Без пазар събота и неделя

• 12 215
  • 221
  •   1
Отговори
# 75
И в България извънредния и нощния труд се заплаща двойно, както и този в празничните дни..
Това не е вярно. Двойно се заплаща само работата по време на републиканските празници. Нощният и извънредният труд се заплащат доста мизерно. Например, нощният труд в здравеопазването се заплаща по... 0,50- 1,00 лв. на час!!!!!

# 76
  • Пловдив
И в България извънредния и нощния труд се заплаща двойно, както и този в празничните дни..
Това не е вярно. Двойно се заплаща само работата по време на републиканските празници. Нощният и извънредният труд се заплащат доста мизерно. Например, нощният труд в здравеопазването се заплаща по... 0,50- 1,00 лв. на час!!!!!
Извънредния се заплаща един път и половина, двойно на национални празници.

# 77
  • София
Само да напомня, защото някои явно не са разбрали, че МОТИВИТЕ на законопроекта не са да бъде облекчен труда на служителите в търговския сектор/ който, между другото, наистина е убийствена експлоатация и трябва да бъде регулиран, но това е друга тема/, а да се стимулира българския производител.
Питам се, без да познавам в детайли регламентите, уреждащи дейността на големите вериги, няма ли да стимулират повече българския производител, като стимулират веригите да купуват от него/ примерно чрез данъчни облекчения/, вместо да ги принуждават да затварят през уикенда, което единствено ще доведе до увеличение на оборота в петък Laughing
Защото не, аз не държа да си купувам салам в три през нощта в събота, но какво ще помогне на местния месопреработвател, ако си пазарувам в петък, но все така испански салам?
Между нас казано, въпреки че пазарувам често от големите вериги, което българско ми харесва - много ясно, че ще си купя него. Което не струва, няма да си го купя в който и да било ден от седмицата. А което съм намерила хубаво и на добра цена в малко магазинче - специално отивам да си напазарувам от него, нищо, че има аналог на артикула в голямата верига.
Мярката е безумна, защото никога не би могла да постигне търсения ефект, а не защото ще стане кой знае какво, ако Била не работи в събота...

# 78
  • Ямбол
Не, бе, просто някой депутат или няколко си имат верига магазинчета и си прокарват закон заради тях.
Тук за Ямбол се говори, че веригата магазини Вилтон(изцяло местна верига срено големи магазини около 6 на брой) е на Любен Корнезов.

# 79
  • гр. Шумен
Бурно е морето, клати лодката на управляващите, та го избиват на популизъм. ТАя работа е умряла работа, никаква файда няма да има. Ако, както писаха по-горе, целта е да се стимулира българския производител, каква е гаранцията, че кварталното магазинче зарежда български стоки? А ако целта е рамо именно на кварталното магазинче, кой гарантира, че ще се юрне народът към него в събота и неделя, а няма да натовари дисагите още в петък вечерта от хипермаркета. И аз ги недолюбвам веригите, патила съм от скапани стоки, които съм си купувала и от Кауфланд, и от БИлла, па и от магазин на СВА, но не това е начинът.

# 80
Тъпо е поради много причини, а и противоречи на принципите на пазарната икономика. Просто не е начин да се постигне точно този резултат.

# 81
Абсолютно съм ПРОТИВ затварянето на хипермаркетите събота и неделя. Не обичам да пазарувам от квартални магазинчета - хем няма нищо, хем на много високи цени. Надявам се от БСП да не гласуват за поредната си простотия... Тия хора не спират да ме удивляват с грешните предложения и решения, които взимат.

# 82
Питам се, без да познавам в детайли регламентите, уреждащи дейността на големите вериги, няма ли да стимулират повече българския производител, като стимулират веригите да купуват от него/ примерно чрез данъчни облекчения/, вместо да ги принуждават да затварят през уикенда, което единствено ще доведе до увеличение на оборота в петък Laughing

Разбира се, че са пълни глупости това със стимулирането.
Питам се пък аз, как нито един политик, откак сме в ЕС, не се засрами от кампании "Да купуваме българското" и т.н., при положение, че държавата не успява да субсидира производителите. Истината е толкова очевидна, че ме е гнус от тия хора. И да затворят веригите за 5 дни от седмицата, кварталният магазинер пак ще купува и ще ми продава полски картофи, защото те на борсата (барабар с разходите за транспорт и съхранение) са по-евтини от българските. Което пък е така, защото полският производител ги продава евтино.
Опитвам се да не страдам от излишно черногледство, но в момента живея на една гола скала, на която карат и почвата, и семената отвън, и пак купувам грозде и ягоди, расли тук, защото местните производители работят като част от системата, а не въпреки нея. И се чудя, колко божем  нагли могат да бъдат българските политици (и тия, и ония, и наш'те, и ваш'те)...

Мирама, опасявам се, че не си наясно, как се контролират точно големите вериги по отношение на работно време на персонала и т.н. Понеже от тях могат да се вземат глоби. Представи си са за момент, че има хора, които всъщност искат да работят в странни часове и да навъртат т.нар. оувъртайм. И аз съм била в положение цяла година да се моля да работя събота и неделя и от обяд до 22 часа, така че недей веднага залита към принуда.

# 83
Няма принуда Simple Smile. На празниците всичко се блъска буквално да го пишат да работи, за да вземе двойния надник. Всички управители са на работа по празниците, ако има как по 24 часа.  Grinning

И друго, кварталните магазини при нас купуват най-долната стока от големите вериги и я продават на цена, на която от хипермаркета ще си купя доста по-висок клас стока.  Peace

# 84
  • Ямбол
....
И друго, кварталните магазини при нас купуват най-долната стока от големите вериги и я продават на цена, на която от хипермаркета ще си купя доста по-висок клас стока.  Peace
Това как го установи? Магазин ли имаш?

# 85
....
Нали виждам, собствени марки с лога на вериги.

# 86
Не им знам мотивите...
Против съм.
За съм да се затворят всички гаражни простотии. Като искат магазинче-да е магазинче, а не гараж.
Хипермаркетите са си ОК да си работшт събота, аз за един хляб мога и в кварталното, мога и без хляб. Кварталното не ми предлага обаче нищо, освен хляб, замразено пилешко и зрънчо. Които не са родни, освен това, неща, за които да треперя и милея.
Пазарувам основно след 20 часа, събота или неделя, не съм по майчинство да се моткам по градинките.

# 87
  • Ямбол
....
Т.е. собствените марки са най-долните?
Метро зареждат и квартални магазини вече, ако ти се е случвало да срещнеш тяхно лого(аро май беше).
Тук например няма Метро, но има техни стоки.

# 88
....
Т.е. собствените марки са най-долните?
Метро зареждат и квартални магазини вече, ако ти се е случвало да срещнеш тяхно лого(аро май беше).
Тук например няма Метро, но има техни стоки.
Не винаги са най-долните. От собствена марка до собствена марка има разлика. Метро имат над 20 собствени марки.  Grinning Всяка има различна целева ниша. Wink

# 89
Около нас няма магазинче, за което да не съм сигнализирала за някаква нередност: стоки с изтекъл срок на годност, неиздаване на касова бележка, немаркирана везна, отказ да се вземат дребни/едри пари, липса на данни за произхода на стоките, неправилно съхранение на стоки, наличие на хлебарки/мишки в магазина, неспазване на елементарна хигиена... За тези се сещам на прима виста, ако си извадя преписките (С НАП, КЗП, РИОКОЗ и сие), ще се сетя за още "хубавини" от съвсем, ама съвсем близката ми действителност - дет се вика, на една ръка и два блока разстояние.

Съмнявам се, че из другите квартали или градове положението е различно. Е тези ли хора да "стимулирам" и за какво - за още нередности и нарушения? Не, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт