Как посрещате гостите си?

• 37 832
  • 549
  •   1
Отговори
  • гр. София
Как посрещате гостите си?

Имате ли специални сервизи, които вадите само като за гости?
Специални покривки и прибори?
Правите ли украса на масата?
Какво готвите - ровите из нета и книгите за нещо супер-дупер оригинално или залагате на изпитаните рецепти?
Кои ястия според вас не са подходящи за гости? Защо?
Всичко ли приготвяте сами или някои неща купувате готови (руска салата, сладкиши за десерта и пр.)?
Как сервирате напитките? Преливате ли ги в специални съдове или направо от бутилките, в които са купени?

Разбира се, че всичко е според това кой идва на гости, но все пак има някои неща, които винаги се правят.
Ще се радвам да си поговорим по въпроса.  Simple Smile

ПП: пускам темата тук, защото повече хора могат да я видят и да се включат.  Simple Smile

# 1
Обикновено посрещам гости на кафе, сладкиши, закуски. Понякога за закуско-обяд, с чаша вино, сухи мезета, сирена, плата, плодове, после кафета, сладкиши, банички.
Обикновено подреждам масата според повода, Коледа, Великден, или без повод - по-семпло.
Да, имам си сервизи, плата, тематични покривки, които ползвам.

Лятото правим барбекю на двора, имаме такова с камина и обикновено правим скара - месо и зеленчуци и го даваме по-лежерно, обстановката предполага да не се слагат покривки и прочие.

Ето така си го правим и без да посрещаме гости, за нас  Mr. Green Обичам такива дребни неща.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/311811_22 … _1000822381_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3307500_220 … _1001225670_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/307660_22 … 1_370795420_n.jpg

Обикновено нещата си ги приготвям сама, рядко взимам готово.

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 17:01 от NinoTino

# 2
  • гр. София
Ех, на двора...
Аз дори с голяяяяма тераса не мога да се похваля.  Confused И двете не стават да се сложи масичка на тях. Е, може само по-малка. Като за кафе.
Ако имах къща, щях да сложа в двора пергола, обрасла с глицинии.  Flutter

Аз си посрещам гостите по апартаментному. Обичам да украсявам масата. Не само за празниците. Приятно ми е да има разни красиви елементи по нея. Иначе покривките и чиниите ми са с различни мотиви според сезона и празника. Имам коледни, имам пролетно-великденски.
Виното го обичам налято в кана. Не ми харесва да го наливам направо от шишето по чашите, а и червеното трябва да подиша преди да се сервира. Ще взема да си закупя най-сетне декантер и да мирясам.
Обичам да приготвям всичко сама.

# 3
Не каня гости, срещаме се навън.

Ако някой ме изненада не ми се мисли направо - вкъщи няма нищо за черпене (сладко не ядем), кафе не пием, алкохол също... Мога обаче да изпържа яйце и да предложа чаша чай. Hug

Тежко гостуване сте описали вие Hug

# 4
Мога обаче да изпържа яйце и да предложа чаша чай. Hug

И на такова гости обичам да ходя. Яйцата ако може да не са ми много препържени и да са с масло. А и аз така мога да посрещна.
Защото човек не винаги има настроение, възможност и време за тежко гости.
Според поводът и хората също се преценява.
 Simple Smile

# 5
Никак не обичам подобен род "забавления" вкъщи, планиране, готвене, маси, ядене, пиене. Кани, специални прибори, чинийки, купички, украси, са ми в графата "безделушки"и нямат място в моя минималистичен начин на живот.

Нямам нищо против гостите деца и за тях винаги имам нещо направено.

# 6

Нямам нищо против гостите деца и за тях винаги имам нещо направено.

Peace

# 7
  • в рока
Аз пък обичам забавленията тип "на домашно",особено  ако се събираме в къща с двор.Според зависи случая и гостите ,посрещам различно.Обичам да приготвям хубави и интересни ястия.Имам една тематична покривка.Сервизи също.

# 8
  • Пловдив
Ако имах къща, щях да сложа в двора пергола, обрасла с глицинии.  Flutter
Това го искаш защото не си го имала. Глицинията привлича много насекоми. МНОГО. Седиш си на масичката, хоп, в чашата се дави оса. Или в салатата. И на пържоли налитат.

# 9
  • гр. София
Е нали има свещички против насекоми?  Simple Smile
Всъщност такава пергола, като исканата от мен, видях в едно италианско списание за интериор в частта за градината. Точно с глицинии беше обраснала и беше божествена!  Heart Eyes А аз обожавам аромат на глицинии.

Ей така, но не арка:

Редактирам се. Сходно с това беше:
Скрит текст:

# 10
  • Пловдив
Свещичките разгонват само част. Ние премахнахме една глициния защото ни беше омръзнало да разгонваме.

# 11
  • гр. София
Неприятно е с насекомите.
Но пък е тоооолкова красива глицинията!  Heart Eyes

Никак не обичам подобен род "забавления" вкъщи, планиране, готвене, маси, ядене, пиене. Кани, специални прибори, чинийки, купички, украси, са ми в графата "безделушки"и нямат място в моя минималистичен начин на живот.

Какво е "безделушки"?  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 14 авг 2013, 18:23 от Зимна роза

# 12
Обичам да посрещам гости за неделен брънч или за барбекю. И на такива обичам да ходя съответно.   Не ми харесва идеята да се застоявам на маси много дълго време. Мразя "тежкарски" вечери, но нямам против разни винени дегустации, някой рибар или ловец хванал нещо си и се налага да го изпапкаме и неща от този род.

# 13
Зимна роза, това с мечтан двор и такива градини е малко измамно. Понякога косенето само на една проста ливада може да ти скапе желанието за посрещане на много гости. Ние имаме и градина, но баба ми ежедневно полага грижи за нея, за саксийните цветя, за всичко и баща ми, който си е у дома, не работи се грижи за ливадите. Иначе ако трябва аз да се занимавам или човек, който ходи по цял ден на работа - пффффф, зор е.
Но ако си имаш и градинар - няма проблем Wink

Истината е, че посрещането на гости си е времеемко и трудоемко и действително ако на човек не му се занимава с такива неща, не е нужно да се насилва. Вече има ресторанти и прочие.
Аз лично не умея да готвя типичните тежки специалитети за гости, някакви манджи, блюда и затова го карам на сладкиши, хапки, банички, напитки, малко по-леко. Няма сили, възможности и време за големи гостита, но разбира се не ги отричам. Кой знае, един ден може като по филмите да събирам чеда, внуци и правнуци около огромна трапеза. Дай Боже  Wink

# 14
  • гр. София
О, да, знам, че поддържането на градината изисква много време и усилия (баба и дядо живееха в къща, също и другата ми баба).
Но пък винаги съм мечтала да живея в къща, та затова така мечтателно-романтично съм настроена по въпроса.  Blush

Обичам гости. С повод, без повод, всякак. С тежки ястия или само на по бира.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт