ВМ-НВХ, част 63

• 49 625
  • 745
  •   1
Отговори
# 255

Алекс, плс научи се да разпознаваш псевдонауката
Омега6 са канцерогенни, омега3 са им противоположни
Има и нормални специализирани статии по въпроса, освен подобно примери на "лоша наука"

Относно рака на гърдата съм чела, че може причината да не са гени и хормони, а чисто физически, като удар в гърдите
Къде ходите на ехо?
Аз в онкото на Тина Киркова, лекарите там изглеждат доста добри, надявам се да е така наистина
Туй ме викат всяка година на рентген, но съм решила да ходя на 5 години, а всяко лято в БГ на ехо

Шоки, успех с книгата
Много е интересна, но ужасно тежка, иска страшно много време, не само да се прочете, но и да се осмисли
Аз по принцип чета поне 100 стр преди лягане, но от тази книга стигах само до 10

Книгата на Андреас я има вече на немски
Ще я нося на сестра ми догодина, че ми писна от глупостите и
Хем покрай майка се страхува от ракове, хем чете разни ширпотреба статии на бълг и после плющи глупости
Да не говорим че и децата вече имат проблеми , особено големия, направиха му сланини от дете, сега хем му се ппдиграват, че не можел да се сгъне, хем е с хорм.проблеми покрай пубертета

Ооо рейнче, добре дошла морски
Страхотно море сте изкарали, видях снимките
Там май никога не сме било, ама след нашата неуспешна Албена не знам дали искам да рискувам отново
Би ло разказала това селце как е, хотелчета, шезлонги, близост до плажа, кръчми ...
А ползва ли слънцепредпазен крем
Аз се опитах да не ползвам и изгорях за 2 пъти по 15 мин на слънце
Затова после се показвах на слънце само докато бях във водата и после макс 5 мин да се отцедя, за да намаля употребата на козметиката
Но пък тук уцелихме добро време и ползвах обедното  слънце по време на един круиз до финландско да събера малко вит. Д

Тук есента май дойде и най-после, след тези невероятни жеги
Хайде хубав септ да ви пожелая

# 256
W'A'S'P', аз само чета, засега нямам планове да я превеждам, макар че имам желание Embarassed

Точно при един от лекарите от Тина Киркова ходя Peace Да, за рак на гърдата наистина има данни, че може да се развие на ударено място, но фиброкистозните промени не възникват по този начин и нямат общо.

# 257
Шоки, би ли ми дала име и координати на този лекар? Може и на ЛС!  bouquet

Аз също не съм съгласна, че мастопатия може да се превърне в злокачествено образование.  Наименованието никога не е било научно, просто лекарите са си измислили думи и си ги ползват с десетилетия напред. Подобен случай е и с израза "раничка на шийката на матката". Иди после обяснявай, че някой няма раничка, а дисплазия, т.е. промяна в строежа на клетките, а това не се влияе от промивки със смрадлика или от антибиотично лечение...  Laughing

# 258
А при тези кисти болка има ли? Или някакво усещане за тежест? За твърдост на мястото, дори да не е топче? Защото ако има такива усещания, не са нормални определено. След онзи инцидент в родилното, майка ми дълги години имаше болки в дясната гърда, ходеше на специалист, мамографии и т.н. Уж нищо опасно, изписаха й хормонален сироп за болката. Пи го, тя беше вече и в менопауза, защото при нея дойде много рано - беше на 35 години като й спря менструацията. И уж това даже я правеше още по-малко рискова за рак на гърдата, но след години точно така се случи. Точно проблемната гърда се оказа с тумор. Така че не ги вярвам тези неща за кистите и т.н. колко били безобидни. И на нея й викаха едните безобидно е, нищо й няма, а после отиде при един неин съученик, при доверен човек, и той се хванал за главата и й казал "Оф, защо точно на тебе!".

Баба ми също е имала рак на гърдата, някакъв капсулиран тумор, който се появява точно след много тежка травма на гърдата. Но за щастие е бил неагресивен и било достатъчно само да се оперира. После беше ходила на лъчетерапия, но като цяло мина много леко. След това живя още 20 години. Но ракът на майка ми е нещо коренно различно, много агресивен, силно обвързан с много стрес дълги години наред, още от гимназията, включително особености на характера, а и тази травма от родилното напълно й постлала пътя към проблемите. При нея диагнозата беше точно фиброкистоза, но беше болезнена. Тя винаги ми се оплакваше, че я боли гърдата, но понеже е човек, който търпи на всичко и аз не можех да установя колко точно я боли, дали е много, а тя крие, или не е много.

И да ви кажа, аз не вярвам на 100% на разни светила, защото тя ходи при една мамоложка, много реномирана в София точно след края на първото й лечение и тя й каза да не се притеснява, лечението й перфектно, всичко е наред, а година и половина по-късно какво се случи.  #2gunfire

Идеята за раждането не е заради хормоните, а заради кърменето конкретно, защото прочиства млечните каналчета и помага при такива състояния. А това за гените не е съвсем вярно. Даже има един лекар, който е писал книга "Ракът - метаболитно заболяване", който смята, че гените нямат нищо общо с рака и всъщност само 4-5 вида рак са генетични, всичко останало е дефект на митохондриите на клетките. Има доказателства за това и едното е, че ядро (ДНК) на туморна клетка се имплантира в здрава клетка, но здравата клетка не се разболява, започва да се дели и произвежда още здрави клетки, но не и туморни. Както има и много други интересни неща. Прочетох за него в сайта на Меркола. http://www.amazon.com/Cancer-Metabolic-Disease-Management-Preven … ion/dp/0470584920

Ракът може да се контролира чрез кетоза, пише той. Иначе човек може да има каквито му се паднат гени, но чрез хранене и начин на живот или да отключи порблемни такива, или да ги изключи. Същото пишеше и в онази книга (за която Инес писа в блога си) как храненето може да препрограмира гените ни.

Рейн, благодаря ти много за съветите!  bouquet Май така ще направя.  Mr. Green Иначе се оказа, че митницата при нас била на ЖП гарата в пощата, така че ако се наложи нещо, слава Богу ще ходя до там. Защото другата е на Дунав мост и е супер далече.  Joy Но явно там и без това не носят пощенски пратки.  Simple Smile

# 259
Аз съм с фиброкистозна мастопатия, а от както завъдих Базеда, се появиха и кистите. Да сега няколко пъти ми ги пунктират, не зная какво ще стане по-нататък Sick
Аги при мен имаше и болка, и промяна на формата на гърдата и си напипвах буцата. Първоначално ходех в Тина Киркова, първият ми преглед беше при тогавашният завеждаш мамологичното отделение, който ми прасна мамография без да има за какво на 29 годишна възраст. След него, и още един тамошен лекар, избягах при Гаврилов, и от тогава ходя при него.                        
пп. и при Станко Киров съм ходила, колкото да ми опровергае глупостите които ми натвориха в Тина Киркова.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 15:06 от Lemy

# 260
Аги, рака на гърдата е силно наследствен. За това при наличието на положителни гени някои жени си махат гърдите (пример Анджелина Джоли). Наличието на кисти или други промени не изключва появата на ракови образувания. Ранната менопауза е фактор, който предразполага, а не намалява риска.  Peace
Аз съм на мнение, че при всички ракови заболявания най-важна е профилактиката. Когато се открие в съвсем ранен стадий, вероятността от пълно излекувана е много голяма!  Peace  Както казва моята мамоложка - рака не боли. Ако започне да боли, то той вече се вижда и от самолет.

# 261
  • SA
Аги, и аз наскоро четох за тази книга и определено вьзбуди интереса ми. Свалила сьм я и си чака реда за четене.  Simple Smile

# 262
Ох, какви ги оплесках с мненията. Обърках темите. Laughing

Няма да се включвам в дискусията за кистите, макар че и аз имам, но искам да попитам нещо... ако сте наясно:
Опасно ли е да се хапва прясно домашно сирене? Примерно, приготвено предния ден.
Трябва ли да се чака да узрее?

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 18:19 от Merelenda

# 263
Днес:  400гр. кис.мляко, малко сирене, кафе с масло, 3 яйца с масло, домат с зехтин,  малко сирене. Нощна смяна съм ако огладнея 50гр бадеми

# 264
Merelenda, не знам да има някаква опасност от прясното сирене, освен евентуално за бременни.

Jana Ina, аз ходя при Евгени Василев, но не в самата Тина Киркова, а в болница Вита. Предпочитам този вариант, въпреки че излиза по-скъпо.

Lemy, според описанието ти са имали всички основания за мамография - спокойно тази буца е можела да се окаже карцином, а и промяна във формата на гърдата е един от тревожните признаци точно за рак. Така че в такива случаи възрастта няма значение - прави се мамография. Аз имам позната, която беше на 29 и бременна в 9-ия месец, когато й откриха карцином на гърдата. И тя е правила мамография, а хем е била и бременна тогава. Щом има основания, се прави.

За кетогенното хранене при рак наскоро сложих линк от сайта на Меркола - ето го пак: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/03/10/ke … 1stBestOfNL_art_3 Само съм прочела текста, не съм изслушала още интервюто, но наистина звучи обещаващо. Освен това в една друга статия (за ползите от нисковъглехидратното хранене) също ракът е посочен като една от потенциалните области за приложение: http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n8/full/ejcn2013116a.html Разбира се, има различни видове ракови заболявания. Но най-често срещаните (на гърдата, простата, матката и яйчниците, а също и на дебелото черво и ректума) могат да се определят като метаболитни заболявания (специално на гърдата, матката, яйчниците и простатата са хормоналнозависими, а това ги свърза също с метаболизма) - мисля, че това четох в един от двата линка, май при Меркола. И други източници поставят рака (като обща категория) сред заболяванията в спектъра на метаболитния синдром. Разбира се, това е нова, недостатъчно проучена територия, но явно все пак има данни за потенциала на кетозата при онкозаболявания, независимо какво друго лечение се прилага.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 19:26 от Cioccolata

# 265
Lemy, според описанието ти са имали всички основания за мамография - спокойно тази буца е можела да се окаже карцином, а и промяна във формата на гърдата е един от тревожните признаци точно за рак. Така че в такива случаи възрастта няма значение - прави се мамография. Аз имам позната, която беше на 29 и бременна в 9-ия месец, когато й откриха карцином на гърдата. И тя е правила мамография, а хем е била и бременна тогава. Щом има основания, се прави.
Шоки, между мамографията в Тина Киркова и появата на кистите имаше промеждутък от 12 години Peace

А иначе сега,като се появиха кистите и описаните по-горе симптоми, ми правиха в онкологията двупозиционна или нещо подобно мамография, и после ме доуточняваха на ехограф. Абе страшничко си беше докато чаках Sick

# 266
  • В Балкана
Сдобих се с една глава карфиол - домашен и се чудех, какво да я правя.. С пюрета и пици не ми се занимавеше. Та я разчупих на розички и розища и я сложих за 10-тина минути във вряла вода. После се цеди в гевгира няколко часа.. В големия тиган сложих достатъчно количество мас (на Бони, друга купешка в магазините не съм виждала), в една купа разбих 5 яйца със сол и черен пипер, после добавих около 220 мл. течност (50 мл. бира, другото прясно мляко, досвидя ми да сложа всичката налична бира  Laughing) и кокосови стърготини на око. Нямам идея, колко сложих, но ми се видяха доста.. Хубаво разбърках и зачаках да ми се сгорещи мазнината. После топя розичките в сместа и слагам в тигана, обръщам на всички страни и по-късно доволно хапвам.. Тъй като сместта ми дойде в повече, накрая, каквото остана, го обърках с малките откъснали се парчета от карфиола и го изсипах в тигана. Бърках, както се бъркат яйца и стана много, много вкусно. Имам и за днес.  Laughing

Шоки, тенкс!   bouquet Продължавам с по 1 таблетка К 2.

W'A'S'P', благодаря!  Hug
Скрит текст:
Тези снимки са от телефона, другите още не съм ги качила.
Да, много добре си изкарахме. Миналата година пак бяхме там. Тогава бяхме в разгара на сезона (края на юли - началото на август), а сега в края - последните дни от август. Селцето не е много голямо, но побира много туристи. Когато отидохме беше поопразнено.
На мен ми харесва плажа там. А и съм фен на северното черноморие, южното много-много не ми харесва.
Та плажа, на който ходехме, се води на Албена. Има спасители (последните постове) и много малко хора. На плажа всички бяхме на една линия, във водата пред нас никога нямаше повече от двама човека.  Laughing
До плажа ходехме с колата. Може да се стигне и пеша. (Всяка сутрин, по изгрев време ходех там сама и от хотела до плажа ми беше 12-15 мин. спокойно ходене.) Ние си носехме наш чадър и бяхме на свободна зона. Има и платени. Те са малко по-централни и с повече хора, а аз такива ги избягвам. От ценоразписа видях, че шезлонг и чадър са 9 лв.
Има няколко кръчми, които от миналата година ни бяха харесали и пак тях посетихме, но най-често посещавахме ресторанта на хотела. Хотелът не беше нищо особено - две звезди. Но беше в този край на селото, който аз предпочитам, имаше собствен голям и заключващ се паркинг.  Имаше басейн, който влезе в употреба, когато на морето имаше червен влаг. В хотела бяхме без закуска - не ми се рискуваше.  Laughing Един голям пакет масло и една бучка кашкавала - въпреки, че ядохме двама човека, даже си занесох в нас.
С нищо не съм се мазала, за първа година! И добих тен. Не съм черна, а приятно потъмняла. Бях си отсипала кокосово масло за мазане, но си го забравих в нас..
Не съм се пекла умишлено, само веднъж легнах в 11.30 ч. извън чадъра и обявих, че събирам вит. Д. Постоях по 10-тина минути от всяка страна и това ми беше. Останалато ми печене е докато бях във водата, малкото време права, докато изсъхна и разходките по плажната ивица.
Това, че придобих такъв хубав тен, за разликата от миналата година, го отчитам на не толкова силното слънце, на малкото тен останал от миналата година, на не мазането с нищо и на приема ми месеци преди това на кокосово масло.  Laughing Въпреки, че не знам дали точно то има връзка.
Там вит. Д на таблетки не пих, пих си само по 1 капсула К 2 и магнезий.
Живот и здраве догодина - два пъти. Единият края на юни, другият края на август.

# 267
Рейни, добре звучи твоето море Simple Smile А карфиолът звучи дори още по-добре Laughing

Lemy, сигурно е имало основания и за мамографията на 29 години, не знам, но не вярвам да не е имало Embarassed Както и да е, знам, че за всеки лекар има и положителни, и отрицателни мнения. Важното е да си намерим подходящия (т.е. някой, който да е и добър специалист, и да ни вдъхва доверие, защото има например един в Тина Киркова, при който веднъж отидох и повече не бих стъпила, освен ако не съм принудена от обстоятелствата). И като го намерим, да го посещаваме редовно, защото, като се изключи храненето и начинът на живот като цяло, за които не е напълно сигурно точно как влияят, т.е. кое помага и кое пречи - та, като се изключат такива превантивни дългосрочни усилия, няма друг начин за предотвратяване на лоши болести, но поне с редовни прегледи може да се хванат рано, когато шансовете са по-големи Embarassed

Да обърна внимание на една статия на д-р Брифа - за проучване с различни количества протеин и резултатите по отношение на отслабване (конкретно намаляване на мазнините и запазване на мускулите): http://www.drbriffa.com/2013/08/30/higher-protein-diets-are-bett … ring-weight-loss/ Проучването е било доста кратко, но все пак резултатите са показали, че групите, консумирали повече протеин (1,6 и съответно 2,4 грама на килограм телесно тегло), са намалили повече процента си телесни мазнини, като в същото време са запазили в по-голяма степен мускулната си маса, въпреки че загуба на тегло е имало и в групата с най-малко протеин (0,8 грама на килограм тегло - стандартната препоръка всъщност).

Д-р Брифа припомня и друго проучване (от 2010 г.), доказало, че високият прием на белтъчини действа благоприятно за намаляване на теглого и запазване на постигнатите резултати: http://www.drbriffa.com/2010/11/26/higher-protein-lower-carbohyd … he-war-on-weight/ Тук най-сполучливата комбинация е била висок прием на белтъчини и сравнително нисък на въглехидрати (нисък гликемичен индекс). Д-р Брифа отдава тези резултати на свойството на белтъчинните храни да засищат добре, както и на въглехидратната рестрикция да води до по-малко усещане за глад. (Естествено, знаем, че и мазнините засищат добре, може би дори най-добре, но рядко се отпускат пари за проучвания на наистина високомазнинно хранене. Wink)

Последна редакция: пн, 02 сеп 2013, 09:16 от Cioccolata

# 268
Доста имам да наваксвам с четенето, но да се включа по последната обсъждана тема.
Също бях с "фиброзни" гърди преди години и мамолог ми каза, че най-доброто "лечение" е бременност и кърмене. Иначе само ги следяхме веднъж годишно.

# 269
Да се включа със статии от сайта на д-р Меркола:
- за диабета (тип 2 - "старчески", макар че от него се разболяват все повече млади хора, вкл. тийнейджъри и деца вече) (обяснява защо всъщност приетото към момента стандартно лечение на диабета е погрешно - защото е неправилно схващането за причините за диабета и за ролята на инсулина): http://www.mercola.com/diabetes.aspx?e_cid=20130902Z2_DNL_SECON& … mpaign=20130902Z2 Проблемът при диабета не е недостиг на инсулин, а е ниска инсулинова чувствителност, която води до повишени нива на кръвната захар, защото панкреасът е започнал да издиша и не успява да произведе достатъчно инсулин, за да изведе достатъчно бързо изведе захарта от кръвта и така тя остава повишена по-дълго от нормалното. Но ако се отговори с подаване на инсулин, това не решава проблема, защото инсулиновата чувствителност остава понижена. Така че решението е не да се търси как да се коригира недостигът на инсулин, а да се търси как да се избягва излишното повишаване на захарта. А най-добрият начин е нисковъглехидратното хранене.
- за ролята на инсулина (базирано на лекция на д-р Рон Роуздейл): http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/07/14/in … lin-part-one.aspx Всъщност ролята му не е да понижава повишената кръвна захар, а да опосредства/прави възможно складирането на хранителни вещества (и захар, и мазнини, и аминокиселини), когато ги има в излишък. Това се получава при висок прием на въглехидрати - в кръвта се натрупва високо количество захар. Панкреасът регистрира, че има налично повече от необходимото, така че излишъкът трябва да се складира - или като гликоген в мускулите, или като мазнини в мастните клетки. Колкото по-ниска е инсулиновата чувствителност, т.е. колкото по-висока е инс. резистентност, толкова по-малко може да отиде в мускулите и толкова повече ще отиде в мастните клетки. Така при диабета допълнителният прием на инсулин решава проблема краткосрочно - за момента захарта се нормализира. Но дългосрочно се създава нов проблем - увеличаване на мастната тъкан, което води до куп негативни последствия.

При автоимунния диабет (тип 1 - има и възрастни с него, не само деца) проблемът е малко по-различен, защото там наистина способността на панкреаса да произвежда инсулин е почти нулева. Така че някакво количество инсулин е необходимо да се приема - бавнодействащ със сигурност е необходим. Но отново нисковъглехидратното хранене е най-доброто решение и при тип 1, защото помага да се постигне стабилна кръвна захар (да се избягва и хипогликемия, и хипергликемия), а така е необходим и по-малко бързодействащ инсулин, а е възможно, ако храненето е наистина стриктно нисковъглехидратно и високомазнинно, изобщо да не е необходим бързодействащ инсулин. По този начин се избягва възникването на инс. резистентност, което постепенно се случва при много диабетици първи тип. И затова този начин на хранене е и най-добрият начин за контрол на диабета и за избягване на усложненията.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2013, 10:18 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт