Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 244
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 930
  • София
именно - мислим си, че знаем. Но в действителност не знаем.

# 931
E не, връзките по интернет са нещо съвсем обикновено в наши дни. Аз самата познавам много хора, с които сме се намерили в нет-а. Синът ми (на 15г) - повечето му приятели са от разни групи по интереси от facebook. И аз ги познавам - много добри деца са. Светът не е това, което беше, когато ние бяхме на 15.

Само ще ти кажа, че когато аз съм имала интернет, повечето тук не са знаели какво е това. Не е въпросът в това дали ползват интернет. Естествено че ползват! Но дали ще разреша на 11годишно дете да си сърфира без контрол от мен? Абсурд? На тази възраст абсолютно всичко, което тя чете, пише, се проверяваше от мен. Абсолютно всичко. Не бих допуснала запознанства с непознати. Присъствала съм на много лекции за безопасност по интернет, както и детето ми. Аз на дете нямам доверие. Не защото нарочно ще се опита да ме излъже, а защото няма достатъчно зрялост, за да взема решения. Не случайно деца не могат да сключват договор. Сега е на 15. Спрях да проверявам всичко, но пак държа да зная какво прави в интернет. И говоря, говоря.

А затова как на 13-14 масово не били девствени - не и в моя свят. На тази възраст най-много да се целунат. Не казвам, че и тук ги няма. Просто не са от моята среда. Дъщеря ми не общува с такива деца. Пък нека съм консервативна. И абсолютно зная къде е и какво прави във всеки момент. Не съм нито глупава, нито наивна.

# 932
  • София
На 11 дъщеря ти не е ли играла игри в мрежа със съучeници? И не си ли е говорила по скайп с хора, които познава? Много е вероятно, покрай тези хора да е добавила и някое непознато дете. Не вярвам, че ти би го изтрила от контактите й само, защото не го е виждала на живо Simple Smile

Скрит текст:
Само не разбрах смисъла на първото изречение и връзката му с всичко останало.

# 933
  • София
на 11 само с деца, които познава лично, офлайн. не да си чати с непознати.

# 934
На 11 дъщеря ти не е ли играла игри в мрежа със съучeници? И не си ли е говорила по скайп с хора, които познава? Много е вероятно, покрай тези хора да е добавила и някое непознато дете. Не вярвам, че ти би го изтрила от контактите й само, защото не го е виждала на живо Simple Smile

Скрит текст:
Само не разбрах смисъла на първото изречение и връзката с всичко останало.

Играла е, разбира се, детски игри. И контактите и са били само там, в рамките на играта. Нито си е чатила, нито е разменяла адреси.

И не чрез фейсбук. Тя на 11нямаше ФБ. На 13 и разреших инстаграм. Сегашните деца смятат, че ФБ е за майки и баби. Simple Smile
Скрит текст:
може на 15 да не съм имала интернет, но на 25 съм имала. И не съм била по-зряла от сегашните 15 годишни що се отнася до интернет сигурност.

# 935
  • Linz
Ясно, че в мамата са най-отговорните майки с най-добрите и умни деца. Само че реалността е друга. Или може би причините за лошата среда са в обикновеното училище на дъщеря ми. Вероятно в скъпите частни училища картината е друга и там по-бавно съзряват.
Във всеки случай не мисля, че държането изкъсо е най-добрата подготовка за живота. Очаква се, че след 3 год. трябва да са способни да поемат живота си в свои ръце, да живеят самостоятелно и да се справят с непознати до момента отговорности. Това не се научава за седмица или месец.

# 936
Ясно, че в мамата са най-отговорните майки с най-добрите и умни деца. Само че реалността е друга. Или може би причините за лошата среда са в обикновеното училище на дъщеря ми. Вероятно в скъпите частни училища картината е друга и там по-бавно съзряват.
Във всеки случай не мисля, че държането изкъсо е най-добрата подготовка за живота. Очаква се, че след 3 год. трябва да са способни да поемат живота си в свои ръце, да живеят самостоятелно и да се справят с непознати до момента отговорности. Това не се научава за седмица или месец.

Давай да ги пускаме в живота от 13 годишни, казвам аз. Да се научат, тези мамини детенца да се оправят сами в живота! Ще ги дондуркаме до 18 годишни викаш! Що за късогледство от моя страна! Отивам да и кажа на дъщерята, че е силно изостанала и трябва да ходи да си търси гадже по интернет. Иначе няма да може да се оправя в живота.Един ден ще ми е благодарна, че не съм я държала изкъсо.  Whistling ooooh! ooooh! ooooh!

# 937
  • Linz
Е хайде сега, пак преиначаване.
Имах предвид, че психическото израстване е бавен процес, няма да се събудят на 18 готови и зрели за предизвикателствата на живота.
Имам усещането, че някои подценяват възможностите на подрастващите и си мислят, че трябва да следят всяка тяхна крачка, щото може да паднат и да се ударят. Ами ще падат докато се научат как сами да се пазят.

# 938
  • София
на 18 формално ще са пълнолетни. Разбирам много добре защо в някои страни истинското пълнолетие е на 21. То си има съвсем биологично обяснение - горе-долу на тази възраст тялото престтава да расте, костите се втвърдяват окончателно, а мозъчните структури окончателно съзряват, особено фронталният дял, който отговаря за самоконтрола и морала, т.е. пубертетът се смята за приключен окончателно (затова и най-много поведенчески отклонения има при хора с увреди на предната част на мозъчната кора, има една приказка, че  там е моралът и ако човек там го удари, той вече не е същият човек). Социалната зрялост и самостоятелност няма да ги коментирам, но предполагам, че болшинството в темата си спомнят на какъв акъл са били около около 20-годишна възраст. Най0големите житейски кризи при младите хора са между 15 и 20-21 години, защото трябва да изпълняват житейски задачи като залягане над ученето и създаването на сериозни връзки. Тогава се отключват и ннай-много психични заболявания. Според мен по някакъв гадничък начин природата ни прецаква, да не би случайно много да поумнеем като вид, явно си кара на принципа "правя ти мозъка на бъркани яйца от хормони, пък който оцелее - оцелее и ще съзрее". Колкото до трите години, то е все едно да сравняваш бебе на годинка с дете на две - ужким разликата е само една година, но разликата е от земята до небето. Или  пък да сравняваш 30-годишни с 40-годишни.

# 939
Имам усещането, че някои подценяват възможностите на подрастващите и си мислят, че трябва да следят всяка тяхна крачка, щото може да паднат и да се ударят. Ами ще падат докато се научат как сами да се пазят.

Чакай сега, кой следи всяка крачка на детето си? Майката, която заявява, че не иска гаджета да преспиват в нейно присъствие и има против непълнолетното ѝ дете да прави секс в съседната стая, или тази, която охотно предоставя терен за любовните срещи, за да държи нещата под контрол?
Нали затова уж приемахте гаджетата, заради контрола? Не разбрах как контролът се превърна в доверие.  newsm78

# 940
  • Linz
Радостина, разликата между 1 и 2 г. е по-голяма, отколкото между 30 и 40 г. А на 15 някои са по-зрели, отколкото на 18. А пък някои никога не узряват.

Сийо, терен за секс не съм предоставяла, а прецених, че след всичко, което е направил за дъщерята, мога да го подслоня, вместо да го пратя на хотел.
Контролът ми не се състои не в това да забранявам и ограничавам, а да съветвам. Обръщам внимание на дъщерята на някои негови действия, казвам според мен как е редно тя да постъпи в някои ситуации. Опознавам го и преценявам дали да допусна бъдеща среща или да се опитам да й обясня, че не е за нея. За момента той е вдигнал летвата много високо, в смисъл тя ще знае какво отношение да търси в евентуални бъдещи връзки.

# 941
  • София
не ми обяснявай как някои били така, пъък други онака. То, има и 50-годишни на нивото на 10-годишни, ама какво от това? Съветване ли? Едно време и партията съветваше.  Wink
В момента  си се забъркала в голяма кааша. Какво толкова важно може да направи един пълнолетен вече младеж за едно 15-годишно момииче, за да бъде приет вкъщи? Когато веднъж човек е отворил вратата е много трудно да я затвори.

# 942
Ох и тази високо вдигната летва - да дойда у вас на гости, за да спестя от хотел.
Ама ти си знаеш. Щом си решила, значи за тебе и твоето дете, това е най-доброто.
Обаче защо тогава питаш у форумО.

# 943
  • София
Ами тя не пита, първият й пост беше само повествователен. После като взехме да се чудим и да охкаме и ахкаме, след пет страници попита добре де, вие какво бихте направили.

# 944
Контролът ми не се състои не в това да забранявам и ограничавам, а да съветвам. Обръщам внимание на дъщерята на някои негови действия, казвам според мен как е редно тя да постъпи в някои ситуации. Опознавам го и преценявам дали да допусна бъдеща среща или да се опитам да й обясня, че не е за нея. За момента той е вдигнал летвата много високо, в смисъл тя ще знае какво отношение да търси в евентуални бъдещи връзки.

И защо реши, че родителите, които не позволяват (да не кажа забраняват, макар че и това е възможно) секс в дома си в тяхно присъствие, не съветват децата си и не разчитат, че все нещо от думите им ще пробие твърдите пубертетски глави? Или че не опознават гаджетата на децата си, но без да им застилат леглото вкъщи?
Ето, това ми е интересното. Защо се мятате между двете крайности - или ставам сводница на детето си, или съм някакъв звяр, от когото детето ми ще се крие, за да се секси с всеки срещнат и да се друса до припадък?
Взели сте си някакво решение да го играете приятелки и свръхлиберални родители, добре. Ама моля, не размахвайте пръсти на тези, които още не са забравили, че са родители, а не приятели на децата си. Те приятели имат много, родителите често ги няма никакви...

Общи условия

Активация на акаунт