ВМ-НВХ, част 64

• 37 332
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
Krasi , точно като  мечките
добре се угояват лете само на плодове, за да образуват достатъчно запаси от сланина за зимата

и моля най-учтиво за пореден път да уточняваш, че не си на режима, за да не заблуждаваш новите в него
благодаря

# 346
нещо сладко за добро настроение
Скрит текст:

# 347
  • София
Хехе, имам една приятелка, която постоянно получава сигнали от тялото си че има нужда от картофи, шоколад, ориз и солети. Оправдава се, че картофите съдържат еди какви си вещества и явно тялото й има нужда в този момент от тях, за шоколада - и останалите продукти -също. Въобще, това ми е любимата теория.
Аз ако почна да слушам тялото си до никъде няма да я докарам.
Лятото по едно време го "слушах", искаше диня, завалията ...
1 месец поправях щетите.

На морето също го слушах (там много го слушах  hahaha), още ближа рани, кой знае докога ще ближа ...

Така че, вяра му нямам аз на моето. А и то с малко не се задоволява, иска от всичко по много  bowuu

# 348
За слушането на сигналите съм давала примера с една приятелка, която отиде за 2 месеца в чужбина и като се върна, беше с вид на бременна в шестия или седмия месец. (аз точно това си помислих - че е бременна). Но каза, че просто е напълняла, защото слушала сигналите на тялото си - ядяла й се торта, затова яде торта Wink

Също много хора често си мислят, че като им премерят захарта на гладно и тя е ниска, значи имат нужда от повече въглехидрати ooooh! А обяснението е точно обратното - захарта е спаднала прекалено много заради предишен скок от прекалено много въглехидрати, оттам производство на много инсулин, който смъква рязко захарта. Така че не им трябва да увеличават въглехидратите, а да ги намалят, за да избегнат такова спадане на захарта в бъдеще. Но не, като опиташ да обясниш, започват с възраженията, че трябва да се яде всичко, че е необходима захар, необходим е хляб, необходими са плодове... Една мацка, която развиваше тези теории и която имала ниска захар, разказа веднъж, че нощем не можела да заспи, докато не стане да си направи палачинки с ягодово сладко. Това нормалните сигнали на тялото ли са? ooooh!

Да се слуша тялото може при млад, здрав организъм и то най-добре на човек, който не е имал досег с цивилизацията. Повечето хора обаче, щом са живели 20-30 или повече години в съвременната среда, са загубили усещането за гласа на тялото и по-добре първо да се замислят, преди да си слушат тялото.

# 349
...

Да се слуша тялото може при млад, здрав организъм и то най-добре на човек, който не е имал досег с цивилизацията. Повечето хора обаче, щом са живели 20-30 или повече години в съвременната среда, са загубили усещането за гласа на тялото и по-добре първо да се замислят, преди да си слушат тялото.

да добавя
и които като деца не са били насилвани за хранене, защото това също убива тази способност да разбереш тялото си и нуждите му

# 350
  • SA
За мен сигнал на тялото е усещането, че си гладен. Оттам нататьк, какво ще предпочете човек да яде, си е негов личен избор, в зависимост от познанията, схващанията , навиците и зависимостите му.
Но тези неща са свьрзани с ума, не с някакви конкретни сигнали, че тялото има нужда от точно определена храна.

# 351
Cioccolata , примерът с наркомана не става.Защото тялото, неопитвало никога наркотик, не ти дава сигнали за него.   Laughing  Наркоманът сам, доброволно е създал тази зависимост.Не тялото му е дало сигнал да започне.Та, тялото не се е побъркало, защото не то е инициатор за наркотика.Не и в началото.
А и аз говоря за сигнали, когато човек се храни с нормална храна, не за зависимости.
Например:през последните два месеца-август и септември наблегнах повече на плодове-диня, грозде, пъпеши, праскови, нектарини, сливи.....не съм изяждала килограми на ден, но не се ограничавах.Не напълнявам.Да, свалянето на кг се забави, но върви....Също ям много, ама наистина много зеленчуци....
Как "чувам" аз този "глас на тялото":то има нужда от всичките тези полезни вещества, съдържащи се в тези сезонни продукти.Идва зима, цялото това изобилие скоро няма да го има.И тялото иска да се подсили за очакващото го.....
Да споменавам ли за ширещия се есенен грип, за който аз научих тук, в Интернет?    Laughing
После се оказа, че около нас повечето са болни.У дома обаче го няма.
И да завърша с нещо прочетено пак тук, което много ми допадна:
У дома лекуваме грипа, като изключим телевизора.    Grinning
Т.е., няма информация, няма грип.

Не съм съгласна и изобщо не е вярно това! Все едно да кажеш, че човек, починал от лекарска грешка сам си е виновен защото се е разболял и не бил случил на лекар.  Close Такива неща като наркоманът сам си го е направил не съществуват. Винаги има първопричина човек да посегне към психотропните вещества, както и към емоционалното хранене - да запълва душевна липса - самота, бедност, разочарование, загуба на близък човек и т.н. и т.н. Това са много сложни ситуации и не е хубаво да даваш такива квалификации за другите хора. Все едно на човек в траур да му се вменява вина, че му е тъжно. Това е просто тъпо! Когато човек се захване с наркотици, той не го прави от особен кеф и освен това наркотиците се започват, а не се опитват просто, ако разбираш какво искам да ти кажа.  Същото е и с хляба и захарта - започнеш ли няма връщане!!! Защото са точно наркотици. Ако нямах късмета да израсна в нормално семейство, като се знам каква съм чувствителна, сигурно досега щях да си имам много проблеми с истинска наркотична зависимост. Щом човек има склонност към пристрастяване, значи трябва категорично да се пази от подобни стимули, легални и нелегални.

# 352
  • София
Момичета, излязоха резултатите ми от кръвните изследвания и ви моля за коментар -

Глюкоза -                                                               5.74            3,00-6,11

Гликиран хемоглобин А1C/Glicated hemoglobin -   5.5        %      4,0-6,0

Гликирания за първи път правя, нямам представа дали този резултат е сравнително добър, по-скоро е сравнително лош според мен (към горна граница е).

Захарта отново е на горна граница, а сега определено не съм под стрес въобще ...

Защо така? Какво мислите?

# 353
Цитат
Когато човек се захване с наркотици, той не го прави от особен кеф .....
Но и не го прави, защото тялото му казва:"Искам, наркотици, искам наркотици!" , когато тялото изобщо не знае що е то наркотик.
Аз никога не съм опитвала, следователно няма как тялото ми да ми "говори", че има нужда от него.
Всъщност, говорим за едно и също, с различни думи.

Цитат
Една мацка, която развиваше тези теории и която имала ниска захар, разказа веднъж, че нощем не можела да заспи, докато не стане да си направи палачинки с ягодово сладко. Това нормалните сигнали на тялото ли са? ooooh!
Не, не са.Това са психосигнали, не сигнали на тялото.
Лошото е, че не всеки ги различава.Аз, понеже съм минала по пътя на психо-емоционалното преяждане и психо-сигналите на тялото, знам за какво иде реч.
Нямам такива повици на тялото.   Laughing  Слава Богу...
То "иска" зеленчуци, колкото повече-толкова повече, иска плодове (по 1-2 на ден, или по 100-на грама), иска маслини, яйца, зехтин, авокадо, риба......ей такива неща.    Grinning
Не "желае" торти, пасти, десертчета, бонбончета......

А мисля, че мога да се доверя на "исканията " му, защото досега никога не ме е подвеждало.
Винаги, когато съм се ръководила  по неговите "желания", съм била здрава, слаба, в добър тонус, вид и състояние.Когато пренебрегнах "сигналите" му, напълнях.Тогава "слушах" основно болката си и "мераците" на тялото изобщо не ме интересуваха.

