Младите до 30 години и кой как е успял

• 46 423
  • 933
  •   1
Отговори
# 270
Според мен някой може да стигне доста далеч именно заради помощта.
Но някои от помощта деградират. Въпросът е как ще я получиш- като
шанс да вървиш напред, да започнеш от по-високо стъпало, или като
шанс да се отпуснеш и да спреш напредъка.

Много точно. Това често си го мисля, гледайки около себе си на колко хора им дадоха летящ старт. Ами някой продължават да се навират в наследствени гарсониерки и да реват, че им е тясно вече четири- членни семейства. Да, ама беше лесно да си щракат с пръсти, па макар и с прилични доходи не се напънаха да доплатят за по-голямо, в което да осигурят на децата си нормално съществуване. Други имаха глупостта да продадат подарени имоти и да се впуснат в дебрите на бизнеса, където го загубиха. От старите хора знам, че основно жилище не се залага за бизнес  Naughty

Никой не е казал, че е нещо лошо да получиш помощ от родителите си. Имали, дали. Като нямат, няма да дадат. Не са и задължени  Peace

Ама как бе, в тоя форум жив ще те разкостят, за такова нещо. По други теми масово се пищи, че най-долното нещо е родителите да ти помагат.

# 271
  • вятър в маслините, вятър над хребета
...
П.П. В темата за сватбата ми направи впечатление потребителка, която твърдеше, че на 25 години има 3 висши образования и 6 години трудов стаж  Mr. Green Laughing

Аз не виждам нищо смешно в изказването на момичето.
Абсолютно възможно и реално е.
Сега, въпросът е дали всяка магистратура се брои за отделно висше образование.
Да бе, как ли пък не. Върви равнявай година и половина (някъде и година) с четирите бакалавър или 6-те заедно магистър Rolling Eyes.

# 272

А, дойдохме си на въпроса.  Laughing
Както се вижда, всеки разбира успеха по различен начин. За един е образованието, за друг - имоти и коли, за трети - семейството, за четвърти - да си е поживял... Колкото хора, толкова и успехи.
А често се забравя, че нито хората са еднакви, нито тръгват с равен старт. За сметките без кръчмаря да не говорим...
Затова за мен успял е този човек, който максимално се е възползвал от възможностите, които е получил до момента. За някого са били малки, за друг - по-големи, но всеки е имал някакви шансове. И ако е успял да ги оползотвори максимално, значи е успял - за себе си, не за околните. И обратното, колкото и неща да е натрупал, ако е изпуснал дори един влак през живота си, горчилката ще му трови всички успехи, колкото и значителни да са те в очите на другите.

# 273

Ама как бе, в тоя форум жив ще те разкостят, за такова нещо. По други теми масово се пищи, че най-долното нещо е родителите да ти помагат.

А, те тези, които най-много пищят, ако вземат да се замислят ще се сетят, че нещата не са съвсем така както ги представят. Обикновено тези, които са най-крайни и категорични, "набиват канчета" и т.н. прилагат двоен стандарт - за тях е едно, ама за другите не е същото.

# 274
................Братовчед ми лекар, специалност УНГ, получава към 900 лв., има 4 години стаж, кола няма Rolling Eyes . Значи ли това, че е неуспял и трябва да си търси нова работа Laughing ? ...
е ти ме изненада, има толкова работа за медици (поне така чувам). Всички работят на по 2-3 места... така си мислех де...
по темата - на 30 бях почти на нулата професионално, изучена, с деца на 10 и 3 години.... сватбата - не знам, аз пари нямах, бях на 19  Laughing  реалната си кариера почнах на 32г. от доста ниско ниво, издигнах се впоследствие... първа кола на 33, първо жилище на 32.... трудничко беше, но сега ми е супер  Wink
Ипотечния ще го плащам още 7 - 8 години и после заминавам на Хаваите  Joy

# 275

Никой не е казал, че е нещо лошо да получиш помощ от родителите си. Имали, дали. Като нямат, няма да дадат. Не са и задължени  Peace

аз съм в кръга на тотално неуспелите/по форумните стандарти - до 30г,  3 магистратури, висока позиция, заплата/стартова/ поне 2500, апартамент или къща/може и двете/ , сватба , платена от двамата новобрачни, 2 деца, и куче/ . специалностите ми са скапани и тип -'безхлебни', т.е напълно не ставащи за работа. само с втората част на програмата горе-долу съм се справила - деца и кучета.

абс винаги съм разчитала на родителите си/докато работеха/, а след това на съпруга си.

и аз съм на мнение, че е за предпочитане да имаш занаят/особено наследствен/ пред това да си завършил 2 магистратури. занаятът винаги ще ти осигури работа, стига да си кадърен. ама знам ли, аз съм отдавна извън борда, сигурно и мненията ми са вече ужасно старомодни.

# 276
................Братовчед ми лекар, специалност УНГ, получава към 900 лв., има 4 години стаж, кола няма Rolling Eyes . Значи ли това, че е неуспял и трябва да си търси нова работа Laughing ? ...
е ти ме изненада, има толкова работа за медици (поне така чувам). Всички работят на по 2-3 места... така си мислех де...

Ами той не се оплаква, все пак тези пари не са малко в сравнение със заплатата, която получава голяма част от населението. Но според форумният стандарт си е направо загубеняк Grinning . Дори да работеше на още 1 място, заплатата му няма да стане толкова, че да си позволи собствен имот преди да е навършил 30.

# 277
Естествено, че трябва да има различен старт, за съжаление при нас и той беше изопачен заради онези 45 години, вместо потомствни фабриканти, търговци, винари или каквито щете още, едни хора наследиха (реституираха им) не семейни бизнеси,  а куп стени, желязо, парчета земя, които не знаеха какво да правят, нито как да го правят, немалка част от тях просто ги загубиха, те не са виновни, а са потърпевши.

Но тук са толкова дребнави нещата и така занижени изискванията на хората, че съвсем елементарни битовизми се приемат за старт в живота, наприммер наличието на баба, която да гледа чавето или 100 компота от село.  Confused

# 278
Аз маааалко преди 30 Whistling нищо не съм постигнала честно казано (според мен) Tired освен детето Peace
Но поне нямам никакъв кредит.

# 279

Но тук са толкова дребнави нещата и така занижени изискванията на хората, че съвсем елементарни битовизми се приемат за старт в живота, наприммер наличието на баба, която да гледа чавето или 100 компота от село.  Confused

Изисквания към кого?
Аз пък си мисля, че за всичко трябва да си благодарен, и за 100-те компота и за гледането на детето. И да го отчиташ като помощ. А не да мислиш, че ти се полага и да го нямаш за нищо.

# 280
  • София
_Runaway_, много правилно  Peace

# 281

Изисквания към кого?
Аз пък си мисля, че за всичко трябва да си благодарен, и за 100-те компота и за гледането на детето. И да го отчиташ като помощ. А не да мислиш, че ти се полага и да го нямаш за нищо.

Може би искаше да каже, че "изискванията" към самите нас са ниски. И така да е, стандартът на българина е нисък, за съжаление. "Постиженията" се простират до там да си осигуриш чисто битовите неща за съществуване. Ако не мислиш за това къде ще живее, с какво ще се храниш, как ще си платиш сметките и как ще си отгледаш децата, ще можеш да се погрижиш за постоянно усъвършенстване, учене през целия живот, по-добро образование за децата си и куп други неща, които са много далеч от бита на българина  Tired

Иначе в другия случай си е чисто лешперсто, че и го вземаш за даденост.

# 282

Изисквания към кого?

Мани ти тая работа с благодарността, съседката била успяла, защото някой и пращал буркани от село, та спестила не само от закуски, ами и от вечери....
С това не се измерва нищо, има хора, за които това е животоспасяващо, заради това не гладуват, има и такива, на които им е кеф да ядат домашно приготвени консерви, на мен също, но успели или забогатели покрай дарявани по 100 компота, 100 лютеници и бъчва домашна ракия не вярвам да има.

ПП. Изисквания към себе си и към живота изобщо имам предвид.
И никого не обвинявам, тъжно ми е.

# 283

Изисквания към кого?

Мани ти тая работа с благодарността, съседката била успяла, защото някой и пращал буркани от село, та спестила не само от закуски, ами и от вечери....
С това не се измерва нищо, има хора, за които това е животоспасяващо, заради това не гладуват, има и такива, на които им е кеф да ядат домашно приготвени консерви, на мен също, но успели или забогатели покрай дарявани по 100 компота, 100 лютеници и бъчва домашна ракия не вярвам да има.

Четох темата за ПОСТИЖЕНИЯТА - браво на успелите
Вярно са казали хората: " Човек е толкова голям, колкото са мечтите му". В случая постиженията

# 284
успели или забогатели покрай дарявани по 100 компота, 100 лютеници и бъчва домашна ракия не вярвам да има.

Тъжно е, да, когато интелигентни иначе хора ти казват, че от театър нямало смисъл, а баба ти ходи само на някоя гастрол-пиеса на Стоянка Мутафова. Мизерия е това.
Дали си успял конкретно откъм припечелваните пари не бива да се мери според това, доколко пълниш хладилника и дали си плащаш сметките, а със съвсем други платими неща. За съжаление в това отношение българинът масово не е успял, просто не е.

Общи условия

Активация на акаунт