработил диета, напълно изключваща млякото и силно термично обработените храни, включваща малко количество месо и риба...

Напоследък четох за аюрведичния режим на хранене и се учудих, че редица зърнените храни се изключват за дадени аюрведични типове хора. Мислех си, че като източен режим, ще включва повече от "добрите зърнени". Ма май не са толкова добри, колкото съм си мислела. Ей, човек и цял живот да чете по тези въпроси, накрая се оказва, че нищо не знае...

Моята конкретна причина да се замисля и да заразпитвам е, че трябва да решавам как да храня детето си - наистина човек трябва сам да стигне до информация и решение, че от уж специалистите, хеле пък лекари, няма нищо друго да чуя, освен колко е полезна елдата и как "ако детето не яде картофи, значи нищо не яде" (това, от уж реномиран педиатър).

Благодаря на всички, включили се с мнения.

PS. Пропуснах да напиша, че детето ми от самото начало има силно предпочитание към ВМ-НВХ - месо, риба, млечни, яйца, и това е една от причините, която ме замисли - дали съм права да настоявам с бавните въглехидрати толкова...

Последна редакция: пт, 09 авг 2013, 06:23 от karmelita_007

# 109
  • Пловдив
karmelita_007, храненето на децата е сложна тема. Ти можеш да избереш да храниш детето си по един начин (например менюто му да включва непременно месо от рано), но то да е на друго мнение (има деца, които не обичат да ядат месо по незнайни причини). Така че според мен относно храненето на децата трябва да се следва принципът на предлагането на здравословна, непреработена (непакетирана) храна, след което да се водим от детето. Ако то настойчиво пожелае да хапне някой картоф (разбира се, не от готовите пържени картофи, продавани по улиците), мисля, че постоянното отказване би могло да му повлияя повече негативно от удовлетворяването на това желание. Пък и може после да се окаже, че не обича картофи и това да му е единственият картоф в детска възраст. Освен това вкусовите навици на децата се менят понякога безпричинно - днес обожава тиква и яде само това с месеци, после не иска даже да я погледне. Така че не го мисли толкова, води се от детето, то само ще ти покаже...
После ще се храни с храната, която традиционно се консумира във вашето семейство (или поне с тази част от нея, която му допада).  Mr. Green След това ще започне битката с джънка, предлаган от другите майки по площадките, а после...както се случи.
За насърчение и твое успокоение да кажа, че който и начин на хранене да избереш, не мисля, че ще сбъркаш, ако се водиш от интуицията и от детето си. А и да сбъркаш, нещата винаги могат да се поправят.  Wink Понеже едва ли ще искаш детето ти да яде промишлени количества от която и да е храна, така че тя да му навреди. А и виж ни тук - колчеви сме станали, а още работим върху храненето си. Можем само да се опитаме да дадем добра основна на децата, но няма гаранция, че след време няма да излезе някое научно изследване, което да докаже, че сме били на абсолютно грешен път.  Mr. Green И все пак, ако се предлага разнообразна храна, която включва много непреработени продукти, приготвени вкъщи без много добавки, вероятно родителят ще успее да изгради добри хранителни навици. Макар че, както виждам напоследък, в днешно време родителите си приписват прекалено голяма роля във възпитанието и изграждането на децата и сякаш забравят, че с всеки изминал ден детето става все по-отделна личност със самостоятелен път, повлиян и от доста външни фактори. Целият ни живот е път на развитие, така че не мисля, че има нещо фатално в някой изяден картоф в детството. Важно е детето да се чувства обичано и харесвано, да не се изгражда някакво маниакално и фиксиращо отношение към храната, понеже тези неща в бъдеще влияят много повече, дори и върху храненето, от изядените филии, картофи и ориз.

Последна редакция: пт, 09 авг 2013, 09:39 от yulinga

# 110
глюкозо-фруктозен сироп (в България той не се среща толкова често, но може да го има в пакетирани вносни сладкиши)
Има го вече и в неща бг производство.
Като си бях там сега пролетта, се заглеждах/четях много неща от любопитство и собствено проучване.

"В България и като цяло в Европа положението е по-добро в това отношение, може би защото тук страхът от животинските мазнини не е толкова разпространен все още."
С това съм абсолютно съгласна.
Сега вече като мога да съпоставям, казвам, че Канада е раят на боклуците и то някакви супер долнопробни. За Щатите не мога да говоря, защото нямам наблюдения.

"Единствено не сьм измислила как да приемам желатин, по-точно- какво да желирам с него."
Баба правеше много красива на вид пача: късове месо, кръгове варено яйце, кръгчета варен морков, магданоз - това помня; може да е имало и друго.

"Също, заради страничните ефекти засега махаме магнезия, което напълно ме устройва."
Щях да питам какви са те, но после видях какво Асос е писала.
През последната бременност нямах осезаеми оплаквания (крампи и чести контракции), но пих магнезиев малат (собствено решение). Мисля, че беше 7-8-ми месец само (трябва да си видя записките), но малко преди 9-я го спрях. Не претендирам да съм постъпила правилно.
По принцип при малата го няма диуретичния ефект като при цитрата.

Асос, не знам дали знаеш за чая от малинови листа...

"А винаги ли големите бебета се асоциират с диабет по време на бременност"
През двете последни успешни бременности нямах гестациоенен диабет.
По-големият ми син се роди 4300; 53.5см; 11 дена преносване.
По-малкият - 4175; 49.5см; 14 дена преносване.
За мен лично и от сегашната ми гледна точка, това са си големи бебета предвид това, че аз все пак съм дребна.
Дъщеря ми (първото дете) - 3650 и я извадиха 4 дена преди термин (дълга и стара история; нямаше медицински показания).
Брат ми и мъжът ми са били също големи бебета, но смятам, че това не бива да ме успокоява. Ключът е другаде.

"Аз съм доста повлияна от гледната точка на вегетарианци и растителноядци, коята  включва много зърнени, ядки, плодове"
Права си и разбирам защо ти прави впечатление.
То и на мен ми прави като една растителноядна. Wink

"Все повече се убеждавам, че телата ни имат огромни възможности за преобразяване!"
И аз вярвам в това.

Откакто се помня съм пълна - може би от 2-3 годишна; що подигравки съм отнесла; и колко комплекси си създадох...едва преди 4-5 години влезнах в някакви нормални килограми, но още има какво да се желае и върху какво да се работи (спорта).

За мен няма връзка м/у това кой какво яде и духовната извисеност....

Това е много накратко.

Ред:
Благодаря ви за комплиментите за тортата в предишаната тема!   bouquet
Сега се върнах там да дочета последните 4 страници.

Някой е питал за лецитина...
аз съм в чужбина, не в България.
Използваме го рядко: когато правим шоколад или в крем за торта.
Лецитинът не е само от соя; има примерно и от слънчоглед - предпочитаме го.

Последна редакция: пт, 09 авг 2013, 07:45 от Вери

# 111
Ох аз пак малко с един  въпрос извън дискусията се намесвам за което се извинявам Embarassed, но: като казваме кое мляко, сметана колко масленост има кое на етикета гледате?  Аз по принцип си заквасвам мляко в нас, но вчера реших да си купя така прословутото гръцко кисело мляко което в момента е заляло американския пазар здраво. И едва с триста зора намерих едно дето не беше fat free. Та на кофичката пишеше milk fat 10%, Total Fat 33%, Sat Fat 68%. Кое да гледам? Определено няма да повторя – кисело като оцет беше Sick, доста гъсто, не пишеше да има нишесте вътре, но може и да е имало.

Вики  Hug, обикновено изписват като масленост грамовете мазнини в 100 гр. готов продукт. Пишат и процент мазнини в сухо вещество и други проценти, да не те обърквам повече. Давам ти пример с тази сметана http://www.bb-team.org/hrani/id/299948_meggle-smetana-zakvasena-12maslenost
Мазнините са 12 гр. в 100 гр сметана и се води с 12 % масленост. Гръцкото кисело мляко е с 10% масленост, т.е. 10 гр. мазнини в 100 гр. мляко. Ако изчисляваме енергийни проценти заради режима се получава, от този пример, следното: Б 9%, В 8%, М 83%.

# 112
  • София
През последната бременност нямах осезаеми оплаквания (крампи и чести контракции), но пих магнезиев малат (собствено решение). Мисля, че беше 7-8-ми месец само (трябва да си видя записките), но малко преди 9-я го спрях. Не претендирам да съм постъпила правилно.
По принцип при малата го няма диуретичния ефект като при цитрата.

Асос, не знам дали знаеш за чая от малинови листа...
Не, Вери, не знаех.
Аз така или иначе сега пия билков чай в промишлени количества, прочетох за този и звучи добре.
Със сигурност ще го пробвам, много благодаря!   bouquet

# 113
Stpap, включвам се само набързо (че бързам да излизам): аз съм с поликистоза, но заради ината и глупостта ми не съм пила нито метформин, нито много дълго време съм пила хормони (година и 3 месеца общо ми се събраха хормони). Обаче от 2009 г. започнах да намалявам плавно въглехидратите и още след около 2 месеца започнах да си усещам овулациите Peace Постепенно параметрите на цикъла ми се подобриха значително, теглото също, като все повече и повече ограничавах въглехидратните храни. Така че за мен това е абсолютната истина за СПКЯ Peace

Наскоро започнах да чета и за вит. Д, магнезия, вит. К и връзката им с метаболитния синдром, ИР, а конкретно за вит. Д дори се посочва, че дефицитът може би е причината за СПКЯ (първопричината). Така че те съветвам да се заемеш и с този аспект - вит. Д.

# 114
Stpap като човек с доказана ИР и пиещ Сиофор вече 1 година мога смело да кажа, че режима дава по-добри резултати от колкото самото хапче. Така, че смело почвай да се храниш по този начин. Grinning

# 115
 Hug
И аз съм пила сиофор. Никакъв ефект. Даже за отслабне го комбинирах с един плод на ден и нищо друго. Пак нямаше ефект. После разбрах, че с глад няма да стане. Simple Smile И да добавя, че с мазното смъкнах 14кг за 4 месеца въпреки СПКЯ.

# 116
Здравейте, успявам да се включа на 8 стр.Изчетох, всичко, много интересно,  както винаги и огромни благодарности на всички  Hug

# 117
Stpap, и от мене едно мнение: много е хубаво, че искаш да намалиш мазнините по бедрата!   bouquet По принцип натрупване на мазнини там показва излишен естроген в тялото, а той е рисков фактор за някои видове женски рак - на гърдата, на яйчниците. Абсолютно задължително е излишните мазнини да намалеят, защото те са активна хормонална тъкан, която излъчва едно вещество - ароматаза, което беше прекурсор на естрогена. Освен това се отърви от всички чужди на тялото естрогени, т.нар. ксеноестрогени: намират се в пластмасовите опаковки на храни и масовата козметика. Недей да си притопляш храната в пластмасов съд, а само в керамика, стъкло или метал. Опитвай се да избягваш тефлона за готвене - аз за жалост не мога, но по принцип керамичните или метални съдове са най-доброто. Просто всички пластмасоподобни вещества съдържат ксеноестрогени, които при топлина попадат в храната и после в организма. Наричат се обезогени, или вещества, които предизвикват напълняване.

# 118
Асос, сутринта видях, че си писала, но нямах време да отговоря. Значи, 1 грам магнезий е доста и затова ти дава странични ефекти. Всъщност не знам какво точно пиеш, но при всички положения 1 грам си е доста. Така че може просто да намалиш, докато проблемите изчезнат Peace А може и да го спреш.

Друг начин, ако искаш все пак да приемаш магнезий, е мазане с магнезиево олио - така се усвоява през кожата и не дразни стомаха.

# 119
Stpap, и от мене едно мнение: много е хубаво, че искаш да намалиш мазнините по бедрата!   bouquet По принцип натрупване на мазнини там показва излишен естроген в тялото, а той е рисков фактор за някои видове женски рак - на гърдата, на яйчниците. Абсолютно задължително е излишните мазнини да намалеят, защото те са активна хормонална тъкан, която излъчва едно вещество - ароматаза, което беше прекурсор на естрогена. Освен това се отърви от всички чужди на тялото естрогени, т.нар. ксеноестрогени: намират се в пластмасовите опаковки на храни и масовата козметика. Недей да си притопляш храната в пластмасов съд, а само в керамика, стъкло или метал. Опитвай се да избягваш тефлона за готвене - аз за жалост не мога, но по принцип керамичните или метални съдове са най-доброто. Просто всички пластмасоподобни вещества съдържат ксеноестрогени, които при топлина попадат в храната и после в организма. Наричат се обезогени, или вещества, които предизвикват напълняване.
Напълно подкрепям. Ето и някои интересни статии по въпроса, които бях намерила преди време (AGLIKKA  доста добре ги е обобщила, по-скоро ги пускам, ако на някой иска да прочете повече по въпроса):
http://maximusmark.com/2011/07/how-to-get-contest-ready-sexy-legs/
http://ezinearticles.com/?Aromatase-and-Estrogen-Dominance---Wha … o?&id=2331288

AGLIKKA, какво те затруднява да изключиш тефлона? Ние преди 3-4 години някъде минахме на чугунени тиган и тенджера, сега наскоро си взех и една голяма тенджера/тава от Силарган. И от двете сме доволни, но чугунът е значително по-евтин от Силаргана и човек като свикне с поддръжката му, въобще не пречи. А и готвенето с чугун си е половин силова тренировка - хем тренираш, хем ядеш после Wink

Общи условия

Активация на акаунт