И така желаното уточнение:храненето ми е либерално ВМ.Т.е., въглехидратите ми са доста над 50-60 гр.  

# 354
Вивиан, не са чак гранични стойностите. Мисля, че няма нищо тревожно.

# 355
  • София
Благодаря за мнението Шоки  Hug За тревожно, и аз не мисля, че има нещо, но определено ми се искат отговори. Спомням си едно време, като бях по-млада така да се каже, сутрин на гладно захарта ми беше 3,5, а тогава си ядях всичко. Защо сега е толкова висока, като не ям въглехидрати, ето това ми е странно?

# 356
От една страна може белтъчините на вечеря да са ти повече - пробвай да я направиш по-мазнинна. От друга страна кръвната захар варира и може друг път да се случи да е по-ниска.

# 357
  • София
Да, вчера като цяло имах доста протеин общо за деня.

И аз да не занимавам цялата тема с моята глюкоза, да споделя, че свекър ми бил много заинтригуван от книгата за холестерола, която им дадох да четат. Засега толкова само  Laughing Но и това е нещо!

# 358
Вив, наистина не мисля, че имаш основания за тревоги Hug Не го мисли.

Чудесно, че свекърът е заинтригуван Sunglasses Дано да произтекат някакви практически действия от това, например да спре да яде маргарин, ако сега го предпочита пред маслото. Или пък да ограничи хляба.

Аз да споделя още малко около анализа на шведската комисия от експерти за НВ-ВМХ като най-ефикасен начин за отслабване и напълно равнопоставен на официално препоръчваната нискомазнинна диета и средиземноморската:
1. Сред широката общественост там, а явно и сред четящите в този форум, които надникват в темата и изведнъж се престрашават да се обадят или да пишат в друга тема, се шири мнението, че акцентът при този начин на хранене е върху мазнините - все едно се яде само масло, бекон и сланина от сутрин до вечер. А всъщност се тръгва най-напред от ограничаване на въглехидратите (и то от определени храни) - това винаги остава встрани от вниманието или поне така ми се струва. По този начин човек може да реши, че ако започне да яде масло и бекон към хляба, сладкишите и т.н., значи е преминал към така препоръчваното "високомазнинно" хранене.
2. Винаги се разглежда този начин на хранене като диета, т.е. приравнява се на всевъзможните диети, които съществуват, а по този начин се изкривява и омаловажава идеята.
3. Често се отделя начинът на хранене и въобще значението на храната от функционирането на организма и здравето. Все едно няма значение как се храним - важно е просто да приемем там някакви калории, които да са равни на изразходваните Rolling Eyes

Не ми харесва да се възприемат така нещата, но явно трябва повече време и повече информация, за да се промени начинът на мислене.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 18:18 от Cioccolata

# 359
Кам, на много хубави места се разхождаш.  Simple Smile

Assos, слагаш кекса или каквото там прати следващият път в найлоново пликче и го окачваш на кофата за боклук. В яда си за това, че не се съобразява с мен, точно така бих постъпвала, докато спре да праща.

Т.е., няма информация, няма грип.
Joy

Jana Ina, никаква те няма, ще ти пишем черна точка. Wink

Вив и мен ме вълнуват постовете за кръвната захар, и аз съм с 5 и нещо си, забравих колко точно, и аз се чудя защо не пада под 5. Ще видя другите изследвания по нататък, ти също свиркай при ново инфо.
Аги, някои започват с наркотици и от скука, понеже са задоволени със всичко.  Peace

Шоки, като гледам децата какво ядат от 1-но годишни нататък, разните му сокчета, зрънчовци и тн,  ooooh! направо след 10 години ще са загубили всякакви усещания за гласа на тялото.

Общи условия

Активация на акаунт