ВМ-НВХ, част 63

  • 49 663
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
  • SA
  • Мнения: 3 349
Ех, Шоки, лекинко ти завиждам за книжките ( благородно!).  Simple SmileАз много пиратствам и всичко си свалям в електронен вариант, но най си харесвам нормалните книги. Тези двете на Gary Taubs ги имам де, ако някой иска, мога да му ги изпратя.
*Semora* , аз изследвания сьм си пускала многократно и никога не са били зле. Ако искаш дай повече подробности- от колко време си на режима, имаш ли някакви заболявания, какви са точно резултатите ти- за да ги обсьдим. Не мога да повярвам, че някой на този режим може да има сврьхвисоки триглицериди например.  Shocked

# 181
  • Мнения: 6
bebok_86 ,успех и от мен.
Скрит текст:
Какво стана с интервалното хранене Grinning

*Semora* ,аз пусках наскоро-всичко бе наред. Кам е права да дадеш повече инфо.
 Sisoko_s ,мерси за рецептата   bouquet

ГАЛИ_ГЕ ,сега видях линка  bouquet

# 182
  • Мнения: 8 358
аз съм с високи триглицериди, но пия бира... откъм хранене скоро очакаквам крилца да ми оперят  Flutter

# 183
  • София
  • Мнения: 4 877
аз съм с високи триглицериди, но пия бира...

Нивото на триглицеридите не се ли качва точно от мазно?

# 184
  • SA
  • Мнения: 3 349
аз съм с високи триглицериди, но пия бира...

Нивото на триглицеридите не се ли качва точно от мазно?

Не, триглицеридите не се повишават от приетите с храна мазнини. Основният фактор за покачването им са вьглехидратите ( и бирата в това число, за сьжаление  Flutter), които стимулират чернодробната синтеза на триглицериди. Всьщност обикновено хората, които се хранят ВМ-НВ имат нормални, дори поднормени триглицериди. При мен например винаги са под 0,7- 0,8.

# 185
  • Мнения: 1 849
Аги, при високо кръвно трябва да се яде по-малко сол. Но да не се прави грешката с изключване на солта! Peace
*Semora*, моите изследвания се подобряват периодично и тези на мъжа ми - също. Да отбележа, че аз имам здравословни проблеми, а той - не. Да не би ти да пропускаш мазнините и за това да е така? Защото си спомням един от линковете, който беше пуснат тук и в него пишеше - малко въглехидрати и малко мазнини е равно на глад за организма.  Wink Според мен холестерол и триглицериди се влошават само при липса на прием на мазнини.  Peace  Как си с плодовете и млечните?  newsm78 За въглехидрати не питам, щом пишеш тук. Но пък също така си мисля дали приемаш достатъчно калории.  newsm78

# 186
  • Мнения: 12 741
относно високата кр.захар сутрин, май на Merelenda беше
пробвала ли си сега като се храниш режимно, да видиш колко е през деня
при мен сутрин си е около 5
а през деня 3-4
за мен обяснението беше в липсата на вечеря и че явно тялото заради това  си минава на собствен протеин
О, да! Последните изследвания са 4.9; 4.4; 4.4, но съм на Сиофор, а от режима хапвам млечни и мазнините са малко. 10 г масло дневно и малко зехтин в салата. Домашно сирене ( 30 г дневно), маслини ( може би от там влизат още мазнини) и май съм на повече въглехидрати все още, които гледам да си позволявам вечер, а не както преди да хапвам сутрин. Най ми е трудно да огранича хляба. То реално от него ми идва проблемът. Бях го заменила с хляб от лимец за месец и нещо ( по 2 филийки дневно) и тогава показах тези добри резултати.
Това ми е прегрешението в режима - 2 филийки хляб дневно. Другите храни са режимни, но с недостатъчно мазнини и май с повече млечни ( макар и кисело мляко да съм хапнала 2 пъти за последния месец - неумишлено) главно домашно козе сирене.

# 187
  • Мнения: 6 425
kameloth, и аз имам и тези, и доста други в електронен формат, но не ми е приятно да чета така Embarassed Нямам нито Киндъл, нито таблет или някакво подобно устройство, а трябва да вися на компютъра или пък да разпечатвам. Затова много им се радвам на тези книги. Но ще си потърся и някакво подходящо устройство за електронни книги за Коледа - може някакъв таблет да бъде, защото ще има повече функции от Киндъл, но пък екраните им не били много подходящи за четене... Ще търся и ще мисля.

# 188
  • Мнения: 600
Днес закуска няма, извънредно съм на работа и не съм подготвена. Обяда ще е от пицата от кайма, която е с масло, кашкавал, маслини и домат и едно домати, вечерята св.кебап и салата с зехтин. Имах лек проблем с вц-то, но май се оправят нещата  Laughing Нарочно не се качвам на кантар, че ако видя покачване набързо ще се откажа.(нали Шоки каза, че може да има леко покачване, но после се нормализират нещата  Peace)

# 189
  • Мнения: 6 425
Да, отначало наистина е възможно да има леко покачване, когато организмът преди това дълго време е държан на много нискокалорийни режими или въобще е бил поставен в състояние на някакъв недостиг - на белтъчини, на мазнини, на витамини и минерали. Тогава е нормално отначало да реагира със задържане, защото вижда, че в момента има храна, а не се знае дали скоро пак няма да се затвори кранчето Laughing Но когато тялото регистрира, че редовно се подава достатъчно храна с достатъчно от необходимите вещества, тази тенденция за запасяване и задържане се коригира и съответно теглото се нормализира.

# 190
  • Мнения: X
...
Нивото на триглицеридите не се ли качва точно от мазно?

явно си пропуснала коментарите
благодарение на тази псевдотеория майка ми си докара рак след като им повярва, тъпка се със статини и мина уж на диета за понижаването им без наситени мазнини, много малко месо, никакви ограничения на въглехидтатите (което за нея означава много тестено и сладко) и много омега6 от боклуци като слънчогледово олио
в резултат не само че не спаднаха нивата на триглицеридите и т.нар "лош холестерол", но се покачваха стръмно с годините, а нивата на "добрия" спадаха докато я диагностицираха и след това се мъчи 2 год и си отиде

именно заради това стои линкът в подписа ми
да неподлъгва хората да си залагат здравето и живота в името на псевдотеории, завладели лекарската гилдия и правилата на здравните каси, принуждаващи ги да поставят на карта живота на пациентите си

ето и статиите в блога на Шоки, писани от лекар и преведени от лекар
http://cioccolatascorner.blogspot.se/search/label/%D0%A5%D0%BE%D … D1%80%D0%BE%D0%BB

...
Това ми е прегрешението в режима - 2 филийки хляб дневно. ...
това за мен е страшно много за човек с твоите проблеми
това ти поддържа непрекъснато висока кр. захар и няма как да влезеш в кетоза по този начин, за да почне тялото да се самолекува

# 191
  • Мнения: 6 425
Да, триглицеридите на гладно отразяват точно това - консумацията на въглехидрати, особено бързи. А триглицеридите след хранене (постпрандиално) се повишават наистина от мазна храна, което е логично - нали е приета мазнина. Но изследванията, които се правят на гладно за триглицериди, показват точно каква е била консумацията на въглехидрати през последните дни. Затова д-р Дейвис (той все пак е кардиолог  Wink) съветва пациентите си изобщо да не си позволяват "прегрешения" с хляб, пици и подобни, дори веднъж седмично, защото после поне няколко дни триглицеридите им ще бъдат повишени, а това повишава съответно и рисковете. И ако веднъж или два пъти седмично се хапва по нещо тестено или сладко, на практика до голяма степен може да се обезсмисли нисковъглехидратното хранене през останалата част от седмицата - или поне да се поддържа сравнително висока стойност на триглицеридите. Иначе намаляването на теглото ще си продължи, но е възможно специално триглицеридите да се поддържат по-високи, отколкото биха били без толкова чести въглехидратни отклонения.

А иначе кетозата не е задължителна и необходима, а и точно колко въглехидрати ще се консумират зависи от организма - от индивидуалната поносимост. Зависи и от целите, които си поставяме. Индивидуално е. Но поне според мен, когато се избира какви по-въглехидратни храни да оставим в менюто си, мисля, че по-удачен избор от тестеното биха били картофи, бял ориз, плодове - пак не в големи количества, но ми се струва, че все пак са по-добър избор от тестата.

# 192
  • Мнения: X
Шоки, ти си ме знаеш, че съм си малко крайна  Embarassed
за мен единственият път за човек с проблеми е започването с ударен режим и чак след това либерализирането в определени и индивидуални граници
но все си избира сам за себе си
важното е единствено човек да е информиран, за да направи избора си
именно това ми харесва тук, че е различно от догмите в дюканската тема, където следваш сляпо и дословно всичко и нямаш право да попиташ "ама защо е така?"

# 193
  • Мнения: 6 425
W'A'S'P', права си Hug И понякога е хубаво да се напишат нещата точно така - "право, куме, в очи" Peace Но виждам и по себе си, и по много други хора, че докато човек не узрее за дадена стъпка, няма как да го убедиш... Не само Merelenda, а и всеки си преценява за себе си, а зависи и от много фактори... Аз например по отношение на млечните узрявам много плавно за промени Embarassed Но например забелязвам, че колкото повече водно съдържание има в млечния продукт, толкова по-тежко ми става и повече се подувам. Отдавна вече не ям обикновено краве кисело мляко, защото от него със сигурност ми е по-некомфортно, отколкото от овче или биволско. И се оказва, че тараторът също не ми действа много добре, макар че го обичам. Поне мога да си ям снежанка - там водата е далеч по-малко Wink И също ми се струва, че не само от прясното мляко, но и от течната сметана в кафето, когато ги консумирам няколко поредни дни, ми става тежко и се подувам повече, отколкото от кафе с масло. В Гърция ми беше много приятно да пия кафе със сметана, ама май не е за мен това - не и за всеки ден. Тук поне не купувам редовно. И също вече многократно забелязвам, че 200 грама заквасена сметана ми понася доста по-добре (т.е. по-леко ми е и не се подувам) отколкото 200 грама кисело мляко, дори и да е биволско. Отдавам го на по-ниското водно съдържание. Та така, постепенно осъзнавам, че обичаните от мен млечни не винаги са ми особено полезни... И постепенно узрявам за необходимите промени Embarassed

И още нещо ми прави впечатление. Аз винаги съм обичала да разредя доста кафето (т.е. и кафето да не е силно, но и да бъде с колкото може повече мляко) и си спомням каква мъка беше преди години, когато не можех да пия мляко - слагах по 1-2 сметанки на обикновено кафе (и дума не можеше да става за големи количества кафе като сега), но не ми харесваше и ми беше криво. А сега, откакто пробвах да пия кафе с масло, т.е. без мляко, някак естествено започна да ми харесва да усещам повече вкуса на кафето и то да бъде по-силно Embarassed Не прекалено силно, но все пак да се усеща повече и да горчи повече (млякото убива и горчивия вкус до голяма степен). И си се чудя на трансформациите, но ето, че постепенно стават нещата Embarassed

Разбира се, ако говорим за по-сериозен случай, например диабет, абсолютно бих посъветвала човека да ограничи максимално въглехидратите от раз, а не постепенно. Peace

Между другото, вчера Ан Фернхолм е писала за проучването за диабет LOOK AHEAD, което беше спряно преждевременно, защото резултатите се оказали доста по-лоши от очакваните и щяло да бъде в ущърб на пациентите, ако продължи. Много хора писаха за това още преди няколко месеца. Ами, това е доказателство за провала на стандартните представи и подходи към лечението на диабета. Били разделили участниците на 2 групи - едната с нискокалоричен режим плюс Орлистат и активен спорт поне 175 минути седмично, другата - със стандартното лечение на диабет (под формата на консултации май беше). В първата група намалението на теглото било съществено отначало, после част от килограмите се върнали, но пак било по-сериозно, отколкото във втората. Също гликираният хемоглобин се понижил повече в първата група. Да, но в крайна сметка смъртните случаи били кажи-речи еднакъв брой и в двете групи (става въпрос за смърт от сърдечносъдови инциденти - целта е била всъщност да се намали точно тази смъртност). Така че е крайно време да се промени подходът към лечението на диабетиците - да се зареже идеята за броенето на калории, а да се наблегне на ограничаване на въглехидратите, което всъщност е ефективният подход.

Последна редакция: пт, 30 авг 2013, 10:12 от Cioccolata

# 194
  • София
  • Мнения: 488
Здравейте, мили момичета   bouquet
Първо едно ГОЛЯМО благодаря на всички вас, които отделяте от времето си, за да пишете и споделяте какво сте научили! Знайте, че то е полезно за всеки, който търси своя начин на хранене.

Пиша за първи път в темата, но ви чета от няколко теми и вече 20 дена съм режимна. От месата ям само риба, наблягам на зеленчуците. За мен новото в харенето ми е, че добавих повече яйца и масло отколкото съм яла преди и разбира се се отказах от основни до скоро за мен храни, като плодове, ориз, по малко хляб и картофи.

Видимо съм отслабнала (не знам колко) и дрехите ми седят хлабаво Grinning

Но, от няколко дена имам особено чувство за тежест и дискомфорт в лявото подребрие. Първо се получаваше само като съм полу-легнала в леглото и чета и точно сгъвката под ребрата се получаваше лека болка (сякаш е изтръпнало и трябва да сменя позата, за да ми мине). Но сега го чувствам почти непрекъснато. При натискане нищо не ме боли.
Имам здрав стомах, нямам заболявания и понеже единствената промяна около мен е новият ми начин на хранене, реших да ви попитам дали е някакво "нагласяне" на организма? Случвало ли се и на друг? Ще съм ви благодарна за мнения и съвети.

Общи условия

Активация на акаунт