Как посрещате гостите си?

• 37 845
  • 549
  •   1
Отговори
# 495
В редките моменти, когато стъпва чужд човек у дома, е посрещан именно на ниската ми, на две нива маса в хола. Сервирам само нещо за пиене и коктейл-придружаващатата го храна.

# 496
Мда, би било приятно наистина за по кафе или чай, но тежка вечеря да сервираш на ниска маса и гостите да се чудят каква поза да заемат и накрая да ги свият стомасите....това вече не е особено приятно.

Скрит текст:
Пак се сетих за свеки как не си отстоява желанието за нормална маса. Иначе пък целокупната рода ни събира. Най-малкото пишлеме, разположено на фотьойла, ние с мъжа ми и девера на дивана, другото пишлеме на другия фотьойл, полуобърнат към нас, защото иначе играе игрички на компа, а тя и зълвата ли, не знам каква ми се пада, сядат на едни табуретчици като награда за шетането. Аз като видя, че йогата не ми помага особено, за да ям с чупка в кръста и увиснали крака или задник във въздуха, накрая срам-не срам си сядам по турски на дивана и си държа чинията в ръце. Абе супер неудобна работа. Случвало се е да си тръгна по-рано, защото ме боли корем от тези неудобни пози, особено по празниците, когато така или иначе човек си е хапнал повече и му е тежко на стомаха.

Навремето вкъщи докато още живеехме с баба и дядо,пак така в хола канехме гостите, на една ниска маса ( поради кофти разпределение на стаите и това кой къде ще спи), но нямаше сила, която да мръдне дядо ми от фотьойла под фикуса. Гости-негости-  той трябваше да си гледа новините, че даже от време на време ни викаше " Шшшшт. Тихо!" Тези гости, сигурно са ни били много добри приятели, след като продължаваха да идват вкъщи  Laughing

Но и сега съм ходила в много семейства на вечеря именно на такива ниски маси пред телевизора. Уж са млади хора и имат избор, но не могат да се разделят със старите соц-традиции.

# 497
Ааа, за гостите вкарвам масата, която серазтяга и става за 12 човека...

# 498
Не съм любителка на (ниски) холски масички. Имахме такава за кратко като новодомци преди много години и с кеф се отървах от нея.
Хем и ние сме от тези, които никога не са се хранили в кухнята. Имам там удобна и голяма маса, която я ползвам при готвене и "за красота".
В трапезарията съвсем съзнателно (след изхвърлянето на подобието на маса) сложих огромна трапезна маса с удобни столове. Буквално се родих.
В хола има една миниатюрна масичка (буквално 50:50 см.), колкото да си сложа питието или книгата, когато си лежа на дивана. И 2 още по-малки табуретки, на които да си качвам краката, ако не ми се лежи на лежанката на дивана. И на малкото гости им е позволено същото.
Фотьойли и подобни - йок. Само огромен удобен диван.

# 499
Аз посрещам гостите си винаги с храна, няма значение дали идват за малко, нареждам блюда на масата. Искам хората като дойдат вкъщи да се чувстват специални, да покажа и по този начин жест на внимание и уважение към тях. Не се престаравам с екзотични блюда, слагам няколко вида сирена, филе, луканка, салати и ако са много гладни им предлагам и от това, което съм сготвила за вечеря. Ако специално сме се разбрали да вечеряме вкъщи, тогава приготвям нещо по така, да не ги гощавам с леща все пак. Имам две маси, ниска холна и трапезна. Според гостите, избирам масата. Ако са ми близки приятели се пльосваме на удобния диван и без проблем си хапваме на малката маса, някак си по-задушевно и непринудено ни е. Ако са хора, които ми идват на гости 2 пъти в годината, ги слагам на трапезната маса.

# 500
  • гр. София
Имам две маси, ниска холна и трапезна. Според гостите, избирам масата. Ако са ми близки приятели се пльосваме на удобния диван и без проблем си хапваме на малката маса, някак си по-задушевно и непринудено ни е. Ако са хора, които ми идват на гости 2 пъти в годината, ги слагам на трапезната маса.

То много зависи и какво си поднесла (не ти лично, по принцип говоря). Ако е бира и сухи мезета няма проблем човек да е на ниска маса. Но ако трябва да се храни стабилно, ако е сготвено, тогава ниската маса е гърч.

# 501
Да, попаднах и на този линк.Но ти сама си го написала :".....как следва да се правят...." ,  а пък как се правят в действителност....
Преди малко се върнах от магазина, та разгледах кутиите сокове.Виждам, че вече масово се използва глюкозо-фруктозен сироп за подслаждане, който е още по-вреден от захарта.В някои имаше и оцветител Е-100 и нещо, не запомних точно номера....
Та, не само соковете, много храни Трябва да се правят по една технология, но всъщност се правят по съвсем друга.

За ниските масички:четох преди време, че били полезни за желаещите да отслабват или да не напълняват-като се сгънеш на 4, просто няма как да издуеш стомаха от храна.Щеш, не щеш, ядеш по-малко.    Laughing
Гости, винаги на трапезната маса.Ако са само за кафе/чай/питие, на ниската.
Ние си се храним на високата.На малката ядем, само когато съм направила пица-пицата в чинията, чинията в скута, а краката на дивана.    Grinning

# 502
  • край морето
...
Най ме уморява особеният вид домакини, които наричам "куклен дом"... Личи си, че са се старали, че са готвили нещо специално, наредили финтифлюшки, а аз съм опитното зайче, което трябва всичко послушно да си изпапка и да хвали, хвали... Като кукла на чаено парти. На особен режим на хранене съм и повечето неща не искам да ги ям, обаче собственичката на кукления дом не е съгласна - тя трябва да ми сипе "поне малко", иначе "ще ме обидиш", толкова се е старала, ама бива ли така. Гостуването става едно въртене около егото на домакина - дали ще е в посока украса, готварски умения, демострация на стил или кой знае какво. Rolling Eyes

Силно съм впечатлена от мнението, което съм цитирала. Много точно наблюдение и определение. Влизала съм в ролята на кукла, признавам. Дано не съм влизала в ролята на домакинята... или поне не често.

Признавам, че ми е безкрайно интересно да чета. А се оказва и поучително.

# 503
Защо пък да се чувствате като опитни зайчета? Има лесно - аз като съм на диета и не са ми опрели ножа до врата, не ходя на гости, където знам, че ще са се постарали да наготвят. Особено, ако няма други гости освен мен и не съм предупредила, че съм на специален режим ми се струва логично да недоумяват хората защо отказвам да се храня.

# 504
  • край морето
Аз не съм на специален режим, ям доволно много неща. Чувствам се като зайче, когато се суетят без повод около чинията ми и ако не възклицавам и не я изпразня, значи не ми е било вкусно и не съм уважила положилата усилия домакиня.
Изразих съмнение, че понякога може и аз да съм била твърде "пърхаща" около чиниите на моите гости и затова в бъдеще ще положа старание да се разгранича от това поведение.

# 505
А, да, тя негативна пише, че е на специален режим.
Аз като бременеех бях така и ми беше много неудобно, че затруднявам домакините си. Мислех си, че им изглеждам някаква супер префърцунена, защото не пиех нито какъв да е чай, нито кафе...но това е друга тема вече.

# 506
....
Гости, винаги на трапезната маса.Ако са само за кафе/чай/питие, на ниската.
Ние си се храним на високата.На малката ядем, само когато съм направила пица-пицата в чинията, чинията в скута, а краката на дивана.    Grinning
Същото , но и домашни пишем и рисуваме на трапезната маса .

# 507
Темата е много интересна.
Никога в нас не съм се хранила на ниска маса, чак се учудвам, че има такава тенденция, дори на село при баба ми е нормална трапезна маса. В нас имаме холна маса, но там освен питие (кафе) друго не съм сервирала...
Не упреквам и тези, които се хранят на такава маса, всеки си преценя сам Laughing но ми звучи много неудобно. Аз държа да седна на подредена маса с покривка, не обичам мушами и натурии... винаги когато имам гости, масата я подреждам (декорирам) според повода, в нас не идват случайно попаднали хора, винаги са с покана. Понякога минавам край свекито по 3 пъти на ден, но без покана не се отбивам, дори за кафе. Веднъж ми се наложи да и занеса едни кутии в които ми беше пратила храна и ги оставих на охраната на къщата, дори не влязох, да се обадя. В родителите ми е другата крайност, там който от където се сети и минава, да пие кафе, сок,бира ... все едно е барче, там винаги има провизии за гости, но аз това не го наричам гости, те дефакто са неканени хора.
Аз лично като каня гости не сервирам салами, луканки, а само сирена , основно, десерт.  След десерта се местим в хола на диваните с питиетата. Ето и снимка от последните ми гости https://lh3.googleusercontent.com/-znwglRRcHao/UfbBUurGeLI/AAAAA … 1024/IMG_8560.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-lLa5X7nqjIg/UfbBvI_pWJI/AAAAA … 1024/IMG_8620.JPG
реших да оставя чашите за алкохола на помощна масичка, понеже не си познавах добре гостите, някои от тях за 1ви път видях: https://lh5.googleusercontent.com/-RKRkGZytt9o/UfbBfQZRjFI/AAAAA … 1024/IMG_8600.JPG
Не бих се зарадвала на непредвидени гости, обичам да съм винаги подготвена Simple Smile
Напитките са Вино, вода и бира, само ако се събираме вечер преди да излезем на бар има шотове и твърд алкохол.

Последна редакция: пн, 26 авг 2013, 02:09 от danchika

# 508
Прекрасно е  Peace
Нито натруфено и прекалено претенциозно, нито обикновено ежедневно!
НО не мога да не спомена, че ако дойда на гости у вас - ще виждам само цветята, много ви е хубаво  Sunglasses

# 509
Ауууу, прекрасна тераса, прекрасна маса....блазе им на твоите гости  Heart Eyes
Много уютно  Peace

Общи условия

Активация на акаунт