Доход 500 лева на месец

• 90 502
  • 2 459
  •   1
Отговори
# 90
както и да го смятате, разходите по собствено жилище (без ипотека) са символични сравнени с наем. Основни ремонти не се правят всяка година, а излизат средно колкото едногодишен наем от 500 лв месечно.
Бойлер, пералня, плочки - всичко се чупи и в наетия апартамент. А си задължен да го напуснеш, както си го заварил.  Peace

А, и аз собственото жилище го разглеждам като актив.

# 91
Значи, че ако се счупи бойлерът, трябва да се поправи или да се купи нов. Ако се наводни имотът - също са разходи. Ако прокапе покривът - също. Може да се спука тръба, да трябва да се разбива... и т.н.
Това са черезвичайни разходи, не постоянни.

Абсолютно е така, но според дохода може да са сериозно перо.

# 92
както и да го смятате, разходите по собствено жилище (без ипотека) са символични сравнени с наем. Основни ремонти не се правят всяка година, а излизат средно колкото едногодишен наем от 500 лв месечно.
Бойлер, пералня, плочки - всичко се чупи и в наетия апартамент. А си задължен да го напуснеш, както си го заварил.  Peace

А, и аз собственото жилище го разглеждам като актив.

Но преди символичните разходи си плащал ипотека. Актив е само това, което ти носи пари. Ако ти харчи не е.

А иначе сега дострояваме къща и добре знам колко са символични "едни плочки" и дребни довършителни Simple Smile

# 93
  • В заешката дупка
Нека все пак припомним с какъв цитат тръгна темата, нищо че и самият автор май не бе много наясно какво точно означават данните, които цитира.

А именно, че за един нормален живот на 1 член от 4 членно домакинство са нужни около 560 лв, т.е. около 2240 лв месечно за 2 възрастни и 2 деца. И че около 85% от домакинствата живеят с по-малко сума на месец.

И, да, вярно е че при собствено жилище едно значително перо от разходите отпада и е възможно семейството да живее добре и с по-малко пари.

Тревожно е обаче, че половината българи ( 51.7%) според тези проучвания, живеят с по-малко от 310 лв на човек месечно, без значение, кой колко луксозни коли вижда по улиците или какво съзира в количките за пазаруване. А пък 22.4% от домакинства живеят под границата на бедността.

Данните:  http://www.knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=art … id=96&lang=en

# 94
  • тук-там
Не забравяйте, че това са все пак официални данни. Това, че Генчо се разписва за 300 лв, не означава, че толкова влизат в семейния бюджет.
А Пенчо даже и не се разписва! Peace

# 95

Но преди символичните разходи си плащал ипотека. Актив е само това, което ти носи пари. Ако ти харчи не е.

струва ми се, че хората с изплатена ипотека са много малко, предвид средния срок на изплащане.  Още повече, че щом вече си изплатил ипотеката, престава да ти бъде текущ разход.
И някак си затваряте очите за наследствените жилища, които са значителен фактор.

А собственото жилище е пример за актив като от учебник. Разходите за наем обаче не са.  данъците също.

А към естеството на темата - В момента приятелят ми изкарва под 560 лв на месец поради стечение на обстоятелствата. Не смятам да го напускам по тая причина. Не съм му държанка, не искам да ме издържа.

# 96
Не изчетох всичко, но много ясно, че не може, за да осигуриш един нормален живот на това дете и да си покриваш и сметки и всичко ти трябват поне тройно....

# 97

И някак си затваряте очите за наследствените жилища, които са значителен фактор.

А собственото жилище е пример за актив като от учебник. Разходите за наем обаче не са.  данъците също.

По кой учебник?

Да имаш наследствено жилище е чудесно, но в София специално доста хора нямат. Ако е в Каспичан - то и жилището може да струва колкото една нескъпа кола, а наемите са съответни.

# 98
А аз не разбрах, защо толкова му се подразнихте на автора на темата, и така му скочихте повечето. Особено в първите страници. Да, глупава е формулировката, но не всеки е длъжен да има литературна дарба. Не виждам нищо осъдително в това, ако авторът е мъж, с доход от 500 лв. и има някакви терзания около евентуална връзка. И никак не е коректно да изкарвате мъже с подобни доходи мухльовци и неудачници. Не живея в момента в София, всеки ден получавам в мейла си новите обяви в Джобс. В повечето, най-срещаната заплата е около 500 лв., независимо дали става въпрос за мъже или за жени. Имам предвид най-масови професии, продавачи, доставчици, сервитьори, шофьори, не за тесни специалисти, разбира се...Сякаш не живеете в България, не знаете колко е страшно в момента и колко мъже и жени са принудени да работят за 500 лв. на месец. Мухльо ще е, ако седне вкъщи от гордост, и стои без пари. 500 лв. са си 500, много повече от нищо.

# 99
  • Бургас
[

Това е субективно понятие. Какво ще рече "нормално"?!
Аз не виждам как с 1000лв може да се издържа тричленно семейство, камо ли да живее нормално. Зимно време тока е по 200-300лв + сметки за вода, кабелна, интернет, телефони. Да не говорим колко е скъпа храната. И ето, че 1000лв са хвръкнали. А къде отидоха вечерите навън, посещаване на кино/театър, почивки, нови дрехи и пр.

Не мога да се въздържа да не коментирам.... Confused
Не знам къде живееш и през своята призма ли пречупваш това, което говориш /надявам се да го говориш сериозно/, но явно изобщо нямаш представа с колко лева на месец и с какъв доход се живее в малък средностатистически град в район с висока безработица. Вечери навън? Хората купуват само най-необходимите неща, за да има какво да се сложи на масата и да се изпратят децата на училище на следващия ден поне с левче джобни. Основните продукти се отглеждат на село. Кино и театър? Има градове без киносалони и театри, незнам дали ти е известно.ПочивкИ? 5 дни в най-добрия случай море и то пак заради децата.  ooooh! а за новите дрехи няма да коментирам, гледа се за децата да има, защото растат , а ти може да доизносваш. Така че 1000 лева доход за тричленно семейство за моя град специално за някои хора в него са блян.За съжаление.

Именно поради изброените от теб неща не бих се занимавала с Господин "Минимална заплата". Защото не си представям живота в това да изнемогвам, да се чудя какво да купя за вечеря с 5 лева и как да изпратя децата на училище и да ги облека, защото татко им не е виждал повече от 500лв на куп.

П.П. Живея в Бургас и да, нормално е да пречупвам нещата през собствената си призма, живот и разсъждения. Това не означава, че не уважавам правото на хората да се размножават, въпреки че реално не могат да си позволят този лукс.

# 100
Именно поради изброените от теб неща не бих се занимавала с Господин "Минимална заплата". Защото не си представям живота в това да изнемогвам, да се чудя какво да купя за вечеря с 5 лева и как да изпратя децата на училище и да ги облека, защото татко им не е виждал повече от 500лв на куп.

П.П. Живея в Бургас и да, нормално е да пречупвам нещата през собствената си призма, живот и разсъждения. Това не означава, че не уважавам правото на хората да се размножават, въпреки че реално не могат да си позволят този лукс.

Е защо да се изнемогва, нали и другият партньор изкарва пари и ако са й високи претенциите - да гони висока заплата. Претенции човек може да има само към себе си. По заплата ли се избира партньор.... един сравнително зрял човек би трябвало за сравнително кратко време да прецени дали друг има потенциал, без значение какви са настоящите му доходи. Ако - разбира се - нивото на дохода е приоритет, че по Пирамидата на Маслоу има и други неща....

# 101
  • тук-там
......че по Пирамидата на Маслоу има и други неща....

Те "другите неща" са доста по-високо.  Peace Хляба и топлото са най-долу.  А със заплата от 500 лв. определено духа.

# 102
  • Бургас

Е защо да се изнемогва, нали и другият партньор изкарва пари и ако са й високи претенциите - да гони висока заплата. Претенции човек може да има само към себе си. По заплата ли се избира партньор.... един сравнително зрял човек би трябвало за сравнително кратко време да прецени дали друг има потенциал, без значение какви са настоящите му доходи. Ако - разбира се - нивото на дохода е приоритет, че по Пирамидата на Маслоу има и други неща....

Доходите на мъжа трябва да са достатъчни, за да се издържа семейството, защото жената все пак има един период, в който не работи, за да си гледа децата. Иначе - да, чудесно е и ако жената печели добре. Едното не изключва другото.
Аз претенции към себе си имам предостатъчно. Обаче аз не съм сама във връзката и е нормално да имам претенции и към човека, с който споделям живота си. Ако трябва сама да си издържам семейството, да въртя домакинство и да си гледам децата, тогава защо ми е мъж - за да се спъвам в него ли?
Това с преценката на потенциала на човек е наистина важно. В началото на връзката ни с моя мъж и двамата бяхме млади и бедни  Laughing Аз тепърва бях записала в университета, той тепърва работеше на първата си работа и нямахме никакви пари. Важното е човек да не се примирява с минималното и да се стреми винаги да постига повече.

# 103
Това за потенциала е много важно. Аз моя го взех гол и бос, а сега няма нищо общо. Simple Smile Честно казано, ако не бях аз да го "съветвам" нямаше да стигне толкова далеч.
Иначе по темата. Към момента смятам, че 1500лв са минимума за добра заплата на мъж. Като по-важното е не толкова дали я взима в този момент или не, а дали се стреми към такава. Имам познати мъже 30+, които взимат около 700-800лв (София) и понеже са сами и им стигат въобще не се натискат за повече.

miss july +1

# 104
оооооо има и такива които си стоят с този доход и чакат на жените си да им носят пари , да ги хранят и гледат ...  а не дай боже да и направят 2-3 деца е***а и е мамата на жената

Общи условия

Активация на акаунт