Трудно проговаряне! - Тема 14

• 46 845
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
запис

# 46
 violenzaa, нашата ЛЛ също рано ми обърна внимание, че изостава в говорното си развитие, но за съжаление в нашия град не успях да намеря кой да се занимава с нея преди да навърши 2,7 години. Но на 2,5 имаше 10-15 думи, които ги използваше по предназначение. Опасенията са ти основателни, но положението е сложно. Мисля си, че риска да си развалите приятелството е голям и тя да не обърне внимание на това, което казваш. Аз лично не съм си затваряла очите за проблемите и ги виждах още като навърши годинка и половина. Просто спря да се обръща винаги като я викаме. Изчезнаха думичките, които казваше. Може би ако си решена да и помогнеш трябва да намериш друг начин от директния разговор  newsm78
С къпането с душа свикнахме. В началото я беше страх, но сега няма пробрем. Косата не обича да и мия, но вече не протестира толкова.
 Аз над тези медицински чаршафи слагам други чаршафи, които и без това са късички за леглото и после сменям само тях, ако стане фал. Слагала съм и найлон, като забравя да си купя в началото.  Joy

# 47
violenzaa, детенцето сочи ли с пръстче интересни за него неща? Носи ли предмети на майка си, за да й покаже какво му е харесало? С очния контакт как е? Доколкото знам, това също са много знакови умения...
Но... от моя гледна точка би ми се искало някой по-рано да ми беше обърнал внимание...
Основателно се тревожиш. Може би трябва да бъдеш по-упорита в опитите си да й привлечеш вниманието върху проблема, да я убедиш, че това наистина е проблем... Големи ли са разликите в поведението на това дете и другите деца? Това също би трябвало да я убеди...  Педиатърът й какво казва по въпроса? Той самият би трябвало да се тревожи...

# 48
Момичета ние сега се забавляваме с едни много интересни 3Д пъзеи - прости са и ги има в магазините за левче. В опаковка са по 4 пъзела и това струва 1 лв, има ги със самолети, динозаври и други такива. Днес сглобихме 3 самолета, вярно почти само аз сглобявах, но малкия определено се интересува, учи се да пипа внимателно без да ги повреди, играе си с тях и като паднат бомбите ми ги носи да ги поставя.
Ето как изглеждат горе долу

Аз вчера купих самолети и динозаври, но тези дни със сигурност ще ходя да взема от всички други модели. Едно че ги сглобяваме, второ обяснявам за самолетите примерно, трето че си правим летище.

А идеята ми дойде с ето точно такъв пъзел, който го сглобих и малкия беше толкова възхитен че го изяде.  Laughing

Магазините за по левче се оказаха доста добър източник на материали.

Ще добавя и още един начин да впечатлите и блеснете.  Joy
Рисуване на Франклин, Диего, Дора и прочие. Ние сме лесни, нащия любим герой е Къртичко и нямаме грижи. За останалите има доста добри тъториали в интернет - тренирате на работа, сядате вкъщи и рисувате и оцветявате. Да видим дали няма да искат да се научат.  Twisted Evil

Последна редакция: чт, 29 авг 2013, 22:06 от ednakaka

# 49
Водна терапия - моя водолей се къпе като е в нас минимум по 3-4 пъти на ден ooooh! Сеага като е топло редува басейн, баня, басейн, баня Rolling Eyes Види ли вода е там. Дони и ние сме така. Всички локви са наши, затова му купих гумени ботуши и сега всеки ден чакаме да завали дъжд. А щом завали играе с часове в локвите и хората ме гледат странно #Crazy

# 50
Виоленца, имаш основания за притеснение. Но е много трудно да се каже на родител, който си затваря очите. Ако си намекнала, няма какво да направиш повече. Дано педиатърът или в ясла (градина) някой, който има повече авторитет като специалист, види, че има проблем. Макар че аз познава майка с луксация, чието дете на 10 м. още не можеше да сяда, но тя отказа рехабилитация, предложена от педиатъра, защото на детето нищо му няма, и го оставяше в проходилка, за да прохожда вече  ooooh! За щастие детенцето наистина проходи и седна, макар и по-късно.
Възможно е иначе майката да е отрекла проблема пред теб и да се е замислила и да вземе някакви мерки.
Еднакака, Славена също имат едни такива 3Д пъзели с къщички, но май са за големи деца, водеха се 6+. Много хубави. Румен от тях се запали по 3Д пъзелите преди време. В левчетата досега не съм виждала такива.

# 51
Момичета, като сте ходили с децата по прегледи, някой от лекарите споменал ли ви е нещо за това лекарство http://www.webapteka.ru/drugbase/name1747.html? Из руските форуми много го хвалят. Има го обаче единствено в Русия. През септември ще водя малката на контролен преглед и мисля да поразпитам за него. Доколкото го разучих, активното му вещество е хомолог /каквото и да означава това/ на витамин В5.

# 52
Еdnakaka, много е сладурски пъзела с къщичката. Бих искала и аз да взема такъв за Сисито, ако намеря във Варна.
Иначе ние сме сглобявали този тук, голяма радост падна и за двамата:

# 53
Момичета, като сте ходили с децата по прегледи, някой от лекарите споменал ли ви е нещо за това лекарство http://www.webapteka.ru/drugbase/name1747.html? Из руските форуми много го хвалят. Има го обаче единствено в Русия. През септември ще водя малката на контролен преглед и мисля да поразпитам за него. Доколкото го разучих, активното му вещество е хомолог /каквото и да означава това/ на витамин В5.

До колкото разбирам е някаква форма на GABA. Можеш да търсиш по това:
Международное наименование:
Гопантеновая кислота (Hopantenic acid)

# 54

До колкото разбирам е някаква форма на GABA. Можеш да търсиш по това:
Международное наименование:
Гопантеновая кислота (Hopantenic acid)

Да, разучих го аз из основи.  Laughing И доста мнения изчетох. Доколкото разбрах, подобрявало кръвообращението в мозъка, обмяната на веществата и имало успокояващ ефект.

# 55
  • София
Аз повече няма да купувам нищичко Crossing Arms Бях спряла и тия дни пак се изпуснах. Ходих до Джъмбо. Купих пъзели с Мики Маус, а дано прояви интерес - да бе. Беше съсредоточен в отварянето на кутията за храна на брат му Confused Две книжки още...Не знам с какво да му привлека вниманието. Това коментирахме днес с едната му терапевтка - той няма и нищо чак толкова любимо, което да използваме за стимул Sad

# 56
  • София
Момичета  Hug Hug Hug Истината е, че за децата си правим всичко. Всички вие, които не се предавате, а се борите за това, децата ви да имат равен старт и нормален живот сте достойни за възхищение! И от все сърце вярвам, че всяко усилие, рано или късно, ще бъде възнаградено!

Дони, благодаря! И аз много харесвам Гого Heart Eyes И да знаеш три деца ще ти отиват!

Подкрепям думите на Ликорн, за мен беше даже болезнено отрезвяващо да гледам развитието на второто си дете...По стечение на обстоятелствата, нямах база за сравнение, докато Мишо растеше, живеехме в чужбина, около нас нямаше малки деца, после като се върнахме, всички бяха поне с година по-големи. От яслата не споменаваха за някакъв проблем, всичко уж беше чудесно... След един открит урок, по време на който всяко дете трябваше да казва как правят животните, само моето момче не се справи. С нито едно животно. А беше едно от най-големите деца в групата  Sad И така се започна с терапиите при нас. Цял живот ще се обвинявам, че не съм обърнала внимание навреме на проблема, макар вече да е наваксал с говорното развитие (слава Богу нямаше интелектуално забавяне), винаги ще имам едно наум.

За къпането - почти всички деца се мръщят като им се мокри главата. Не е някакъв маркер  Rolling Eyes

ednakaka, ще потърся пъзелите с динозаври. При нас това не излиза от мода.

# 57
  • София
Не се обвинявайте за нищо Hug Аз като обърнах на време - нищо. Мъжът ми се опитва да ми "обясни', че не може всички да се развиват както трябва и щом Господ така е преценил - така да бъде. Мен обаче не ме задоволява това положение Crossing Arms
А, в Джъмбо видях страхотни игри за учене на сезоните, за асоцияции - кой къде живее и тн. Само дето Гого е на светлинни години от тях Confused

# 58
  • Бургас
Дони, благодаря за новата тема   bouquet

Относно къпането, Мишо също се дърпа като му мия косата, ама иначе не излиза от морето  Rolling Eyes Аз често ги къпя двамата със сестра му и той вижда как мия нейната коса без тя да плаче и да се дърпа, но въпреки всичко, не желае. Сега измислих игра с душа - обръщам го нагоре да стане като фонтанче и си доближавам лицето, за да го намокря. Той естествено гледа в захлас. След това в играта се включва и сестра му, после той се опитва да покрие с ръка душа и аз като го дръпна, "неволно" пръскам към неговото лице. Всичко става под формата на игра, смеем се, правим разни муцуни и той като че ли забравя страха си...   Rolling Eyes Е, докато отмия шампоана от главата му е зор, ама имам напредък. Иначе в морето като го плисне вълната и се цопне под вода, просто става, поема въздух и отново цопа. Явно проблемът ще е в душа  newsm78

Тези 3Д пъзели и ние ги правихме - Мишо участва главно в отделянето на елементите от картона, но половин час не мръдна докато не събрах целия пъзел - гледаше с огромен интерес. Ще потърся такива със самолети, че над нашия блок лятото прелитат през 2 минути и той крещи с цяло гърло "самоет, номее пет, давай аз, за буугас"  Laughing

Аз пък все още се дразня когато разни странични хора ми казват - ама какво му е на детето, нищо му няма, ти не си добре  ooooh! А той като сме навън се държи изключително добре и спокойно, играе си, просто когато го заговори възрастен, изглежда, че се срамува и за това не отговаря  Thinking

Да се похваля и аз с едно от първите му смислени изречения и един вид споделяне от детската градина - баба му вчера отишла да го взема и той й казал "Мишо падна" - и си показал малка раничка на коляното  Grinning Почти се разревах на работа като ми се обади да ми каже...  Crazy

# 59
  • София
Привет на всички. Да се отбележа и аз. Имаме напредък, въпреки двумесечната ваканция без логопед. Вече три пъти ходихме и резултатът е добър. Повтаря думи все повече, върви се в някаква посока. Правим гимнастика на езика, защото явно там е проблемът - моторен.
Тръгва и на училище септември и се надявам всичко да е наред.
Поздрави на всички! Следя аз, макар и рядко да пиша Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт