ВМ-НВХ, част 64

• 37 327
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Ние с децата много си говорим за храненето, те харесват тази тема, разпитват, помнят, дори спорят с баба си и приятелки (голямата дъщеря особено  Crazy). От известно време си позволявам да съм по-точна в обясненията, бих искала от малки да ги науча кое какво и що. Но ме притеснява това, да не изпаднат в някакви хранителни разтройства в предстоящия пубертет, затова въпреки всичко се старая да не подхващам темата толкова често, колкото ми се иска, само отговарям на дадени въпроси, които ми задават, като обяснявам защо даденият продукт е вреден и с какво.
Коментираме рекламите на маргарин, бисквити, шоколади, чипсове. Дано не изпаднат в другата крайност, че пубертета е нещо, от което се ужасявам.

Кам, специално ти благодаря, за вниманието по въпроса с моята кр. захар  Embarassed  Hug
Имах нужда от информация, благодаря ти  Hug

# 391
По повод на малките, изискани порцийки в скъпите ресторанти, се сещам за едно интервю със сестрата на царя преди години. Когато напускали България като деца, пътували с кораб и майка им ги карала да се нахранят предварително в каютата. Защото, когато сядали да се хранят с останалите в ресторанта, било неприлично, като благородници, да ядат по много. Laughing

Аз не се нервирам, когато някой ми предлага храна. Няма как нещо подобно да ми трови живота.

# 392
Предполагам, че отговорът по отношение на Макдоналдс ще бъде: Водим ги там, защото те така искат (или защото всички деца харесват Макдоналдс). Но за да го харесват, значи първо им е създаден този навик Rolling Eyes

А иначе да, разбира се, че трябва нещо специално, за да се отбележи всеки повод. Но специалното може да бъде и нещо друго. Защото например когато специалните поводи са задължително обвързани с определена храна, напр. торта, може да се случи и да се чака яденето на торта, без да се замислим какъв е поводът. Аз съм пример за това: храната за Бъдни вечер винаги ми е била много вкусна, както и козунакът за Великден. И съм очаквала тези празници точно по тази причина - за да ям точно тези храни Embarassed Понеже вкъщи никога не се е говорело за бог, за вяра, а традициите са били само това - приготвяне и ядене (на корем) на свързаните с традицията храни, за мен това са били винаги тези традиции - ядене. А мисля, че е правилно поне да се знае повече за празника, за значението му, защо се приготвят точно тези храни, а и малко да се позамисли човек, като седне на масата, да благодари, да се посмири. Всичко това остава на заден план. По същия начин мисля, че става и с рождените дни, ако се постави акцентът върху тортата и подаръците. А рожденият ден може да бъде хубав повод за равносметка - да се замислиш в какви отношения си се променил през последната година, какво евентуално може да се подобри, за какво си благодарен. Например може да се замислиш и за това, че теб те има, защото майка ти те е износила, родила, отгледала. Такива неща Embarassed А не само да очакваш подаръци и торта, защото имаш рожден ден и всички са длъжни на този ден да те уважат точно по този начин.

# 393
  • Пловдив
Вив, и ние така с голямата. Много говорим за тези неща, онзи ден даже искаше подробно да й обясня за витамините и с кой се правят мускули... Joy Та оттам тръгна 1-часова дискусия. Но с децата наистина трябва да се внимава, за да не се стигне до хранителни разстройства или изобщо до фиксиране в храната/теглото, което никога не е здравословно. Затова аз наблягам на домашна храна. А въглехидратите гледаме да ги подбираме заедно, ако й се доядат, за да са що-годе читави. Понеже между бисквити и бисквити има разлика....
А за мен не може да е водещо какво иска едно дете. Че то може да иска да върви по средата на улицата или да пие ракия всеки ден... Rolling Eyes
Шоки, напълно съм съгласна с теб за празниците! Peace

# 394
Фиксирането върху храната не идва от само себе си, а идва, когато има друг проблем - психологически. Тогава фиксирането върху храната е само външен израз.

# 395
  • Пловдив
Да, но майката с прекаленото си вглеждане в това, какво и колко яде детето, както и с много приказки и поучения по темата със сигурност може да създаде такъв психологически проблем...Или да проектира собствените си проблеми с теглото/храненето върху детето...Изобщо при децата нещата са много по-сложни...Затова трябва да сме внимателни с поведението и храненето си какво послание даваме...Дали мразя се, не се харесвам и затова съм на диета или обичам се, искам да съм здрав и затова избирам да се храня разумно...

# 396
  • София
Така е да. Но всеки родител, всяко семейство мисли, че не създава подобни предпоставки у детето/децата си, а всъщност децата винаги или в повечето случаи имат психологически проблеми в тази възраст. Малко или много се чувстват неразбрани, необичани, отритнати, недооценени и т.н....
Това е тънка материя и трябва да се пипа внимателно от родителите.
Все съм слушала от приятелки за промяната в децата по време на пубертета, но вече я виждам и наистина е сериозна. "Това не е мойто дете" е наистина вярна приказка.

yulinga писали сме заедно  Hug

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 11:15 от Вивиан

# 397
Точно, майката може да създаде психически проблем у детето и със собствения си пример, и с начина на говорене, и с действия.

# 398
Наистина е голям проблем да откажеш почерпка понякога. Ето вчера бях на рожден ден. Голямо настояване беше да ям пърленка. Уникална била. После пък: "Ама наистина ли няма поне да опиташ тортата... Rolling Eyes " Е, ами наистина няма. А аз съм от тези, които без едно могат, ама с едно не, т.е., ако я опитам - ще си я изям. Затова предпочетох да си поръчам език в масло Laughing
Ще се съглася с теорията на Краси за вслушването в тялото. На мнение съм, че бебето се ражда знаейки да слуша тялото си - то знае кога да плаче, кога да ака, пишка, кога да яде, кога и по колко да спи, без никой да го е учил на това. То слуша тялото си. Друг е въпроса, че голяма част от родителите правят всичко възможно да го отдалечат от тези му умения. Полагат огромни усилия да му създадат режим на хранене на три часа примерно. Въвеждат храна прекалено рано и други подобни. Но това не е от полза за детето, а само за нас. За да разпределяме и разполагаме с времето си. А точно така още в ранна бебешка възраст изгубваме връзката с тялото си и си налагаме стандарти. Поради неинформираност, голямата си дъщеря съм гледала точно по този грешен начин - с режим, ранно захранване, да не говорим, че първо давах плодови сокчета и плодови пюрета  smile3511 Малката пък точно наобратното - хранена на поискване, не съм давала нищо насила, плодове и каши въведох последно. В резултат - малката се храни ВМ-НВХ без да съм полагала някакви усилия, а голямата - с много въглехидрати, а мазно не опитва. Това пък ме води на мисълта, че вкуса се възпитава. Та, Краси, браво на теб, че чуваш и слушаш тялото си. На мен дори да ми крещи, азнито го чувам, нито го разбирам  Cry
Шоки, съгласна съм, че когато има повод, той трябва да се отбележи, даже и почерпка да има, защо не. Дори не е задължително да е 100% здравословно, но все пак да е в рамките на разумното, не в големи количества и по възможност домашно приготвена. И аз като УАСП.  Hug
Аз имах предвид, че не мога да разбера родителите, които отделят време на децата си в събота и неделя, като специалното мероприятие включва посещение на Макдоналдс основно с купуване на детско меню. Има толкова други специални неща, които могат да се правят - кино, разходка, каране на колело, игра на открито, опознавателно пътуване из града, скачане на батут, каране на ролери, игра на федербал и други...Не е нужно постоянно да се издига в култ яденето и празничното настроение да се свързва само с набавянето на огромни количества храна, както ми прави впечатление напоследък, когато ходя да пазарувам по празници, хората буквално полудяват... Shocked
Съгласна напълно  Peace
Цитат
Че то може да иска да върви по средата на улицата или да пие ракия всеки ден... Rolling Eyes
 hahaha

# 399
...Дали мразя се, не се харесвам и затова съм на диета или обичам се, искам да съм здрав и затова избирам да се храня разумно...
Много точно казано. И не бива да има никакви забрани, нито пък изпадане в крайности. Имам позната, която държейки на здравословното хранене, изпада до такива крайности с детето си, че то при първа възможност, яде тайно, хвърля приготвената от нея храна и се храни точно със забранените - пици, сандвичи и вафли. Аз искам избора на храна на моите дъщери да е на база информация, осъзнат и желан. Иначе няма смисъл. Друг е въпроса, че с голямата за сега удрям на камък  Confused Предпочита си джънка и това е

# 400
Точно, майката може да създаде психически проблем у детето и със собствения си пример, и с начина на говорене, и с действия.

Именно там е разковничето - действия и приказки. Но към самата нея. Дори тя да говори на детето си колко е прекрасно и красиво, умно, ако тя омаловажава себе си, ако се самообижда непрекъснато "ох, дебела съм", "грозна съм" и т.н., то гледа от нея и приема това за нормално и за негова съдба и бъдеще. Другият вариант е ако се говори на детето да НЕ прави нещо. То се фиксира върху това и после страда. Аз бях така - баба ми все ми викаше "Стига си яла, ще станеш дебела и ще ти се смеят децата!" И така и стана, но аз се чувствах като по-малко от другите. Беше ужасно. А баба ми не го правеше от лошо, а от тревога, че наистина ще имам проблеми, но със забрана "Спри да ядеш!" не става, когато детето не вижда алтернатива и добър пример вкъщи.

# 401
тъй като имахме спор какъв е цветът на маслото, ако си спомняте правих и докладвах за грамажите
сега ето и снимките, показващи как от сметана се получават жълто масло и бяла суроватка

Скрит текст:

ето и останалите снимки
http://lappland.snimka.bg/experiment/lchf.573202.31615689

а ето и снимката от супера с изначени стоки без химия в тях
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 11:13 от Анонимен

# 402
Бялото масло у нас го пишат "сметаново", а жълтото се води мандраджийско. Чувала съм, че точно това, жълтото, било истинското, но тогава другото какво е? newsm78 Немските масла са бели. Маслото на Добрев е ту по-бяло (но не съвсем), ту по-жълто. На Родопа Милк е винаги жълто.

# 403
не знам в БГ какви магии правят с маслото
но ето как от бяла течна сметана се получава жълто масло

аз бяло  масло немско никога не съм купувала  newsm78
винаги е било жълто

# 404
Домашното маслото от краве мляко винаги ни е ставало жълто. Баба правеше (и още прави де, когато има) масло от козе мляко, стахотно е, то е чисто бяло. То и кравето мляко (домашно) каймака му е жълт, тъй че няма как.

Общи условия

Активация на акаунт