Отговори
# 420
  • София
Колкото и да ти се иска да не се поддаваш, когато най - близките ти хора не са до теб ... няма как. Мъжчето ме подкрепя, но и много вярва на докторката ми. аз също и гласувам 1000% доверие и колкото и да мечтая за нормално раждане, след като тя преценява, че е много рисковано на този етап ... не бих застанала срещу мнението и Rolling Eyes в момента преговарям поне за присъствието на таткото по време на секциото, първия път беше забавно, но втория доста се изтормозих, имаше момент в който ми идеше да им кажа аз си тръгвам, вие се оправяйте ... което не звучи добре сега ... ooooh! и както винаги повтарям докато не се роди, нищо не се знае ... времето ще покаже ...

# 421
  • ул. "Мечтание"
atadar, дано да се наредят възможно най-добре нещата!  Praynig

# 422
*ashley* Благодаря за милите думи и пожеланията Simple Smile и на мен не ми се вярва все още...

А докторът преглежда ли ти белега по време на контракциите да ти каже дали е изтънял, ще позволи ли чакане, дали не е опасно...

Докато бях в болницата следяха през определен интервал тоновете на бебето. Доколкото съм се ориентирала, това е най-добрият показател за това дали всичко е наред. Не съм сигурна, че проверки на белега могат да са показателни, поне не съм чела нещо в тази посока.  

За татковците и подкрепата... при мен бяха ключови, просто без него нямаше как да се случи... Трябва особено силен характер, за да може жената да поведе тази битка сама...

atadar, напълно те разбирам. Hug

# 423
  • ул. "Мечтание"
Изтъняването на белега не е непременно показател за поява на руптура. Възможно е белега да е много изтънял и да не се получи руптура или обратното - да си е наред, но да се получи.

# 424
Привет, мами! Днес открих темичката и виждам толкова много полезни материали, определено се захващам да ги изчета.
Аз имам едно планово секцио преди 3 години. Сега съм решена да пробвам нормално ,през юни,ЖЗ. Лекарят ми е много ЗА, подкрепя ме, обсъждали сме,че нещата ще се случват максимално естествено, за да избегнем усложнения.
Но откакто се случи да чуя мнението и на друг лекар,който твърдо е против тази идея като цяло (не конкретно в моя случай, мен не ме е преглеждал) като че ли се загнезди някакво съмнение в мен дали постъпвам правилно. Говореше за тихата руптура, за рисковете от епидуралната .. Аз с моя лекар съм обсъждала да поставим епидурална по някое време... Той е убеден,че така ще е по-добре.
Та така, обърквацията в главата ми е голяма и се радвам,че ви открих, започвам да чета. Simple Smile

# 425
Добре дошла, snowflake*.

Чудесно е, че лекарят ти подкрепя ВБАК и е готов да остави раждането на естествения му ход. Факт е, че не всеки лекар е съгласен да води такова раждане, причините могат да са различни... Наистина има много неща, които можеш да прочетеш, за да се информираш ти самата за рисковете, вкл. и за РИСКОВЕТЕ ОТ ПОВТОРНО СЕКЦИО, които някак никой не ни споменава. И така да си спокойна, че си взела информирано решение.

# 426
Говореше за тихата руптура, за рисковете от епидуралната .. Аз с моя лекар съм обсъждала да поставим епидурална по някое време... Той е убеден,че така ще е по-добре.
Та така, обърквацията в главата ми е голяма и се радвам,че ви открих, започвам да чета. Simple Smile

Мисля, че когато лекарят и анестезиолога знаят какво правят всичко може да мине максимално удобно за майката. Аз също бях с "епидурална по някое време" и въобще не съжалавам за минутите, в които успях да си почина.

# 427
Аз също бях с епидурална, не съм  я искала, но АГ и анестезиолога твърдяха, че тя много ще ми помогне да родя, а аз реших, че щом ми я слагат ме подготвят за операционната.

# 428
  • София
snowflake*, добре дошла и от мен  Hug Чудесно е, че си намерила лекар, който да те подкрепи. Това е рядкост. Мен също се опитаха да ме наплашат сериозно точно 3 седмици преди термин, но както Нощни очи и Yoanna са писали, хубаво е да сме добре запознати с плюсовете и минусите и на двата варианта, защото в БГ масово лекарите ни плашат с рисковете от ВБАК, но никой не споменава какви са рисковете от една операция/ ре-секцио. И на мен лекарят, който ме изроди в крайна сметка това ми каза - няма значение колко е дебел цикатриксът. Божа работа.
Относно упойката: четох аз през цялата бременност как при ВБАК е по-добре да не се използва, защо не е добре и т.н....е да, ама като опря ножа до кокал друга песен запях. Бях готова на всичко само и само да ми бият упойка  Mr. Green Лекарят ми не беше хич доволен - той е против упойките, принципно, но нямаше къде да ходи. Аз не бях на себе си по едно време и ако не беше упойката не знам къде щеше да му излезе края, та се нави, че и окситоцин получих подобаващо количество. За протокола - биха ми спинална. Анестезиологът (страхотен! жалко, че не запомних как се казва) каза, че така ми гарантира, че като му дойде времето ще ме е пуснала и позна, до секундата.

# 429
Благодаря ви,момичета за топлото посрещане!   bouquet
При мен нещата стоят така- имам двама следящи лекари. Единият,по ЗК , не е възхитен от идеята ми за ВБАК, но не се е опитвал да ме разубеждава. Просто каза,че той такова раждане не би поел,защото изражда в малка болница, без необходимите условия да се реагира адекватно,ако нещо се случи, а моето раждане все пак се води рисково. Ако всичко било наред, раждането тръгне спонтанно, имаме всички условия на лице, казва- защо не, може и да успееш нормално.
Другият- за когото споменах и по-горе, беше уведомен още на първата ни среща,че искам нормално. Mr. Green Тогава бях с плацента превиа (вече не) и той каза,това може да е пречка за нормално раждане,но в случая май няма значение, вие нали ще сте със секцио? Аз казах- не, не искам секцио - готова да споря и да оборвам, но той за мое учудване само се усмихна широко и каза "чудесно, много се радвам,че искате да опитате нормално, ще направим всичко възможно да се случи така". (мястото на шева трябвало да е поне 3 мм възстановена тъкан според него,а при мен е 9мм). Поговорихме за причините за първата ми операция- те не са такива,които да налагат втора. Първото секцио ми беше направено,след като няколко седмици преди термин ме изплашиха,че бебето ми е огромно, не е добре застанало ,освен това има много силно омотана пъпна връв около врата си. Правилно или не, тогава се съгласих и ме резнаха. Simple Smile))
Сега на всеки преглед при втория ми лекар (този,който ще ме изражда  живот и здраве), говорим за нормално раждане. С уговорката,че ако видим че не върви добре,няма да рискуваме, разбира се. Другите му условия са- да не пренося и бебето да не е много голямо. Устройва ме това ,че изобщо ми дава шанс да опитам, че всеки път ми повтаря,че това е най-доброто за бебето и колко се радва на решението ми... Неговата майка, с която работят заедно, е доктор с многогодишен опит, тя също е запозната със случая ми- за мое щастие, тя също ми каза едно голямо браво за желанието ми да опитам. Препоръката им, както и на доктора ми по ЗК е да родя с епидурална,като в никакъв случай не ме натискат или настояват. Според доктора,който ще ме изражда,така е най-добре,защото раждането ми вероятно ще продължи дълго и няма да го стимулраме или обезболяваме по никакъв начин, до евентуалната епидурална. Препоръча ми анестезиолог,който е с много добра слава в града.
Другото,което ми допада,че е приема желанията ми и изобщо не възразява,мненията ни съвпадат. Съгласен е да изчака с клампирането на пъпната връв 45-60 секунди (според него това било най-доброто време), ще отложим ваксини- за което пак каза ,няма никакъв проблем...като цяло доста добре ми действа и ме настройва положително.
В цялата работа най-тежко ми е ,че нямам с кого да говоря за тези неща, повечето ми близки ме смятат за луда,заради желанието ми за ВБАК. Simple Smile ММ ме подкрепя,което за мен е най-важното, той може би защото чу колко ЗА е докторът ми и съвсем е непоклатим сега във виждането си,че е най-правилно да опитам така. Simple Smile
Та това е в общи линии ,малко объркано ви нахвърлих фактите,но мисля,че те горе-долу се припокриват при всяка една от нас. Божа работа е какво ще стане, аз съм подготвена психически и за другия обрат и за ресекцио,ако се наложи, но вярвам,че този точно лекар няма да ме излъже и ще направи всичко възможно да ми се осъществи желанието.. Simple Smile

