Висок пролактин и аденом на хипофизата - 6

• 109 155
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
Здравей, препоръчвам ти Д-р Начев от ендокринология на Майчин Дом.  Странен е, но за мен е много добър!
Здравейте. И на мен ми откриха микроаденом 3,4 мм на хипофизата. При мен всичко започна с леко завишено ТСХ,което бързо нормализирахме с терапия. При изследванията ми съшо така излезе и завишен пролактин и след ЯМР се установи аденом:
Заключение: МРТ находка за питуитарен микроаденом.

Може ли ми препоръчате добър ендокринолог в София. Досега съм ходила само при д-р Моллова в Лора но искам и второ мнение за лечението.

# 616
+1 за др Начев, преглежда и в МЦ Панацея.

# 617
д-р.Начев добър специалист ли е за аденоми на хипофизата?

# 618
Trada, аз ходя при него с такава диагноза, както и с имунонеактивно Хашимото. Смея да кажа, че е добър, макар и да звучи леко припрян:)

# 619
Аз също ходя при него за аденома и за Хашимото. Ходила съм и при други ендокринолози и да ти кажа той ми е дал винаги най- изчерпателна информация. Освен това ми  е препоръчван от няколко други лекари / АГ, имунолог/ във връзка с вкарване в норма на хормоните за бъдеща бременност. Приема и в болница Надежда и до колкото знам др Стаменов насочва пациенти към него.

# 620
Здравейте, включвам се в темата, макар моя случай да не е ясен още. От два месеца почнаха да ми излизат едни стойности на Пролактина около 1000 при референтни от 600 до 480 в зависимост от лабораторията. Сега чакам да ми пуснат протокол за ЯМР за август евентуално, за да видят дали имам аденом а хипофизата. Не знам дали ще го дочакам или ще си ходя на платено. Гинеколожката твърди, че и да имам и да нямам при тия стойности трябва да почна или Достинекс или Бромокриптин. Чудя се да ги почвам ли или да чакам. Искам да ви питам, болеше ли ви глава от аденома? Аз страдам от чудовищно главоболие, което не спира вече няколко месеца, не се повлиява от никакви болкоуспокояващи (пробвала съм аналгин, беналгин, седалгин, панадол, ибупрофен, ацетизал-може би само той малко ми помага, хексалгин...абе цялата химическа таблица  Shocked ooooh!) и понякога е придружено от гадене. Казаха ми, че надали е мигрена, защото не е на пристъп, а е непрекъснато. Направо не съм човек вече. Отделно съм с Инсулинова резистентност. Не мога да разбера от какво е главоболието. И ако има нещо дали това главоболие ще спре ако почна лекарствата? Моля ви, споделете вишия опит. При вас ако е имало главоболие спря ли после?

# 621
Здравейте, включвам се в темата, макар моя случай да не е ясен още. От два месеца почнаха да ми излизат едни стойности на Пролактина около 1000 при референтни от 600 до 480 в зависимост от лабораторията. Сега чакам да ми пуснат протокол за ЯМР за август евентуално, за да видят дали имам аденом а хипофизата. Не знам дали ще го дочакам или ще си ходя на платено. Гинеколожката твърди, че и да имам и да нямам при тия стойности трябва да почна или Достинекс или Бромокриптин. Чудя се да ги почвам ли или да чакам. Искам да ви питам, болеше ли ви глава от аденома? Аз страдам от чудовищно главоболие, което не спира вече няколко месеца, не се повлиява от никакви болкоуспокояващи (пробвала съм аналгин, беналгин, седалгин, панадол, ибупрофен, ацетизал-може би само той малко ми помага, хексалгин...абе цялата химическа таблица  Shocked ooooh!) и понякога е придружено от гадене. Казаха ми, че надали е мигрена, защото не е на пристъп, а е непрекъснато. Направо не съм човек вече. Отделно съм с Инсулинова резистентност. Не мога да разбера от какво е главоболието. И ако има нещо дали това главоболие ще спре ако почна лекарствата? Моля ви, споделете вишия опит. При вас ако е имало главоболие спря ли после?

Здравей, мен ме болеше главата също, но ми спря и цикъла.Според мен при тези стойности на пролактин трябва да пиеш едно от лекарствата, а за ЯМР е хубаво да минеш.Не е толкова страшно.

# 622
Аз също имах главоболие, но е по скоро мигрена, понякога един път в месеца, друг път повече.Пиех бромокриптин, но главоболието си е пак като преди, нито изчезна, нито намаля.

# 623
Здравей!

Аз също имах главоболие, но е възможно да е от високо кръвно... от проблеми с очите и стрес като добавиш. Не мога категорично да кажа, че е от адемомът. Факт е, че от както пия достинекс се чувствам цялостно по-добре. Да добавя, не съм имала проблем с цикъла. Просто висок пролактин.

# 624
Да, аз проблеми с цикъла нямам също. На очен ми казаха, че не е от там проблема с главоболието. С ниско кръвно съм по-скоро...нормално в общи линии. Адски се надявам ако почна лечение и да спре това чудо, защото ми иде да се гръмна.  ooooh!

# 625
  • София
Lovely, моя аденом  не знам откога го имам, но при стабилна серия от около 2м неповлияващо се от лекарства главоболие направих нов ЯМР , който не показа промени в размерите. Бях на невролог и той изказа мнение,че е като начална дископатия, лека, на шийни прешлени. Прегледа беше много дълъг и обстоен, снимка не направихме , защото ми се бяха събрали много рентгенови снимки за кратък период, но ме оправи по следния начин: анатомична възглавница, никакви физически натоварвания, без вдигане на по-тежко нещо от малка дамска чанта  Laughing + Аркоксия по схема, факт е,че проработи и за около седмица - 10 дни се оправих Simple Smile
Отделно при пикове на инсулина боли яко глава, чак ти се повръща.
Изчакай си ЯМР, ако са ти назначили достинекс/бромокриптин - пий ги и не си давай парите за частно ЯМР, тотално безсмислено е. Виж консултация с невролог може да направиш Simple Smile

# 626
Serenity__bg Аз имам доста обиколки навъртени по невролози по повод на шийни прешлени, не заради главата, много преди това ми се появи изтръпване около едната плешка и ме снимаха на ЯМР, нищо не установиха...нямам дискова херния, може би малко шипове, ама и това не стана ясно на 100%. А ти при кой ходи за този обстоен преглед? Аз имам сигурно повече от 10 различни посещения при невролози и почти винаги ме претупваха. В един момент ми писна и спрях да ходя, остана си изтръпването, свикнах. Но това с главата вече е отврат и не се търпи. И понеже е от около 5-6 месеца вече постоянно като видях резултатите от Пролактина и реших, че може от това да е. За ЯМР ще си изчакам сигурно, да. Но не знам да почвам ли хаповете преди това или след това, че да се види от какво е тоя пролактин.
А може и инсулина да ми се качва...знам ли го. Няма как да го измеря за жалост. Пълна мистификация е ситуацията за сега.  Shocked

# 627
  • София
можеш да изследваш инсулина - пускаш в лаборатория , когато ти се случи преди обяд. Може и кр.захар да мериш сама, ако е по-ниска, логично е инсулина да е висок.
относно невролога - д-р Валя Спасова от Окръжна болница Пловдив, но ме изпрати нейна приятелка, като прегледа се проведе в самата болница в отделението, където й е кабинета. Но предполагам,че като цяло е мила и готина - много я харесах Simple Smile

Сам по себе си пролактина не би следвало да е причинител на главоболие, по тази логика всички кърмачки трябва да са постоянно с главоболие  Peace
Но пък ако има аденом.....и е по-голям е напълно възможно.
На очен лекар като си била правили ли са ти периметрии /изследване на периферно зрение/, в някои случаи на аденоми има нарушено такова.

# 628
Serenity__bgДа, аз принципно знам, че мога да ида в лаборатория за инсулина, имах предвид, че няма как всеки ден да си го следя в домашни условия дали се качва като ме боли глава. Но си права, че ако почна да си меря захарта и тя е ниска, може би така ще разбера и за инсулина. Аз досега съм ходила два пъти за инсулина+захарта, втория път с обременяване и тогава ми бяха доста високи стойностите на инсулина. Захарта си е нормална.
Не са ми мерили периметрии (не знаех тогава изобщо за пролактина и не съм имала съмнения за аденом), гледаха ме само за късогледство, че го имам в рода си и като почна да ме боли главата отидох и казах, че ме боли глава-да видят дали нямам налягане и диоптър. Това са гледали само, доколкото помня.
А тя докторката си е в Пловдив значи. Това малко усложнява работата, но много благодаря за информацията.
Да, сигурно самия пролактин няма как да боли глава от него, би било безумие, както казваш...и аз не знам...Ще видим на ЯМР.

# 629
  • до най-прекрасния мъж
И мен ме боли глава, с Бромокриптин, без Бромокриптин, все едно. Първо, оказаха се очите /боляха ме слепоочията/ - сега гоня 3 диоптъра късогледство и нося очила постоянно. После ми откриха висок пролактин покрай неуспешните опити за бебче. Последва образно изследване и излезе микроаденом, но аз ходих само на скенер, на ЯМР не съм. Започнах Бромокриптин по схема и главоболията понамаляха, но не и напълно да са отшумели. Един-два пъти в месеца зверски ме боли глава, като пристъпи е, особено при раздвижване на главата. Всичко това е съпроводено с ужасно гадене, но поне с аналгин минава след около час.

Общи условия

Активация на акаунт