Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 133
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 60
На никой нормален не му харесва вкусът на алкохола, пристрастяване се нарича като вземе и да ти харесва. Пият, за да се правят на велики.

# 61
Те правата се придобиват точно за един ден. На 18 може да имаш и шофьосрка книжка, а ден преди това - не. И с алкохола е така принципно.

И това какво променя  newsm78

Аз имам и едно пълнолетно дете, така че питай другите. Моето до ден днешен пие половин бира на година.

Точно това казвам и аз - ден преди това или ден след нищо не значи, важно е отношението към пиенето.

# 62
Аз имам и едно пълнолетно дете, така че питай другите. Моето до ден днешен пие половин бира на година.
И това сигурно е заради прекрасното възпитание, което си му дала, а не защото не му харесва вкуса на алкохола.  bowuu

Може и да има респект от татко си, например. А че не му харесва алкохола, не му харесва.

# 63
Те правата се придобиват точно за един ден. На 18 може да имаш и шофьосрка книжка, а ден преди това - не. И с алкохола е така принципно.

Така е с правата, но съзряването става постепенно. Човек не става на 18 със скок. Така и опит се трупа постепенно, та на 18 човек да е готов. Свободата се увеличава малко по малко, и какво е алкохол може да се опита по-рано. Никъде не съм казвала за оливане и препиване. Ако детето е държано до 18 в казармен режим, а после отиде да следва на чуждо място, какъв ли шок ще бъде? Дали няма да хукне да наваксва като отвързано? А дали ще има нужния опит да преценява и решава? Аз лично съм виждала повече проблеми с деца, държани строго, отколкото с такива, спрямо които е имало либерален подход.

# 64
  • София
- преспивания при приятели със или без присъствието на родител в къщата
преспиване при приятелки с родител - от 5.-6. клас (имаме много добър контакт с родителите), без родител - от 9. клас
 - купони със или без алкохол,
на купони се ходеше от 10. клас нагоре, алкохол (някоя бира или чаша вино), винаги се е прибирала в абсолютно адекватен вид, максимум до 24ч. с прибиране от наша страна. Малката дъщеря (14+) още няма опит с купоните, не е имало повод даже за обсъждане на подобна ситуация
- ходене по заведения, излизане до десет вечерта и по-късно,
от 17+ с гадже придружител
- живеене самостоятелно без родителите за по-дълги периоди от 1-2 дни
не се е налагало до пълнолетие,
- водене по почивки на гаджето на детето и др.
Не.
П.П. В кварталния магазин до нас не продават дори и бира на непълнолетни, искат лична карта.

# 65
  • София
И за да добият опит да им наливаме по едно да пият на семейната вечеря? И то по възможност да разнообразяваме - ракия, уиски, водка, бира, вино, текила, спирачна течност, течност за чистачки... Или като една потребителка, която обясняваше как научила дъщеря си да пие.

Аз съм въпросната потребителка. Да, не отричам - в къщи всяка вечер учех дъщерята какво и колко да пие. Бяхме по няколко дни на всеки вид пиене, без спирачната течност и тази за чистачки. Но това е било за нейно добро - да знае по колко да употребява за да не се напива и да не повръща по чужди къщи или да се клати по улиците. Имаха случки в у-ще - 21 СОУ Лозенец, в 6ти кл. Бяха втора смяна и всеки петък се натаралянкваха яко. Колко им трябва - от 1 патронче ходеха на зиг-заг в у-ще и вършеха глупости. 2 -3 пъти ни викаха при директорката. Но родителите на проблемните деца не се явяваха.  Та затова реших в къщи да я науча да си знае мярката в пиенето. И до сега, вече е на 24 г. пийва много рядко, може да изкара цяла нощ в заведение на 1 бира и знае как да се весели. Сутрин е свежа като репичка. Това, че съм я обучавала на пиене не означава, че пие  всеки ден.
При приятелки много рядко е преспивала като ученичка. Познавах детето и родителите.
На купони по домовете рядко е ходила. Но тогава бяха на мода чалготеките - О Азис, Аладин и подобни в Студ. град. Пусках я с компания, с по-големи. Живеем срещу Ст. град, та се прибираше пеша и трезва. За наркотици и опиати съм говорила много, явно ме е разбрала и не сме имали проблеми.
Сама за няколко дни не е оставала, защото аз не излизам от София. Ако се наложи бих я оставила, имам и доверие. Гаджето на почивка не е искала да водим. Ако поискаше щяха да бъдат в отделна стая. Все пак и аз съм с гаджето ми.  Laughing

