Младите до 30 години и кой как е успял

• 46 421
  • 933
  •   1
Отговори
# 90
Какво трябва да кажем? Ами добре си бях на 30. Имахме си всичко. Да, родителите ми ми прехвърлиха апартамент като нямах 20, но после го продадохме и с още толкова пари купихме много по-хубав. После още един имот купихме. Имах диплома по право от няколко години и работех като адвокат, а мъжът ми беше с Морско училище и пътуваше като корабен механик, което прави до ден днешен. 
Бих казала, че на 30 бяхме по-добре финансово от сега. Сега печелим повече пари, но и децата ни струват много. Тогава имахме само едно момче. После се появи момичето, което играе за три момчета. А и животът като цяло беше по-евтин.

# 91
Аз много успели видях в тази тема. Особено тези, дето си изплатили апартамент преди 30 без да бъркат в на мама и тати портмонето..

Да, но точно те не подкачаха в друга тема, че са извадили по няколко хилядарки за сватба, като най-естественото нещо на света  Crossing Arms

Пък се оказва, че някои не са се оправяли баш "сами".

# 92
  • София
Мисълта ми е, че работят, а някои остават и след това да преподават или по време на следването успяват да си намерят работа чрез някой от университета, работещи по проекти извън. Чак такива загубени докторанти да има, че да трябва да сервитьорстват не знам.

Добре де, исках да кажа че дали си магистър, бакалавър или докторант, за някои сфери няма кой знае какво значение.
Примерът ми с докторантурата е за мацка, която завърши магистратура журналистика, бакалавър не знам какво е, но е убедена, че ако няма всички степени няма да може да си намери работа за повече от 600лв.

Касита, колежки сме Simple Smile
И аз бях 4 години медийна мацка, които зарязах след това, за да градя кариера на млад меринджей Simple Smile
Категорично подкрепям мнението, че поколението да кажем 23-30 има страхотни шансове за реализация, стига да има желание.
Може след завършването да се получава нормална заплата. Може и преди това. Който търси, намира. =)

# 93
  • София
До 24 год. учех специалност,която ми харесваше,но тук няма особена реализация.Бяха мизерни студентски години.После се хвърлих в нещо комерсиално,но добре платено,нямащо нищо общо със специалността ми.Изтощителна работа,командировки...и т.н.Но покрай тази работа успях да видя места,които едва ли бих си позволила да посетя с лични и средства,започнах да заделям и пари за жилище.
Нямам ипотечен кредит,всъщност нямам никакви кредити сега живея в жилище на съпруга ми.Парите,които заделих една част замина за ремонт,а друга е на депозит,парите са разчетени до стотинка и до лев за следващите 3 години.
Резултат: на 33 години с диплома за бакалавър и магистър,в момента безработна ,защото се отдадох на най-голямата си мечта и страст и уча медицина,чакаща второ дете  Grinning На този етап смятам,че съм се реализирала,въпреки,че е доста трудно и на двата фронта;семейство и университет.

# 94
Не разбирам сарказма в темата  Thinking

Аз съм на 41, и ще говоря от моя опит и за моя кръг.
Да, повечето ми съученици от гимназията и университета, които успяха, го направиха именно в интервала 20-30 години. След това започнаха да мислят за връзки, семейства, деца и т.н., и сега водят един доста по-улегнал и спокоен живот.
За мен лично този период (18-30) беше много интензивен - учех задочно и работех на две места, денят ми беше 16-18-20 часа, и живеех така с години - режим, който сега би ме убил  Confused Като резултат имах пари, кариера и възможности които вече нямам, и никога няма да имам.
Но пък сега името ми работи за мен и имам в пъти повече свободно време.
Приоритети.

На срещите на випуска ни от гимназията и на една здрава група от университета, моят син е един от най-големите (родих на 31) - имам колежки с първи деца пеленачета, които си тръгват по-рано от купоните, за да ги кърмят. 90% от хората обаче са успели - имат удовлетворяваща  работа, добро положение в обществото, висок стандарт на живот.
За сравнение - от основното ми училище, всичките момичета имат двадесетгодишни деца, една е вече баба, а момчетата са дебели алкохолизирани чичаци без зъби.
Среда.

Съжалявам за всички хора от моето поколение, които по една или друга причина не са успели. Времето беше трудно, но благодатно. Имаше всякакви възможности, и не беше задължително човек да е без морал, за да се възползва от тях. Това с морала, връзките и т.н. е стандартното извинение на лузърите.
Извинете.

(Нямам собствено жилище. Напуснах родителите си на 18, и оттогава живея под наем.
Принципи, колкото и странно да звучи.
.)

# 95
Чакайте сега, тука за количество или за качество ще си говорим?
Защото и мен никой не може да ме убеди, че на 30 можеш да си учил редовно/ ходиш на лекции, упражнения и т.н/ във ВУЗ 5 години, да си родил дете , което носиш почти 1 година, после го отглеждаш 2-3 години и да имаш кариера/ защото кариера предполага поне 2-3 години работа, за 5 месеца кариера не става/ ....... А , забравих и собствено жилище без кредит.
Значи по мои груби сметки, дори да си голям късметлия/ веднага след майчинството намираш перфектната работа/ и много кадърен, пак удряш 30 преди собственото жилище.
Аз съм на 30- 7 години съм следвала, имам 1 дете, което съм гледала до 3.5 год. и 2- 3 години разпокъсан стаж. Собствено жилище имаме, но то е благодарение на мъжа ми / 33 годишен е/, без кредит.

Напълно споделям мнението ти.
Мисля си, че ако в България повечето 25-30 годишни имаха личен апартамент, лична кола, деца и кариера, положението в страната нямаше да е такова.

Иначе по темата, много съм далеч от 30, даже съм за тема "Младите до 20", но това е друг въпрос Laughing . Работя на свободна практика в сферата на илюстрацията и 3D компютърната графика. Тук в България за тези неща няма никаква почва. Работя само с чуждестранни клиенти. Не виждам перспектива в България, но много ми се иска да остана. Въпреки, че се случва да получавам по-крупни суми не виждам как с това темпо на 30 ще имам собствено жилище, кола, кариера, че и дете. Не, че не се надявам, но все пак се опитвам да гледам реалистично на ситуацията.
След като човек завърши, смятам, че е редно да си намери работа, а не да лежи на чужд гръб. И все пак, намирам за нормално родителите, ако имат финансова възможност да помогнат за неща като сватбата, особено ако дъщерята/синът не може да покрие всички разходи.

# 96
Това с морала, връзките и т.н. е стандартното извинение на лузърите.
Извинете.

(Нямам собствено жилище. Напуснах родителите си на 18, и оттогава живея под наем.
Принципи, колкото и странно да звучи.
.)
Те разните Калинки по министерствата все от акъл и способности са успели, но  човек не смее да се оплаче, как заемат чуждо място, че ще му лепнат етикета лузър..

# 97
Току-що ги навърших. В нов свят съм, в който ще започвам от 0.

От висшето си образование от БГ (финанси, УНСС) се отказвам. Към втори курс осъзнах грешката с избора и че съм се подвела в желанието си да избера престижна специалност и защото добрите отиват тук, тук и тук. Но продължих да го бутам, буквално бутах...8 години, защото трябваше и да работя, за да се издържам. Ако ми беше по на сърце, можеше и по-бързо да го избутам. Бутах най-шече заради очакванията на семейството, които по някаква причина ме смятат за умна. Последно работех работа, която харесвах, но май най-вече заради колектива  Heart Eyes Заплащането беше добро за БГ, но общо взето оцелявах. Самочувствие на финансист нямам, затова и не го практикувах. Сега го зарязвам и планирам да започна тук нещо друго, което ме влече. Докато го започна и завърша, вероятно ще трябва да поработя и някаква по-...как да кажа...тъпа работа, но мисля, че ще ми е от полза.

Имам прекрасно дете и не особено успешен брак. За брака нямам големи надежди, но все още се опитвам.

На 0 съм, но не ме е страх. Ще се боря.

Касита, свалям ти шапка!

# 98
Аз съм на 55 и никога не съм имал кредит.

# 99

На колко години се изнесе от вас и къде?  Simple Smile
През комунизма беше доста по-различно...

# 100

Ти си от поколението, което не само не знае какво е кредит, ами смята, че това е нещо унизително. Не го казвам с лошо. И аз вече минала веднъж по този път искам един ден да имам възможност да не допусна моите деца да имат.

Един ден моите родители ми се изцепиха: "Ами какво толкова, и ние на времето изплащахме апартамент (има се в предвид времето до 1989г.)"

А някой писа, че в момента младото поколение имало големи възможности. Хм, съмнявам се. Като ги гледам как се лутат я безработни, я по частни фирми с ниски заплати, освен терминалите на летището, други възможности не виждам за тях.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 18:30 от Red_Hot

# 101
  • София
Имат, защото са по-подготвени от нас навремето. на нас точно за една нощ ни смениха правилата на играта, и то май тези правила само хората, които ги смениха си ги  знаеха, а ние трябваше да се оправяме в движение. Сегашните младежи поне знаят, че е див капитализъм и парата прай борбата, отделно вече пътуването е по-лесно, ученето и работенето в чужбина е по-лесно, технологиите също улесняват нещата. Аз дори не съм можела да мечтая да се разходя с лична карта из Европата, а за днешните млади е в реда на нещата.

# 102
На мен наскоро ми казаха- ама виж какви възможности имаш...

Ще кажа за т. нар. съвременни възможности. За тях се изисква да забравиш
доста от човешките начини на функциониране. Да се потопиш в технологии,
които заместват мисленето. Съвременното работно място доста се е
променило в последните 10 години. Дотолкова, че като говоря с разни
корпоративно "успели" колеги, настръхвам- все едно говоря с някакъв
андроид.

Така че това разхождане из Европа не е без определена цена.

А бай дъ уей такъв успех доста по-често е придружен с голям неуспех на семейния
фронт, особено за жените- на 30 се усещат, че не само нямат деца, ами
работата е убила в тях дори способността да се впуснат в такова приключение.
Свикнали са на "динамична" среда и подобни. Станали са неестествени, вече не
са жени.

Но наистина лесно се пунтира интелект и експертиза. Отвратително е...

# 103
За подготовката съм съгласна. Четох една книга, авторът руснак, демек от нашия блок, на сменените правила. И той казва, че поколението на 70- сте години е било най-обещаващото, а на практика е най-прецаканото.

# 104
Имат, защото са по-подготвени от нас навремето. на нас точно за една нощ ни смениха правилата на играта, и то май тези правила само хората, които ги смениха си ги  знаеха, а ние трябваше да се оправяме в движение. Сегашните младежи поне знаят, че е див капитализъм и парата прай борбата, отделно вече пътуването е по-лесно, ученето и работенето в чужбина е по-лесно, технологиите също улесняват нещата. Аз дори не съм можела да мечтая да се разходя с лична карта из Европата, а за днешните млади е в реда на нещата.
Аз съм близо на 40 и смятам, че сега на младите им е по-трудно да си намерят работа и да успеят, отколкото на нас. Верно, че ни беше трудно да ходим в чужбина, но не беше невъзможно. А тогава който отиде в чужбина много по-лесно си намери работа, защото нямаше толкова много емигранти. Сега и в чужбина нещата не са розови-пълно е с емигранти а и работата е кът..
Който остана тук уцели златните времена да развие частен бизнес. защото беше много по-либерално законодателството. Сега за всяко нещо искат лицензи, печати, тапии, гаранции и сума ти простотии даже и семки на пазара да искаш да продаваш. Нямаше молове и дребната търговия още не беше ликвидирана-вадеха се пари от нея.
А сега какво? Трябва да се бориш да те вземат в международна компания, в държавния сектор или да си пробваш късмета навън, за да успееш. Естествено може да успееш покрай успелия си тати, но това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт