Как посрещате гостите си?

• 37 845
  • 549
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна

А какво правите с "гости", които се самопоканват? Казват - кога ще ни поканите, замълчаваш, защото не предвиждаш точно това в настоящия момент, но въпросът бива зададен още няколко пъти, настоятелно и в очакване на конкретна дата и час?  Shocked
Ако изобщо не планирам да каня такива хора у дома, им измислям невъзможно условие - например: "Когато донесете магнум-бутилка Дом Периньон за вечерята". По-съобразителните се усещат.

# 526
А какво правите с "гости", които се самопоканват? Казват - кога ще ни поканите, замълчаваш, защото не предвиждаш точно това в настоящия момент, но въпросът бива зададен още няколко пъти, настоятелно и в очакване на конкретна дата и час?  Shocked
Аз лично нямам голям проблем с настоятелно гости, понеже повече от 1 година в една и съща държава не се застоявам и не сме толкова близки с гостите, та чак и час за среща да ми определят. През лятото някои познати ми напомнят, че имаме хубава градина и да си спретнем барбекю... казвам им, че ще има пиша имейл кога ще правим барбекю и ги каня. Мен ми е приятно с хора наоколо, те са все интересни личности, така че не съм изпадала в неловко положение.
Но в България, като че ли нещата стоят по- по различен начин. Преките ми наблюдения са от приятелският кръг на родителите ми. Та там не настояват да идват, ами звънят и директно казват, че идват утре да речем. Нещо като самопоканване. А някои директно идват, минавали край нас и... Това не го разборам, за мен е нахалство.
Всъщност преди 2 седмици ми се случи едни приятели да ми пишат имейл в 12 вечерта, че на другия ден са в Германия и ако искам да се видим. Приех ги разбира се, но за мен би било по логично да ме уведомят няколко дена по- рано и така нататък...

# 527
  • София
Аз пък обичам забавленията тип "на домашно",особено  ако се събираме в къща с двор.

Обожавам!
И понеже обожавам да приемам гости вкъщи, но съм станала "по-трудна" с годините, това е все по-рядко.
За кафе и следобедна закуска вратите ми са винаги отворени, или за чаша вино и салатка след вечеря.
Но тежки гости тип цялата рода вкъщи, които са ми най-любими и забавни, изискват и повече подготовка. Нямам специални покривки и сервизи, само дето виното наливам в каничка преди това. Но обичам всичко да си направя аз - от салатата до десерта. И можете да се сетите, че в кухнята настава апокалипсис =) Вършея, вършея и накрая милото казва "Кога успя да сътвориш всичко". Е, когато съм "в обороти" и не искам да ми се помага, после съм мнооооого уморена, но въпреки това ми е много хубаво.
През лятото редовно правим неглиже сбирки на терасата, но те са извън рамките на тежките вечери - плодове или кексчета, ако е по-късно - салатка, питиета и т.н.

В хола има една миниатюрна масичка (буквално 50:50 см.), колкото да си сложа питието или книгата, когато си лежа на дивана. И 2 още по-малки табуретки, на които да си качвам краката, ако не ми се лежи на лежанката на дивана. И на малкото гости им е позволено същото.
Фотьойли и подобни - йок. Само огромен удобен диван.
Това все едно аз съм го писала. И ние навремето като се събирахме родата в къщата на единте ми баба и дядо бяхме на една не чааак толкова висока маса, но за сметка на това беше адски забавно и приятно!

Последна редакция: ср, 28 авг 2013, 14:21 от Po3u

# 528
  • гр. София
Интересно ми е да попитам вегетарианците, дали само те са такива или целите им семейства и
ако имат гости вегетарианска храна ли приготвят или не ги бърка и месо да сготвят ?Simple Smile
Аз винаги правя нещо местно, заради гостите, а аз лично обожавам вегетариански ястия.

Съпругът ми яде месо веднъж в месеца сигурно. Може и по-рядко. Аз не ям изобщо. За гости нямам проблем да готвя месо (и за мъжа ми, де, ако поиска), стига да няма очи. Как ревах заради едни скумрии... Confused
Като каня гости винаги се съобразявам с вкуса им. Е, ако някой обича агнешко, няма аз да съм човекът, който ще му го сготви. Мразя миризмата  Sick Но като цяло гледам да правя неща, които поканените обичат. Каня близки хора и знам кой какво яде и не яде.

# 529
  • Варна
Аз не готвя месо, сори. Само риба.
Никой не е останал гладен.

# 530
Зима роза, какви са тия фасони? Ще ми реве за някакви скумрии, не е за вярване, че голям човек го пише! Разбирам 3-годишният ми син да се потриса като главата на рибата изхвърча при удара със сатърчето, ама ти... Срамота! Представям си ако видиш как се вари агнешка глава!

# 531
  • Варна
Стига с тия хоръри, бре.

Ще разкажа моя случка с няколко пилета. Купувам аз пиле и ще правя великото готвене на месо. СЛагам ръкавиците и мятам пилето на дъската /имам стъклена, специално за такива гадости, посля я обливам с вряла вода и в миялната/. Душа го. Мирише на умряло. Накарвам се на мъжа ми, че е купил развалено пиле и го пращам за ново, но да гледа срока на годност. Връща се той. Миризмата пак я има. Вдигам як скандал как може нищо да не разбира от пилета и пак го връщам в магазина,
Връща се с трето пиле. Взел някакво супер специално, от друг магазин, въобще почти пиле от Брест. Мия го и го мятам на дъската. Ами смърди. Обаждам се на майка ми, понеже съм пред истерия. Идва жената. Гледа пилетата и ми казва, че съм откачена и че нищо им нямало. Те така си миришели. Изгони ме от кухнята и си сготви coq au vin.
Три тенджери. После раздавах за вкъщи.

# 532
Интересно ми е да попитам вегетарианците, дали само те са такива или целите им семейства и
ако имат гости вегетарианска храна ли приготвят или не ги бърка и месо да сготвят ?Simple Smile
И двамата със съпруга ми не ядем месо, синът ми яде.За него готвя, 1-2 пъти седмично максимум.
За гости-основно вегетариански салати, предястия, основното-едното е с месо, след това обикновено слагам и плато филета, сирена.
На последното събиране обаче си спестих филетата, сложих само сирена и кашкавали, че все ми остават и дори сина не успява да ги изяде, та ги хвърлям.

Богиньо, това с миризмата и вкуса на месото си е точно така.Преди, когато ядях месо, се чудех как така на етърва ми пилешкото все й мирише и не го яде.....Откакто обаче не ядем месо, всякакво такова ми мирише.

# 533

Ами най-вероятно, защото Е умряло. Ще ме умориш  Laughing Но ако не ядеш месо от много години, разбирам защо ти смърди.

# 534
  • Варна

Ами най-вероятно, защото Е умряло. Ще ме умориш  Laughing Но ако не ядеш месо от много години, разбирам защо ти смърди.
Е, да, де. Ама не може ли мирише на виолетки?! Mr. Green

# 535
Сигурно, ако го киснеш в марината от теменужки...

# 536
  • Варна
Сигурно, ако го киснеш в марината от теменужки...
Това в момента е много модерно.
Мъжът ми яде някакво месо с лавандулов сос. Каза, че е божествено.

# 537
  • гр. София
Зима роза, какви са тия фасони? Ще ми реве за някакви скумрии, не е за вярване, че голям човек го пише! Разбирам 3-годишният ми син да се потриса като главата на рибата изхвърча при удара със сатърчето, ама ти... Срамота! Представям си ако видиш как се вари агнешка глава!

Никакви фасони не са. Може да е трудно за разбиране и за вярване, но е факт. А агнешка глава нямам никакво намерение да гледам как се вари. По същата причина като с рибата. Никой не е умрял като не е гледал как се вари агнешка глава.  Crazy

# 538
...... Те така си миришели. Изгони ме от кухнята и си сготви coq au vin.
Три тенджери. После раздавах за вкъщи.
И на мен ми натъртва пилешкото  Laughing

# 539
Аз пък просто обожавам пилешкото, ако никой не ме гледа, цяла кокошка ще изям, а и птиците като цяло не ме кефят никак, така че не ми е жал, че са ги заклали, за да мога аз да ги ям.

Общи условия

Активация на акаунт