С моя приятел ходим вече втора поредна година на един водопад близо до Струма. Водопада е изключително красив, можеш да се изкатериш по скалите нагоре през самата течаща вода.... Общо взето прелест.
Та качваме си ние водопада и има едно много приятно място, където е израснал мъха напред и прилича на козирка над една вдлъбнатина в скалата, която пък цялата е обрасла с мъх и има малко водичка, насъбрана като в езерце. И моя ми вика: "Ела, ела, да видиш...", отивам аз и гледам облегната на скалата една сатенена възглавничка, с бродирани цветя, пред нея в самия мъх набити 3 маски с размер на капачка от буркан, изкуствен лотос и в насъбраната водичка - езерце пръстени, ама поне десетина.
Сега уикенда пак ходихме до същия водопад и нещата още си бяха там. Маските вече доста пообрасли, възглавничката черна, пръстените във водата, лотоса си стоеше...
Той и двата пъти искаше да ги пипне, ама аз не му дадох, че аз съм доста плашлива и вярвам в де що има проклятия, магии и т.н.
Търсих из нета нещо за такъв ритуал или някакъв обичай, религия, култ, ама не намерих.

П.С. Мога да прикача снимков материал ако желаете
Сещам се за един случай на познати, чиято дъщеря е била прегазена от автобус като дете, а те кръщават следващата си дъщеря на нейното име. Тя също почина млада - от рак. Съвпадение е, предполагам. Вие сещате ли се за подобни случаи?