Кой плати за сватбата?

• 28 318
  • 525
  •   1
Отговори
# 255
А и само искам да допълня, че има един форум svatba.bg- не им вярвайте. Там 99% от потребителите са сватбени агенции, фотографи, DJ и ресторанти, представящи се за бъдещи булки и всеки хвали своето. Голяма манипулация е  Naughty
Я си дръзнал да споделиш, че не си останал доволен от някой обект от тази група и мнението ти е изтрито  Crossing Arms

# 256

И не знам защо повечето решихте, че щом някой няма възможност да отдели 15-20 хил., то той непременно трябва да се гърчи в мизерия и да няма "два лева за едно кафе".

Как ги сметна тези 20 хил?
За мен са много пресилени, една хубава сватба може да се направи до 10 хил.
Смятахме, смятахме.....под 15 хил. не можахме да ги докараме.
Преди 2 години бяме на сватба на наши приятели (родителите им я бяха платили  Laughing), която беше с около 60 човека, сравнително скромна, без излишни изхвърляния - 8 хил. излезе
Съмнявам се, излъгали са ви най- вероятно.
Как, бе , имаше съфорумка, която сподели, че е правила рожден ден с 65 човека, едва ли е дала жената 10 хил за един рожден ден.

Не са я излъгали. Мога набързо да ви дам сметка по всеки разход. Миналата година имахме сватба в семейството. Не знам кой ги върти по форумите тези суми от по 20-30- 50 хил лева?
Сватба със 70 гости, с изнесен ритуал, с агенция и декорация в един от мн, добрите ресторанти излезе 9 000 лева. И по думите на всички гости си беше "изискана сватба".

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 22:56 от Red_Hot

# 257
Аз пък ви се чудя като кажете, че не познавате хора, които сами са си платили сватбата и край!!! Това е!!! Е, аз пък познавам такива хора и това са моите родители, те сами са си платили сватбата, така, че това, че вие не познавате хора платили сами сватбата си, не означава, че няма такива, само защото вие не ги познавате.

# 258
  • най-шареното място
Познавам двойка платила, познавам мъж платил. И от двете по няколко броя май.

# 259
Ами и ние сме такава двойка. Както и всички двойки, за които се сещам. Дали мъжът или жената са плащали не знам със сигурност, но не са родителите.

Един познат точно преди година прави сватба с 600 гости.  Rolling Eyes В друг град. Той е от Варна, но сватбата беше на 200+ км от Варна. С платен транспорт и хотел за гостите. По-интересното е, че сватбата трябваше да е три месеца по-рано, но той претърпя инцидент на ергенското парти и се озова в болница. Каквото беше капарирал изгоря. След три месеца пак я направи сватбата. Всичко той плати.

# 260
Ами и ние сме такава двойка. Както и всички двойки, за които се сещам. Дали мъжът или жената са плащали не знам със сигурност, но не са родителите.

Един познат точно преди година прави сватба с 600 гости.  Rolling Eyes В друг град. Той е от Варна, но сватбата беше на 200+ км от Варна. С платен транспорт и хотел за гостите. По-интересното е, че сватбата трябваше да е три месеца по-рано, но той претърпя инцидент на ергенското парти и се озова в болница. Каквото беше капарирал изгоря. След три месеца пак я направи сватбата. Всичко той плати.
600 гости, къде ги събра тос Човек, браво.

# 261
Добре де, познавам такива дето са си я платили сами, но само по форумите  Laughing
Наистина в реалния живот не познава, а не съм на 27 години  Thinking

Иначе голямата сватба няма нищо общо с показната, помпозна сватба. Просто има фамилии, които са големи и се държат. Имах колежка, която миналата година прави бал с 50 човека най-близки роднини. Жената каза- "няма как, голяма рода сме, децата на една възраст, имаме се, не мога да не ги поканя".

На времето ние си живеехме много добре без брак и сватба, но родителите задаваха зор. И понеже и ние си мислехме, че няма да развържат кисиите за сватба, щото нямат, и ние тогава нямахме и си траехме. Но пък и никога не ни е било цел- непременно сватба. Ама еле, свеки е от соц. поколението дето не може всички комшии и колежки да са правели сватби, а тя не и като задава зор- сватба, че сватба. Направихме някакви сметки колко ще струва и тя с охота възкликна "Ама нямате проблем, плащам"  Shocked Хората явно бяха посъбрали лев да оженим синО.

# 262
600 гости, къде ги събра тос Човек, браво.

В един ресторант на Дунав, до Силистра.

# 263
Аз пък ви се чудя като кажете, че не познавате хора, които сами са си платили сватбата и край!!! Това е!!! Е, аз пък познавам такива хора и това са моите родители, те сами са си платили сватбата, така, че това, че вие не познавате хора платили сами сватбата си, не означава, че няма такива, само защото вие не ги познавате.

Не казвам, че няма такива хора, а че аз не познавам.
Но искам да уточнявате като казвате, че някой си е платил сватбата, за каква сватба говорим. Такава с всичките му мурафети или за сключване на брак и след това само почерпка на 20-30 човека?

Иначе на майка ми колежка тегли кредит да ожени сина си (5 000 лева).

# 264
Много ми е интересно как тук в БГ, се смята, че едва ли не родителите са длъжни....В чужбина родителите са само гости на сватбата.
Моята сватба също ние си я плащаме, организираме и т.н
Родителите  искаха да помогнат, но ние държахме да си я направим сами. Все пак на 30+ малко ми е станно майка ми и баща ми да плащат. Обидно е за съпруга ми.Предполагам, обаче, че така или иначе  ще са под формата на подарък.
Относно сумата - сватба с изнесен ритуал, агенция организира всичко - към 10 000лв. Гостите са 57човека. сватбата е в с. Арбанаси

# 265
.....
Но искам да уточнявате като казвате, че някой си е платил сватбата, за каква сватба говорим. ...

Е, скромна е била сватбата, все пак всеки се простира според чергата си, а и двама млади, които тепърва встъпват(прохождат в живота) едва ли разполагат с кой знае какви пари. А, ако са на по големи години, ясно е, че все пак ще имат нещичко зад гърба си и ще е срамно и безочливо да искат от родителите си пари за сватба и то разточителна.

# 266
Не обобщавайте така за чужбина  Stop
И ние сме живели по светО. И там има такива, които плащат и такива, които идват като гости.
И след това каква е разликата дали родителите няма да платят примерно по 5 000 лева за сватбата, но пък ще ви ги дадат под формата на подарък?  Thinking

А дали са "длъжни" или не, всичко си зависи от семейната традиция и среда. Ся, ако са ми купили апартамент или са ми построили къща, малко много ще ми дойде и сватба да ми направят (не че няма такива). Ако пък младоженците са баровци и са дръпнали финансово напред- лошо няма, пак може те си платят, ако за родителите им е тежест. Но пък си има хора, за които е унизително да излязат на "мегданя" и да кажат, че са били "гости" на сватбата на дъщерята/ сина.

# 267
  • най-шареното място
Много ми е интересно как тук в БГ, се смята, че едва ли не родителите са длъжни....В чужбина родителите са само гости на сватбата.
Моята сватба също ние си я плащаме, организираме и т.н
Родителите  искаха да помогнат, но ние държахме да си я направим сами. Все пак на 30+ малко ми е станно майка ми и баща ми да плащат. Обидно е за съпруга ми.Предполагам, обаче, че така или иначе  ще са под формата на подарък.
Относно сумата - сватба с изнесен ритуал, агенция организира всичко - към 10 000лв. Гостите са 57човека. сватбата е в с. Арбанаси

Не че са длъжни, но понякога е логично и няма лошо. Ако се женеше преди 5-6 или 7 години друга щеше да ти е гледна точка. Е, нямаше да е надалече и с екстри и реализацията може би щеше да е друга, но всичко зависи от ситуацията все пак.

# 268
Ако се женеше преди 5-6 или 7 години друга щеше да ти е гледна точка. Е, нямаше да е надалече и с екстри и реализацията може би щепе да е друга, но всичко зависи от ситуацията все пак.

Това не го разбрах Laughing

# 269
прекарах почти целия си живот в чужбина и имам доста наблюдения.

Казах моето мнение. На съпругът ми му е обидно родителите ми да дават пари. Ако може и подарък няма да взема.  

Все пак сме на години, на които имаме спестявания, доходи и можем да си позволим сватба. Ако не можехме- няма да я правим.

Който не го е срам на 30+години, мама и тати да правят сватба - ок.

Общи условия

Активация на акаунт