За правата на децата ни! седма тема!

• 111 413
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
  • в полите на Балкана
Има ли някакъв вариант да ми върви трудовия  стаж-пробвах за личен асистент ,но ми отговориха,че издръжката ми е висока и няма начин да стана.Ще записвам детето си (на 5 г - 96 с ч .п)на градина ,но нямам идея дали ще се справи там .Градината е оздравителна и нямат нужда от асистент.Ако почна работа не знам дали някой ще ме търпи да отсъствам .Какво се случва с такива майки,които си гледат децата сами и заради това не могат да почнат работа?

Пазиш си всички ТЕЛК решения на детето и когато дойде време за пенсия ти признават годините, които не си работила за осигурителен стаж. Само тези години в които ТЕЛК  е бил над 95% с ЧП.

ПП Някъде в старите теми има подробно обяснено.

# 136
  • Варна
Благодаря

# 137
  • Sofia
Здравейте, мили дами! Моля за съвет, на тези които им се е случвало да се явяват пред комисия на НЕЛК след обжалване решението на ТЕЛК? Всичко, което споделите би било от полза, как се държи комисията, какво точно питат, гледат...знам, че за различните заболявания са различни, но все пак всичко ще ми е от полза - ако някой се е явявал пред такава за Ортопедия ще ми изключително полезно. Благодаря ви предварително!
при нас ситуацията е такава, че за нашия вид заболяване на сина ми, след първата годинка тотално го отрязват, въпреки че в наредбата изрично пише, че инвалидизиране се дава според степента и вида заболяване, а не според възрастта, и в друг раздел пише, че до годинка се дава 100%, след навършване на година максимум 20%, като лечението на сина ми е задължитлно до 4г. възраст, за да не получи рецидив на ходилото....Радвам, се че все пак на одобрили жалбата ми и ни канят на втора комисия, но се притеснявам, че тази вратичка и така написано в наредбата пак ще ни отрежат, а тази помощи са ми нужни, за да купувам специалните обувки, които той задължително трябва да носи до 4г. и ги има само в САЩ.....

Последна редакция: вт, 10 дек 2013, 14:41 от darina_g

# 138
  • Бургас
Здравейте, мили дами! Моля за съвет, на тези които им се е случвало да се явяват пред комисия на НЕЛК след обжалване решението на ТЕЛК? ..........

Ние се явявахме, но преди 3 г. Лично аз останах очарована от отношението на прегледващите лекари. Педиатърът подробно ни разпита, прегледа детето, много беше внимателна, въпреки че тя моята "красавица" въобще не умее да си държи езика зад зъбите и беше вкарала реплика от рода:" У-у-у тез пък няма ли вече да ни извикат и нас, омръзна ми да ги чакам!"  Embarassed точно пред лекарката. После даже дойде с нас да ни покаже др. кабинет - на ортопеда. Там прегледа също беше доста подробен /не като в Бургас, където една от лекарките я кара да си свива коленете и това е, а тя няма проблем с коленете newsm78/, подробно ни разпита за проведените лечения, рехабилитации, даде ни доста съвети и за ортопедичните обувки - какви да ги поръчаме, къде, как; и препоръки от какви натоварвания да пазим детето, като цяло част от нещата се препокриха с съветите на лекуващия я лекар, но и допълнителна информация получихме. Бяха много позитивни и внимателни и направиха всичко възможно, при описване на констатациите от прегледите си, да получи детето %, който да не подигравка с нас или него Peace. В общи линии, чакането пред кабинетите е голямо, но лекарите не те възприемат като натрапник, а се стараят да помогнат, според мен Peace. Така че спокойно и успех! Peace

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 07:04 от loopy

# 139
  • Sofia
Благодаря, loopy!!! Вдъхна ми голяма надежда и оптимизъм!  Hug  bouquet Дано и ние имаме късмет!

# 140
Здравейте и честита нова година!
Ще записвам синът си на ясла, има 50% телк и се интересувам дали ще има някакво предимств или това се определя от общинския съвет на съответната община?

# 141
Всяка община решава за таксите.

# 142
  • софия
Здравейте,

имам въпрос за винетките.
Имам автомобил, който карам с пълномощно (не е на мое име и не искам да го прехвърлям засега). Мога ли при тази ситуация да подам документи за винетка? Детето ми е с 51%.

# 143
  • София и там където не се пуши
Автомобила трябва да е семейна собственост.

# 144
Здравейте, мили дами! Моля за съвет, на тези които им се е случвало да се явяват пред комисия на НЕЛК след обжалване решението на ТЕЛК? Всичко, което споделите би било от полза, как се държи комисията, какво точно питат, гледат...знам, че за различните заболявания са различни, но все пак всичко ще ми е от полза - ако някой се е явявал пред такава за Ортопедия ще ми изключително полезно. Благодаря ви предварително!
при нас ситуацията е такава, че за нашия вид заболяване на сина ми, след първата годинка тотално го отрязват, въпреки че в наредбата изрично пише, че инвалидизиране се дава според степента и вида заболяване, а не според възрастта, и в друг раздел пише, че до годинка се дава 100%, след навършване на година максимум 20%, като лечението на сина ми е задължитлно до 4г. възраст, за да не получи рецидив на ходилото....Радвам, се че все пак на одобрили жалбата ми и ни канят на втора комисия, но се притеснявам, че тази вратичка и така написано в наредбата пак ще ни отрежат, а тази помощи са ми нужни, за да купувам специалните обувки, които той задължително трябва да носи до 4г. и ги има само в САЩ.....

Здравейте, записвам се да Ви следя. Но ще дам отговор и на това питане.
При нас проблема е вродена глаукома - тежко очно заболяване. Обжалвахме решението на ТЕЛК, но НЕЛК реши, че ще се произнесе по документи. (Забравих да кажа, че ТЕЛК подмени диагнозата, само и само за да не даде дата на инвалидизация датата на раждане.) НЕЛК от своя страна реши, че % вид и степен на увреждане е правилен - въпреки, че липсва мотив, но подмени диагнозата с вярната - въпреки, че няма право и на това!
Във връзка с всичко това, мой познат ми каза, че наскоро по ТВ е имало голям дебат. По-точно за това, че имало изрични указания към Комисиите да отрязват % вида и степен на увреждане, да не говорим за чуждата помощ! Мотива е, че в България инвалидите били не знам си колко %. В същото време, обаче се оказва, че в Европа % е 6 пъти повече!!
Така, че моят съвет е, да си прочетеш "Наредба за медицинската експертиза" много хубаво. Да си прегледаш и епикризите на детето, като ги съпоставиш с ОТПРАВНИТЕ ТОЧКИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ УВРЕЖДАНЕТО, % И ВРЕМЕНА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ НА ЛИЦАТА, която се намира в края на същата тази НМЕ! Намери за какво да се хванеш и отстоявай правата си! Не разчитай на добрината на лекарите. Има си закони и те трябва да се спазват!

Успех!

# 145
Здравейте и честита нова година!
Ще записвам синът си на ясла, има 50% телк и се интересувам дали ще има някакво предимств или това се определя от общинския съвет на съответната община?

За София имаше допълнителни точки при кандидатстване през системата, само не помня с какъв % ТЕЛК трябаше да е детето или друг член от семейството.

# 146
  • София
Документите се подават на место в градината, но не ви гарантират предимство - защото самия персонал изпада в паника, чуе ли за ТЕЛК. Прави се "комисия" в градината, която да прецени ще приеме или не детето. Могат да ви откажат поради необучен персонал и тн. Аз затова си кандидатствах на общо основание, а не с предимство, защото 1000% нямаше да го приемат, а така всичко си е по реда.
Точки няма допълнителни Wink Всъщност не съм гледала критериите за тази година, но преди поне нямаше.

# 147
Ами той ТЕЛК-а му е за хипоспадия, която е "безобидна" диагноза, но аз не споменах, че е с ТЕЛК. Единствено съжалявам, че няма занимания с логопед, но това до колкото разбрах липсва в детските заведения в нашия град.

# 148
Съобщение от "Социално подпомагане" - Правец относно п …  семейните помощи
ІІ. Размерът на месечната помощ за дете с трайно увреждане се изплаща в двоен размер, определен за второ дете – 100.00 лв.
ІІІ. Размерът на месечната добавка за деца с увреждания за 2014 г. е 240.00 лв.

ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2014 Г.
Промените са публикувани тук:
Чл. 61.(5) Размерът на месечната помощ за дете по чл. 7, ал. 8 от Закона за семейни помощи за деца се определя и изплаща в двоен размер от размера по ал. 2, т. 2.
(12) Размерът на месечната добавка по чл. 8д, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2014 г. е 240 лв.

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 22:02 от n_alex76

# 149
  • Sofia

Здравейте, записвам се да Ви следя. Но ще дам отговор и на това питане.
При нас проблема е вродена глаукома - тежко очно заболяване. Обжалвахме решението на ТЕЛК, но НЕЛК реши, че ще се произнесе по документи. (Забравих да кажа, че ТЕЛК подмени диагнозата, само и само за да не даде дата на инвалидизация датата на раждане.) НЕЛК от своя страна реши, че % вид и степен на увреждане е правилен - въпреки, че липсва мотив, но подмени диагнозата с вярната - въпреки, че няма право и на това!
Във връзка с всичко това, мой познат ми каза, че наскоро по ТВ е имало голям дебат. По-точно за това, че имало изрични указания към Комисиите да отрязват % вида и степен на увреждане, да не говорим за чуждата помощ! Мотива е, че в България инвалидите били не знам си колко %. В същото време, обаче се оказва, че в Европа % е 6 пъти повече!!
Така, че моят съвет е, да си прочетеш "Наредба за медицинската експертиза" много хубаво. Да си прегледаш и епикризите на детето, като ги съпоставиш с ОТПРАВНИТЕ ТОЧКИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ УВРЕЖДАНЕТО, % И ВРЕМЕНА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ НА ЛИЦАТА, която се намира в края на същата тази НМЕ! Намери за какво да се хванеш и отстоявай правата си! Не разчитай на добрината на лекарите. Има си закони и те трябва да се спазват!

Успех!
[/quote]

Благодаря ти, July_morning!
само че ние се явихме на 6ти на комисията....аз бях почти единствената българка от неромски произход, която чакаше да отворят приема за НЕЛК...Лекарката, която ни прие беше враждебно настроена, аз почти нищо не можах да кажа, тя само повтаряше ....знам, виждам, много обстойно ви прочетох жалбата, изобщо не ме остави да говоря, по едно време като че ли стана по-дружелюбна, но май само закратко....Не знам, много съм обезверена, каза, че щяла да направи каквото може, но ....май го каза ей така да има...постоянно повтаряше колко е добре детето...е да де, добре е, но ако не се продължи лечението може да стане много зле...та сега чакаме решението им, което тя каза, че не може да се обжалва, но аз добре прочетох и знам, че вече е възможно да се обжалва пред градски съд, та не знам....така написано в наредбата, едва ли ще ни уважат...много ми е болно, защото се правят на принципни и коректни, а всички тези, които чакаха с мен минават по друг начин и за тях това не важи....

Общи условия

Активация на акаунт