Как посрещате гостите си?

  • 37 884
  • 549
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: X
Така, като ви чета, явно у нас гостите се посрещат по най странния начин Mr. Green.
Понеже идват само много близки хора, а ние по цял ден сме на работа, давам им ключ, отиват да пазаруват и после отиват да готвят у нас. Всеки прави това, което му се отдава, сервират в каквото намерят, защото нямам един пълен сервиз, слагат която покривка намерят и сядат да ни чакат. Накрая обикновено помагат и с почистването на масата.
Май излиза че не посрещам аз гости, а те мен, само че у нас Mr. Green

Това сигурно е много готин и удобен начин за "посрещане" на гости    Laughing  , но у нас просто няма как да се случи.Аз страшно мразя някой друг да ми се вре в кухнята, да ми прережда нещата и да не мога после с дни да въведа реда, с който съм свикнала, удобно ми е и ми харесва.
Дори съпругът ми, когато "твори" в кухнята, винаги пита кое къде е било, ако не помни, защото ужасно се изнервям    Twisted Evil   , ако търся нещо и не го намирам после.
Близките ми знаят за тази ми "добродетелна "    Mr. Green  черта, и дори сестра ми не се спуска да ми помага, ако изрично не я помоля.   

# 46
  • София
  • Мнения: 45 088
Откакто направихме ремонта и въртя къщата, ми харесва да посрещам гости и да се занимавам.
Първо чистя хубаво.
После..

Имате ли специални сервизи, които вадите само като за гости?
Имам, ама не ми харесват и ще си купя нов някой ден.
Специални покривки и прибори?
По принцип не слагам покривка, за гости може да извадя. Или имам разни малки подложки.
Имам нужда от комплект прибори.
Правите ли украса на масата?
Обичам свещи и салфетки.
Какво готвите - ровите из нета и книгите за нещо супер-дупер оригинално или залагате на изпитаните рецепти?
Ровя из нета за стандарни рецепти, че не съм много опитна готвачка. ММ готви и той.
Всичко ли приготвяте сами или някои неща купувате готови (руска салата, сладкиши за десерта и пр.)?
Купуваме зимни салати.
Как сервирате напитките? Преливате ли ги в специални съдове или направо от бутилките, в които са купени?
Пием само бира и вино. Бирата - направо в чаши за бира. За виното /защото е в бидони/ си купихме едно шише от Икеа и чаши, естествено.

Общо взето, не се престараваме много-много. Но чистенето след това е тежко. За това не каним много често гости. Май най-много го правим по Коледните празници.

# 47
  • гр. София
  • Мнения: 2 819
Винаги ме е учудвало как хората пазят най - хубавите сервизи, прибори, покривки и украса за гости, вместо да им се радват всеки ден. Гостите не са по - важни от моето семейство - точно то заслужава най - добре подредената маса, най - красивата покривка и най - дълго отделеното време, за да направя обеда или вечерята прекрасна.
Гостите в най - добрия случай ще получат това, което получава семейството ми всеки ден. Но това е в най - добрия случай. В обичайния получават покана за навън - не се виждам като слугиня, която цял ден преди гостите ще готви и приготвя, ще принася манджи вместо да участва в разговора и да се забавлява и след това ще мие и чисти. И не си го причинявам.

Да имаш сервиз за гости не значи автоматично, че в останалото време се храниш от очукана посуда сбирщайн - каквото е останало здраво през годините. Да имаш покривка за гости не значи, че нямаш такава за всеки ден или че тя, ежедневната, е грозна, окапана, с прогорено от цигари.
По много странен начин разделяш нещата - или-или.
Колкото до готвенето, на мен лично ми е приятно занимание. Приятно ми е да направя нещо вкусно и хубаво за близките си хора. Близки, защото такива каня. Затова и не ми пречи да се постарая за тях. Не са сульо и пульо, а хора, които са важни за мен и обичам. Та не ми пречи да приготвя храната. И не виждам какво пък толкова има да се чисти след гости - да не би да влизат с кални до глезените обувки и да мажат храна по стените?  Rolling Eyes Посудата пускам в миялната, една прахосмукачка за евентуално паднали трохи и така. Нищо по-различно от това, което по принцип правя, за да е чисто у дома.


Кой по-напред каза за боб нещо? Че правел боб  Simple Smile Много вкусно ми прозвуча.
Някои приемат, че бобът е проста манджа и не подхожда за гости. Истината е, че е проста манджа, защото всеки може да я сготви. Обаче не всеки може да я сготви вкусно  Wink Освен това бобът може да се приготви по различни начини, а не просто на боб чорба.
Сигурно някои хора и мусаката не приемат за ястие за пред гости. Обаче, както се оказа, е ястие за сватба. При това царска такава.  Wink

# 48
  • София
  • Мнения: 45 088
Аз мия на ръка все още. Още малко.
А боба - има едни жестоки консерви с червен боб, точно за гости си ги взимам.

# 49
  • в рока
  • Мнения: 1 120
Аз не разбирам как някои домакини се възприемат като слугини,когато имат гости.Ще кажеш ,че цял месец не чистят,затънали са в мръсотия,и заради гостите се почва едно чистене....

