Доход 500 лева на месец

• 90 518
  • 2 459
  •   1
Отговори
# 315
Чек, не правя нещо по-различно от вас, доколкото виждам. Обясняваме си кое е нормално и другата колко не разбира от тези неща. Трудно ще се вържа на посредствени изпълнения "аз съм над нещата, живей". Смятам да продължа да обсъждам темата.

Девора, аз разисквам принципна тема за възможности, ти започваш да говориш за нещо съвсем друго. Темата за бедното, но сплотено и щастливо семейство не е актуална от приблизително 50-те години на миналия век, когато жените зарязват сплотяващата си роля и масово тръгват на работа. При толкова много кандидати за едно работно място и първи етап на подбор по документи вече не е достатъчно само да си вярваш. Трябва да цитираш поне сертификат за владеене на език, за да ти обърнат внимание, а неуспехът още на прага удря по всякакво самочувствие - и по високото, и по ниското, удря и по тези, дето си вярват, и по онези, дето не си вярват. Не знам как си учила психология, но невинаги първата написана "диагноза" в учебника е вярната.

Ако си вярваш - ще изкараш и сертификат, и ще го приложиш успешно.

Пример с нашето чаве - има определена структурираност по отношение на (примерно) ядене. Ако е искала леща и после решила, че точно това не й се ядяло, може да си я яде 4 часа. Няма да пържим банички. Но бяхме наскоро с една приятелка, държеше много да се снима с детето. То и каза пет пъти "не" - и не беше "не". Отстоява си границите. И има самочувствие да го прави.

Лека нощ.

# 316
Определено мисля, че има нещо сбъркано в това осигурена жена да се върне на работа, след като има толкова малко дете. А женската солидарност при фрапантни глупости ми е съвсем чужда. Да знаете все пак - имате пълната ми подкрепа да си вярвате, поне докато няма опасност да ми попаднете в средата.  Praynig

Пък ние сме се юрнали към средата на 25-годишна без амбиции, със светогледа на буболечка и твърде много свободно време.

# 317
бонбонбон, нещ се обърках - ти не твърдеше ли, че има джендър роли и те трябва да се спазват? Къде теглиш границата - ок е, жените да ходят на работа, но не е ок мъжете да са в бащинство, и майката трябва да си гледа отрочетата поне до 3? Много майки ги дават на ясла. Гледането от бащата за мен е 300 пъти по-добър вариант.
Джендър ролите са до голяма степен културен феномен, и на много места вече са значително по-размити, но ние както винаги все още се накираме във времето на Осман паша...

# 318
  • Ямбол
Какво се обяснявате на човек, който не е гледал деца, не е имал най-вероятно и постоянна работа?
Няма смисъл. Няма да разбере и за капак разправя плоски теории за лоши майки. Тя утре ако иска и забрадка да си сложи.
Няма никакво значение как всяко семейство ще реши да отглежда децата си и кой как ще работи за да влизат пари в семейството му.
Затова възроптах още в началото на темата - всеки да си гледа паничката и да не обяснява на другите какво било нормално и какво щели да ми кажат комшиите.

А автора на темата по регистрация не е влизал още от следващия ден и вече има нов/и ник/ове.
Но така и не ми отговори той ли е закъсалият с 500-те лева или просто е част от стадото, което разбира кое е нормално за мъжете и кое не.

# 319
Пък ние сме се юрнали към средата на 25-годишна без амбиции, със светогледа на буболечка и твърде много свободно време.
  202uu

# 320
Ако си вярваш - ще изкараш и сертификат, и ще го приложиш успешно.
Прочети какво пиша. Казвам, че вместо да взема този сертификат с подкрепата на родителите ми още в ученическа възраст, трябва да го вземам на повече от 20-годишна възраст, понеже са ме учили да вярвам в силите си и че не ми трябват толкова много дипломи, само университетската стига. Това е забавяне, а докато го взема този сертификат, не съм конкурентоспособна на повечето от останалите.
Писах вече, че родителите трябва да изкарват добри пари, за да могат да дадат наистина равен старт на детето си, когато му дойде време да работи. Кое е толкова сложно за разбиране? От конкретните неща минахме на разискване на детската психика и самочувствието - те какво общо имат с това на колко години аз съм взела сертификат за владеене на немски? Точно със самочувствието, че знам и мога, се опитах отначало на места, където изрично искаха документ за нещо си, който аз нямах, но знаех, че мога да се справя - ами не ме взеха, нормално. Подозирам, че твоята психология на възпитание мълчи по моя конкретен случай.

Котката Марта, да, твърдя, че има джендър роли, които могат да се смесват, но тук някои са стигнали до ексцесии. Например образована госпожа да си хвърли бебето на баща му, защото й станало скучно да сменя памперси, а пък било най-добре да го гледа другият родител явно. Вероятно той от кариера няма нужда.

Лиляна, не се хаби, смятам те за злобна лелка. Искрено се надявам хлапетата да не следват манталитета ти, че най-добре се справяш с опитите да изкараш някой по-тъп от теб. А и на този фронт не си особено кадърна.

# 321
Котката Марта, да, твърдя, че има джендър роли, които могат да се смесват, но тук някои са стигнали до ексцесии. Например образована госпожа да си хвърли бебето на баща му, защото й станало скучно да сменя памперси, а пък било най-добре да го гледа другият родител явно. Вероятно той от кариера няма нужда.
Какво означава да хвърлиш бебето на баща му? Той също му е родител, а не някакво куче. Имаш ли представа колко време трае платеното майчинство в други държави и кога там майките се връщат на работа? Къде прочете, че на образованата госпожа й е станало скучно да сменя памперси и затова бащата е гледал детето? И мислиш ли, че щеше да е по-добре да го запишат на ясла, отколкото единият от родителите му да се грижи за него?
А, и значи според теб  майката може временно да се откаже от кариерата си, а бащата не?

# 322
  • Ямбол
...
Лиляна, .... А и на този фронт не си особено кадърна.
На кой фронт?
Но този, на който ти си мечтаеш да бъдеш ли?
Калъпа и рамките, които си слагаш, даже и в мнението си за мен, не те правят приспособима и ще ти бъде много трудно да се реализираш.

Да наречеш едно бебе хвърлено, когато го гледа баща му, е доста тесногръдо и задръстено.

# 323
Каква е тази критика към локум, не мога да разбера? Момичето може да си знае средата, да си преценява партньора и за това за нищо на света не би му поверила дете, което не бяга достатъчно бързо.

# 324

Писах вече, че родителите трябва да изкарват добри пари, за да могат да дадат наистина равен старт на детето си, когато му дойде време да работи. Кое е толкова сложно за разбиране? От конкретните неща минахме на разискване на детската психика и самочувствието - те какво общо имат с това на колко години аз съм взела сертификат за владеене на немски? Точно със самочувствието, че знам и мога, се опитах отначало на места, където изрично искаха документ за нещо си, който аз нямах, но знаех, че мога да се справя - ами не ме взеха, нормално. Подозирам, че твоята психология на възпитание мълчи по моя конкретен случай.

Аз лично тръгнах от това, че подходящото възпитание не зависи от заплатите на родителите. Парите дават допълнителни възможности, което е огромен плюс. Могат да осигурят хубаво образование, сертификати, ако щеш, но не и да изградят сравнително балансирана личност. Сертификат се изкарва. Но глупостите на някои родители трудно се поправят. Примерно, има такива, които не обръщат внимание на децата си и за да компенсират (от чувство за вина или поради друга причина) им купуват неща. Подкупват ги. И последните пет реда нямат нищо общо с твоя случай. Моята психология на възпитание мълчи по него, защото ти отдавна не си дете и темата не е за теб.

# 325
  • в рока
Цитат
Имаш ли представа колко време трае платеното майчинство в други държави и кога там майките се връщат на работа

В другите държави жените нямат майчин инстинкт и връзка с децата си :xarms

# 326
Какво означава да хвърлиш бебето на баща му? Той също му е родител, а не някакво куче. Имаш ли представа колко време трае платеното майчинство в други държави и кога там майките се връщат на работа? Къде прочете, че на образованата госпожа й е станало скучно да сменя памперси и затова бащата е гледал детето? И мислиш ли, че щеше да е по-добре да го запишат на ясла, отколкото единият от родителите му да се грижи за него?
А, и значи според теб  майката може временно да се откаже от кариерата си, а бащата не?
Няма лошо да се гледа, лоша е причината. Не е хвърлено, защото е при баща си, а поради причината, заради която едногодишно го гледа баща му, а не майка му. Ей-сегинка ще ти цитирам къде съм видяла, само момент:
Аз се върнах на работа, когато дъщеря ми беше на 1г1мес. не заради високата заплата, а за да си упражнявам професията (за радост и удовлетворение говорим), а мъжът ми отгледа детето на практика до 3 год. Еми, представете си, никой не умря от размяната на джендър-ролите, а мъжът ми беше най-уважаваният баща в квартала, и най-гордият  Mr. Green
Моля, само не ми обяснявай, че е в реда на нещата тази ситуация, понеже традициите нямали смисъл в съвременния свят. Не бих причинила това на моя мъж - да не уважавам неговата кариера, но да искам да уважава моята. И, о, да, може майката да се откаже от кариерата си, за да си отгледа детето поне до ясла, стига мъжът да изкарва достатъчно пари. Аз бих се отказала, ако се наложи и финансовото положение на мъжа ми го позволява/ Нито съм програмист, нито биомеханик, нито лекар, нито пък вие сте, че да си позволява някоя да ми развива теории за зациклящата си кариера. Дори да нямам досег с новостите в секретарската сфера и да пропусна 2 години обновявания на онлайн системата, в която ежедневно въвеждам и вадя информация, това се наваксва за най-много месец.
И като човек, който би се впрегнал да си гледа детето, бих искала мъжът ми да продължи да изкарва добри пари.
Последните 3 страници развихте прекрасно кошмара на кариеристката от Сусурлево, работеща в бизнес-център Сердика - едногодишното й дете ще й прецака кариерата на завеждаща деловата кореспонденция.

# 327
Нито съм програмист, нито биомеханик, нито лекар, нито пък вие сте, че да си позволява някоя да ми развива теории за зациклящата си кариера.

Аз в тази тема мернах поне двама с докторски степени, лекари, адвокати и прочие Simple Smile.

# 328
Аз знам само една даскалица, останалите нямам представа къде са успявали професионално и образователно, преди да им попречи раждането.

# 329
  • Ямбол
Котката Марта мисля че беше лекар и я разбирам напълно. Много добре е постъпила.
Аз макар и един нищо и никакъв учител, постъпих и с двете си майчинства така - 1 година и стига толкова. И двамата имаме професии, които позволяват да се комбинираме и хем да работим, хем да гледаме децата си. Да му се не види на мъжа ми, кой знае как му се смеят, че си гледа бебетата, а не се е хванал на джобен тенис, опс, на корабите далеч от семейството си, но пък да докарва доходи за 5.
Ако не се бях върнала тогава, развитието ми вероятно сериозно щеше да пострада.
Ако някой познава само секретарската работа, не означава, че и останалите са такива или само до там им стигат възможностите с такова мислене.

Общи условия

Активация на акаунт