# 66
Странно ми е това с пиенето.. Нито аз, нито мъжа ми пием. Не бира, не вино, нищо. Ама наистина нищо.
Да ги уча зорлен да пият - абсурд  Stop

# 67

Аз съм въпросната потребителка. Да, не отричам - в къщи всяка вечер учех дъщерята какво и колко да пие. Бяхме по няколко дни на всеки вид пиене, без спирачната течност и тази за чистачки. Но това е било за нейно добро - да знае по колко да употребява за да не се напива и да не повръща по чужди къщи или да се клати по улиците. Имаха случки в у-ще - 21 СОУ Лозенец, в 6ти кл. Бяха втора смяна и всеки петък се натаралянкваха яко. Колко им трябва - от 1 патронче ходеха на зиг-заг в у-ще и вършеха глупости. 2 -3 пъти ни викаха при директорката. Но родителите на проблемните деца не се явяваха.  Та затова реших в къщи да я науча да си знае мярката в пиенето. И до сега, вече е на 24 г. пийва много рядко, може да изкара цяла нощ в заведение на 1 бира и знае как да се весели. Сутрин е свежа като репичка. Това, че съм я обучавала на пиене не означава, че пие  всеки ден.

В 6-ти клас ли си я учила как да пие? На 12-13 години?

# 68
  • София
От разказаното разбирам, че детето е пиело, а майка му го е научила да не се напива.

# 69
От разказаното разбирам, че детето е пиело, а майка му го е научила да не се напива.

Майка му го е научила "да си знае мярката", което е основно житейско умение, независимо за какво се отнася.
Аз не бих сипала едно малко на 13-годишно дете, може би на 15-16, но ако то и без това вече пие без да ме пита, е, бих се постарала да огранича щетите.

# 70
  • София
Не, беше една от малкото непиещи в класа.
Обучението започна по времето на запоите на съучениците и в у-ще. Просто реших, че трябва да разбира и да знае какво прави. Дори и в къщи да сме пълни въздържатели те едно от друго се навиват. Виждала съм пияни деца в подлеза на бул. България, пред София ленд, даже 1 девойче го бяха сложили на пейка на спирката на трамваите на бул. Черни връх. Пиша за лятото на 2002 -03 год. Исках да предпазя детето си от такива случки и май успях.
Това, че съм и сипвала не означава, че сме пили всяка вечер в къщи.
За съжаление по това време пропуши и до сега няма спиране. Но не съм я научила, аз съм трето поколение непушач.

# 71
  • София
Цитат
Имаха случки в у-ще - 21 СОУ Лозенец, в 6ти кл. Бяха втора смяна и всеки петък се натаралянкваха яко. Колко им трябва - от 1 патронче ходеха на зиг-заг в у-ще и вършеха глупости. 2 -3 пъти ни викаха при директорката.
От горния цитат си направих извода. Явно не сме се разбрали.

# 72
anonimnite - ти си хлапе,нали? Звучиш много свежо, едва ли си на възрастта на родител . Теб обяснявали ли са ти у вас какво, по колко и как да пиеш? И как ти понасят родителските наставления? Вслушваш ли се в съветите им?
А и едва ли пиенето е най-големия проблем. Какво да кажем за секса - обясявате ли, говорите ли, подхвърляте ли по някоя и друга реплика по темата, ей така, уж случайно. Защото това е следващата стъпка, особено когато съзнанието  е замаяно от изпитото питие.
По лични мои наблюдения и заключения моите хлапета имат доста време до сакралния " първи път", но  аз често , в процеса на някакъв разговор уж случайно засягам темата. И оставам с впечатление, че децата никак не са боси по въпроса.  И пак си казам - от нас добрия пример, многото говорене и най-важното - гласуване на доверие. От тях - останалото. Дето се вика - каквото посееш, това ще пожънеш. Децата са наше огледало. Както и да постъпват, действията има са в резултат на нашето възпитание.

# 73
Да, и аз останах с впечатление, че момичето е започнало да пие в 6-ти клас и затова са я учили поне как да го прави.
Сега пък ми стана още по-странно, особено ако е било в среда с деца, които се напиват от 6-ти клас и не е започнало да пие, вкъщи да му се сипва алкохол на 12-13 години, за да си създаде навици как се пие.
В смисъл, че то може и никога да не започне да пие, или на 20 години да започне да пие по половин бира примерно понякога.  newsm78
И не е ли по-лесно да е смени училището и средата, особено в 6-ти клас?   newsm78

# 74
Андариел, ти друга работа нямаше ли си?  Mr. Green На ти сега.  Blush

Общи условия

Активация на акаунт