# 50
  • София
  • Мнения: 12 258

Кой по-напред каза за боб нещо? Че правел боб  Simple Smile Много вкусно ми прозвуча.
Някои приемат, че бобът е проста манджа и не подхожда за гости. Истината е, че е проста манджа, защото всеки може да я сготви.
Аз го казах, че мога и на боб да ги поканя и че мога и вечеря да спретна за 12 човека по законите на етикета.  Peace Обичам жени, които могат и кариера да имат, да са елегантни и да могат и гости за вечеря да поканят и да знаят как да го направят. Да, познавам такива и се стремя и аз да бъда такава, защото на мен ми харесва
.
Винаги ме е учудвало как хората пазят най - хубавите сервизи, прибори, покривки и украса за гости, вместо да им се радват всеки ден. Гостите не са по - важни от моето семейство....
Е, аз не живея в замък, а в най обикновен апартамент за да вадя" Розентал" и сребърни прибори всяка вечер. Просто ги имам, наследила съм ги, това си е ценност, която трябва да се пази и се предава от поколение на поколение.

# 51
  • Мнения: 1 793
Ще кажеш ,че цял месец не чистят,затънали са в мръсотия,и заради гостите се почва едно чистене....

Напомни ми за детството. Hug Чистенето за гости беше незабравимо. Мама ни строява с парцалите, чисти се основно, дори зад радиаторите в стаи, където никой гост няма да стъпи... Laughing

И аз чистя преди гости, затова сигурно и не каня.  Whistling

# 52
  • Мнения: 29
Не знам как вие посрещате гости, но на мен ми е омръзнало от капризи. "Ох ама на това да не му сложиш гъби, че не ям." Или чесън на снежанката или лук на картофената салата  #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire
В техните домове как готвят без подправки не знам. Тъй като аз не съм капризна на тема ядене очаквам и хората да не са....... Поне когато са на гости нещо което не ти допада НЕ ГО ЯЖ. А иначе гледам да им угаждам когато имам време и възможност. Любител съм на красивите хартиени салфетки и различните техники на сгъване

# 53
  • Мнения: 5 435
Маги_ко  колко ми е познато ако знаеш.  ooooh! Имам една приятелка с която се съобразявам винаги какво да приготвя и въпреки това или и е мазно, солено и тн. Последния път така ме изнерви, че ми развали настроението за цяла вечер. На масата шест седем души как някой не се оплака само тя. За протокола според другите се справям доста добре в готвенето. Ще ме питате защо я каня, ами мъжът и е много близък на ММ.  Peace Нали знаете как има хора с които и половин час да прекараш те натоварват за по два дни напред, е тя е такава.
П.С. Съжалявам за дългия пост. Embarassed

# 54
  • Мнения: 4 560
Сигурно някои хора и мусаката не приемат за ястие за пред гости. Обаче, както се оказа, е ястие за сватба. При това царска такава.  Wink
разкажи  Peace

Не обичам гости, предпочитам на кафе по улиците.

# 55
  • Мнения: 18 982
Обичам да посрещам гости, обичам да готвя, не съм много по аксесоарите обаче, не обичам и аз прахосъбирачки  Mr. Green

Ако имам време и гостите са планирани мога да прекарам часове в кухнята, често се събираме и на пържени яйца обаче, че и на купено готово.

# 56
  • гр. София
  • Мнения: 2 819
Сигурно някои хора и мусаката не приемат за ястие за пред гости. Обаче, както се оказа, е ястие за сватба. При това царска такава.  Wink
разкажи  Peace

За сватбата на Калина и Китин основното ястие беше мусака. Имаше също шопска салата и палачинки с боровинково сладко. Бащата на булката, Симеон Сакскобургготски, беше настоял менюто да включва типични български ястия.

Ето нещичко по въпроса.

# 57
  • Мнения: 4 560
Благодаря, зимна Роза!  Grinning

# 58
  • гр. София
  • Мнения: 2 819
За нищо.  Grinning
Мусаката също е от ястията, които уж всеки може да прави, но не всеки ги прави вкусно.
Всъщност, за мен не е важен типът поднесена храна по време на гости, а как е сготвена и как е сервирана. Обичам подредени чинии, а не пльоснато нещо без вид и форма. В крайна сметка човек се храни и чрез очите си.

# 59
  • Мнения: 1 793
Мен пък ме потискат тежките манджи, украшенията и първо-второ-трето. Идвам винаги да се видя с човека, все ми е едно какво има за ядене, как е украсено (може и да не забележа) и дали ще има нещо за консумиране въобще. Яденето пречи на общуването, засядането на масата за часове е кошмар за мен, като в клетка от маси и столове, затрупана с покривчици и прибори. Няма край това плюскане, носи се ново и ново, липсва само римският роб с купата за елегантно повръщане.

Най ме уморява особеният вид домакини, които наричам "куклен дом"... Личи си, че са се старали, че са готвили нещо специално, наредили финтифлюшки, а аз съм опитното зайче, което трябва всичко послушно да си изпапка и да хвали, хвали... Като кукла на чаено парти. На особен режим на хранене съм и повечето неща не искам да ги ям, обаче собственичката на кукления дом не е съгласна - тя трябва да ми сипе "поне малко", иначе "ще ме обидиш", толкова се е старала, ама бива ли така. Гостуването става едно въртене около егото на домакина - дали ще е в посока украса, готварски умения, демострация на стил или кой знае какво. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт