Под "мезене" разбирам да дойдат много близки приятели на:
1. бира с ядки и сухи мезета;
2. вино с плодове и сирена.
Най-близки приятелки каня на кафе и сладкиш5и.
Специални сервизи за гости нямам, защото обичам красивото сервиране и си ползвам хубавите сервици, без да ги държа по шкафовете. Ползвам, хвърлям, купувам нови и т.н. Често си купувам разни красиви сервизчета и си ги сменям.
Аааа, за приятелките на кафе си имам отделен сервиз, но той си ми е "ритуален" - ръчно рисуван порцелан /сама не обичам да пия от него, понеже ползвам за кафе големи чаши за мляко с разни картинки/.
Относно украсата - обичам семплата украса и винаги имам такава вкъщи на трапезната маса - саксия с комбинирани живи цветя, шарена покривка, едноцветни салфетки в някоя от шарките на покривката, панер с разни сухи ароматни листа, клонки и шишарки, чаени свещи /без излишества - т.е. тези неща ги няма накуп, а според настроението ми/.
За готвенето и гостите писах аз на какво посрещам. Когато се събираме с компания, от която всеки приготвя нещо, най-често вземаме разни меса за скара или за грил, обилно количество пресни салати /поне 3 вида/ и това е. Случвало се е да купувам готови неща след предварителна уговорка кой ги яде и кой не.
Относно менюто винаги се съобразявам - от опит. Сред най-близките ми имма хора с особени вкусови предпочитания и винаги се допитвам.
За напитките - зависи от напитката, но вкъщи рядко се пие твърд алкохол /той винаги е в кристал и в специална бутилка, а не в стъкленото шише от магазина/; бирата я поднасям с нейната си бутилка и с изстудени халби; виното зависи от вида, марката и т.н. /в неговата бутилка или в декантер и със съответните чаши - сервизите от чаши са ми слабост и имам всякакви видове размери и за всякакъв алкохол - задължително абсолютно изчистени и от фино стъкло, без да имат разни украси, чупки и картинки и без да са кристал или пък тип "стъкленица за вода"/.
Разбира се, тези действия са прекалена рядкост. Аз обичам да ходя по заведения, а моят дом е моята крепост и други хора нямат място често в него.
) Пантофи нямам. И не карам никого да се събува.
... Да изпаднеш в ужас, нищо не е ...Ще заредя оня сервиз...сещате се....