ВМ-НВХ, част 63

  • 49 720
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 100
Шоки, всичко това е страшно интересно и важно!  Hug  bouquet

Вчера четох разни работи по разни блогове и открих много интересни неща. Например, ако имате вагинални гъбички или изобщо инфекция с кандида в целия организъм, най-вероятно прекалявате с въглехидрати и по-точно въглехидратите, най-вече фруктоза ферментират в червата и отпадъчните им продукти хранят кандида. Това го четох в блога на Пеги Емч: http://theprimalparent.com/2012/11/12/cure-candida-yeast-infecti … terial-vaginosis/
Същото нещо се обсъждаше и в сайта на Зоуи Харкъм, която също предлага НВД за лекуване на гъбични инфекции.

Понеже съм имала такъв проблем и гинеколожката тогава ми каза да спра да ям хляб и захар, защото с тях се хранят гъбичките, и да наблегна на зеленчуци, плодове и кисело мляко за бактериална флора. Тогава се замислих, че диета може да помогне в лечението  - беше още през 2010г., когато не знаех нищо за режима. Но не всички гинеколози дават такива съвети, даже изобщо май не дават.

Другото интересно което прочетох беше за социалния образ на целулита и за физическия идеал на палео хранещите се - един вид излиза, че отново се създава нова нездравословна мода да се стремим към нереалистичен идеал, отново като изваден от лъскавите списания:
http://gokaleo.com/2013/03/06/cellulite-its-time-we-all-just-get … the-hell-over-it/ - тук авторката казва, че всъщност целулитът а начинът, по който жените натрупват мазнини в долната част на тялото. (Аз имам малко по-различно мнение и изобщо не смятам, че е нещо здравословно, но мнението й е много ценно.)

http://gokaleo.com/2012/02/01/330/ - "Аж като пещерняк, изглеждай като плейбой" - тук критикува неестествения образ на "пещерните" хора, експлоатиран в идеологията на палеорежима.

http://www.paleoforwomen.com/cellulite-why-weight-loss-cannot-fi … o-sexy-pregnancy/ - а ето и какво е целулитът: дегенерация на колагеновите структури на кожата заради хормонален дисбаланс. Причината за него не е много подкожни мазнини, а това че кожната тъкан е увредена по някакви причини. В тази статия Пеги Емч дава идеи как да третираме целулита с хранене.

# 646
  • Мнения: 213
Здравейте момичета Peace
 
Аз да си напиша,че утре ще ходя на изследвания (дано ММ се освободи рано сутрин Praynig) така че ще пиша Peace

Благодаря ви за нещата, които поставате.. Наистина са от полза Hug

Мислех си за една сериозна болка, по скоро бодежи , които получавам в областта на дясното подребрие...мисля че е жлъчката newsm78...някой от по-запознатите да каже има ли тази болка общо с увеличения прием на мазнини..??? newsm78


А и имаме ли бременни в темата.. newsm78, много ми е интересно (май имаше едно майче)...как стои въпроса с режима и бременността...понася ли се от плода и организма, има ли рискове...

Продължавам да чета линка за целулитчето от Аглика..
  bouquet

# 647
  • Мнения: 6 425
Тази болка може да е от жлъчката, ако рязко си увеличила приема на мазнини, така че може просто да понамалиш и постепенно да увеличаваш. А свързваш ли я с конкретна храна?

# 648
  • София
  • Мнения: 2 997
Аз не съм много убедена, че целулита е естествено явление или се дължи на хормонален дисбаланс. Факт е, че възрастта непрекъснато спада, а вече (както писах и по-рано) не е рядкост и при момчетата под 15 години. Тоест "Cellulite only affects women!" от третата статия вече е невярно твърдение.

Semora, аз очаквам бебе. То пък един режим Simple Smile Отрязването на захарта и тестените не е бог знае какво и бебето само би благодарило, ако можеше. Като си чета отчетната група сигурно съм една от малкото, на която (едновременно) хемоглобина, кръвното и хормоните са нормални. Всъщност, не разбирам откъде трябва да дойде риска?!  newsm78

Последна редакция: чт, 12 сеп 2013, 10:23 от Assos

# 649
  • Мнения: X
риск за бебето има по-скоро при майки-вегани или при майки с проблемна бременност напр силно гадене през цялото време
или по-скоро е риск за майката
бебето ще си вземе от нейното тяло всичко, от което има нужда
а майката ще се лиши от ценни протеини и мазнини

но голям риск за бебето има при майки, хранещи се за трима и наблягащи на тестено и сладко
обикновено бебетата им се раждат по-големи и с повишен риск за диабет


точно този режим се препоръчва на бременни с високо кръвно, за да се избегнат медикаментите


целулит ми се появи само два пъти, и двата пъти след неуспешна бременност
така че поне при мен го свързвам именно с хормоните

# 650
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Шоки, Аги, благодаря за споделените линкове и за всичката полезна информация!   bouquet
Вив, аз съм го пробвала това мляко, допада ми на вкус, но и на мен ми се струва, че има някакъв сгъстител вътре и затова купувам рядко. На Бор Чвор биволското ми вкуси като по-истинско...(не че някога съм опитвала мляко, за което да съм на 100% сигурна, че е биволско, де  Joy)
Да ви споделя за детските организми. Малката ми дъщеря предната нощ повръща 5-6 пъти, на следващия ден имаше температура, но като цяло беше вече в сравнително добра кондиция. На този ден на гости за цял ден дойде една приятелка на голямата. Майка й винаги праща разни неполезности, като я води на гости (пица, сладки, близалки, пуканки и т.н.  #Crazy). Понеже жената го прави с най-добри чувства, един вид от благодарност, че цял ден ще й гледам детето, а и за да зарадва децата, както и защото не се случва често, ги приемам (а после бързо се отървавам от всичко неизядено  Joy). Вчера обаче доста се зачудих дали да не кажа нещо, за да не яде малката от тези неща, но после така си остана.... Реших, че няма да й се меся (на малката) и че тялото й ще й покаже най-добре. И наистина така стана. Цял ден й се мотаха разни такива неща пред очите, големите ядоха, а тя нищо не поиска (макар че тя като цяло не налита на такива неща, но все по 1-2 би опитала поне).
Гледах вчера пиците на парче, даже ги подуших и направо не мога да си представя как преди съм ги намирала за вкусни... ooooh!
Съгласна с УАСП и АСОС! Peace Ако имаше такъв риск за бебето, децата на майките от 3-я свят изобщо нямаше да се раждат. Да не говорим пък за времената на война, в която жените са гладували с дни. А и не мисля, че бебето ще е на голяма загуба, ако майката не яде хляб и тестяно...

# 651
  • В центъра на мръсотията
  • Мнения: 605
Аз много харесвам това мляко . Вярно, че не е евтино, но на вкус е като домашно.

# 652
  • Мнения: 6 425
Аз за биволско съм пробвала на БорЧвор и на Добрев - и двете си имат характерния вкус, миризма и гъстота на биволското, както и съответните им овчи млека. Или поне доколкото мога да преценя Embarassed Вярно, че за БорЧвор спомените ми са от преди повече от година - тогава купувах тяхното биволско и овче мляко, после минах на млеката на Добрев и купувам изключително тях, рядко овче или биволско на Земенея, а иначе съм малко подозрителна към БорЧвор, но тогава си спомням, че точно тези млека ми харесваха.

# 653
  • Мнения: 546
За фруктозата - и аз съм от съветваните да замени захарта с нея. Но открих, че когато я употребявам ми тръгват киселини, та така и не се зарибих. Е, само под формата на плод, ама се старая да не е толкова често и в големи количества.
Аги, микозите наистина се повлияват от храненето. Миналото лято точно една вагинална гъбична инфекция ме насочи към НВД. Виж ВМ-НВХ го открих по-късно. Преди и аз бях от тези, които не смееха да припарят до мазнините  Embarassed
През уикенда хапнах печена тиква без никакви добавки и ми хареса. Винаги съм смятала, че без захар ще е адски гадно нещо, но се оказа, че греша. Непременно ще я пробвам и с кокосови стърготини. WASP, с маслото, канелата и кокоса ли я печеш или ги добавяш после?
Да попитам и дали някоя от вас си прави лютеница. Свекърва ми миналата година ми я направи с подсладител, но сега не искам така. Та ако някой има подходяща рецепта, ще съм благодарна.

# 654
  • Мнения: X
...През уикенда хапнах печена тиква без никакви добавки и ми хареса. Винаги съм смятала, че без захар ще е адски гадно нещо, но се оказа, че греша. Непременно ще я пробвам и с кокосови стърготини. WASP, с маслото, канелата и кокоса ли я печеш или ги добавяш после?
да, слагам всичко в съда и пека
ухае божествено
колкото повече масло сложа, толкова по-хубаво ухае



Да попитам и дали някоя от вас си прави лютеница. Свекърва ми миналата година ми я направи с подсладител, но сега не искам така. Та ако някой има подходяща рецепта, ще съм благодарна.

за лютеницата- ще ми се да пробвам, но тук суровите зеленчуци не стават
замислила съм да пробвам да смеся консервирани печени патладжани и чушки, да сложа смлени моркови и консерва домати и да видим какво ще се получи
но това е само идея
не съм го пробвала още и не знам какво ще се получи

# 655
  • Мнения: X
ето за фруктозата - лек преразказ на една съфорумка (Ели, къде изчезна?) преди време на лекцията на проф. Лъстиг (линк има на първа страница)

Скрит текст:
...
Първото и най-важно нещо - фруктозата е отровна!
Фруктозата е плодовата захар, която вече се създава и индустриално и се добавя в почти всички продукти, за които можете да се сетите (всички видове подсладени, безалкохолни напитки, всички видове сладкиши, повечето видове хляб, повечето видове готови сосове и др.) Във филма, много ясно се обяснява с диаграми как се метаболизира фруктозата - механизма е абсолютно същия като метаболизма на етанола!!! На практика, фруктозата и метанола са еднакво вредни и отровни за черния дроб, като и двете предизвикват чернодробна цироза, но в случая с фруктозата тя се нарича неалкохолнозависима цироза. Проблем при преработката на фруктозата от черния дроб е и това, че тя не влияе на нивата на инсулин и съответно се блокира механизма, който да подскаже на мозъка, че в организма е постъпила храна. Което прави пристрастяването към фруктозата почти неизбежно.
В заключение - системното използване на продукти с фруктоза, фруктозо-глюкозен сироп (захар, високо-фруктозен царевичен сироп и други), т.нар. "естествени подсладители", разрушава черния дроб в същата степен, както това се случва при алкохолиците!

Втори много важен извод - глюкозата, която е нормална съставка на повечето въглехидрати е безвреден продукт, който се синтезира в гликоген при метаболизма в черния дроб. Гликогенът е естествената храна на всички клетки, неговият синтез е естествен и няма лимит - т.е., черния дроб може да синтезира неограничено количество гликоген, без това да го уврежда по какъвто и да е начин.
Факт №2 за глюкозата обаче, е че тя "храни" и раковите (туморни) клетки заедно със здравите. Освен това глюкозата влияе пряко на нивата на инсулин, което е още една причина да не се прекалява с източниците на глюкоза...прекаляването с нея може да допринесе за развитието на диабет тип 2.

Трети извод - метаболизма (преработката) на въглехидрати (и фруктозо - съдържащи, т.е. - сладки, и предимно глюкозо-съдържащи, т.е. - хляб, ориз, картофи и др.) има един и същ отпадъчен продукт - мастни киселини. Именно мастните киселини са тези, които образуват шлака по стените на кръвоносните съдове, което след години води до високо кръвно, запушване на съдовете и накрая - до инфаркти. НЕ мазнините в храната, а въглехидратите са отговорни за затлъстяването и последващите го болести!!!
Метаболизма на чистите мазнини (рибено масло, зехтин, масло, мас), увеличава т.нар. добър холестерол, който от своя страна е единственото вещество, способно да "почисти" наслояванията по стените на кръвоносните съдове.

И няколко общи изводи:
Да, фруктозата е естествена съставна част на всички плодове, но когато се консумират плодове, те съдържат и фибри, и вода, които в голяма степен неутрализират вредата от фруктозата. Принципът е прост - в един плод се съдържа минимално количество плодова захар и повече фибри и вода, които пълнят стомаха и дават сигнал на мозъка, че има храна за обработка. Чаша безалкохолно съдържа в пъти повече фруктоза (индустриална при това!) и никакви продукти, които да я неутрализират - така тя постъпва директно в черния дроб, нанася там поражения сравними само с пораженията от етанола, без да дава сигнал на мозъка, че в стомаха има храна. Отделно, ако напитката е газирана, тя действа диуретично, което създава жаждата за още от същата напитка. Поради тази причина, стандартната доза на кока-колата, например се е увеличила от 200гр. на половин литър само за около 50 години.
Другото много интересно нещо е, че спорта няма никакво отношение към горенето на калории!!! Спорта (независимо какъв) има отношение към способността на мускулите да усвояват правилно гликогена, защото ако мускулите не се тренират, те могат да придобият мускулна, инсулинова резистентност, в следствие на което, мускулът не може правилно да усвоява белтъците, не може да се храни правилно и съответно - не работи правилно. А да не забравяме, че и сърцето е мускул! Тренировките помагат за общия метаболизъм на хранителните вещества и от трите групи - въглехидрати, белтъчини и мазнини...т.е. - колкото повече е трениран един организъм, толкова по-бърз е неговият метаболизъм, оттам и добрата форма на спортистите в сравнение с неспортуващите.
Накратко - спорта НЕ гори калории, той помага в отслабването като оптимизира метаболизма на храната! Ако и храната е добре балансирана - ето ви формулата на добрата форма и здраве!!! Peace

И накрая - малко отговори на въпроса "Защо е допуснато да се стигне до тук?!"
Първо - нещата стартират по време на кабинета Никсън (1973г.), когато президентът Никсън издава декрет за борба с бедността. Най-важната негова цел е храната да стане достъпна за всеки американец, т.е. - храната да поевтинее значително. Химическата индустрия е в своя разцвет и успява на предложи на хранителните гиганти заместители на захарта (скъп, естествен продукт), които да направят продуктите им достатъчно евтини. Всичко това се поощрява от администрацията на най-високо ниво и остава в сила поне едно десетилетие. В началото на 80-те се натрупва втори проблем - "фундаменталното" откритие на американските нутрилози, че високата смъртност от инфаркти се дължи на консумацията на маслени (които днес наричаме високо-маслени, а те са си нормални) продукти. Решението - забрана на високо-маслените продукти, поголовно и безогледно обезмасляване на храната, което естествено води до спадане в нейните вкусови качества...Решението тук - разработката на всевъзможни овкусители, които да подобрят вкуса за сметка на мазнините. Резултат - възникването на т.нар. Нискомазнинна-високовъглехидратна диета, при която се създава прословутата, американска пирамида на храните, в която най-отдолу стоят всички възможни видове въглехидрати, последвани от плодове и зеленчуци, белтъчни продукти и най-накрая мазнини. Всичко това в опит да се ограничи епидемията от сърдечносъдови заболявания, в което американците се провалят напълно, поради факта, че отговорни за синтеза на мастни киселини са именно въглехидратите, а не мазнините!!!
Отговор на въпроса - "Защо нищо не се променя сега, когато има вече 30-годишни наблюдения върху ситуацията?!" Отговорът е прост - защото американската хранителна индустрия е най-голямата в света, а тя е изградена изцяло на тези принципи. Многомилиардния износ на храни от Америка, движи голяма част от щатската икономика и няма администрация, която би рискувала да промени статуквото.

...

# 656
  • Мнения: 13 436
за лютеницата- ще ми се да пробвам, но тук суровите зеленчуци не стават
замислила съм да пробвам да смеся консервирани печени патладжани и чушки, да сложа смлени моркови и консерва домати и да видим какво ще се получи
но това е само идея
не съм го пробвала още и не знам какво ще се получи

Има ли айвар по вашите ширини? С него става много лесно и вкусно Simple Smile ще ти кажаа аз как съм правила ако искаш.

# 657
  • Мнения: X
Моя вариант за лютеница, като им се прияде у дома...
Цитат
.Домашна "бърза" лютеница

4 печени червени чушки
100 мл доматен сок (1 домат, настърган или 3-4 сушени доматчета)
1 морков, ситно настърган
30 гр слънчогледови семки
2-3 с л зехтин
1 ч л кимион
1/2 ч л черен пипер
2 с л магданоз
сол, ако е необходимо
-----------------------------------------------------
Всички продукти се слагат в купа и се пасират .
Може да се съхранява до 3-4 дни в хладилник.

Винаги прясно, почти сурово и вкусно. 

# 658
  • Мнения: X
има айвар, но не ни харесва
не знам дали да хабим продуктите с него
 newsm78

Краси, а патладжан?
ще пробваме, благодаря за рецептата

# 659
  • Мнения: 13 436
има айвар, но не ни харесва
не знам дали да хабим продуктите с него
 newsm78
Айварът аз също не го харесвам, но се оказа добра основа. Но не помня точните му съставки, т.е. наличие на Е-та и прочие.
Иначе рецептата е лесна. Слагаш мазнина поне да покрие дъното на тенджерата и запържваш айвара за 3-4 минути, да се изпари водата, след това 3-4 лъжици доматено пюре/настърган домат и пак се бърка до изпаряване на водата. Подправки по желание: сол. пипер, кимион... както и пюре от моркови, от патладжани по желание, пак с бъркане до изпаряване и готово Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт