91 НЕГ - информация

• 249 856
  • 1 378
  •   1
Отговори
# 45

Към мамите на 12-класници имам едно питане(казабланка, къде си Simple Smile). Кога децата ви предадоха Марре-то, в края на 11 или в началото на 12 клас? И нещо не разбрах от казаното от моята единадесетокласничка. Обработват се едиколко си на брой статии по избраната тема , май 10 бяха. Всяка разработка  междинно ли се предава за редакция на немския преподавател или финално се предава всичко накуп?
Тука съм.  newsm03
Папката за ДСД предадоха окончателно на 30 октомври в 12 клас -това беше крайния срок. Статиите или темите (не съм светната много) в папката били 12. Нямало междинна редакция, предева се всичко накрая, каза младежа и съм била много досадна с тия въпроси-да следва указанията на учителя. Та ако мислиш, че може да получиш изчерпателна инфо от 12-класник в мъжки род-тц......Трагедия, ти казвам. Аз отдавна не се занимавам с разни подсещания и др., защото не съм в час-само за генералните неща-кога е деня на изпита и подобни, но и той е доказал, че си гони нещата и моя намеса и подсещания само го дразни. Обаче се сещам, че на 2-та родителска в 11 клас двамата учители по немски-българина и немеца разясняваха разни срокове по материалите в папките за ДСД-какво се изготвя, кое кога се предава...нещо си, ама каква точно-не знам, се предаваше до края на май, ама май Joy, не съм сигурна. 

# 46
  • София
Казабланка, тя ясно , че  ще си следва указанията на учителя и аз няма да я бутам или да напомням каквото и да е.  Всъщност си е достатъчно съвестна да си гони сама нещата. Попитах заради едно разминаваме.  На нейна приятелка от съседен клас учителката казала, че папката се предава  в началото на  12 клас. А моята девойка знае от своята преподавателка края на 11 клас като краен срок - нещо, което и аз с ушите си чух от германката на родителската. Само затова  попитах Hug

# 47
Paleto, писах ти на л.с.   bouquet

# 48
  • София
Успех  на дванадесетокласниците на изпита за ДСД утре!

# 49
  • София
Искам да попитам, преподавателите по БЕЛ и математика сменят ли се всяка година или когато ги започне един от 8 клас ги учи до 12?

# 50
  • София
Зависи, различно е. На дъщеря ми в 8, 9 и 10 клас преподаваше един учител, сега в 11 и в 12 ще е с друг. При други  деца , от други класове е  имало  и междувременно смени, а при трети  учителят е от началото до края един. Децата от миналогодишния й  10-ти  клас ( в 11 има размествания заради профилите), избрали профил литература и история или биология и химия са пак при същата учителка и на практика за целия период от 8 до 12 клас ще са били с един преподавател, при това страхотен. На избралите профил математика и информатика  обаче се падна друг. Така че няма правило...Мисля, че на лайстунг паралелките учителят е един и същи за периода 9-12 клас. И едва ли е за друго, ами защото българиците  масово са класни на тези класове и би било безумно класен да ти е учител по БЕЛ, а часовете ти по предмета да води друг.

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 16:43 от пенсионирана русалка

# 51
Здравейте,
предстои ни кандидатстване и бих искала да получа повече информация за НЕГ, ако имате време да отговорите:
1.Каква е разликата между ДСД и лайстунг и кога е изпита за лайстунг?
2.Профилирането явно, за разлика от 73 СОУ, се извършва на по-късен етап - в 10 кл. за оставащите 11 и 12 кл. В какво се изразява профилирането - заявеният предмет се учи с 2ч. седмично повече. Доколкото знам, така е напр. с профил математика в 73 СОУ, /там избора трябва да се направи сега/
3. Кога започва изучаването на втори западен в НЕГ и това само англ. ез. ли е?
4. По отношение на профил химия и биология какъв е хорариума в сравнение с другите класове /училища-равен ли е на НПМГ или.../?
Ще ви бъда благодарна за всяка информация.

# 52
  • София
Здравейте,
предстои ни кандидатстване и бих искала да получа повече информация за НЕГ, ако имате време да отговорите:
1.Каква е разликата между ДСД и лайстунг и кога е изпита за лайстунг?
2.Профилирането явно, за разлика от 73 СОУ, се извършва на по-късен етап - в 10 кл. за оставащите 11 и 12 кл. В какво се изразява профилирането - заявеният предмет се учи с 2ч. седмично повече. Доколкото знам, така е напр. с профил математика в 73 СОУ, /там избора трябва да се направи сега/
3. Кога започва изучаването на втори западен в НЕГ и това само англ. ез. ли е?
4. По отношение на профил химия и биология какъв е хорариума в сравнение с другите класове /училища-равен ли е на НПМГ или.../?
Ще ви бъда благодарна за всяка информация.

1.Разликата е в програмата на обучение. Лайстунг учат по немска програма. ДСД учат по българска. Лайстунг завършат средно образование и с немска, и с българска диплома. ДСД само с българска, като при издържан изпит по езика в 12 клас взимат и сертификат за владеенето му, съответно на ниво В2 или С1. Лайстунг имат повече преподаватели немци, учат повече предмети на езика.  Оценяването е по немската система,  където 1 е най-високата оценка, като за целите на нашата диплома немските оценки се трансформират и в български. Лайстунг държат и допълнителни матури в 12 клас , освен нашите 2. Има още доста какво да се пише, но в най-общи линии е това. Изпитът е в края на 8 клас и се състои от 2 части - писмен и устен. До устен се допускат първите стотина като резултат  от писмения.

2. Да, профилите се  избират в края на 10 клас, за да може за новата учебна година класовете да са прегрупирани. Не само часовете по предмета са повече, учи се и по други учебници. Профилите  учат по  учебници за профилирана подготовка, а останалите - по  тези за задължителна.

3. Втори език се учи от 9 клас. Изборът е между английски и руски. В лайстунг вторият език е само английски. Ако детето желае да учи руски, може да посещава СИП по езика. Peace

4. Дали е равен  на този в НПМГ нямам идея.  Но едва ли. Дъщеря ми е профил математика и бих могла да отговоря само на въпроси, свързани с него.

# 53
Благодаря за отзивчивостта.
Нашите колебания са между 91 и 73 от една страна и поради интереса на сина ми към химията /неочакван за мен/, обсъждаме-НПМГ профил химия с немски.
Но може би след изпитите, нещата се подредят./според резултата/

# 54
Нашите колебания са между 91 и 73 от една страна и поради интереса на сина ми към химията /неочакван за мен/, обсъждаме-НПМГ профил химия с немски.

В НПМГ няма профил химия с немски Simple Smile

# 55
  • София
Цитат
по-скоро можем да сравняваме обективните неща - например колко чуждестранни преподаватели има в едното, и в другото; това според мен е доста важно, не само заради акцента... учила съм във френската навремето, и отчетливо си спомням разликата в произношението на тези, които преподаваха на родния си език

също друго обективно е дали дипломите по езика имат някакво признание в чужбина; или пък в кой клас какви сертификати биха могли да покрият (без допълнителни частни занимания), има ли ангажираност от страна на посолството към съответното училище, участие в различни международни програми - ей такива неща ме интересуваха Simple Smile

Помествам този цитат от седмокласната тема и спазвам обещанието си да отговоря на въпросите в него според това как аз виждам нещата. Peace
1. За сертификатите  - и на двете места обучението по немски е подчинено хем на овладяването на езика, хем  на  ДСД подготовката ,  тоест на трениране на  компонентите от изпита за сертификат. В 12 клас учениците държат изпита по немски и  в зависимост от това как се справят на него,  вариантите са 3 - неполучаване на сертификат, взимане  на сертификат за ниво  В2 или за ниво С1. Сертификатът се дава от Кulturministerkonferenz, което го прави валиден както при работа в Германия, така и при прием в немски университети. Тук е мястото да направим разликата между сертификат за владеене на езика и немска диплома за средно образование. Втората получават само така наречените лайстунг паралелки в НЕГ - по 2 на випуск. Такива паралелки има само в НЕГ. По-нагоре писах в най-общ вид какво представляват.

2. Немски преподаватели. Покрай лайстунг в НЕГ работят  доста немци, тъй като в тези паралелки се учи по немски програми. Същите тези немци обаче предават и на останалите паралелки през целия гимназиален период, особено усилено в 11 и 12 клас, на прага на изпита за сертификат. След АК като брой чужди преподавтели , където гарантирано  носителите  на езика са най-много, мисля, че  стои именно  НЕГ. И преди съм изтъквала един  голям за мен плюс на НЕГ  в 8 клас  - повечето часове немски. Не знам на какви наредби са подчинени, но  17 или 18-те часа седмично  език в другите училища, тук са 22, като от втория срок 3 са с немец. Дали са ЗИП, СИП или някаква друга форма  - не знам, но  не са  за пренебрегване след натрупването им. Peace

3. Нужда от частни уроци... По тази точка едва ли има единно мнение. Има много деца и от двете училища , които ходят на уроци по езика. Колкото и да се отрича този факт и от двете страни. Едни ходят, защото изостават, други, защото искат още да дръпнат, трети, защото непременно държат да влезнат в лайстунг на НЕГ , четвърти просто си връзват гащите, пети не ходят  и т.н..  Всичко е много индивидуално.

4. Международни програми и участия по  проекти има навсякъде..На страниците на  училищата могат да бъдат разгледани. Посолството подкрепя инициативи и проекти  и в двете гимназии.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 00:43 от пенсионирана русалка

# 56
благодарности за полезната информация! Simple Smile

# 57

Да се включа за профил биология и химия. Както е писала Русалката, профилът се избира в 10-ти клас и съответно се оформят класовете. В 11-ти клас се набляга на биологията и имат 4 часа седмично, химия 2ч седмично. В 12 клас химията става 4ч за сметка на биологията.
Никога не съм се интересувала от хорариума в НПМГ, но не е трудно да се информираш и съпоставиш какво е важно във вашия случай. Но при засилен интерес към химията, не виждам смисъл от ЕГ. Въпреки , че от класа на сина ми е национален първенец по химия от олимпиадата преди няколко години, това няма нищо общо с  обучението по химия в гимназията. Wink

А колкото до частните уроци - ходят децата. В момента имам осмокласник и 11-токласник и мога да кажа че и от двата випуска ходят масово.  Особено ме забавляват майките на зайците, които пуснаха децата на уроци още на 15 септември. Както е писала по-горе Русалката - да вържат гащите.  Mr. Green Това ми идва малко в повече, пък и наблюдавам, че май е излишно.  Wink

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 17:34 от artemida70

# 58

На какво се дължи този резултат - допълнителни занимания ли са това, или интерес на детето?

# 59
Не знаех, че много се ходи на уроци, ама не съм се и интересувала... Искам само да кажа, че със сигурност може и без тях (включително за прием в лайстунг). Така че най-вероятно става въпрос "за връзване на гащите".

Общи условия

Активация на акаунт