Веганството - да споделим опит - 12

• 53 814
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Сърбиянка съм купувала от Фантастико. Peace

# 481
  • София
Корите на Хармоника се правят от Сърбиянка. Дори като качество предпочитам не-биото на самата Сърбиянка. Аз ги взимам от нашия квартален магазин, той е голям, но не е верига и не мога да дам инфо за други градове. Попадала съм на информация за Т-Маркет и Фантастико, че ги предлагат, но не мога да гарантирам.

# 482
Сърбиянка има в Карфур. Иначе в Пикадили видях, че има избор на кори без Е-та, даже и пълнозърнести Simple Smile

# 483
  • София
Цената на обикновената Сърбиянка е много предразполагаща пред същите кори от бяло био брашно на Хармоника.

# 484
Сърдечно благодаря за отговорите! Ще проверя в Карфур и в Пикадили!

# 485
Одрински кори има от пълнозърнесто брашно, на съдържанието липсват изписани консерванти.

# 486
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
проблемът не са само консервантите, оцветителите и другите неща, които са задължителни за декларация. слагат ензими - те не са задължителни за деклариране и не са написани по етикетите. не се знае как влияят на тялото.

незнам как изглеждат тези кори, но от моето пълн. брашно е абсурд да направя тънки кори, не се разтягат толкова добре заради триците вътре. Thinking

# 487
  • София
за еластичност можеш да ползваш оцет, освен това трябва да оставяш тестото да почива; пък и пълнозърнестото брашно няма как да е супер еластично, защото има по-малко съдържание на глутен дори да е от пшеница

# 488
Дао, знам.
споделих просто, защото често се мисли, че нещо като не е описано на етикета, го и няма в съдържанието. а това не е така.

аз баница не правя - разточвам кора, не много тънка и правя родопски клин. Mr. Green

# 489
  • Пловдив
Ами сподели рецептата тогава  Grinning .

# 490
вода, сол, брашно малко олио и оцет. омесва се меко, нелепнещо тесто. оставя се да почине, пак се омесва.
разделя се на 2 части като едната е двойно по-голяма от другата.
загрява се тиган с мазнина или плитка тава на котлона.
по-голямата част се разточва с големина да излиза от тигана/тавата. премества се в тигана, слага се пълнежа (аз слагам сварен ориз или картофи, праз, спанак абе каквото е налично).
2рата част от тестото се разточва да е колкото тигана, слага се върху плънката и се прихлупват стърчащите части от долната кора.
на бавен огън под капак се задушава. след това с помощта на чиния се обръща и се запича без капак, за да остане хрупкав.

това е.
плънките вариират, моите не са вегански и затова не се впускам в подробности. Wink

снимка не намирам из моите

# 491
  • Пловдив
Само това с тигана ме притеснява да не залепне Simple Smile)! Аз подарих тефлоновия тиган отдавна и карам само на стомана 18/10 . Ще се искат няколко репетиции докато се постигне желания резултат без разкъсване и загаряне май .

# 492
загряваш тигана добре без мазнина. когато е загрял, слагаш мазнината, разнасяш и слагаш кората.
аз го правя в чугунен, не ми залепва.

# 493
загряваш тигана добре без мазнина. когато е загрял, слагаш мазнината, разнасяш и слагаш кората.
аз го правя в чугунен, не ми залепва.

Би ли споделила каква марка е твоят чугунен тиган и всичко ли можеш да приготвяш в него? Удобен ли ти е, как го миеш?
Обмислям покупка на такъв тиган, но цените хич не са ми по джоба. Ама се напага да купя, след като си изхвърлих тефлоновите.

# 494
моят е от бабата на мъжа ми и марката отдавна не се чете.
има патина и няма проблем да го мия с вода, но не го правя често. обикновено го ползвам само за палачинки, блини, клинове и подобни неща, които се пържат/печат. поема миризмата на яденето и ме дразни това и затова правя само тестени неща в него.
ако нещо залепне го изстъргвам (може и с едра сол да се остърже целия), после мажа с малко мазнина. т.е. след ползване ичаквам да изстъне, остъргвам и прибирам.

с вода съм го мила, когато съм правила зеленчуци със сос, ама от как установих, че после и следващато ядене мирише на предното , не готва подобни манджи в него.

Общи условия

Активация на акаунт