ВМ-НВХ, част 64

• 37 329
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Аз затова винаги питам, ако не са казали изрично, има ли повод за почерпката.И ако има такъв конкретен, ми се струва много неуважително да откажа.Както и на мен би ми било доста неприятно, ако черпя по специален повод и ми откажат.В такъв случай предпочитам да хвърля храната, или да изхвърлят моята почерпка, ако толкова не могат да преглътнат поне хапка (аз не съм от хората , които настояват, предлагам и като ми откажат, приемам отказа ).
Ако няма повод обаче, а просто човекът си е купил нещо и е решил да черпи, казвам, че не ям подобни храни.Никой досега не се е обидил, нито пък е разпитвал защо, какво, нито са настоявали непременно да опитвам.

За децата:дете на годинка ще яде както картофки, така и ябълка/круша/краставица, ако му се предложат.Само че това явно е непосилен труд за доста майки.....    Laughing 

# 376
Толкова учудено ме погледна, започна да обяснява, че хляб не се отказва, освен това не трябвало да отказвам, като ми се предлага нещо Whistling Взех парчето, хапнах една хапка, останалото го изхвърлих, след като се отдалечих. Ама не е правилно така - всеки си решава за себе си. Освен това на мен пък не ми е приятно да изхвърлям храна, а така съм принудена. Защо въобще трябва да настоява да взема? По-добре да вземе някой, който няма да изхвърли. Rolling Eyes
Много се дразня като се започне: ама вземи си, ама еди си какво и що...
Като не обичам нещо и все ми се казва, че съм изпускала, че било вкусно, че не съм знаела, какво трябва да ям, ама само малко да съм опитала и т.н.
Ужасно много се изнервям.
Аз от своя страна се съобразявам с всеки. Не обичат дроб - не готвя дроб, или правя само за себе си, а не настоявам да ядат, защото е полезен и вкусен. Като не обичат ориз - не готвя ориз. И аз не го обичам, освен в сармички. Защо трябва да налагаме вкусовете си на другите хора и да им обясняваме защо трябва да ядат нещо, което не обичат?
Имала съм гости вегани, вегетарианци, на някаква диета и т.н. и винаги съм готвила храни, които да могат да хапнат, а не това, което принципно ядем и да им обяснявам да опитат, че е полезно, или че е вредно да не ядат дадена храна. Всеки си има глава на раменете и си преценява какво да яде и какво не.

# 377
Шоки, точно за това говоря. В офиса като празнуваме рожденни дни, аз вече мирно и кротко си взимам торта, бомбони, бисквити и т.н. и казввам, че съм закусила стабилно и щ си ги хапна на обед, после ги давам на някой  Mr. Green . Колежката по стая, обаче, забеляа тая работа и ми вика : "ти може да не ядеш такива неща, ама аз ще ти направя специално маслени шоколадови бисквити и няма да можеш да откажеш Rolling Eyes
Не става въпрос, че нещо ще ми стане от една хапка. Но толкова съм се "хипнотизирала", че някои храни дори не гледам на тях като на храна, а по-скоро отрова. В последните месеци дори да съм зверски гладна, не бих хапнала нещо, което съм убедена, че ще ми навреди.

# 378
Аз отдавна спрях да се обяснявам
Уморих се от това  криворазбрано гостоприемство

Черпят, взимам
Ао е домашноправено, се жертвам за хапка, като винаги имам готовност да го смотам в една салфетка, ако е непоносимо сладко
Ако е купен буклук, в чантата, и после дискретно в буклука

Сега като гледам малките деца и се радвам, че с моето навремето заради кризата готвех по три пъти на ден, вместо да купувам готови пюренца и буклучета от бебешката индустрия
Трудно беше, особено с такова торнадо като него
Ама оцеляхме
Даже по почивки съм носела домашна храна, консервирана
Тръгвахме с един кашон бурканчета, които преди това готвех и консервирах с дни

# 379
Точно това настояване е неприятно, не друго Rolling Eyes

А за децата - да, сигурно ще ядат и друго, не е задължително да се сяда в Макдоналдс. Но за майките по моловете явно това е най-удобно.

Още един коментар се появи по шведската телевизия за новия доклад - от професорка, която досега винаги е била изключително категорична, че НВ-ВМХ е вредно за здравето. Сега казва, че има много добри варианти на НВ-ВМХ - с ненаситени мазнини и без бързи въглехидрати. Дори би могла да ги препоръчва на пациентите си Rolling Eyes

# 380
Здравейте, има ли тема или каквото и да е там за храненето в този дух при децата?

Възрастните могат да отказват - като не искам нещо, а някой ми го натрапва, мога да бъда доста безпардонна - каквото повикало, такова се обадило. Но с децата не стоят така нещата. Справка: шоколадовояйцоносещи баби, примерно. Неприятен вид, често се среща. Обикновено приносителките са със сериозно наднормено тегло, но не се замислят защо е така...

# 381
  • Пловдив
Лора_, ако дете на 1 година си иска картофки от Макдоналдс, вероятно често ходи там...Коментар няма да правя, всеки да си гледа децата както намери за добре. Моето голямото разбра какво е Макдоналдс на 4 години, на детски рожден ден. Храна оттам яде не повече от няколко пъти годишно, основно сладолед.  Mr. Green А малкото идея си няма даже какво друго се предлага в Макдоналдс, нито детски менюта и прочие зарибявки. Не знам каква е тази радост да водиш детето си там, голямо мероприятие, няма що... Crazy
Bibita, добре дошла!  Hug
Шоки, това за инсулина, използван с лечебна цел, е интересно...
Мен много ме дразни това: ама какво ще ти стане от 1 хапка?Ами да, ама не се замислят, че повод винаги има, все някой черпи за нещо (това само в Бг май го има, и също ако не почерпиш, да си искат другите почерпката  Crazy)..Значи няма да е само 1, да не говорим, че всеки ден по 1...и...Тези, които имат проблем със сладкото и тестяното, знаят какво имам предвид...
Иначе ако ме черпят само бонбон, може и да хапна, но други неща просто отказвам, без да се обяснявам. Или взимам, прибирам в салфетка и както дойде...

# 382
Бонбони аз не отказвам Laughing Няма да изям много, но 1-2 бих изяла. Но все пак е правилно да спреш да настояваш, когато ти откажат.

# 383
yulinga , това такъв тип хора няма как да го вдянат
и не са наясно, че предлагането на хапка-две е равнозначно да предложиш на алкохолик глътка-две
само че зависимостта от алкохола се смята за порок,   а зависимостта от сладко се приема без проблем
докато това не се смени, ще е все така

а че настояването е неприятно спор няма
ако наистина не знаят къде да спрат, имобяснявам с две думи че техните отрови няма да ям, без да ми пука колко е грубо, след като съм им търпяла тормоза
ако и това не помогне, режа клона
животът си е мой и е твърде кратък, за да мине в такива разправии, даже и с близки
търпението ми свърши още преди години

ние ходим в МакДоналдс два пъти годишно, по Коледа и Великден, за изпием по кафе след лудницата по готвенето вкъщи, защото всички кафета са затворени тогава
синчето ако яде навън, то е в Subway (знам, защото плаща с карта и виждам от онлайн-банкинга къде какво е похарчил)

а моя блкизка вече години наред си води децата в МакДоналдс , когато имат рожден ден

ние сме го научили нашия, че при повод се ходи в добър ресторант
и спазваме тази традиция вече дъъълги години
за моя РД напр бяхме ето тук:
http://www.nynasrokeri.se/kokeri.html
скъпо е и е далече, но си заслужава парите и времето и горивото до там

# 384
  • Пловдив
Аз казвам също, че доста съм хапнала на последното ядене и точно сега не ми се яде...Понеже взема ли да обяснявам как се храня, и... Crazy
Онзи ден една жена ми каза: ами аз ако ям като теб, ще стана 100 кила. Аз си обичам тестяно, макарони, в някои дни само на тестяно карала...И си е слаба жената...Колко е здрава, не знам, понеже е само позната на позната...Да де, ама аз пък ще стана слон, ако ям само тестяно... Joy
И не ми е ясно защо хората могат да си ядат банички, пици и т.н. на поразия, а аз да не мога да си карам само на месо, яйца и други вкусотии според нашия си режим...
И ние при поводи ходим на ресторант, но се случва и веднъж на 4-5 месеца да заведем децата в сладкарница Неделя (която е съвсем близо до нас). Но и тогава те не изяждат повече от 1/3 от парчето торта двете заедно.
Макдоналдс го отминаваме, понякога си купувам шейк оттам, но последната година не съм, вече не ме изкушава като преди...А кафето оттам не го броя изобщо...

# 385
обикновено на тукашните е достатъчно да кажеш, че имат силна чувствителност към глутена и те оставят
но в БГ и от това не разбират
а тръгнеш ли да се обясняваш по ресторанти  те гледат ей така  #Crazy
това лято напр беше голям проблем да ги накараме да не слагат сове сос на всяко поръчано ястие или измисления сос на готвача

имам едни лели, ниски и по 150кг
майсторки на тутманици и баници
и им личи отдалече
вече от едно 15год са със сериозни заболявания
опитах се веднъж да говорим по темата, защото те уж изявиха желание за промяна
ама явно очакваха вълшебното хапче
само като чуха, че трябва да спрят тестено и сладко и бяха до там
сега са още по-зле
не могат вече да ходят
но и седнали продължават да точат кори без проблем

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 10:15 от Анонимен

# 386
Кафето в Макдоналдс е ароматно, на мен ми харесва. Напоследък започнах да пия американо с две сметанки (още не съм сигурна дали американото е двойно еспресо, или едно еспресо с повече вода Crazy), когато се случи да мина оттам, но това е максимум веднъж седмично.

Но наистина има смисъл да се създаде навик у децата по специален повод да се прави нещо наистина специално. И дори не е необходимо да е свързано с храната, но по отношение на храната нека да бъде по-хубав ресторант. А иначе сред шведите, на които чета блоговете, има една детска учителка (тя е и сред най-популярните "лица" на този начин на хранене). Работи в детска градина Монтесори и казва, че е въвела една практика, която е похвална: когато някое дете има рожден ден, да не се носят боклуци за ядене от родителите, а да се обърне допълнително внимание на детето, за да се почувства почетено. Например те имат традицията всеки ден да се издига шведското знаме - в този ден знамето се издига точно от това дете. Освен това му слагат шапка за рожденик, с която си ходи цял ден и се пъчи Wink Въобще, има такива нематериални начини да се отпразнува някой хубав повод. Не е казано, че въобще не трябва да ядат торта, но защо пък и да свикват, че за РД непременно се яде торта, иначе няма да е РД? Имам чувството, че много хора са точно с тази нагласа, а тортите за РД едва ли имат повече от 100-годишна история в България.

# 387
да така е
ние за РД на нашия освен в добър ресторант, спретнахме и и малък круиз, беше супер приятно и надявам се запомнящо

иначе аз торти правя винаги по такива поводи
само че те са почти режимни, без брашно и не с много захар, с качествени и истински продукти
и една такава торта те я ядат поне седмица
никога не се омита наведнъж
отдавна разбрах, че добрата храна не е необходимо да бъде в големи количества
може да е три хапки добро телешко с подходящ сос и човек наистина да се нахрани с толкова
въпреки че изглежда безнадежно като му го сервират едно такова самотно в огромна чиния

# 388
Ефектът на чинията е много важен Embarassed На мен ми въздейства ужасно, ако е по-малко храна в голяма чиния. Иначе може същото количество да си ме нахрани, но видя ли колко място има в чинията наоколо, ме обзема някаква паника, че ще остана гладна Embarassed Затова, когато е нещо по-малко, предпочитам да е в по-малка чиния  Laughing

# 389
  • Пловдив
Шоки, съгласна съм, че когато има повод, той трябва да се отбележи, даже и почерпка да има, защо не. Дори не е задължително да е 100% здравословно, но все пак да е в рамките на разумното, не в големи количества и по възможност домашно приготвена. И аз като УАСП.  Hug
Аз имах предвид, че не мога да разбера родителите, които отделят време на децата си в събота и неделя, като специалното мероприятие включва посещение на Макдоналдс основно с купуване на детско меню. Има толкова други специални неща, които могат да се правят - кино, разходка, каране на колело, игра на открито, опознавателно пътуване из града, скачане на батут, каране на ролери, игра на федербал и други...Не е нужно постоянно да се издига в култ яденето и празничното настроение да се свързва само с набавянето на огромни количества храна, както ми прави впечатление напоследък, когато ходя да пазарувам по празници, хората буквално полудяват... Shocked
Освен това, дори и при посещение в Мола, човек има възможност за избор. В МОЛ Пловдив например има Пикадили. Последния път, като ходихме с голямата, огладняхме и ядохме печено месо от топлата витрина, чудесно беше. Човек може плод да си купи, ядки или пък просто да изпие 1 айрян, алтернативи винаги има.
karmelita_007, не мисля, че децата трябва да ядат нещо по-различно от нас, когато са на този режим. Може би с малко повече въглехидрати, но знам, че има и деца на стриктно кетогенно хранене, обичайно с лечебна цел, които се подобряват значително. Друг въпрос е доколко това е 100% осъществимо и как, особено ако детето не се е хранило винаги така...Но и това зависи от доста фактори като семейно хранене, баби, хранене в училище, възраст на детето и други...

Общи условия

Активация на акаунт