Доход 500 лева на месец

• 90 504
  • 2 459
  •   1
Отговори
# 105
Именно поради изброените от теб неща не бих се занимавала с Господин "Минимална заплата". Защото не си представям живота в това да изнемогвам, да се чудя какво да купя за вечеря с 5 лева и как да изпратя децата на училище и да ги облека, защото татко им не е виждал повече от 500лв на куп.
...

Ама това е абсурдно, Господин "Минимална заплата" или Господин "Максимална заплата" да не е длъжен да ме финансира? Аз да не съм неука и безработна?
Имаме приятелски семейства, в които бащата взема 500, а майката 2500. Това нищо, ама нищичко не означава нито за хората, нито за квалификацията им.
Много по-важно ми е децата ми да знаят и да виждат, че майка им и баща им се обичат, уважават и заедно преодоляват трудностите, отколкото да гледат на баща си като на ходещо портмоне.

# 106

Доходите на мъжа трябва да са достатъчни, за да се издържа семейството, защото жената все пак има един период, в който не работи, за да си гледа децата. Иначе - да, чудесно е и ако жената печели добре. Едното не изключва другото.
Аз претенции към себе си имам предостатъчно. Обаче аз не съм сама във връзката и е нормално да имам претенции и към човека, с който споделям живота си. Ако трябва сама да си издържам семейството, да въртя домакинство и да си гледам децата, тогава защо ми е мъж - за да се спъвам в него ли?
Това с преценката на потенциала на човек е наистина важно. В началото на връзката ни с моя мъж и двамата бяхме млади и бедни  Laughing Аз тепърва бях записала в университета, той тепърва работеше на първата си работа и нямахме никакви пари. Важното е човек да не се примирява с минималното и да се стреми винаги да постига повече.

Щом жената има високи претенции и заплата - тя ще има хубаво майчинство и спестявания, освен ако не кара през 5 за 4. За теб е важно човек да се стреми на горе - да си достигне личния потенциал. Но това не значи само висока заплата. А наистина достигане на максимума на потенциала/капацитета и до колкото е възможно удовлетворение от това.  Хората са с различни съдби, травми и житейски трагедии. Всеки един от нас има такава. И има хора, които по ред причини, включително собствената си семейна среда, в която са отраснали, не се стремят към достигане на този потенциал. Ако ще поради несъзнателна вътрешна съпротива, която като деца е успявала да ги защити от прекомерен родителски натиск. Варианти много.

# 107
оооооо има и такива които си стоят с този доход и чакат на жените си да им носят пари , да ги хранят и гледат ...  а не дай боже да и направят 2-3 деца е***а и е мамата на жената

Е, тия 2-3 деца без участието на жената ли стават? Всеки сам си носи кръста. За собствените грешки е тъпо да се търси оправдание в околните.

# 108
......че по Пирамидата на Маслоу има и други неща....

Те "другите неща" са доста по-високо.  Peace Хляба и топлото са най-долу.  А със заплата от 500 лв. определено духа.

Като духа - порасналият човек дерзае да не духа. Не си търси партньор, който може да му осигури заслон. Защото - ако не дай си Боже на този човек се случи нещо (този с голямата заплата), такъв дъжд ще завали.... И търсим нов ли?

# 109
Имаме приятелски семейства, в които бащата взема 500, а майката 2500. Това нищо, ама нищичко не означава нито за хората, нито за квалификацията им.

Той за това си седи на 500лв, защото има кой да носи. Честно си признавам, че ако е обратната ситуация по бих я приела, въпреки че и за жена това са си малко пари.  Пак да кажа, че говоря за София.

# 110
Той за това си седи на 500лв, защото има кой да носи.

Е, и? Допринася с друго за семейството. В чужбина вече има семеен модел, при който бащата гледа децата, а майката издържа семейството.
Нашият татко беше основен родител от 1 год. 1 мес. до 3, през първата година фул тайм, за да мога аз да си практикувам професията, за която съм учила и продължавам да уча, и в която ще се деквалифицирам сравнително бързо, ако не я упражнявам. Не че изкарвам много пари, но работата ми е важна, и той пое отглеждането на детето.
Всяко семейство си е за себе си, хората са различни, сработват се по различни начини, компенсират се и се допълват различно, това да събереш 500+500 или 500+2500, или 0+5000 е просто сметка, но не казва нищо за живота на семейството.

# 111
Той за това си седи на 500лв, защото има кой да носи.

Е, и?

Е, и? Какво ще стане, ако жена му остане за по-дълго без работа? Ще се чудят тогава от къде пари, понеже докато тя се е развивала той нищо не е направил. Говоря за мъже, които в продължение на много години са разчитали изцяло на жена си, не става въпрос за година или две. Не мога да си представя мъж, който кротко ще си седи на мизерната заплата и ще се чувства добре, защото жена му изкарва достатъчно.

Котката Марта, не го приемай лично към твоите познати, истории различни. Аз говоря в общия случай.

Последна редакция: нд, 25 авг 2013, 22:19 от hot tea

# 112
Нека все пак припомним с какъв цитат тръгна темата, нищо че и самият автор май не бе много наясно какво точно означават данните, които цитира.

А именно, че за един нормален живот на 1 член от 4 членно домакинство са нужни около 560 лв, т.е. около 2240 лв месечно за 2 възрастни и 2 деца. И че около 85% от домакинствата живеят с по-малко сума на месец.

Това го разясних, защото не виждам пряка връзка с доходите на мъжете.

# 113
Е, и? Какво ще стане, ако жена му остане за по-дълго без работа? Ще се чудят тогава от къде пари, понеже докато тя се е развивала той нищо не е направил. Говоря за мъже, които в продължение на много години са разчитали изцяло на жена си, не става въпрос за година или две. Не мога да си представя мъж, който кротко ще си седи на мизерната заплата и ще се чувства добре, защото жена му изкарва достатъчно.

Това са хипотези. Може да остане, а може и да не остане. Кому е нужно да прави на другите хора сметките, ако се чувстват добре в живота си? Ами ако бащата изказва 2500, а майката 500, и бащата остане внезапно безработен? Ами ако бащата изкарва 5000, а майката 0, защото е заета да "отглежда децата", и остане внезапно безработен?
Аз нямам нищо против, ако изкарвах достатъчно, мъжът ми да гледа деца, да копае градина, да работи за удоволствие, вкъщи всичко е общо, не си мерим самочувствието по доходите. Нито си базираме отношенията на тях.

# 114
  • тук-там
..... Ами ако бащата изказва 2500, а майката 500, и бащата остане внезапно безработен? Ами ако бащата изкарва 5000, а майката 0, защото е заета да "отглежда децата", и остане внезапно безработен?

Ами, докато изкарва повече спестява по нещо и инвестира - имот, застраховка, много други възможности...

Ако е успявал да "изкарва" - б.си думата-  преди ще "изкарва" и после. Временните сътресения се покриват от спестеното.
Обаче ако е започнал на 500 и след 5, не дай си боже 10г е пак там..... newsm78 голяма любов ще да е..

# 115
Ами, докато изкарва повече спестява по нещо и инвестира - имот, застраховка, много други възможности...

Ако е успявал да "изкарва" - б.си думата-  преди ще "изкарва" и после. Временните сътресения се покриват от спестеното.
Обаче ако е започнал на 500 и след 5, не дай си боже 10г е пак там..... newsm78 голяма любов ще да е..

Ми то за майките важи аналогично, докато "изкарват", семейството спестява. Това е някаква много странна отживелица за мене. Вместо да се борим жените да работят и да просперират, да вземат пари като мъже, защото доходите им все още са по-ниски при равни други условия, ние искаме женичките да си гледкат дечицата, а Истинските Мъже да влачат плячката вкъщи.
Не го разбирам, заклевам се.

А чисто обективно в нашата мила родина заплащането, трудът и качеството му нямат никакво отношение към образованието, качествата и способностите на даден човек. Ерго, аз от цифрата на заплатата не си правя никакви заключения за хората.

# 116
  • Страната на приказките
Познавам такива хора, живеят си, с две деца. Дори не получава 500 лв...... Но нека да не съдим прибързано, че никой не знае какво го чака.

# 117

Първо не всички инвестиции в имоти са печеливши, а и не само в имоти. Второ, ако този човек не може да работи повече, заради инцидент, партньорът му да му бие шута ли?

И друго ми е интересно. Ако жената е научен сътрудник в БАН с (примерно) 600 лв заплата, а мъжът й е шлосер и взима няколко хиляди - така става ли? Или непременно той трябва да е регионален мениджър на корпорация, за да са си "на ниво". Заплатата ли е само?

# 118
  • тук-там

Ми то за майките важи аналогично, докато "изкарват", семейството спестява. ....

Имах предвид този, който изкарва повечето пари.... Да, може и да  е майката, въпреки, че аз не съм отявлена феминистка.  Peace

# 119
Първо не всички инвестиции в имоти са печеливши, а и не само в имоти. Второ, ако този човек не може да работи повече, заради инцидент, партньорът му да му бие шута ли?

И друго ми е интересно. Ако жената е научен сътрудник в БАН с (примерно) 600 лв заплата, а мъжът й е шлосер и взима няколко хиляди - така става ли? Или непременно той трябва да е регионален мениджър на корпорация, за да са си "на ниво". Заплатата ли е само?

bouquet

Ами обратното - ако той е ядрен физик в БАН с 600 лв. заплата, а тя е продавачка в мол с 800, детегледачка с 1200 + бонуси, държи кварталното магазинче и печели добре, но е със средно образование, дали той пак е "мухльо"?
А ако тя е научен сътрудник, а той е ядрен физик, и детето им носи секънд хенд дрехи, това дали ги прави лошо семейство?

Моята специалност в България е такава, че не е рентабилна, въпреки че е прекрасна и за нея се учи 10+ години. Можех да си "заведа" мъжа в чужбина, да го лиша от професионална реализация, но да изкарвам сама около 6 пъти повече от това, което тук вземаме двамата заедно. Дали пък щяхме да сме по-щастливи?

Общи условия

Активация на акаунт