Как посрещате гостите си?

• 37 892
  • 549
  •   1
Отговори
# 90
Вкъщи гости не се канят - виждаме се навън. У дома идват само най-блики хора и то много рядко. Когато идват, всичко е уговорено предварително /кой какво ще приготви и донесе или купи/ или се мези.
Под "мезене" разбирам да дойдат много близки приятели на:
1. бира с ядки и сухи мезета;
2. вино с плодове и сирена.
Най-близки приятелки каня на кафе и сладкиш5и.
Специални сервизи за гости нямам, защото обичам красивото сервиране и си ползвам хубавите сервици, без да ги държа по шкафовете. Ползвам, хвърлям, купувам нови и т.н. Често си купувам разни красиви сервизчета и си ги сменям.
Аааа, за приятелките на кафе си имам отделен сервиз, но той си ми е "ритуален" - ръчно рисуван порцелан /сама не обичам да пия от него, понеже ползвам за кафе големи чаши за мляко с разни картинки/.
Относно украсата - обичам семплата украса и винаги имам такава вкъщи на трапезната маса - саксия с комбинирани живи цветя, шарена покривка, едноцветни салфетки в някоя от шарките на покривката, панер с разни сухи ароматни листа, клонки и шишарки, чаени свещи /без излишества - т.е. тези неща ги няма накуп, а според настроението ми/.
За готвенето и гостите писах аз на какво посрещам. Когато се събираме с компания, от която всеки приготвя нещо, най-често вземаме разни меса за скара или за грил, обилно количество пресни салати /поне 3 вида/ и това е. Случвало се е да купувам готови неща след предварителна уговорка кой ги яде и кой не.
Относно менюто винаги се съобразявам - от опит. Сред най-близките ми имма хора с особени вкусови предпочитания и винаги се допитвам.
За напитките - зависи от напитката, но вкъщи рядко се пие твърд алкохол /той винаги е в кристал и в специална бутилка, а не в стъкленото шише от магазина/; бирата я поднасям с нейната си бутилка и с изстудени халби; виното зависи от вида, марката и т.н. /в неговата бутилка или в декантер и със съответните чаши - сервизите от чаши са ми слабост и имам всякакви видове размери и за всякакъв алкохол - задължително абсолютно изчистени и от фино стъкло, без да имат разни украси, чупки и картинки и без да са кристал или пък тип "стъкленица за вода"/.
Разбира се, тези действия са прекалена рядкост. Аз обичам да ходя по заведения, а моят дом е моята крепост и други хора нямат място често в него. Peace

# 91
По пантофи ги посрещам, нищо специално. Гости каня, за да си приказваме, най-вече на кафе или чай. Ако гостите не са инцидентни, както е по-често, приготвям и нещо дребно, а ако са повече хора - различни хапки, не за наяждане. 
Тези глинени съдове са ми крайно противни и на мен, редом с покривките, които приличат на черги. И заведенията, които са се оборудвали така + сервитьор в стил Балкантурист, не са ми никак по вкуса.

# 92
Аз по токчета (да съм по-секси  Blush) Пантофи нямам. И не карам никого  да се събува.

# 93
А зимата с какво си седиш у вас? Вълнени чорапи?

# 94
А зимата с какво си седиш у вас? Вълнени чорапи?
Глупости, нямам вълнени чорапи Rolling Eyes. У нас е топло през зимата, има подово.

# 95
Не,че вкъщи са се запрескачали кой знае колко много гости,но все пак има някои специфики:

1.Поставям специална покривка.Имаме си и други също толкова красиви ,които си ползваме и ние.Но тази съм я определела за гости.По-рядко се ползва,огромна е,в луксозен цвят и просто на нас не ни влиза в употреба.

2.Имам и по-хубав сервиз,който междудругото и ние си ползваме,но да кажем,че избягвам постоянно да го употребявам,понеже е с рисувани шарки и ще се похаби в съдомиялната.

