Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 35

• 82 075
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, аз съм нова,искам да попитам за болничните.Става въпрос за мъжа ми, на 4.10.2013 беше опериран от светлоклетъчен карцином на бъбрека който беше отстранен заедно с бъбрека защото беше станал 8см тумора,че въпроса ми е на 9.11.2013 му свършва болничния,трябва ли да се продължи от 10.11.2013,защото този ден е неделя.Благодаря ви предварително и ви пожелавам здраве Simple Smile
Не прекъсвайте болничните! Може да го вземете и през седмицата със задна дата! Peace
Няма проблем, че е от неделя не бива да се прекъсва. Ще му го издадат от неделя.

# 541
Аз да разкажа историята от вчера с моя болничен....

Тук ми писахте, че онкото в Младост ще ми даде болничен, но там ми казаха че ЛЛ ще ми го издаде. ЛЛ ми даде някакъв талон за хирург и ЛКК, отидох на хирург, дадох си документите и болничният ми лист ще е готов утре. Добре се поразходих и си повисях пред кабинети вчера  ooooh!

Gulten/Sabri
Болничен не можело да се издава със стара дата (казват хората ...) така че съвет от мен - придвижете си нещата още утре да си нямате проблеми  Peace

Изкушавам се да ви питам за лъчето - как е, предполагам, че съм досадна и се извинявам за което....
- още не съм се регистрирала в ИСУЛ - чака ли се, как се прави, как се чувстваш после? Може ли след лъче да си между хора, т.е. радиоактивен ли си?? ИСУЛ добър избор ли е? В болницата ми казаха там да ида.

# 542
Аз знам, че болниен не се дава предварително? Досега все със стара дата ги вадя/около седмица/ и не е имало проблем от Онкото. Ако има проблем то би трябвало да е от работодателя.  Peace

# 543
Благодаря ти,Кики!

# 544
Изкушавам се да ви питам за лъчето - как е, предполагам, че съм досадна и се извинявам за което....
- още не съм се регистрирала в ИСУЛ - чака ли се, как се прави, как се чувстваш после? Може ли след лъче да си между хора, т.е. радиоактивен ли си?? ИСУЛ добър избор ли е? В болницата ми казаха там да ида.

Фри, за каква досада говориш, нали сме тук, за да си помагаме, кой с каквото може Simple Smile
Лъчето е много индивидуално при всеки, защото е с различно времетраене при всички.
Лично аз се чувствах отлично, но имаше жени, които споделяха, че се чувстват изморени след терапията и бързат към къщи да си полегнат, някой пък получаваха разтройство. Явно си е до организъм.
Иначе спокойно можеш да си сред хора, не си радиокативен Simple Smile
Повечето от жените, при което облъчването беше по-продължително накрая получиха изгаряне, даже някой ги спряха, докато се повъзстанови кожата и после ги подновиха терапиите.
На мен гърдата ми поизгоря на последната процедура. Не боли, то и мястото ми не е особено чувствително. Стана по-червена и се обели цялата, заедно с ареолата и зърното, всичко. Но нито ме е боляло, нито е било нещо страшно или драстично.
Моите нагревки обаче бяха доста кратки като време 1.57 мин.

# 545
Аз да разкажа историята от вчера с моя болничен....

Тук ми писахте, че онкото в Младост ще ми даде болничен, но там ми казаха че ЛЛ ще ми го издаде. ЛЛ ми даде някакъв талон за хирург и ЛКК, отидох на хирург, дадох си документите и болничният ми лист ще е готов утре. Добре се поразходих и си повисях пред кабинети вчера  ooooh!

Gulten/Sabri
Болничен не можело да се издава със стара дата (казват хората ...) така че съвет от мен - придвижете си нещата още утре да си нямате проблеми  Peace

благодаря ви за отговорите,ние сме към район Шумен,първо отиде и се записа казали му да отиде пак на 30.10.2013 за комисия,от там са му казали да си пусне кръв и урина и са го записали за скенер на 05.11.2013 и има още  едно което трябва да направи май беше костна сцинтиграфия,но той не можал да се запише за него ,защото графика бил пълен и за декември месец и му казали да се обади след 20.11.2013 и после пак комисия трябва да му направят и една дума казана още нищо не му правят.

# 546
Здравейте,документите ми пристигнаха преди седмица - гърдата и лимфните възли са чисти, но ми е предписана химиотерапия и лъчетерапия, по- късно и хормонално лечение.Започвам другата седмица първата химиотерапия и искам да попитам някой правил ли е такава с фармарубицин и ендоксан и по-точно как действат,зле ли се чувствате?

# 547
И аз се завъртам с въпрос.

На ТЕЛК съм другата година началото и ми искат етапна епикриза. Аз реално нямам нищо по-различно от последният път, когато бях на ТЕЛК. Единствено имам пускани няколко кръвни картини и ПЕТ скенер. Има ли нужда да се прави нова етапна или да отида със старата?

# 548
  • Варна
Искам от все сърце да благодаря от мое име и от името на моята приятелка на antom и Polly-Wolly!
 newsm51 newsm51 newsm51

# 549
Фри,не се притеснявай изобщо от лъчетерапията.Не боли и не си  толкова радиоактивен.Трябва да се къпеш всеки ден,без сапун на гърдата.Не се мажи с нищо,ако изгориш кажи на лекарката ще ти изпише мехлем.С първите процедури се прави кръвна картина,а след това към 10-тия ден контролно отново.Падат левкоцитите.Аз пиех кръвен здравец.Все още се беля,но не мажа и не пипам там,сама си пада поетапно кожата.Кожата трябва да е суха по време на облъчването.Всичко ще бъде наред,не го мисли.Успех и бъди здрава!

Последна редакция: пт, 08 ное 2013, 14:13 от sunystar

# 550
ss88,струва ми се,че говориш за ФЕК,но не съм сигурна,момичетата ще кажат дали е така.Ако е това-не е приятно,няколко дни ти е лошо,но на всеки различно му действа.Не се плаши,минава.
Аз обаче съм пропуснала или не съм разбрала-защо след като казваш,че няма нищо ще си на химия и лъче,превантивно ли?
По време на химията,трябва да се храниш добре,за да държиш кръвните показатели в норма.
Успех в лечението и бъди  здрава!

# 551
и аз всеки ден си взимах душ, но слагах душгел на гърдата, не съм я пазила. Иначе не трябва да се маже с нищо по време на лъчето.
А някой знае ли, защо трябва всеки ден да се къпеш?

# 552
  • София
ФЕК-а е обичайната химиотерапия, която се прилага при нашето заболяване. Вярно, гадничка е, но се преживява. Можеш и малко да си помогнеш, като преди нея вземаш лекарството "РАСЕТРОН" .Поне на мен ми помагаше, да не ми се гади и да не повръщам.Очаквай към 15 дни след вливката да започне да ти капе косата.Трудно се свиква с гледката, но и това не е болка за умиране.Месец след последната вливка ще видиш новата си коса(вероятно къдрава) и ще свършат тревогите ти,за това как изглеждаш в очите на останалите. Събери сили и премини през това изпитание.Всички тук сме наясно, че е трудно , но не невъзможно.Сигурна съм,че се чувстваш объркана, но не трябва да се оставяш дълго в това състояние.Ако имаш въпроси, ги задавай ,тук винаги ще се намери някой ,който да ти отговори , на базата на своя опит или да ти подаде ръка. За мен тази помощ беше безценна и още е такава. КУРАЖ, момиче!

# 553
Извинявам се за грешката - правилното е фарморубицин.От листовката виждам, че се влива от 5 до 20 мин. Мисля, че е различно от ФЕК - ФЕК /флуороурацил + епирубицин + циклофосфамид/.Последното от тях е другото название на ендоксан. Благодаря за подкрепата - определено имам нужда от нея, че съм доста притеснена от страничните действия, за които прочетох.Може би затова като попитах какво ще ми вливат, химиотерапевта ми каза, но ми препоръча да не ровя в интернет...Относно това защо имам такива терапии и аз се зачудих, но тя казва,че е с превантивна цел, защото по време на операцията можело да преминат ракови клетки в кръвта.

# 554
С риск да изтърся някоя глупост, защото не разбирам от видовете химиотерапия- при баща ми и няколко приятелки/ били на "бяла" химия newsm78/ 1-2 дни  след вливката се получаваше спазъм на хранопровода. В дена на вливката вкарват един диазепам, който в комбинация със Зофран го тушира, но като мине действието на диазепама се случва. Първо се плаши човек от стягането в гърдите, после повръща . Но не знам дали при другите лекарства е така. Баща ми почна да пие мисля, че ривотрил от втория път и го намеше този проблем  Peace

Общи условия

Активация на акаунт