Трудно проговаряне! - Тема 14

• 46 887
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
Добро утро  Simple Smile

Луда Мара пожелавам успех на малкия ученик, ще се справи  Hug

Дони сега ме подсети за тези игри от Джъмбо, аз преди време взех тази за кой къде живее. То беше малко след НГ и тогава не прояви никакъв интерес а имам чувство и че не я разбираше много и я прибрах, сега май ще я извадя да пробваме пак Thinking.  Иначе като говориш за нещо любимо за стимул, ами и това не винаги е вярно. В смисъл моя син ако го оставя може да гледа Франклин от сутрин до вечер, толкова му се вживява че буквално изиграва всяка серия от край до край (Франклин пада и той пада, Франклин се качил на дърво и нашия е отгоре на масата, Франклин отваря вратата и той също, повтаря фрази и т.н.). И въпреки този интерес към него за друго не сработва, колко пъти давах пример с него като махахме памперса е не го впечатли. Разпечатах картинки и ги нарязах на пъзел, зарадва му се опита се да го направи не се справи и се отказа и сега не го поглежда Rolling Eyes, купих книжки за Франклин за да четем ами не иска да му чета, разгръща да гледа картинките и толкова, разпечатах за оцветяване ами пак не иска Tired.

# 61
Днес ми е последния работен ден преди отпуската Whistling Заминаваме на моренце в неделя и като се върнеме подхващаме отново логопеда.
При Андрей страха от къпането дойде изневиделица - едната вечер радостно се пляцикаше във ваничката, а на следващата изпадна в истерия Crazy Цяла година и половина правих и измислях какви ли не неща за да пребори този страх - нъцки... и изведнъж, пак преобразяване за една вечер - сега реве, но за да го къпем ooooh! hahaha
Снощи му чете таткото "Дядо и ряпа", а той седи до него и повтаря 'дърпа, дърпа".
Основното ми притеснение е, че е неадекватен - седи и повтаря неща, които нямат никаква връзка с момета и със ситуацията Confused
Бяхме при ЛЛ за да ни даде направления за изследванията за ДГ. Тя го прегледа и го пита : Как се казваш? той си мълчи. Тя каза трите му имена и той ги повтори след нея. Когато аз се опитах да приложа същото по-късно у дома - не ме отрази изобщо. Иначе педиатърката каза, че имал голям напредък понеже не го е виждала от месец и нещо.
Имам една позната учителка по изобразително изкуство, която се занимава с дечурлига и води разни занимания по приложни изкуства. Мисля да говоря с нея и ако реши, че може да се занимава с толкова малко дете - да водя Андрей един път седмично и при нея.

# 62
mibobo, ами на въпроси по книжките на Франклин не отговаря ли? Аз така често упражнявам "Етого, ето я, ето ги", защото ги бърка и каквото се сетя. Всъщност множественото число рядко го бърка, но женски и мъжки род честичко. Тя често се прави на логопед "Мамо ела да видиш нещо. Погледни катинката. Какво виждаш тука? " и все в този дух Simple Smile. Сега иска да ходи при логопедката, защото и обещала следващия път да и изкара играта с топчетата  Joy, когато си свършат работата. Днес сутринта се разсърди,защото искаше да ходи там.
За стимулите при нас понякога действат. Но досега съм ги използвала за ежедневни дейности, а не за занимания. Сякаш ми се иска да и носят удоволствие, а да не е принуда. Иначе за лягане, за ядене, за къпане, за миене на ръце редовно ги ползвам.  Joy. Ако нещо и е интересно учи бързо, за съжаление осъзнава кога не е свършила добре нещо и се отказва, въпреки че я поощрявам. Сега и носи удоволствие да рисува, но ще видим после в ДГ и действията и думите на педагози и психолози как ще и се отразят. Миналата година беше намразила рисуването.
Луда Мара успех на ученика и от мен  Hug
natalinik, моята често повтаря въпросите. Особенно този "как се казваш". Явно още не го е разбрала  newsm78 и не знам какво да се направи по въпроса...Приятно моренце. Благородно завиждам, защото тази година няма да ни огрее морето  Sad

# 63
Ели по картинките отговаря, аз и по времее на филмчето пак го питам разни работи ама в смисъл не е като при някой деца които всичко правят заради любимия герой, при нас любовта е в граници  Laughing или по-скоро нещо трудно ли му е или не иска да го прави нищо не е в състояние да го накара Crazy. За някои неща слуша най-вече за спането кажем ли, че на Франклин му се е доспало и ще ляга и веднага се изключва филмчето и си ляга и той, но просто исках да кажа на Дони да не съжалява че нямат нещо любимо, защото не е гаранция че то ще действа. Например при нас много повече действа подръжанието на баща му, редовно баща му прави нещо за да го направи и той.

natalinik за името - питай го и после отговаряй ти, в смисъл за да схване какво го питаш. Как се казваш? Ти се казваш Андрей. Същото и с годините, това е една от проверките които лекарите винаги правят на децата Crazy. Моят син толкова вече са му писнали тези въпроси, че понякога даже не ме слуша, аз го питам как се казва а той веднага отговаря  - четири  ooooh!, та уточнявам че не питам за годините а за името и така  Simple Smile Приятно море  Hug

# 64
Може би, защото знае, че така или иначе ще гледа филмче. Но ако се спрат и той разбере, че ще гледа чак като свърши "уроците" 1-2 филмчета. Мисля си, че може и да проработи  newsm78

# 65
Не аз нямам проблем за самата работа да не иска да работи и така да го стимулирам с филмче. Мисълта ми е, да се ползва  героя за научаване на разни неща. Ето на него най му куца и най му е трудно да реди пъзели(на 5 части сме още Tired) и не мога да му предизвикам интерес към тях, не ги разбира и за да има желание да ги направи казвам че съм правила Франклин на пъзел с идеята като го харесва да иска да нареди и пъзела, но не. Същото е и оцветяването, до скоро категорично отказваше да рисува защото му беше трудно, нямаше захват и т.н. и дори да съм донесла картинка за оцветяване на Франклин не можеше да го стимулира да хване молива в такъв смисъл казвам стимул.

Вчера като се прибирам ме оглежда по ушите, чудя се какво става а майка ми обеснява. При психолога правили лице от пластилин, сплескана питка  Laughing и слагали очи, нос и т.н. и тя го попитала кой е това и той казал "мама" и тя ми сложила и обеци и той затова ме оглежда  Joy, защото не е виждал такова неща  аз по принцип не нося Crazy.

# 66
Да ви питам тези гел пастели от първа страница от Лидл мият ли се? Искам нещо цветно да взема, но да не се страхувам ако изляза от стаята за 1 минута какво ще заваря после по мебелите и стените  Joy

# 67
Вчера като се прибирам ме оглежда по ушите, чудя се какво става а майка ми обеснява. При психолога правили лице от пластилин, сплескана питка  Laughing и слагали очи, нос и т.н. и тя го попитала кой е това и той казал "мама" и тя ми сложила и обеци и той затова ме оглежда  Joy, защото не е виждал такова неща  аз по принцип не нося Crazy.
 Laughing.Хриси рисува върху едни изтриващи карти и довършва лице. Рисува две очи (даже със зениците  Laughing), нос, уста и ме пита "Това достатъчно ли е?" и аз и казвам да и тя "Не не е достатъчно. Трябва чело" и драсва една черта над очите "Ето чело"  Joy
Аз пък разбрах стимул да свърши нещо  Joy. Ами всеки си мисли върху проблемите, които има  Joy. При нас проблема е ината и "Няма бе. Не искам." Та затова аз си развивам  такива теории.

# 68
  • София
Извинявайте, може би с писанията си предизвиках у вас чувство за вина, което според мен няма никакво основание, след като виждам как и колко много обръщате внимание на дечицата си, и колко шарен правите техния свят. Аз определено се старая, но бледнея пред вас. Прекрасни сте   bouquet

Понеже получих от вас доста отговори и мисля, че няма смисъл да задълбаваме. Може би аз сама трябва да преценя как да действам. Исках само да отговоря на някои неща : момиченцето не посещава педиатър, откакто е сложена последната ваксина на година и половина. Майка й ми казва, че нямало смисъл при положение, че детето не е болно. Също така аз си мисля, че има някакъв проблем в проговарянето, защото това дете отказва всякакви твърди храни и се храни единствено и само с кисело мляко, кисело мляко и надробени бисквити и кисело мляко и хляб. Зъбките на детето израстнаха твърде странно на година и половина. Първо един кучешки, после два резеца отгоре, после назад някакви зъбчета и т.н.
Не съм забелязвала да сочи нищо. Дори и преди, когато бяха на около годинка/тогава беше пика на мойта щерка да сочи всичко и да иска от мен да го назовавам/, това момиченце не сочеше. Направи ми впечатление, но пак казвам - срещах постоянно отпор.
Ако има значение, тя не може да пие и от чаша - пие все още от шишетата с биберони отпред, разбира се доста изрязани, но отказва други шишета с дупки, чаши, шишета със сламки и т.н.
Най-лошото е, че давах пример постоянно на майка й, как да й разказва за околната среда по време на разходка, да й чете книжки, да пеят, да рисуват, но тя като че ли не обърна достатъчно внимание и сега ако продължава в същия дух, може да стане и късно.
Не знам.. не знам... споделих си с вас, пък ще видя какво ще правим.
Имам една мъничка идея да се свържа с логопед, който да се съгласи да излезе с нас на разходка и да го представя за мой приятел. И ако може по някакъв начин той/тя да повлияе на майката...

# 69
Хляб и мляко. Основната причина за аутизма. Човек си задава въпроса колко точно гмо е днешната пшеница.
Сина ми беше по същия начин но заради кърменето не беше толкова зле и всъщност учеше думи.

# 70
  • Ботевград
Нова тема  Hug запис и от мен/чак на 5та страничка/ - това не е случайно  Grinning чакам с нетърпение 5ят рожден ден на мими на 5 септември  Grinning Дано след него отприщтването да е с пълна сила  Hug

# 71
Момичета, синът ми като малък също имаше проблем с миенето на главата. Той обаче можеше да си обясни мъката и ми стана ясно, че го дразни, че водата му влиза в очите. Решението сам си го измисли - когато го къпех, си слагаше подводните очила.  Laughing Като отмием шампоана, ги сваляхме да измием и очите. Така свикна с водата и сега няма проблеми.
Дребосъчка също се дразни, когато й мия косата, но го преживява сравнително леко.

# 72
violenzaa не знам защо си останала с впечатление че си предизвикала чувство на вина Hug ние често си споделяме като стане на въпрос как и кога сме забелязали проблема и всяка майка малко или много изпитва чувство на вина, но не защото нещо ти си казала  Peace . А детето като отказва твърди храни иначе дъвче ли, в смисъл моя син яде намачкано с вилица но си дъвче - солети, препечена филия, кроасан и т.н. Детето може ли да се плези, т.е. питам за да няма проблем с къса юздичка на езика, тогава детето има трудности при дъвкане на храната.

sunlight_eli аз вчера взех от тези пастели, ами освен че са в пластмасова опаковка т.е. детето не пипа директно пастела друга разлика не виждам. В смисъл пишат си като другите пастели, така че незнам дали ще се измият newsm78

ZLATNA стига чака отприщване, Мими толкова много напредна  Hug

ednakaka не всички които ядът хляб/бисквити и мляко са аутисти, моят син дълго време това му беше основна храна е плюс плод в млякото ами не е аутист Peace

Dandi за очила не бях се сещала  Laughing

# 73
Момичета, това много ми хареса и искам да го споделя

# 74
Понеже в описанието пише Водоразтворими – за акварелен ефект и лесно почистване
http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/SID-ABEEECC4-D406ADC2/lidl_bg/hs … l/index_26549.htm,

Общи условия

Активация на акаунт