Отговори
# 255
Момичета, благодаря ви! Днес се прибрахме, но още си ме боли операцията. Андреяяяяя, много ме разсмя със съмненията си за парка Заимов, но не сте правииии! Аз отидох за тонове, пък то се оказа, че имам "теч"  Joy Така че си ме оставиха. Дори без багаж бях! Ама ми го донесоха де! След малко започвам голямото помпане, защото се лъжем да ядем от гърда. За днес 2 пъти ми се получи, но нямам представа колко изяжда. А от болницата ни изписаха с норматив 40мл на дажба! Та... трябва да действам! Щом имам време, пак ще вляза.
ЧЕСТИТО НА НОВИТЕ МАМЧЕТА! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И БЪРЗО ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ!
На тези, които тепърва ще раждат - има вълшебни обезболяващи "свещички". Profenid се казват!
Кога може да се слагат тия свещички?

# 256
  • Пловдив
sealover, много криво ми стана като разбрах, че си се мъчила много с бебчо. Наистина голямо бебе. Да сте живи и здрави сега да се гледате. Каката радва ли му се?
Pampers, много ме е яд, но нищо не мога да направя.
Pinki_81, да ти е жив и здрав именника!
ushana, добре дошла! Hug
kotkincho, това с кръвната група е поредният абсурд. Онзи ден и аз си вадих, но от частна лаборатория. Само да са посмяли да ме върнат.  newsm66 Тези дни ми е нервно нещо и някой ще си го отнесе.
андреа77, и ММ чака с нетърпение бебето, че да излезе в отпуск.  Mr. Green

# 257
Имам въпрос към ЛЛЛ .Бебчето засука много добре . Кърмя го , като до сега само един път е ял АМ в родилното . През денят е много спокоен и спинка , но към вечерните часове започва да нервничи и иска постоянно да е на гърда . Снощи беше на гърдите ми от 22 ч. до към 1.00 ч.Многократно опитвах да го оставя , но при всеки опит започва да плаче и се успокоява само като засуче . Как ви звучи това ? Симптом на недохранване ли е ? Или просто търси успокоение. Наистина нямам никаква представа защо се случва така и ми е притеснено . Моля да ме посъветвате как да процедирам , да го  оставям ли колкото иска на гърда или не ? Благодаря ! 

Честито бебче sealover   bouquet

При много бебета през първите седмици от живота им, в следобедните или вечерните часове има струпване на кърмене (cluster/bunch feedings) и по-голяма нервност.  Различните специалисти предлагат различни обяснения за причините, които водят до нервността и струпването на кърмения, но все още няма категорично обяснение на явлението.

Ако бебето през повечето време е спокойно, суче редовно, пишка и ака редовно, наддава на тегло вероятно то просто се нуждае да суче по-често по това време, но не толкова за консумация на повече мляко колкото за успокоение, гушване, усещане на мама. От друга страна през първия месец нуждите от кърма на бебето непрекъснато растат като остават относително постоянни в периода 1-6 месец. Честото стимулиране на гърдите води до увеличаване на кърмата като обикновено на организма на майката му нужни няколко дни за да се настрои към това повишено търсене. Може би тези статии биха могли да ти помогнат Имам ли достатъчно кърма? и Cluster Feeding and Fussy Evenings.

Има различни техники за успокояване на бебето когато е изнервено. Проверяват се основните нужди: иска ли да суче; да се оригне; да му се смени пелената; да се съблече бебето напълно за да се уверим, че нещо от дрехите не причинява неудобство.

Допирът също помага: гушване; носене на бебето в слинг; триене на гърба; носене в  позиция тигър на дърво или да легне по корем върху корема на възрастен; масаж на бебето.

Ако е възможно може да се намали стимулацията за сетивата: повиване на бебето; слабо осветление и намаляване на шума.

Някои бебета се успокояват от звуци: възможно е да се опитат различни стилове музика и видове на гласове да се види кои бебето предпочита; да се пее на бебето; "бял шум" (сешоар, вентилатор, прахосмукачка, миялна машина).

Други бебета се успокояват от ритмични движения или промяна на темпото: кърмене в движение; къпане на бебето; люлеене на бебето; разходка на бебето в кенгуру или слинг вътре или навън; разходка с количка; разходка с кола.

Ще се радвам да споделиш дали някоя от тези техники ти е помогнала.

# 258
Ей днес във форума е като "голямото завръщане" на вече родилите мами Simple Smile

Не съм ЛЛЛ, но tuitito - в никакъв случай не чакай "да се събере", кърмата се произвежда постоянно и производството се регулира от търсенето. Съответно колкото повече чакаш, толкова повече сигнал, че не му трябва кърма в това време получава организма.
За лактация много ми помагаха: варено жито, чай от сминдух, варена царевица и чай от жаблек. Правех си и един коктейл от билки в една билкова аптека и пиех постоянно. Съветите са ти дали момичетата - леко да изцедиш, да им замирише и другото, да са в полусънено състояние и не твърде гладни.
Можеш да изцеждаш след като ги оставиш, колкото и нищо да няма, дори и на празен ход, пак има полза, стимулира лактацията много бързо.

Sealover, и на мен ми е тъжно да чуя, че раждането е било тежко. Важно е, че сте добре с бебчо сега. Аз бих го оставила на гърдата, щом иска... само да има кой да се занимава с другите неща в това време. Каката ляга ли си спокойно и без теб?

kotkincho, браво, прежалихте се и  вие с покупките  Hug

За мъжете - и моят имаше подобно изказване, дали можело сега да си пусне 15-дневния отпуск, че има по-малко задачи и му е подобно удобно да отдели дни, в които да не подписва нищо (при нас като самоосигуряващи се и ръководещи фирмите си, това е голям проблем, защото като се водиш в майчинство/отпуск нямаш право нищо да разписваш, а животът си тече, не можеш да спреш да дейност в това време  ooooh!).

Аз почнах вече леко да се изнервям, че не остава време, а нищо не сме организирали. Аз си чопля малко по малко вкъщи, ама много бавно ми върви - тук да изчистя, там да подредя, малкият мине след мен и край; то си иска цялостно пренареждане, което пък изисква участие на таткото  ooooh! Ей сега съм изпрала в общи линии дрешките, малко по малко ги гладя, обаче нямам къде да ги прибирам. На всичкото отгоре дрешките са смесени в общи линии 0-9м., а аз много съм забравила колко е голямо едно малко бебе и гладя и подреждам дрешките за всички поне 9 месеца, ако не и година...

А, и разходка до Черни връх, разбира се, не ме огря  Confused Mr. Green

# 259
Въпрос към ЛЛЛ : От начало имах коластра ,но бебчетата ми бяха 4 дни в кувиоз ,аз бях на антибиотици , сега не искат да сучат и се налага да изцеждам ,но количествата са минимални . Опитвам всякакви бабини рецепти ,но гърдите ми си остават меки . Да цедя ли на три часа или да изчакам да се събере повече мляко ? Благодаря !

Здравей tuitito,
В коя гестационна седмица са родени бебчетата ти и колко време бяхте разделени? От лентичката ти виждам, че те са на 16 дни. Първите 3-4 дни след раждането организмът ни произвежда коластра, която е малко като количество, но е точно това, от което бебето се нуждае след раждането - има висока хранителна стойност и осигурява имунна защита. След това идва преходното мляко, което към 10 ден преминава в зряло мляко. Много често с появата си преходното мляко предизвиква препълване на гърдите особено, ако бебчетата не са с майките си. При теб имаше ли такова препълване и по какъв начин се справи с него?

Кърменето е на принципа на търсенето и предлагането – колкото повече се празни гърдата, толкова повече мляко ще прави тя. Принципът на действие може да се сравни с този на тоалетното казанче. Всяко казанче побира определено количество вода като различните модели побират различно количество, но това не им пречи да работят. Когато се пусне водата, тя бързо започва да се стича наново, за да го напълни, а поплавъкът контролира скоростта й. В организмът поплавъкът е инхибитор, чието натрупване подава сигнал на организма да спре да произвежда мляко. При казанчето броят пускания на водата за един ден определят общото количество вода, която ще премине през него. Да кажем, че обемът на казанчето е 5 литра и пуснем 10 пъти водата през деня, през казанчето ще преминат 50 литра вода, ако пуснем обаче 2 пъти казанчето от там ще мине 5 пъти по-малко - 10 литра. Това илюстрира, че по-честите кърмения означават по-голям обем мляко, направен за един ден, дори количеството мляко, поето на едно хранене или изцедено, да остава същото.

В момента колко често изцеждаш, колко дълго изцеждаш всяка гърда и подготвяш ли я по някакъв начин? Какво количество изцеждаш за 24 часа? Когато бебето/та не суче от гърдите на майка си, редовното изцеждане може да поддържа лактацията относително продължително време. Някои майки изцеждат 6-8 пъти в денонощие  или толкова често, колкото позволяват обстоятелствата, по 10-15 минути на гърда. Друг вариант, който майките ползват е при същата периодичност, но всяка гърдата се затопля и се прави масаж, след което 7 минути се изцежда, след това отново затопляне-масаж, 5 минути се изцежда, затопляне-масаж, 3 минути изцеждане. За спестяване на време гърдите могат да се изцеждат едновременно. Има изследвания, които показват, че масажа по време на изцеждане улеснява и е възможно да се изцеди повече кърма.

За да не настъпи объркване в засукването поради различния начин на сукане от гърда и пиене от шише, изцедената кърма може да се предлага с чашка, лъжичка, спринцовка без игла, дозатор, капкомер или друго. Наред с това предлагането на млякото с шише с биберон или ползването на биберон залъгалка при някои бебета довежда до задоволяване на сукателният им инстинкт и те не са активни на гърдата.

Ако искаш да се опиташ да ги върнеш на гърда, би могла да пробваш, когато са сънени, в затъмнена, спокойна обстановка да предлагаш гърда, както и преди всяко хранене. Когато са будни, би могла да пробваш да събудиш интереса им като погалиш долната устничка със зърното си, да опиташ да изцедиш няколко капки върху устичката и, и да предизвикаш слизането на млякото, за да не се налага да дърпат на празен ход няколко пъти и да се изнервят, че не потича веднага. Можеш също така да опиташ да ги оставиш по коремче легнали върху теб да изпълзят сами до гърдата ти, с леко напътствие от твоя страна и да ги оставиш сами да засуче (понякога отнема 20-40 мин, но може да е доста вълнуващо). Когато бебетата засучат, предвид това, че дълго време са сукали само от шише, а начина на приемане на гърдата и шишето се различават, може да и е нужна малко помощ, за да си припомнят какво се очаква от тях. Добре е да си отворят широко устичката, за да поемат не само зърното ти, както са правили досега с шишето, но и по-голямата част от ареолата. Ако успееш да насочиш зърното си към горната устничка, след като си събудила интереса им, ще трябва да си надигнат леко нагоре и назад главичките, за да може да достигнат гърдата, а това би трябвало да осигури по-добро засукване.

# 260
 Добро утро на всички!
 Пуснах пералня, след малко пък миялна с препарат, който да я прочисти. Смених чаршафи. Сега почивам. Довечера ще си взема болничния от АГ ( първия, който взимам през живота си  Crazy ).
 Анастасия , свещичките се слагат след операцията за обезболяване.
 Коткинчо , честити покупки!

# 261
Здравейте и от мен   bouquet
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ НОВИ МАМЧЕТА! ПОЖЕЛАВАМ СПОКОЙНИ НОЩИ И ПЪЛНИ ПАМПЕРСИ!

Ние сме добре:) Вчера дойде неонатоложката от АГ на консултация вкъщи и каза, че е доволна. Имаме се реакциите на едно нормално бебе - стряскания, мимики, протягания:) Като лежи си държи ръчичките до главата, което е позата на здравото бебе. Малко гънките на дупето ни се разминават леко, но така или иначе ще правим коснултации с ортопед за тазобедрените стави, както и ще направим трансфонтанелна ехография заради кръвоизлива и кистичките в мозъка. Края на тази седмица сме при офталмолога заради ретинопатията, но на последния преглед докторката започна да използва думата "регрес", което много ме радва. Засега каза, че няма нужсда от консултации с невролог и рехабилитация:)
Иначе сме добре, наддаваме, хапваме и растем. Има и колики, борим ги с Лефакс (от Германия), пия и чай от копър. Добавки за кърмата пия Омега-3 с високо съдържание на ДХА, а скоро чакам и Коластра-та да ми пристигне като имуностимулатор.
Поздрави на всички от нас!   bouquet  

# 262
Else Благодаря за изчерпателния отговор ! Родих секцио в 37 г.с  момиченцето ми беше с тегло 1.700 ,но засука много добре на 5 ден ,до тогава е била на АМ .Аз бях на системи и други екстри и едва я държах а тя беше много нервна ,сестрите я взимаха и дохранваха  Sad С момченцето даже засукване нямаше , чака и плаче .Нямаше препълване ,гърдите ми си бяха меки ,за това мислех че няма мляко . На 3-4 ч от двете гърди изцеждам около 20 г понякога и 30 г.
Току що малкия засука  newsm44  беше сънен и леко гладен  ,наистина е чудо БЛАГОДАРЯ   love001    love001  love001

# 263
Ох, като чета вече за кърмене и първи терзания с бебоците направо нямам търпение, искам да дойде момента и за нас, според термин съвсем скоро, но да видим Crazy
Аз съм добре жуля си кафенце, ровя се в нета, ще доизгладя и ще преписвам лекции, че се водя на очни тука вече 5 ден Joy Joy Joy мойта бебка е от всякъде академичка, като я заченахме на очни, сега сме вкъщи ама пак има очни, голям майтап и другия месец сме на изпит с бебка живот и здраве Mr. Green
Вчера се замислих, ама две хавлийки ще ми стигнат за начало, пък после ще купя още 1-2 още, нещо се разколебах за момент newsm78

# 264
 Танище , браво на Ясен!  Hug
 Анни , ние имаме три хавлийки, които смятам за достатъчни.

# 265
Добро утро ,мами.
Да се отчета и тук,че явно не всички пишат във фейсбук.
Вчера след обяд имах лек теч и се притесних да не са води,та ходих до АГ.Там ми пуснаха тонове,които излязоха равни и аз се шашнах,но акушерката ми обясни,че било,защото бебо спял.Кара ме да се въртя да го събудя.Но до среща с лекар така и не стигнах,явно имаха операции или раждания,не знам,но беше станало 10 часа. Не ми се чакаше повече.Такъв по-сериозен теч не се е повторил до момента,ама мисля тези дни да отида на един видеозон за свое успокоение.
Ани и аз така,като чета май ме обзема нетърпението  Laughing
Танище,много се радвам на всяка една добра новина от вас  Hug
Лулу,и аз така .Искам основно почистване.Не така малко тук днес,малко там утре,ама не можем да се разберем с ММ кога точно ще е деня!

# 266
  • До морето :)
Завиждам ви за чистенето. Аз не успях да си изпера пътеките!  Crossing Arms

# 267
Страхотно утро със страхотни новини!

Радвам се за Танище и Туитката - всичко лека полека се нарежда! Браво на вас!

Памперсче, опитвам и аз да се наслаждавам на последните дни спокойствие, но мине не мине и ми се прокрадва по някоя мисъл и до там със спокойствието. Шубето си е голям страх

Лече, от твоят разказ всичко изглежда тооолкова лесничко...

А аз - никога не съм била по редовна! Време бол сега хехеххе та чета ви де!

# 268
Добър ден мамчета  Simple Smile

Днес съм като "тресната от влак"  #Silly снощи от 23:30 до 2:30 имах контракции на 20 мин.От нерви място не можех да си намеря и накрая съм заспала на дивана в хола  Cry
Събудих ММ и му казах какво става , а той само попита какво означава.Казах му ,че може да се наложи да тръгваме към Бургас , а той се врътна и каза ,че е рано.Направо  полудях #2gunfire и се врътна и заспа.

Та след малко мисля да му полегна едвам си държа очите отворени

# 269
Веселото, не каза дали си доволна от парочистачката дето купу наскоро newsm78
Аз мисля, че вече сме заринати с дрехи, но утре отивам да купя последните неща за мене като четка за зъби и такива неща и ще чакам, а как мразя да чакам hahaha
Чудя се за шишета да купувам ли, какви да взема, че нещо гледам гледам и все не смея ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт