Дело за издръжка - 3

• 84 540
  • 479
  •   1
Отговори
# 450
  • shumen
Парите могат да се вземат със задна дата до една година назад.

# 451
Парите могат да се вземат със задна дата до една година назад.
Това не е съвсем така. Аз си ги получих за 10 г. назад барабар с лихвите, но заведох наказателно дело.

# 452
Пари за една година назад може да се търсят при неприсъдена издръжка.
След присъждането ѝ, може да се търсят без ограничение, с лихвите.
Но само от датата на решението.

# 453
мами, обмислям да заведа дело за издръжка на таткото. Той е българин , но работи в чужбина и няма да се връща поне година, намира се на друг континент. Ако заведа дело в такъв случай как ще се състои то ?

# 454
Със служебен представител за него, ако той не прояви интерес да си наеме адвокат.

# 455
Със сигурност ще си наеме адвокат, в такъв случай делото ще протече и без него ли ? И само още нещо , колко време трае едно дело за издръжка ?

# 456
Нямам идея колко може да се точи едно такова дело, но издръжка можеш да искаш една година назад от датата на пускане на исковата молба. Питай адвоката си за тази опция, защото не искам да те заблуждавам, а инфото ми е доста старо.

# 457
  • Шумен
Със сигурност ще си наеме адвокат, в такъв случай делото ще протече и без него ли ? И само още нещо , колко време трае едно дело за издръжка ?

Делата за издръжка са бързо производство. Моите документи бяха внесени юни, делото беше средата на септември. Но хванах летните месеци.

# 458
  • София
Делото за издръжка, което аз заведох преди 2 години (БНД чужд гражданин) беше 6 месеца при положение, че един път делото беше отлагано. По принцип са бързiи делата със служебен защитник ако не го представя адвокат, но призовката не знам как ще му връчат като е в чужбина  newsm78
На мен даже при положение, че беше подписал призовката в Италия, първото заседание беше отложено защото не бил редовно призован. По-скоро попитай твоя адвокат за процедурата за връчване на призовката.

# 459
  • Шумен
Делото за издръжка, което аз заведох преди 2 години (БНД чужд гражданин) беше 6 месеца при положение, че един път делото беше отлагано. По принцип са бързiи делата със служебен защитник ако не го представя адвокат, но призовката не знам как ще му връчат като е в чужбина  newsm78
На мен даже при положение, че беше подписал призовката в Италия, първото заседание беше отложено защото не бил редовно призован. По-скоро попитай твоя адвокат за процедурата за връчване на призовката.

При мен не става дума за баща в чужбина, но делото ми беше водено с нает от мен адвокат, а не от служебен такъв. По принцип е проблем, ако не се знае адреса на местоработата, защото  ако не се получи на адрес, което е съвсем възможно по ред причини, се праща на работното място и там вече няма мърдане. Ако и там има проблем, вече не знам какво следва.  Затова  е най-лесно , ако  БНД работи държавна работа или в голяма фирма. А за намиращ се баща в чужбина си е игра на нерви и със сигурност ще се проточи, но няма начин да няма начин си мисля.

# 460
  • София
Именно - аз му знаех и адрес и телефон и всичко и пак ми отложиха веднъж делото.
Ако му знае адреса по месторабота може там да се изпрати, но това  изобщо не знам как става.
Може би трябва да се превеждат документите,защото все пак е официална кореспонденция и трябва да се преведе на езика на държавата където работи.
Превода се прави по служебен път и се плаща допълнително от определена от съда агенция. Аз го платих 468 лева в една от посочените от съда фирми. Не знам обаче дали в случая трябва да се превежда щом въпросния баща си чете български и разбира написаното - бащата на моето дете не знае една дума на български.  Rolling Eyes
Трябва да се проучи добре как ще бъде получена тази призовка.

# 461
  • Шумен
Ако тук не се включи мама с професионални познания по въпроса, няма да стане. Няма да се размине без консултация с адвокат, това не е нещо рядко срещано,  така че черна орхидея посещава кантора и ще й се изясни в детайли Simple Smile

# 462
Благодаря за съдействието! На адреса му има живеещи родители, които ще го осведомят.Иначе въпросния татко работи в Панама и си реши ,че искал да си живее живота и съжалявал ,че има дете.Все пак не трябвало да ми изпраща пари ,защото получавам майчинство - какво съм ги правила тези пари? Задължително ще се консултирам с адвокат и ще действаме, просто изчаквам летните месеци заради почивката на съда.

# 463
  • Шумен
От написаното става ясно, че ще си имаш сериозни проблеми с екземпляра. Родителите му ще го осведомят, но най-вероятно ще откажат да приемат призовката. В общи линии ситуацията не е обнадеждаваща, защото дори делото да бъде в твоя полза, както се предполага и ти бъде издаден изпълнителен лист, не виждам как ще си прибираш парите, след като той е в Панама и кой знае какво работи. Има шанс, ако има собственост на негово име тук в България.

# 464
Има дял от действаща фирма,апартамент и кола на негово име. Все се надявам да има някакъв начин да се заведе дело ,ще говоря с адвокат и ще ви споделя тук за да знаят как стоят нещата други родители в подобна ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт