Веганството - да споделим опит - 12

  • 53 243
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • София
  • Мнения: 1 417
ЗаСлон, прекрасно си го описала, точно като ревю за списание! Пиши още - харесва ми! За съжаление не ми се изпълниха намеренията да посетя Кухнята за душата. Този уикенд бяхме на яз. Искър - Боровец (събота) и до Рибарица (неделя). Беше много, много хубаво, особено в Рибарица, защото беше топличко и изминахме доста километри пеш. Отидохме и до местността Костина с Кървавото кладенче - лобното място на Георги Бенковски. Няма такава красота като в планината през есента! Няма...

http://www.flickr.com/photos/106163067@N03/

# 151
  • София
  • Мнения: 1 417
Mooimeiske, не мога да се изкажа дали е полезен приемът на добавки, каквито и да е. Според мен е допустим само при болестни състояния, когато бързо трябва да се наваксат дефицити. Като цяло избягвам всякакви такива. Да не говорим, че полезните вещества в тях рядко са извлечени натурално + съдържат нищестета, оцветители, ароматизатори и не знам си какви неща, които са излишни, а някои и отровни. Преди време много се бях зачела за омегите. Ще ти копирам тук каквото съм си изкарала като важна информация и някои линкове към научни статии/трудове. Като цяло с разнообразно хранене и правилна обмяна на веществата не би било проблем човек да си набавя омеги и да няма нужда от добавки.

Таблица с процентно съдържание на омеги в различни продукти:
http://www.flickr.com/photos/106163067@N03/10417139136/sizes/o/in/photostream/

http://hopes.stanford.edu/n3615/drugs-supplements-treatments/dis … ation/omega-3-fat
http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/othernuts/omega3fa/
http://www.mind1st.co.uk/Cellular_Absorption_Omega_3.asp
http://www.bg-cardio-fondation.com/pdf/sb1/249-254.pdf
http://www.dhaomega3.org/Overview/Differentiation-of-ALA-plant-s … -for-Human-Health
http://www.dhaomega3.org/Overview/Metabolism-of-Omega-6-and-Omeg … ga-6Omega-3-Ratio
http://www.veganpeace.com/nutrient_information/nutrient_info/omega_info.htm
http://ghiusa.com/WebFlaxMetablsm.pdf
http://www.livestrong.com/article/439838-omega-3-omega-6-metabolic-pathways/
http://www.livehealthytoday.org/pages/omega-fattyacids.php

Омегите се усвояват по-добре с фосфолипиди. Фосфолипидите са втората по големина липидна съставка на организма и представляват естери на глицерола с два мастно-киселинни остатъка и фосфорна киселина. Синтезират се главно в черния дроб и в чревната лигавица. Тъй като имат едновременно и мастно- и водноразтворими свойства, фосфолипидите се срещат и в комбинация с протеини в клетъчните мембрани и в кръвта, където участват в транспорта на мазнините. Основната функция на фосфолипидите е да поддържат структурната цялост на клетките. Лецитинът е богат източник на фосфолипиди, кедровото масло също.

"Кореноплодните съдържат огромно количество цинк и магнезий и затова са полезни за правилното усвояване на Омега-3"
цитат от книга Healthy Skin Diet от Карен Фишер

ОМЕГА-3 ненаситени мастни киселини - не се произвеждат от човешкия организъм, но за сметка на това се натрупват. Общо са девет. Най-важните са три:

алфа-линоленова киселина
ейкозапентаенова киселина
докозахексаенова киселина

Последните две киселини могат да се синтезират от алфа-липоева киселина, приемана чрез растителни източници, но в значително по-малки количества. Смята се, че съотношението между АЛК : (ДХК+ЕПК) = 9 : 1, т.е. общото количество на ДКХ и ЕПК следва да е около 10% от цялото приемано количество Омега-3 есенциални мастни киселини.

Дневна доза Омега-3: 1-4 гр.; Съдържа се в: 1 суп.л. ленено масло има 7.2 гр; 1 суп.л. ленено семе = 1.9-2.1 гр, 0.28:1 О6:О3; 1 суп.л. орехово олио = 1.4-1.7 гр, 4:1 О6:О3;1 суп.л. масло от рапица = 1.3-1.6 гр, 2:1 О6:О3;  1 суп.л. масло от пшеничен зародиш = 932 мг; 100 гр. броколи = 258 мг; суров слънчоглед.

ОМЕГА-6 ненаситени мастни киселини - не се произвеждат от човешкия организъм, но за сметка на това се натрупват. Общо са осем. Най-важните са четири:

линолова киселина (LA/ЛК)
гама-линоленова киселина (GLA/ГЛК)
арахидонова киселина (ArA/АрК)
дихомо-гама-линоленова киселина (DGLA/ДГЛК)

Омега-3 и Омега-6 най-доброто съотношение е 2:1, 3:1, 4:1. Хранителни източници на линолова киселина - слънчогледово олио, тиквени семки, царевично олио, зехтин, фъстъчено масло, пшенични зародиши, сусам, безсолни ядки - орехи, бадеми, лешници; на гама линоленова  киселина - масло от вечерна иглика, пореч, семена на касис, спирулина; на арахидонова киселина - телешко, пилешко, свинско месо, яйчен жълтък, женското мляко.
Линоловата киселина се преобразува до гама-линоленова киселина (GLA) в организма. След това се разгражда до арахидонова киселина. Наличието на достатъчно количество от някои вещества в организма (включително магнезий, цинк и витамини C, B3 и B6) подпомага превръщането на GLA в DGLA.

О3 и О6 се състезават по време на абсорбирането, понеже ползват едни и същи ензимни пътеки, като правило ензимите се ориентират към О3.

ОМЕГА-9 са пет ненаситени мастни киселини, като най-важни от тях са две: олеиновата киселини (ОК/ОА) и еруциновата киселини (ЕК/ЕО). Синтезират се от Омега-3 и Омега-6. Олеиновата киселини е 55-80% от масата на зехтина, за тези, които не употребяват зехтин, 3 гр на ден е нормална доза.

Последна редакция: вт, 22 окт 2013, 09:36 от Dao

# 152
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Дао, благодаря!

# 153
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
http://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QtwIwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DWn6fYnq81WA&ei=aJtmUs7SL9OAhAfgrIDgDA&usg=AFQjCNHxJvfIj2yLMW9l_bCAiOUJaMzcIQ
Преди време имаше питане за вегетарианска майонеза. Наскоро търсих как се прави сметана от соя и попаднах на ето това(дано да съм го зкачила добре адресът). Дамата нарича продукта сметана. А на мен ми напомня на майонеза. Идеи!?

# 154
  • Мнения: 5 714
Майонеза - мазнината е повече. Видях клипчето.

За сметана пак се ползват:
soy milk powder, tofu or soy protein isolates
пак мазнина, но много по-малко; разни нишестета и gum-и за сгъстяване.

# 155
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Майонеза - мазнината е повече. Видях клипчето.

За сметана пак се ползват:
soy milk powder, tofu or soy protein isolates
пак мазнина, но много по-малко; разни нишестета и gum-и за сгъстяване.
Hug Благодаря! Така подозирах и аз, че е майонеза.... После открих, че в сметаната има тофу, видях в една рецепта в нета, но не се бях сетила за нишестета за сгъстяване. Вероятно ще е подходяща агар-агар. Ще пробвам! Hug

# 156
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
 newsm78 предполагам, че всички сте заети да консервирате веге био есенни продукти Mr. Green
Темата е затихнала съвсем smile3520
Да споделя последното ми творение-кюфтета от окара(остатък от приготвянето на соево мляко), нахут, ленено семе смлано, пресен лук и малко галета. Започва да се превръща в проблем домашното приготвяне на мляко от соя, именно поради остатъкът от соевите бобчета newsm78
Изчерпах се от готварски идеи Thinking  chef

# 157
  • Мнения: 3 743
Данилу, кажи какви рецепти ти трябват и ще помагаме с готварски идеи Hug

# 158
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Изчерпах се от идеи как да оползотворявам остатъка от соева паста,т.нар. окара, която остава след приготвянето на соево мляко  chef  Правила съм я с яйце, на кюфтета от окара с картофено пюре,кюфтета с окара и с нахут смачкан прибавен към пастата... newsm78 Но не им иде на ум какво друго мога да измайсторя от този продукт Thinking Благодаря за всякакви идеи Hug

# 159
  • София
  • Мнения: 1 417
сега си преглеждах старички файлчета за рецепти и попаднах на рецепта за веганска майонеза; това са продуктите:

1-2 с.л. сусамов тахан суров
2-3 с.л. ябълков оцет
3-6 с.л. оризово или конопено мляко
1-2 ч.л. мед или суров нектар от агаве
1/4 to 1/2 ч.л. морска сол
1/4 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. ксантанова гума (предполагам може да се замести с агар-агар?)
1/2 ч.л. зехтин

ето и източникът:
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2009/07/egg-free-olive-oil … tml#ixzz0e0txONkT

споделих я, понеже ми е най-близо до "майонеза" от всички брашнени смески, които видях до сега, не че и това е "истинско" де

Данилу, гледам  много соеви неща ползваш - понасят ли ти добре и не те ли притеснява, че почти 100% от соята в света е гмо?

# 160
  • Мнения: 3 743
Danilu, виж тук дали няма да ти хареса нещо, аз нямам личен опит с този продукт Peace

http://www.ellenskitchen.com/clearlight/okara/okara.html

Ако имаш нужда от помощ за превода, мога да помогна Hug

# 161
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Dao,да вярно е за соята,ама според моите скромни познания не саамо соята е генетично променена. Не ям много соя, но понеже не беше продукт, който познавам се зарових да търся из нета и съответно да питам тук. Благодаря за рецептата за сметана! Не знам дали ще се справя  chefВижда ми се малко сложно...
Галче, благодаря! Ще разгледам по-подробно и ще копирам някой рецепти! Ще се справя с превода, но отново благодаря!
 Hug

# 162
  • София
  • Мнения: 1 417
Danilu, ще се справиш Simple Smile Щом си направила домашно тофу, веганска майонеза няма да ти се опре. Аз питах за соята, защото на мен ми се отразява ужасно на стомашно-чревния тракт и поради тази причина избягвам всичко соево. А и ако при другите продукти има и не-гмо, за соята дори в био магазин не могат да ти гарантират, че не е. Соя и рапица по света са близо 100% гмо, царевицата ги настига.

# 163
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
Danilu, ще се справиш Simple Smile Щом си направила домашно тофу, веганска майонеза няма да ти се опре. Аз питах за соята, защото на мен ми се отразява ужасно на стомашно-чревния тракт и поради тази причина избягвам всичко соево. А и ако при другите продукти има и не-гмо, за соята дори в био магазин не могат да ти гарантират, че не е. Соя и рапица по света са близо 100% гмо, царевицата ги настига.
Благодаря, Дао! На мен ми понася, а и ми харесва на вкус, та май прекалявам напоследък.
Иначе за сметаната не знам дали мога да набавя всички съставки newsm78 Например конопено мляко Thinking Тук не съм виждала. В България исках да си купя конопено семе, но после някой спомена, че е канабис в действителност и ме достраша да взема за тук, за да нямам проблеми на границата, макар че в България го видях в един супермаркет. Никога не съм опитвала вкуса на конопено мляко. Благодаря ти отново!
Тия дни ми се върти из главата да си направя кокосово мляко. Отдавна не съм правила.
Приятна вечер!  bouquet

# 164
  • София
  • Мнения: 5 349

Четох досега това http://www.capital.bg/light/revju/restorant/2013/10/18/2162470_soul_kitchen/ и се смея, като си спомних какво  беше написала Дао Simple Smile

ЗаСлон, прекрасно си го описала, точно като ревю за списание! .....

Разбирам, че и тази жена се е отплеснала , доста си приличат двата текста Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт