ВМ-НВХ, част 63

• 49 643
  • 745
  •   2
Отговори
# 240
Cioccolata въобще не мога да се сетя дали съм имала "въгленско" хапване преди изследванията, все пак са март месец правени Rolling Eyes... Не знам дали са сгрешени, не е като да не се случват грешки по лабораториите...но така или иначе тази седмица като изключа фрешовете и виното ще направя едно " боцване" както казва лаборантката Twisted Evil:"Дай да те боцна сегичка"... Twisted Evil

Тука може би трябва да спомена, че имам съмнения за хормонален дисбаланс тъй като ми откриха кисти на млечни жлези. Генекологът ми ми каза, че обаче щом нямам нарушения на цикъла няма за какво да се притеснявам. И с други специалисти съм коментирала това и не са ми назначавали изследвания на хормоните.

Но все си мисля, че като имаш кисти не е ли показателно, че нещо не е наред. newsm78
А пък всички знаем, че хормоналния дисбаланс нарушава метаболитната обмяна...и хоп...високо холестеролче и триглицериди Tired

# 241
Според мен, неслучайно Прометей е откраднал огъня от Олимп и го е дал на хората.

# 242
Какво ще рече кисти в гърдите? Embarassed Фиброкистозни промени ли? Ако е това, става въпрос за мастопатия, както са я наричали преди, а това е доста често срещано състояние. Да, може да се свързва с поликистоза на яйчниците, но може и да не се свързва. Наистина питат за цикъла, но е факт, че при много жени (мисля, че беше 1/3 от жените над 30) се срещат такива фиброкистозни промени, но далеч не при всички има поликистоза или други хормонални проблеми. Аз имам такива фиброкистозни промени, но когато попитах мамолога, той каза, че това била нормалната структура на женската гърда, т.е. вариант на нормалната структура. Ако си ходиш редовно на профилактични прегледи, това е достатъчно Hug

Не е изключено да са грешка тези триглицериди Peace

# 243
Аз си правя 2 пъти средно-годишно ехография на млечни жлези. Веднъж ми казват за мастопатия, друг път, че всичко е нормално и няма по-здрава жена от мен, зависи кой ме гледа.

# 244
Аз ходя при един и същ мамолог от 2010 г. Peace Първата година нямаше фиброкистозни промени, следващите 3 всеки път има. Но явно не е особено притеснен от тях Laughing

# 245
  • София
Омега-3 мастните киселини предизвиквали рак:

http://agronovinite.com/omega-3-mastnite-kiselini-vodiat-do-rak/ … ini-vodiat-do-rak

# 246
Аз си правя 2 пъти средно-годишно ехография на млечни жлези. Веднъж ми казват за мастопатия, друг път, че всичко е нормално и няма по-здрава жена от мен, зависи кой ме гледа.

+1, но искам да добавя какво ми каза последния,който ме гледа: Когато родиш,всичко ще се нормализира.Няма място за притеснение,просто редовно си прави профилактични прегледи!

# 247
Зизу и на мен така ми каза моя гинеколог ...че като родя ще се оправят нещата.  Hug

Факт е обаче, че ги имам тези кисти и след като се уплаших ...и в последствие цялото четене и консултации се оказа, че 40% Shocked от жените имат такива кистички, което се води "състояние на гърдата", а не заболяване.

Аз лично съм имала отклонение в цикъла +/- 2 дни, ако въобще може да се води като "отклонение".

Това, което съм чела обаче, че ако има ракови/туморни клетки в организма им трябва захар за да се хранят...грубо казано. Тоест всякакви въглехидрати подхранват гадовете.. Naughty

А и тези кистички така както се появяват за месеци да речем за същото време изчезват...После пак може да се образуват и така...така че е съвсем възможно ако се прави преглед през 6месеца да са съвсем различни резултатите Peace

# 248
Е, ако сваля 5 кг няма да откажа разбира се. Преди месец засилих тренировките и качих 2кг, та грубо казано от 53 станах 55 при 169см като целта ми е поне 50кг.
Тези 2 кг обаче са мускули, със сигурност не са мазнини защото изглеждам по- релефно и се побирам в най-най- слабите си дънки по- добре отколкото когато бях 53кг така че съм малко спокойна , но да сме честни имам за изчистване мазнини от д-то и краката...та искам да сваля процента мазнини поне до 11% съответно и теглото може да падне зависи от тренировките, но това холестеролче хич не ми харесва...така че трябва повече дисциплина  Thinking

Сега смятам да направя точно както казваш.... Ще изчистя храненето и тогава да пусна изследванията Naughty

Благодаря за мнението  bouquet

П.с. Зеленчуците не е ли най-добре на пара всъщност да се готвят???... Или сурови най-добре да се консумират??? newsm78

Hug Браво за постиженията! Супер си! Не ги мисли тези 50кг, защото можеш да качиш още мускул, а да смъкнеш мазнини и да станеш още по-слаба.  Wink

Може и на пара, може и задушени в масло, варени, печени и т.н., обаче като са на пара или варени не ги оставяй "на голо" постни. После им слагай по малко краве масълце, защото си мисля даже е по-вкусно от зехтина. Например днес си направих яйца с домати и свинска мас вместо масло. Беше много вкусно и ароматно.  Peace

Само искам да допълня за кистите/мастопатията в гърдите, че трябва много изкъсо да се следите. Мастопатията всъщност е доста опасна и веднъж диагностицирана срещу нея се вземат мерки, защото се мсята за предразполагащо състояние за рак на гърдата. Не искам да ви плаша, но е по-добре да нямате такива неща изобщо, а веднъж появят ли се, нещата не е добре. Една моя приятелка се оперира миналата година от мастопатия, а беше тогава на 25г. Получило се е доброкачетсвено образувание, но мамоложката й беше казала, че е силно желателно да се махне, защото не се знае на какво ще се превърне.

Майка ми имаше дълги години мастопатия, всъщност откакто ме е родила, заради инцидент в родилното - една акушерка стиснала гърдата й много грубо, за да я "учи" как да кърмела. И оттогава имаше проблеми с уплътнения в гърдата. Именно и затова тя стана толкова податлива на рак и се разболя. Мастопатиите са опасни и трябва много да се следят да не избият в нещо по-страшно. Най-добре директно да се махат. И не е вярно, че нещата се оправят заради кърменето, защото аз съм кърмена, а мастопатията на майка ми не изчезна. Все пак то може и да помага, но ако не можете да кърмите изобщо пък, трябва много да се следите.

Има и обаче и други псевдоуплътнения на гърдите, които се появяват в различното време на цикъла и често ги бъркат с кисти/мастопатия. На лекар винаги се ходи точно след края на менструацията, защото тогава гърдите са най-успокоени и чисти така да се каже. През останалото време тъканта им се променя според времето на цикъла и примерно може да станат много плътни и болезнени, да отидете на лекар, да ви кажат ,че имате мастопатия, да ви изпишат хормони да я лекувате и т.н. Но е грешка на лекаря да не ви попита кога е била посл. меструация, за да има предвид хормоналните промени. Аз така ходих на мамолог преди няколко години заради плътност в едната гърда - каза ми че имам уплътнение и ми изписа оргаметрил. Като му прочетох страничните ефекти за напълняване и т.н. направо го хвърлих. След. месец отидох на друг лекар и се оказа, че нищо ми няма, просто наближаваща менструация е било и много стрес в съчетание с това. Изписа ми вит. А и прогестогел за успокояване и оплакванията изчезнаха напълно. Досега не съм имала проблем, особено откакто съм на режима, гърдите изобщо не се подуват и не тежат така, няма никакви неприятни усещания.

Мисля, че най-точно се гледа на ехограф или най-добре мамограф, но той е за жени над 35г. мисля. И не е никак безвреден. Освен това зависи кой гледа и как разчита резултатите.

Ако става дума за абсолютна точност - ПЕТ скенер, ЯМР или декса скенер, ама това вече си е по-сериозни случаи.

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 22:12 от AGLIKKA

# 249
# 250
  • SA

Това проучване и заключенията, които авторите му са направили, бяха широко разкритикувани в доста медицински сайтове и блогове. Ето само някои от мненията:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/07/31/omega-3-fats.aspx
http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/omega-3s-prostate-ca … er_b_3659735.html
http://www.huffingtonpost.com/joel-fuhrman-md/omega-3-prostate-c … er_b_3624021.html

Основните недостатьци, които се посочват са:
- Проучването е ретроспективно ( т.е. изследваните хора са участници в друго проучване, целта на което е била да се изследва влиянието на вит.Е и селена вьрху рака на простатата. Тьй като са правени изследвания на мастните киселини, впоследствие някой е решил да види и какво е нивото на омега 3 при случаите с рак). Изтьква се, че този тип проучвания установяват само врьзка , но не и причинно-следствена такава. Тьй като началната цел не е била да се проследи влиянието на омега 3 вьрху вьзникването на рак, участниците не са получавали добавки с омега 3 и не е ясно колко риба са яли. Изследвания са им правени ведньж годишно и то на серумните нива на омега 3, а не на сьдьржанието им в еритроцитите - което означава, че някой може за пьрви пьт от месеци да е ял риба предишната вечер и да има най-високо сьдьржание на омега 3. Омега 3 мастните киселини за всеки участник са изчислени като процент от всичките му мастни киселини и именно тези проценти се сравняват, без обаче да се има предвид, че различните участници са имали различно количество мастни киселини в серума. Парадоксален факт е и че хората с рак имали най-ниськ процент на транс-мастни киселини ( от което по аналогия трябва да се заключи, че за да се предпазим от рак на простатата, трябва да увеличим тяхната консумация.
С основание се поставят и вьпроси защо при нации, които традиционно консумират много риба и морски продукти и имат високи нива на омега 3 ( напр. японци, ескимоси) , всьщност ракьт на простата се среща по-рядко, отколкото в западните общества.
Та в основни линии, това проучване е просто пример за "лоша" наука, която не доказва абсолютно нищо. Много хора си мислят, че изводите от подобни проучвания са 100 % достоверни и изводите им не подлежат на сьмнение. Но уви, това далеч не е така.

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 23:11 от kameloth

# 251
Доброкачествено образувание няма как да се изроди в злокачествено, ама по никакъв начин. Stop

Друго си е, че трябва да се следят тези неща.

Оперират се/премахват се само при преценка на гръден хирург и то при размер над 2см за киста.
Обикновено се извлича течността със спринцовка.

Рак на гърдата се получава от мутации в гените BRAC1 и BRAC2, като НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да имате наследствена предразположеност, все пак ако имате заболяване в рода влизате в рисковата група, но пак не е казано, че чивек ще се разболее.

Колкото до това дали ще се оправят нещата след раждане се има предвид не само кърменето , а хормоналните промени през , който минава организма....има се предвид, че една евентуална бременност хормоните ще се "наредят" Peace

Предглед на ехограф се прави до 10ти чист ден от менструацията. Peace

# 252
Лекарите като нямат обяснение за нещо и винаги казват - като родиш всичко ще се намести.  Laughing На мен така са ми казвали и за спкя.  Rolling Eyes Иди обяснявай, че ако не се вземат мерки, може да се сдобия с диабет или пък че може и да нямам овулация и да не мога да забременея. Ама какво да се прави - повечето лекари в Бг завършват и до там се спира с развитието им. Не е прието да се ходи по конференции и да се четат научни трудове. Който знае английски, да си търси късмета в нета дет се вика.  Mr. Green

# 253
  • В Балкана
Идвам .. на 17 стр.  Laughing
Шоки, благодаря за темата!   bouquet

Приемах вит. Д и магнезий директно от слънцето и морската вода, за цели 6-т дни. Mr. Green Можеше и повече.. ама друг път. Храната режимна - без забележки, освен едната бира вечер. Там всичко добре, за после и емоционалното хранене (mis_val  Hug), нищо не казвам.  Confused

Ще си увеличавам дозата на вит. Д. до 5-6 000 ед. Трябва ли да увеличавам и К 2? Сега си пия по една таблетка (100 млг.).

Бульон от свински крака съм замразявала и тати ми е замразявал.  Flutter Наливах в кофички от кисело мляко. Вредно, не вредно - не мога да измисля, в какво друго да го налея. А и от 2-3 кофички, 2-3 пъти годишно няма, какво да ми стане. Бульон от кости не съм си варила, но от крака, а и самите крака, са ми много вкусни.  Crazy

AGLIKKA, направи си две поръчки от iherb, на ст/ст до $ 19, без доставката и тегло до 1814 гр. (показва ти го). Пускаш първата, слагаш код за отстъпка, чакаш да я шипнат и пускаш втората. Така няма да плащаш ДДС, ще си получиш пратката в пощата и ще имаш право на два безплатни продукта. Сега виждам, че безплатния вит. Д го няма, в безплатните продукти, но може да си го поръчаш за $ 1.95.
Също видях и един друг - нов, намален на $ 4.95 - http://www.iherb.com/iHerb-Nutritionals-Vitamin-D3-5-000-IU-120-Softgels/50807

# 254
AGLIKKA, не са точно така нещата, както ги описваш, но от една страна е възможно да има различни случаи, от друга страна е възможно различните лекари да имат различия в мненията. А и зависи какво разбираш под мастопатия... Но това, което преди се е наричало мастопатия, а днес се нарича фиброкистозни промени (защото мастопатия вече не се смята за научно наименование), не предполага уплътняване на структурата на гърдата, а предполага миниатюрни кистички. И не може да се предизвика от притискане, удар или подобни. Причините са вероятно хормонални, но не е установено точно каква е етиологията. Възможно е просто да се получава повишена чувствителност към нормалните хормонални промени в хода на цикъла. Може и да не е само това. Но с две думи, мнението на мамолозите днес е, че това е нормално състояние. Не го възприемат като нещо, което налага по-чести прегледи или пък което може да бъде причина за притеснение за жените или за предприемане на каквито и да било действия. Честотата на профилактичните прегледи не зависи от него, а от други фактори, сред които на първо място са възраст и фамилна обремененост (или евентуално други фактори, които да налагат по-чести прегледи, като например вече диагностициран рак на гърдата).

Моят доктор всъщност нито един път за тези 3 години, когато ми е писал в заключението "фиброкистозни промени", не ми е казал нищо, докато съм била при него в кабинета. Чак после, като си взема на регистратурата заключението, виждам, че пише така. И на втората година го попитах: "Миналата година сте писали ФКП, какво означава това?" Той се подсмихна леко и каза: "И тази година ще пише същото. Такава е структурата на женската гърда. Ние описваме какво виждаме, но това не означава, че има нещо лошо." И всеки път казва: "За вашата възраст е препоръчително да се преглеждате приблизително веднъж годишно." (в заключението пише "Контрол 9-12 месеца"). А е един от най-известните и търсени мамолози в България. И съм склонна да му вярвам.

Между другото, в някои от форумите бях чела, че една жена се отървала от такива фиброкистозни промени с нисковъглехидратно хранене (не помня дали беше палео, а не помня и дали беше споменала някакви други особености, напр. дали нивото й на вит. Д се е нормализирало Embarassed). Така че вероятно е свързано с хормоните - това е обяснението за мен. Но специално моите хормони още не са перфектни, особено пък след като се оставих така да ми спадне нивото на вит. Д тази зима Embarassed След това имам значително подобрение, а и вече имам информация на какво да наблягам, освен на храненето. Но предполагам, че и отнема време, и дългогодишните хормонални нарушения също си казват думата. Но е факт, че наистина това е много разпространено състояние и далеч не винаги предполага хормонални нарушения.

Камелот, благодаря за подробното разяснение за това проучване!  bouquet Да, определено не означава, че трябва да спрем с омега-3 или че омега-3 са вредни.

Рейн, няма нужда от повече К2 според мен.

Аз чета, чета "Добри калории, лоши калории" и цъкам с език и се пляскам по челото (наум Laughing). Страхотен труд е положил Гари Т., невероятно количество информация е събрал, анализът му е много задълбочен, а значението на книгата е огромно... Наистина бих била много щастлива, ако имам възможност да я преведа. И със сигурност трябва да се прочете на първо място от всички лекари и всички учени, които се занимават с медицина, хранене и метаболизъм, а на второ място трябва съдържанието да стане достояние на колкото може по-широк кръг от хора. Той точно за тази цел написва следващата си книга ("Защо напълняваме") - за масовия читател.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 09:35 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт