Как посрещате гостите си?

• 37 843
  • 549
  •   1
Отговори
# 540
И мен не ме кефят живи Янечек, ама умрелите ме ужасяват.
Още си спомням навремето как купувахме за кучето пилешки глави и родителите ми ги варяха и почистваха, че били много хранителни. В малкото случаи, в които се налагаше аз да ги сложа да врат, това беше със затворени очи.

А какво мислите по въпроса с връщането на жеста? Чувствате ли се длъжни да поканите на свой ред хора, на които сте гостували? На мен ми прави впечатление, че основно с две-три семейства и роднините си гостуваме взаимно, докато имам приятели, които често идват у нас, но в много редки случаи ни канят.
Най ме е яд за една близка приятелка, която е прекрасна домакиня когато й се наложи - има много добър  вкус за храната, която поднася и за обстановката като цяло. Изобщо не бих отказала да й гостувам, но толкова я домързява, че трябва наистина някакъв много особен повод да има, за да покани някого на вечеря. Ако случайно влезе да прочете темата, се надявам да почувства намека ми и да организира една приятна вечеринка. Обещавам да й помогна с каквото мога. Mr. Green

# 541
  • най-шареното място
Готвя за повечко хора Simple Smile
Обикновено приготвям всичко без напитките и евентуално хляба.
Покривките не са точно специални, а за голяма маса.
Същото е с приборите и сервизите. Вадя допълнителни сервизи.
Харесвам от време на време някой нов, но имам колкото ми трябват.
Няма как да изпозлвам повече от 6 чинии от вид ако нямам гости.
Не харесвам украси като пръстени, цветчета, камъчета.
Покривка, прибори, чаши, някое цвете са достатъчно красиви.
Домашната лимонада или греяно вино /и двете в кана/ приемам за декорация Simple Smile
Не преливам вино. Намирам за удобно да видиш етикета и да го запомниш ако ти хареса.
Проверени рецепти, които гостите харесват.
Нито се втурвам в екзотика, нито в повече на брои ястия.
Обикновено никой не помни нещата преди десерта. Simple Smile

# 542
  • Варна
Е, то декантирането обикновено става пред гостите. Така че няма проблем да видят етикета. Peace
Също така не е забранено и да покажеш празната бутилка, ако някой прояви специален интерес.
Не знам защо декантирането се приема за нещо изключително снобско.

По въпроса за връщането на визитата. Според етикета е задължително. Ако не в домаша обстановка, то поне на ресторант, като домакините поемат сметката.

# 543
Нямаме специални серзиви, поривки и прибори, тези, които ползваме с съвсем прилични, така че не се притесняваме да ги извадим. Не трупам и не събирам "специално" за гости.

Чак украса не, но подреждаме симетрично и симпатично  Simple Smile

Придържаме се към по-стандартна кухня, салати, месо с нещо за гарнитура, питка и десерт.

За това какви ястия не стават, зависи от гостите, които ще идват, зависи и дали е обяд, следобедно гостуване, вечеря и т.н.

В 99% от случаите приготвяме всичко сами.

За напитките - различно, понякога преливаме, понякога не, в зависимост от алкохола.

П.П. Гостуванията са изцяло приятелски, неофициални, така че всичко е лесно и приятно. Официална вечеря в дома си не бих направила.

# 544
  • Варна
И моите гости са все приятели.

# 545
А какво мислите по въпроса с връщането на жеста? Чувствате ли се длъжни да поканите на свой ред хора, на които сте гостували?

Не, както и аз като канеш много гости, не съм се чувствала обидена, че все те идват, а не ни канят. Сега просто не каня почти никого, много ме мързи, ще им готвя аз...

# 546
  • най-шареното място
Нищо снобско няма. Нямах това предвид.
По-скоро е усилие което си пестя, за да не вадя бутилката, затова и съм обяснила Simple Smile
Много по-лесно е да отвориш няколко бутилки отколкото да ги прелееш първо, после да обясняваш кое какво е накаря да им съхраняваш чупливите временни дрехи.
Еко бонус искаш ли да добавя? Simple Smile

# 547
  • Варна
Декантерите се мият само с вода Mr. Green Така, че еко-бонусът не върви.
Но пък не са задължителни за всяко вино, де.  Peace

Последна редакция: ср, 28 авг 2013, 19:31 от Приятно ми е - Богиня!

# 548
  • най-шареното място
Водата не се хаби? Simple Smile Шегувам се, както и преди малко Simple Smile

Визитата е редно да се връща. Не само заради етикета.
Понякога не се получава, но ако всички са доволни и така може.

# 549
  • София
С гости вкъщи до 6 човека, с нас още 4 се справям, но сега ми предстои бал, за който съм наела един комплекс, защото ще са с преспиване. Около 30 човека ще сме и ми трябва идея за меню. Оборудвано е с всичко необходимо като прибори и уреди, ще си носим и, там на място ще приготвяме. Не искам да поръчвам кетъринг, защото имам лош опит, предпочитам сама да си го направя. Мисля за плата с месни мезета и сирена, франзели намазани с нещо, не знам още какво и някаква скара. Не искам да сервирам на всеки поотделно, нещо като шведска маса си го представям, но салатата каква да е? Ако имате идеи, ще се радвам да ги чуяпрочета Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт