ВМ-НВХ, част 64

• 37 331
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Да, затова го написах така - досегът със съвременните храни е способен да убие всякакви инстинкти. А и УАСП е права, че ако майки, баби и подобни са бутали храната в устата на детето, също му е убита естествената регулация на глада и ситостта.

# 361
Здравейте, момичета!  bouquet

До скоро сладките неща не ми превеха впечатление, просто не ги забелязвах. За съжаление сега положението е различно.
Мисля да опитам този вид хранене. Дано успея да преборя глада за сладко, защото усилията от всекидневното ми спортуване не дават резултатът, който бих искала, а и до нищо хубаво не водят всички бързи въглехидрати.

Имам въпрос към вас и по-специално към тези, които живеят в Канада/ Америка.
При нас, в Торонто, за 9-те месеца от както съм тук, не видях сметана, в която да няма царевично нешесте /corn starch/. Всички големи хранителни вериги съм проверила и навсякъде предлаганите марки сметана са 2-3 вида, на едни и същи производители. Няма процентно съдържание на нишестето и това съвсем ме кара да смятам, че може да е доста като количество. И дали въобще е аналог на тази в България се чудя? Кажете си мнението, моля ви, дали мога да купувам!
Благодаря! Hug

# 362
Но въпреки това препоръчват да се спазва известна предпазливост по отношение на препоръки за консумация на наситени мазнини, докато не стане ясно (от по-продължителни проучвания, защото просто няма направени такива) какъв е дългосрочният ефект от по-висок прием на наситени мазнини. Но например средиземноморски вариант на НВ-ВМХ, т.е. с повече зехтин вместо масло, е напълно възможен и спокойно може да се препоръчва по-широко в практиката.

Това е някакво deja vu  Simple Smile

Малко за омегите и още нещо:

Omega 3: What Is Good for the Heart May Not Be Good for the Prostate, Study Suggests
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110425135643.htm

Omega-3 Fatty Acids Linked to Increase in Prostate Cancer Risk
http://www.cancer.org/cancer/news/omega-3-fatty-acids-linked-to- … state-cancer-risk

Link Between Omega-3 Fatty Acids and Increased Prostate Cancer Risk Confirmed
July 10, 2013 — A second large, prospective study by scientists at Fred Hutchinson Cancer Research Center has confirmed the link between high blood concentrations of omega-3 fatty acids and an increased risk of prostate cancer.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130710183637.htm

Меркола го опровергава.
Absurd Study Claims Omega-3 Fats Raise Prostate Cancer Risk
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/07/31/omega-3-fats.aspx

What are omega-6 fatty acids? Can eating omega-6 fatty acids cause heart disease?
http://www.mayoclinic.com/health/omega-6/AN02030

Omega-6 PUFAs and risk of cardiovascular disease
http://phys.org/news152527394.html

Omega-6 Me: One woman’s journey to the dark side of the American food supply
http://www.susanallport.com/files/Omega-6_Me.doc

2002 Dec 30;113 Suppl 9B:13S-24S.
Randomized clinical trials on the effects of dietary fat and carbohydrate on plasma lipoproteins and cardiovascular disease.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12566134

# 363
Е, те не могат да бъдат съвсем категорични (т.е. трябва да бъдат предпазливи) в официален доклад или публикация, но наистина е успех, че казват, че няма вредност от този начин на хранене, а дори върши по-добра работа от нискомазнинната диета, която масово се препоръчва от лекарите.

# 364
  • SA
Виви, не мисля, че са притеснителни изследванията ти. Все пак нормите затова са норми - защото в тези граници стойностите са нормални. По отношение на крьвната захар на гладно - много хора на нашия режим споделят, че им е над 5 ммол/л. Аз самата няколко пьти сьм писала в темата и за моя опит в това отношение. При мен сьщо имаше период, когато беше 5- 5,5 някьде. Тогава нямах много подробна информация за това как режима влияе и доста се бях притеснила - до степен че си мислех , че е заради наситените мазнини ( то нали за всичко те се обвиняват  Embarassed). И за един период от време ги бях ограничила за сметка на предимно мононенаситени ( зехтин, авокадо, ядки). Впоследствие попаднах на информация, че консумирането на по-големи количества протеини и особено вьв вечерните часове може да е причина за подобна по-висока ( но в рамките на нормалното) крьвна захар сутрин. Просто излишните количества от този протеин се преврьщат чрез глюконеогенезата в глюкоза. Пробвай следващия пьт да не наблягаш много на протеините в деня преди изследването. При мен по този начин кр. захар ми беше кьм 4,7 ммол/л при последното изследване. Сьщо така, независимо от крьвната ми захар над 5 сутрин на гладно, сьм си правила разширено изследване- през 2-3 часа ( на гладно и след хранене )и през всички останали измервания кр. захар не надвишаваше дори 4. Даже бях супер учудена, че имаше и стойности кьм 2,7, а аз даже не чувствах и глад. После като четох статиите на Питьр Атия си обясних този феномен - явно сьм била в кетоза, а когато кетоните в тялото са достатьчно високи, при един кетоадаптиран човек не се проявяват  белезите на хипогликемия.
Щоки, така е, повечето хора имат доста погрешна представа за ВМ-НВХ, тьй като не си правят труда да прочетат по-подробно за него, а изхождат предимно от заглавието и от факта, че се яде месо. Сигурна сьм дори, че и Краси, която от доста време пише в темата, не го разбира особено правилно. Другото нещо - вьв всички изследвания, които се правят на тема хранене, групата месоядни всьщност си яде обикновено всичко плюс месо. Никьде не сьм чела да е правено мащабно и дьлгосрочно  проучване на хора на ВМ-НВХ.

# 365
Гледахте ли новините по БТВ.... Всеки 10ти българин с диабет... ooooh!.. Ужас

# 366
Цитат

Значи сме задминали американците и гоним китайците Rolling Eyes

# 367
 offtopic

чета W'A'S'P' в темата за бежанците и тръпки ме побиват  Praynig
офисът ни е близо до Нов български,
всеки ден чуждото присъствие става все по-внушително и натрапчиво

# 368
Скрит текст:
Herz,  Praynig
Дано всичко е наред
Аз така и продължавам да не разбирам защо са със свободен режин
Тук са в лагери, зад решетки и огради, докато се реши дали остават или се екстрадират
А в центъра на София се разхождат военнопрестъпници, предрешени на бежанци
Този, който го допуска, за мен е национален предател
Колкото и грубо да звучи това на филантропите, удобно скрити зад екраните си

# 369
Ето и първата статия на англ от днес от Андреас по случай такаочакваните резултати

http://www.dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet … ctive-weight-loss

# 370
Общо взето, официално в доклад, потвърждават това, което споделям като информация отдавна.
Цитат
http://www.dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet … ctive-weight-loss
You can eat even a strict low-carbohydrate diet (such as LCHF) emphasizing unsaturated fats. This has been shown to be effective in studies:
•   Spanish Ketogenic Mediterranean diet: a healthy cardiovascular diet for weight loss
•   New York Times: Adding a Big Dash of ‘Health’ to Low-Carbohydrate Diets
•   Science Daily: ‘Eco-Atkins’: Plant-based, Low-carb Diet May Promote Weight Loss And Improve Cholesterol Levels

# 371

Вероятно! Това са предположения и сензационни заглавия. Има кампания 'Заедно срещу диабета'.

# 372
О, виждам, че сте отразили актуализацията в английския блог на Андреас Simple Smile

Bibita, вчера видях, че си се записала в темата, но се отнесох по нещо друго и забравих да те поздравя! Hug Добре дошла и дано да си постигнеш целите! За сметаната не знам какво да ти кажа... Явно и в САЩ, и в Канада го има този проблем със сметаните, а сигурно и с други млечни... Но сметаната не е задължителна Wink Вярно, че е вкусна, но пък не е необходима част от храненето. Ти си прецени дали има смисъл - опитай, помисли, следи си и резултатите и си реши. Предполагам, че поне съставките са по-стриктно посочени при вас, така че имаш по-голяма сигурност какво точно съдържа сметаната. Докато тук пише просто "заквасена сметана" и най-много да са изброени 2-3 вида лактобактерии. Rolling Eyes

Аз да споделя още нещо любопитно от книгата: инсулинът е бил използван за лечение на анорексици и на хора с патологично ниско тегло, които иначе не можели да напълнеят. Включително в един период е бил прилаган за лечение на шизофрения Crazy Ако се сещате за филма "Красив ум", главният герой също е бил лекуван с инсулин (инсулинова шокова терапия). Лекуващите лекари отбелязали за тази терапия, че не било сигурно дали повлияла шизофренията, но всички пациенти напълнели Laughing

# 373
Здравейте,
по темата с пристрастяването към храните и  не само Simple Smile В събота бяхме в мола с една приятелка и синът ѝ, който е на година и 3 месеца. Малкият се развилня из мола и беше решено, че иска картофи от МакДоналдс  Shocked. Тъй като последният път, когато излизах с тях, той ядеше каши и пюрета не можах да повярвам, че е започнал иска да яде такива храни. Както и да е, оказа се, че наистина обича картофки, защото си изяде сам цялата порция  Shocked. Като се поогледах по масите, масово бяха насядали майки с малки деца, които също ядяха пици, картофи и сандвичи.
За капак приятелката на майка ми сподели за нейната дъщеря, която отслабнала 10кг за месец, като спряла да пие кола, да яде хляб и захар Rolling Eyes. Съответно аз ѝ отговорих, че тези храни и напитки не са в менюто ми от години, също и много други. Както и преди казах, хората около мен не ме разбират, мислят ме за позьорка. Как да им обясня, че за мен вече не е важно да сваля 10 кг за месец, важно е да съм здрава.

Не е само до пристрастяване, според мен, най-вече опира до убеждения. Когато цял живот са ти повтаряли, че трябва да ядеш нещо, трудно се изкоренява. По-лесно беше за моята приятелка да купи картофки, отколкото да обърне внимание какво иска наистина детето. Сигурно разсъждавам така, защото нямам деца, но все си мисля, че щом мога да приготвям за себе си храна, защо да не мога и за детето си.

Уф, имах нужда да си споделя  Mr. Green

# 374
Лора_, разбирам те! Hug Да, хората смятат от една страна, че храненето няма кой знае какво значение. Единствено са чували, че наситените мазнини са вредни, че не трябва да се прекалява с тлъстото месо, бекона, маслото, кашкавала, сиренето. И че трябва да се яде от всичко, за да си набавяме всички необходими вещества Rolling Eyes

От друга страна, като видят, че си свалил необходимите килограми, винаги питат (не знам вече колко пъти са ми го задавали този въпрос): Ама сега няма ли пак да започнеш да си ядеш всичко? Rolling Eyes Омръзна ми да обяснявам, че ако се върна към стария си начин на хранене (от който сега направо ме е срам Embarassed), постепенно ще си върна и килограмите, а аз не искам това да се случи. И причината да не искам не е суета, макар че все пак има и известен процент суета. Не, причината е, че сега вече, след като имам много повече информация и след като съм се убедила как влияят специално високовъглехидратните храни на тялото ми, предпочитам да се грижа по-добре за здравето си. А тази грижа е целоживотна и това, което правим днес, ден след ден, се запечатва и полага основата за здраве или болести след години. Вярно, че не е само храненето - и стресът влияе, и сънят/безсънието, и други фактори, но храненето е много съществено.

И всеки път ми казват: Ама от един път няма да ти стане нищо. Rolling Eyes Да, така е, но на мен определено ми е по-лесно да карам без нито един път, отколкото с един Twisted Evil

Освен това защо хората пък настояват, след като веднъж им откажеш, например като ти предложат баница/торта/хляб? Имаш право да откажеш. Един път преди няколко месеца ми се случи да ме почерпят с прясно изпечена погача, защото жената имала не помня какъв повод и освен това била майсторка. Не исках да ям хляб и отказах. Толкова учудено ме погледна, започна да обяснява, че хляб не се отказва, освен това не трябвало да отказвам, като ми се предлага нещо Whistling Взех парчето, хапнах една хапка, останалото го изхвърлих, след като се отдалечих. Ама не е правилно така - всеки си решава за себе си. Освен това на мен пък не ми е приятно да изхвърлям храна, а така съм принудена. Защо въобще трябва да настоява да взема? По-добре да вземе някой, който няма да изхвърли. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт