Веганството - да споделим опит - 12

  • 53 200
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 2 660
За колко време киснете зеленчука? Аз честно казано не му оставям много време да се кисне, все бързам. Я има 5-10 мин., я няма. А доколкото си спомням, трябваше да е половин час.

Но от друга страна много се попарват зеленчуците от тази сол за половин час. Предполагам, че и със семената ще е така, но пък... знам ли, не смея да ги ям така, ако са потенциално опасни. От друга страна попарени кълнове - това е безмислено.

# 106
  • София
  • Мнения: 1 417
Шоколадче, има кълнове, които трябва да се бланшират, преди да се консумират. Доколкото съм запозната това са основно кълновете на бобовите - соя, бочета различни видове, нахут и т.н.

Ето една книжка за кълнове и поници с подробни картинки как се плакне, какво се прави и т.н. Полезна е:

http://dox.bg/files/dw?a=e4661e425b

# 107
  • Мнения: 2 660
Дао, много ти благодаря  Grinning Ти ядеш ли сега някакви кълнове?

# 108
  • Мнения: 5 714
Питам най-вече за семена за покълване, сурови ядки и др. такива.
За дребни семенца за покълване не мога да се сетя в момента; не съм търсила; носих си.
Ядки - купувах изгодно от един плод и зеленчук - малко като борса (търговията в Славейков).
Плодове и зеленчуци и останалите неща - от малките магазини (Славейков) и рядко големите (предполагам няма смисъл да ги изреждам). Там има и био неща. Въпросът беше да се разходя веднъж и да си преценя кое от къде.

# 109
  • София
  • Мнения: 1 417
Шоколадче, не обичам кълнове и не ям по принцип.

# 110
  • София
  • Мнения: 5 245

Извинете, че нахлувам, без да съм ви изчела, но нямам търпение да ви споделя моят успешен опит с направата на тофу в къщи. Ето и снимка. Е, не съм неподготвена. Пак бързам, но сега отивам да ви изчета. Hug
За покълване на семена, накисваш за няколко часа,аз обикновено го правя вечер. На сутринта изплаквам, похлупвам и после оставям на природата да следва процеса. Със зелена соя още следобяд има кълнове, но е готова след 24 часа. С някой семена се налага да се изплакват кълновете, за да не започнат да дъхат на застояло.
Е, дай рецепта де, само да си го гледаме ли?  Crossing Arms Hug

Г-ца Шоколад
, много ми е драго да те засека в друга тема!  Heart Eyes

# 111
  • Мнения: 2 660

Г-ца Шоколад[/b], много ми е драго да те засека в друга тема!  Heart Eyes

... която така не ми подхожда на името  Mr. Green Кашмирче   Hug Казвай бързо любимата си рецепта за салата, за да има и нещо по темата  Grinning

# 112
  • София
  • Мнения: 5 348
Ще има протест срещу дискриминацията на децата вегетарианчета в детските заведения, пред някаква специализирана институция, в близките дни.
Не знам конкретно нищо, било се разпространявало във фб. Моля, дайте информация Simple Smile

# 113
  • София
  • Мнения: 5 348
http://banks.dir.bg/2013/10/09/news15202125.html Бил Гейтс инвестира в месо от растителен произход

# 114
  • София
  • Мнения: 5 348
Хора, около мен взеха всички да пият ММS , CDS  и тн.   Просто всеки втори ме пита дали го знам.
Вие какво мислите?

Ето, пуснах тема, ако някой се интересува какво ще се пише  Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=742209.new#new

# 115
  • Sofia
  • Мнения: 29 087
ползвате ли изомалт

# 116
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355

Извинете, че нахлувам, без да съм ви изчела, но нямам търпение да ви споделя моят успешен опит с направата на тофу в къщи. Ето и снимка. Е, не съм неподготвена. Пак бързам, но сега отивам да ви изчета. Hug
За покълване на семена, накисваш за няколко часа,аз обикновено го правя вечер. На сутринта изплаквам, похлупвам и после оставям на природата да следва процеса. Със зелена соя още следобяд има кълнове, но е готова след 24 часа. С някой семена се налага да се изплакват кълновете, за да не започнат да дъхат на застояло.
Е, дай рецепта де, само да си го гледаме ли?  Crossing Arms Hug

Г-ца Шоколад
, много ми е драго да те засека в друга тема!  Heart Eyes
Ами аз бях писала, ама преди доста постове. Много е лесно, аз отначало чак не повярвах и реших да пробвам само защото тук с тофу ми е малко трудно да се снабдявам. Рецептата е за половин литър  мляко от соя. Слагате да заври в тенджера на котлона(аз и млякото от соя си го правя сам, но искам да опитам и това от ЛИДЛ, защото не струва много). Щом заври сваляте от котлона и пресипвате в стъклена или пластмасова купа. Добавяте сока от един голям лимон като бъркате внимателно. Почти веднага започва да става на парцалчета. Първият път го затоплих само млякото, а вчера вече го оставих да започне да завира, но става и в давта случая. После покривате с кърпа да престои около час и прецеждате. Получава се около 150/200гр. тофу. Дамата от видеото казва, че ако се използва магнезиев сулфат, дано не бъркам наименованието, ще се получи повече, но мен и това ме задоволява. Ако оставите да се изцеди по-дълго време става по-твърдичко,но и така е добре.

# 117
  • Мнения: 3 743
Аз лесно си намирам тофу, тук може за по-малко от 2 долара уж био тофу да се намери за около 450г е цената, но не мога да измисля как да го приготвя, че моите всеядни хора у дома да го одобрят, идеи?

Вие как приготвяте/ ядете тофуто?

изомалт не ползвам Peace
Напоследък подслаждам само с плодове, евентуално с мармалад от сушени плодове в малки количества или някоя и друга капка течна стевия. Мед и меласа ползвам рядко. Бяла захар само за кафето на ММ

# 118
  • София
  • Мнения: 5 348
Пастет от тофу
Намачквам/пасирам тофу със счукан чесън, хималайска сол, много зехтин, куркума, лимон, смляни ядки и семена каквито ми паднат. Добавям и минерална вода  на око, за да се получи желаната консистенция при пасиране, а и за да има  какво да поемат смляните ядки/семена.
Към еднородната смес добавям сурови зеленчуци на малки еднородни кубченца, настъргано нещо, каквото дойде пак - за цвят и вкус.

Много се харесва на всички, не се разбира каква е базата Simple Smile


Вторият вариант:

Бим-бам с тофу  Joy
Когато ми е по-старичко тофуто (а моето е домашно, без консерванти и трябват специални грижи, за да не се разваля) слагам в тенджерка на дъното вода да заври.
Добавям чушки като за миш-маш (затова рецептата се казва Бим-бам Simple Smile )
Моркови, карфиол, тиквички... каквото ми е  достъпно в момента.
Второто добавяне е много тофу, натрошено с ръце.
След минути добавям много лук (кромид, праз, пресен млад ,... какъвто има)
Задушава се още 2 до 5 минути, в зависимост от количеството и вида зеленчуци.
Четвърто добавяне понякога -фини овесени ядки, за сгъстяване.
Сол, подправки на вкус, задължително куркума (за цвят Simple Smile )
При сервиране добавяме зехтин или друго (силният вкусен зехтин най-много върви с безвкусното тофу Simple Smile
Общото съсъстояние на зеленчуците  следя да е полусурово, хрупкаво и цветно.


Да ви е сладко!

Бим-бам е засищащо, красиво и силно напомнящо миш-маш,  любимо на мъжете в семейството

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 03:20 от ЗаСлон

# 119
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
ЗаСлон ,Благодаря за идеите! Моето тофу си го излапвам, без да има нужда от добавки. Но това е само защото си го ям само аз Mr. Green Мъжо Тц! Не ще и не ще! Но понеже ми е малко като количество, аз и не настоявам да се пристрастява Laughing Използвам го в салти и аз или към някоя кулинарна творба с картофи.
Галче, благородно завиждам, че имаш възможност да си купуваш тофу, когато си поискаш Hug

Общи условия

Активация на акаунт