# 430
  • ул. "Мечтание"
snowflake*, добре дошла!  Hug

Другите момичета вече са ти казали много неща. Това, което искам да добавя аз е, че всеки случай е уникален. Опитмалния вариант е да не се използват никакви медикаменти, упкойки, да не се слага система с окситоцин. Но е факт, че и със система и с епидурална, и с предизвикване на раждането е възможно да се постигне ВБАК и нещата да минат чудесно. Важно е да се прецени в конкретния момент, кое е най-удачно за майката и бебето (а не кое е удобно за лекаря  Rolling Eyes).

Желателно е наистина внимателно да се запознаеш с рисковете и от двата развоя - ВБАК и ресекцио и да решиш кои ТИ си готова да приемеш. Peace

Условията, които ти поставя за неголямото бебе и преносването са леко неадекватни. Но не е нужно да ги оспорваш от сега, а само в случай на нужда, ако достигнете до подобна ситуация. Възможно е нито да минеш термин, нито да имаш "голямо" бебе.  Peace

Препоръката за рутинна епидурална е странна. Хубаво би било да го обсъдиш с лекаря си да имат готовност за епидурална, но да я поставят само при нужда. Никой не може да каже колко точно ще продължи самото раждане - не е доказана пряка зависимост между наличието на предишно секцио и продължителността на раждането (или поне не съм попадала на такива изследвания до момента). Няма смисъл да ти я слагат рутинно.

Успех!   bouquet Ние сме тук винаги, когато имаш нужда от информация и подкрепа!  Hug

П.П.: Ако си от Варна или наминаваш насам - обади се, можем да спретне една ВБАК срещичка в твоя чест!  Peace

П.П.2: Попаднах на разказа на една жена с изненадващ ВБАК след две цезарови - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=768065.msg27891581#msg27891581

Последна редакция: нд, 20 апр 2014, 18:10 от Нощни очи

# 431
  • София
Здравейте, момичета!
Тъй като при мен моментът наближава и засега лекарят не ми дава зор да насрочваме дата на секцио, взех да се подготвям психически, че може и да ме огрее все пак да родя нормално. Лекарят ми ми каза, че момента нямам причина за притеснение и ме предупреди само да му кажа веднага, ако усетя болки в областта на белега от секциото. Та по този повод исках да ви питам болеше ли ви белегът в края на бременността и после по време на самото раждане? И ако има болка там, как да разбера дали е опасна, за да кажа на лекаря, или е просто нормална реакция на тялото. Rolling Eyes

За мое огромно съжаление нямам подкрепа от близките ми в желанието ми за ВБАК, мъжът ми също е против. Родителите и сестра му са лекари и постоянно го психясват колко опасно било, та затова не мога да му се сърдя, просто като му се набива от всички страни едно и също, е нормално да се притеснява. Tired

# 432
Имах болки по някое време през бременността, по време на самото раждане - не.
Но болката не е надежден признак, по който може да се съди за руптура. Следят се тоновете на бебето.

# 433
  • ул. "Мечтание"
Но болката не е надежден признак, по който може да се съди за руптура. Следят се тоновете на бебето.

Така е, да. Много жени изпитват болка в белега заради разтягането и контракците, без това да е индикация за рутруа. Хубава превенция против болките е масаж на белега, който прави тъканите по-еластични и "стопява" белега.

Аз не съм имала болки в белега по време на раждането... или поне не си спомням.

Успех, СоникPraynig Praynig Praynig

# 434
  • София
Да, четох, че за руптура основният индикатор са бебешките тонове, но понеже лекарят ме предупреди да му кажа задължително, ако усетя болки в белега, реших да се допитам и до вас. За момента изобщо не ме боли белегът, дори не го усещам /пу-пу/ и дано занапред да продължи така.
Много разчитам на това, че са ме зашили хубаво и че нямам никакви сраствания според лекарите. Дано имам късмет и ми се получат нещата. Praynig

Общи условия

Активация на акаунт