3.Чашите са си тези,които и ние ползваме

4.Салфетките са хартиени,но от по-хубавите и плътните в тъмно син цвят.

5.Украси не обичам,защото и без това слагам толкова много неща по масата,че място няма.В най-добрия случай някой висок свещник или ваза с цветя.

6,Ястията са си от нас.Гостите носят примерно част от пиенето ,или каквото те решат.Когато ние ходим,пък обратното и така.

7.Не съм кой знае какъв кулинар,така че не предлагам много специални неща.Обикновено са някакви меса,салати и мезета.Може и купешки салати/от плътните/,когато ме мързи.Просто няма как да успея да направя толкова неща,а и ще ми се съсипе деня в приготовления.Задължително празнична питка/там ми е силата/ или нещо друго тестено,зависи от случая.

8.Алкохол от бутилките  Mr. Green

Като цяло нищо прекалено претенциозно.Съобразявам се с гостите,знам ги какво обичат и как те ни посрещат.Най-важното е да се видим,да хапнем,да пийнем и да се повеселим.

Гости за кафета и за чайове нямам,освен майка ми или свекървата  Laughing

# 96
Като стана дума за обувки с токчета и пантофи. Аз ги посрещам боса. Вкъщи седим боси - чисто и топло е, а краката е хубаво да си почиват. Хората, които влизат вкъщи, са толкова близки, че сами си се събуват - без подканяне /знаят ми привичките/.
Гостите на кекс и кафе - т.е. приятелките ми се случва и по пижама да ги посрещна, за да ми е по-удобно, пък и те не идват с бални тоалети. Разбира се, пижамите ми често не приличат на пижами, а на полуспортни комплектчета от панталонки и тениска и не спя с тях, а си "джиткам" из нас.
Разбира се, по празници пък съм в тон с празника - по Коледа си имам 2 пуловера с елхички и Дядо Коледа; за Великден имам 2 блузки с пиленца и т.н.

Битовият стил го обичам пък само в заведения с подобен стил, ама не кръчмарския, а наистина битов - национална кухня, битов стил, камина и подобни. Някъде зимата из малките стари градчета в планината. Другаде - не.

# 97
Никога не ходя боса за да не ми се пукат петите  Tired

# 98
Те не се пукат от босото ходене.

# 99
Ох, Боже, живея сред луди и (извратени).... Stop

# 100
  • гр. София
Какво ви доведе до това прозрение, уважаема госпожо Б.?

# 101
Какво ви доведе до това прозрение, уважаема госпожо Б.?

Ми, какво...лобстърите без щипки и виното без декантер....ужасих се....покривката, сервиза, приборите.....Боже, толкова ли сме прости, кажи....ядем с ръце, после с прибори, ползваме покривка, после не...оох ooooh!... Да изпаднеш в ужас, нищо не е ...Ще заредя оня сервиз...сещате се.... Naughty Joy

# 102
  • гр. София
Розенталът ли?
Ланкастър?
Дуралекс?
Проста теракота?
Алпака?
Уточни се, ако обичаш!  Naughty

Скрит текст:

# 103
Никога не ходя боса за да не ми се пукат петите  Tired

Точно обратното. Петите се напукват от неподходящи обувки и от липса на грижи за краката.
Босто ходене по гладка или мека повърхност ги прави още по-нежни. Mr. Green

Госпожо, яденето с ръце е вкусно - стига храната да е подходяща за подобно консумиране. Че ако пробваш да ядеш домашен гювеч или курбан-чорба - няма да се получи. А не беше далеч времето, когато на гости се сервираше курбан /от домашно заклано животно/, зелева салата, кебапчета и домашен суджук с домашна ракия /справка с филма "Вилна зона", например/. Sunglasses

# 104
Ся .... Лобстъри  не съм  яла...ядох рак на язовир... Laughing Laughing Laughing
Аз съм прост индивид....

Общи условия

Активация на акаунт