Покривате ли си главата,когато влизате в църква?

• 23 837
  • 454
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Нали с шапка главата е покрита? Или вече изискването стана за кърпа? Кога ще стигнем до бурките? Laughing

# 361
Гледам че тук са се разразили страсти.
Да дам и аз своя отговор и принос:
По принцип в църква обикновено съм с кърпа на главата, освен ако не съм я забравила.
Случва се да вляза закратко със шапка против слънце с периферия. През зимата съм с качулка или с зимна шапка и косата вкарана под палтото или с кърпа и коса под палтото.

По отношение на етикета в църква: смятам че не е редно да се влиза с дълбоки деколтета, без или къс ръкав, панталон, особено пък впит и особено да се навежда пред всички с такъв панталон, например за целуване на иконите. Също не мисля че са приемливи прозрачни дрехи, къси поли. Също да се разговаря в църква и особено по време на служби.

Това е мое вътрешно усещане за приличие - защото сме на свято място - проява на уважение към Бога, светинята и към околните хора, които може да се разсеят.

По принцип смятам че е редно да се ходи в по-формално облекло, а не с обикновени дрехи - поне на службите. Всякакви маратонки, дънки, тениски, туристическо облекло и др. под. не намирам за подходящи.

Намирам за неправилно и да се снове из храма по време на служба, да се чатка с токчета, минава отпред на иконите. Също всякакво бутане, предреждане и незачитане на околните.

Ще си призная че аз самата не винаги спазвам нещата. Но така ги усещам.

Последна редакция: ср, 28 авг 2013, 13:06 от Серафима

# 362
  • Варна
Не, не, идеята с бурките беше много добра.
Сега път тесните панталони са трън в петата на вярващите.

# 363
Тази тема станала много забавна. Жени проповедници нямало викате?

# 364
  • Варна
Ти защо скапваш темата, православний?!  
Щото толкова може.
Където са се появили християни, все са окъкали нещата.
А ти каква си-мюсюлманка,будистка,атеистка или...?Ако не си християнка,няма нужда да влизаш в църква,съответно и да пишеш в тази тема.
Не мисля,че човекът скапва темата.Вие го правите.
Скептична агностичка съм, душко. Мога да влизам и да пиша, където си искам. Точно ти ли ще ми кажеш къде да пиша и кои обществени сгради да посещавам.
При положение, че църквите са държавна собственост, да, да, те нямат нотариални актове на името на Синода и са със статут на културна забележителност, мога да ги посещавам във вид, който намеря за добре.
А вие продължавайте да си размахвате разпятието като АК 47.

# 365
  • най-шареното място
Покрита е с шапка.
Дамата не си сваля шапката в църква. Изовдът е лятото всичко е ОК.
Но аз махам защото гледам да си проветрявам косата Simple Smile

# 366
  • Варна
Е, нали разбрахме, че шапка с козирка не може  Mr. Green

# 367

Но аз махам защото гледам да си проветрявам косата Simple Smile
Ама не може да си проветряш косата. Чети и плачи. Косата не трябвало да се вижда. Зимата влизаш в храма с набутана коса в яката на палтото, покриваш се с качулката и така. Като рапър.

# 368

Виж какво, боги!

Жените, които са си принципно и дори изкусително красиви в живота, биха се съгласили без много труд да си сложат и забрадки и дълги поли и т. н.. И на мен, като на мъж естет, изобщо няма да ми липсва тяхното разголване. Напротив, то би принизило до голяма степен красотата им. Явно силният протест идва от другите такива. И на мен, като мъж естет, също няма да ми липсва тяхното разголване. Ти какво мислиш от твоята висота?

ПП. А ако пожелаеш, после можем да фиксираме  нещата и от гледна точка на православието.

# 369
  • най-шареното място
Шапки с козирки? Кой носи такива?
Периферията няма как да е забранена.
Ще чета за тез тесни панталони. Simple Smile

# 370
  • София
...
Жените, които са си принципно и дори изкусително красиви в живота, биха се съгласили без много труд да си сложат и забрадки и дълги поли и т. н...

Ха, като гледам гласуването, според теб излиза, че почти 90% от жените са принципно грозни  Laughing

# 371
Той е мъж естет. И то два пъти.

# 372
Има православни жени, които ходят на църква с панталони (дори тесни), къси ръкави. В крайна сметка вярата е нещо, което с времето разбираме по-добре. Като бях по-млада и аз съм ходила на църква с панталони и гологлава и тесни дрехи. Всяко нещо с времето. Но не мисля, че моят живот като млада и неориентирана е и пример за подражание.

По принцип да се ходи на църква с "капела" както се изразява един софийски свещеник е стар градски етикет, вместо забрадката, която е от по-селски тип. Няма да се впускам в коментари кое е по-добро. Кърпата не е забрадка, покрива добре и е удобна за носене в чантата.

По отношение на естетиката - не всички са попили и повярвали в масовата пропаганда и комерсиално наложената мода.

# 373
...
Жените, които са си принципно и дори изкусително красиви в живота, биха се съгласили без много труд да си сложат и забрадки и дълги поли и т. н...

Ха, като гледам гласуването, според теб излиза, че почти 90% от жените са принципно грозни  Laughing

milenaka ,

а от тези така наречени 90% колко, според теб са разбиращи и съзнателно отказващи? До колкото виждам и твоето мнение е мнение на екскурзиант...

# 374
  • Варна

Виж какво, боги!

Жените, които са си принципно и дори изкусително красиви в живота, биха се съгласили без много труд да си сложат и забрадки и дълги поли и т. н.. И на мен, като на мъж естет, изобщо няма да ми липсва тяхното разголване. Напротив, то би принизило до голяма степен красотата им. Явно силният протест идва от другите такива. И на мен, като мъж естет, също няма да ми липсва тяхното разголване. Ти какво мислиш от твоята висота?

ПП. А ако пожелаеш, после можем да фиксираме  нещата и от гледна точка на православието.
Сладурче, личните имена се пишат с голяма буква. Или вас това в църквата не ви учат?
Изобщо не ме интересува кой какво мисли за изкусителната красота. Съобразявам се единствено със собствената си естетика, не ме вълнува ти от какво се възбуждаш. И дали изобщо го правиш.

Общи условия

Активация на акаунт