Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 232
Напоследък не са единични подобни случаи. Човек даде, за да услужи и после едва ли не се чувства виновен,че си иска парите. Около мен само има не един такъв случай. А съпругът ми пък беше поръчител и плаща почти година заема на един "приятел" ,и като си поискаше парите, оня едва ли не обиден му казваше,че няма сега,какво да направел. В крайна сметка след много нерви и търсене по телефони и къде ли не,му ги даваше. А ставаше за не малка сума на месец.

# 16
 • Мнения: 2 837
Доста мои познати "изгоряха" по подобна схема. Както и с поръчителство - мой колега, който по принцип никак не е лековерен, плаща в момента грандиозния заем на човек, който познава от 40 години, били са колеги като студенти, колеги след това...

# 17
 • Мнения: 4 670
Мъжът ми е имал същата случка с приятел и то с такъв, с който са отраснали. Днес не може, утре не може, спрял да си вдига телефона  Shocked, а той го търси за да го чуе как е, да се видят... Нямал бил пари сега, много трудни времена... и снимки от Кушадъсъ  Wink Пил е една студена вода и толкова.

# 18
 • Мнения: 8 266
Когато Х вземе от У пари назаем, които пари не връща в рамките на приемливите, уговорени срокове, а същевременно харчи на воля и без особени ограничения, демонстрирайки нови придобивки пред У, заемодателят какво е редно да си помисли и предприеме?

Да си помисли, че въпросният приятел вече не е финансово затруднен, може да се издължи и да си поиска парите. Иначе нещата се протакат във времето, взелият - "удобно" забравя, че дължи нещо, а далият се чувства все по-неудобно да си поиска своите си пари.
Аз съм получавала отговор: "Ама ти защо не казваш!". И една такава обидена физиономия Laughing

# 19
 • Мнения: 581
Не знам. Аз пари назаем на никого не давам. Също така не ставам поръчител на заеми. Смятам, че така съм запазила доста приятелства и добри роднински отношения.

# 20
 • Мнения: 16 809
Ако ще си развалям приятелството с някого за пари, то трябва да са много пари. Не се е случвало до сега.

# 21
 • Мнения: 17 387
Казваш в прав текст, че имаш нужда от парите....а и след като приятеля може да си купува това, онова, значи има достатъчно, за да може да ти ги върне.

# 22
 • София
 • Мнения: 37 812
Ако този, който е взел заема чак толкова много държеше на приятелството, досега да беше направил нещо за връщането на парите. Ако нямаше, можеше да предложи да ги връща по десет лева на седмица, и пак щеше да се издължи малко по малко или поне щеше да покаже, че иска да се издължи.

# 23
 • софия
 • Мнения: 1 724
Кофти!
май до тук е приятелството!

Какво приятелтво е, ако единия вече има горчилка в сърцето!

Случката не е непреодолима, но за прескачането се иска откровенност и да си способен да носиш
 на критика! Хората на които услужих не успяха да се справят. Скриха се като в миша дупка!

Преди година дадох пари назаем ( майната им на парите). Обадих се да видя как са хората, да ги чуя! Телефона не се двигна няколко пъти! Когато го вдигнаха разговора беше откъслечен!

До тук беше приятелството! Дръпнах чертата! Мислех че има хора насреща, способни да мислят, но гордоста им се оказа по-силна от думите "сори, сега няма как". Щеше да бъде достатъчно!

# 24
 • Мнения: 232
Амели, според мен това не е гордост. По-скоро обратното. Липса на всякакво достойнство- да мълчат по въпроса и да се правят, че нищо не е станало. Вместо да застанат с лице към проблема и да поговорят как може да се реши .

# 25
 • Мнения: 686
  Има си хора и хора, но по принцип като дам пари назаем ги давам с идеята, че никога няма да ги видя...
  Имах една приятелка тука, тя редовно ми искаше пари и ми ги връщеше с триста зора с месеци по малки суми и то аз ако ида до тях. Хич не се ограничаваше де, цигари, уискита и тн всяка вечер...Един път и в ресторант я засякох след като ми беше звъняла за дребна сума, че нямало какво да ядат децта. И на всичко отгоре преди ресторанта имали туристически тур с лодка и отворен автобус, който хич не е евтин, особедно за 4 човека, те бяха всичките. Купихме имот и вече нямам никаква възможност да давам заеми и от тогава тя спря да ми говори хаха

# 26
 • Мнения: 2 216
Защото реално не му трябват и Х много добре знае това. Поради тази причина и У все още се прави на приятно разсеян и не казва нищо другарчето си.

Аз вярвам в хората и не все си мился, че не са такива гадове, но знае ли човек, може да сте прави.
У не казва нищо на другарчето, но забелязва, че Х харчи и му е неприятно, че не се сеща да си върне заема, нали?
Сумата голяма ли е, биха ли си развалили приятелството заради нея?

# 27
 • София
 • Мнения: 238
Aз съм на принципа "моето си е мое,но и чуждото не искам".Времената станаха прекалено трудни,за да ангажираш някого с подобен род услуга.Освен това е истина,че е имало случай,в които АЗ се чувствам неудобно да си поискам своето. #Cussing outВ крайна сметка реших за себе си,че по-добре да откажа по тактичен начин.
В интерес на истината не ми се беше случвало скоро да ми поискат пари на заем.Преди няколко месеца пред входа ме среща една съседка от блока,чието име даже не знам/тя моето също/и ме моли за пари.А бяхме пред заплата и с кажи речи с последните си пари бях купила лекарства на детето.Отказах и....после ми стана кофти,защото тя е по майчинство и предположих,че наистина няма.Но....докато говорехме лъхаше на алкохол. #CrazyОсвен това се сетих,че живее с родителите си.След време разбрах,че си имала навик да иска по 20лв,които вероятно не връща.

# 28
 • Мнения: 241
Така е, права си, Анди. Парите е най-лесно да бъдат поискани, но пък рискът приятелството да отиди по дяволите, е обозрим. Той не че и сега не е.
С такива приятели, врагове не ти трябват. Така де, приятелите не прекарват приятелите си, а цакат непознатите.

А парите, трябва да носят лихва, все едно да си ги сложил в банка, та онова с "на У не му трябват сега" е ...неразумно твърдение. Така де, щом банката и "бързите кредити" не са му дали кредит (доверие, въпреки застраховките, фирмите за събиране на борчове и ЧСИ, с които разполагат), то У по-умен ли е от тях, че да дава на една гола дума? Със сигурност е яко самонадеян.

# 29
 • Мнения: 686
  То въпроса не е, че си дал на приятел в нужда и той не може да ти ги върне, защото наистина е затруднен. А да дадеш и някой да щрака с пръсти и да не му дреме. В такъв случай се разваля приятелството, защото си правиш извода какви приятели имаш...
  Има си хора, който им е вродено да живеят на заем. Винаги ги връщат и се заборчват в нови...Най-добрия ми приятел така живеят. Нямат големи възможностти, но те и мильони да имат пак няма да се оправят, просто не могат изобщо да си правят сметката. Последно жената пластики на корема и гърди щеше да си прави със заем....

Общи условия

Активация на акаунт