ВМ-НВХ, част 64

• 37 325
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Хубаво жълто-оранжево масло се получава от млякото на животни, пасли зелена трева през есента и пролетта. Същото е и с жълтъците на яйцата. В маслото се слагат и оцветители, за да се докара цвят. Но бялото масло, също може да е истинско.

# 406
Аз го знам това за вит. А в маслото, който придава жълт цвят, а мисля, че и вит. К2 имаше отношение към цвета. Сега ме накарахте да се замисля за немското масло дали беше бяло Embarassed При всички положения не е жълто като маслото на Родопа Милк. Но иначе цветът зависи наистина от това с какво са хранени кравите - когато пасат трева, става по-жълто, но това не е целогодишно.

А иначе е напълно възможно да се сложат оцветители, както могат да се сложат и в храната на кокошките, за да станат по-жълти яйцата.

# 407
аз съм правила масло и зимно и лятно време, не съм забелязала да има разлика в цвета
ама ако искате, помнете и ми напомнете да повторя експеримента след 4 месеца

# 408
Ако сте гледали филмчета за сьомгата в рибарниците, хранят я с храна, която оцветява месото в оранжево.  Simple Smile Цветът не е критерий за храната, истинска ли е или не е.
Аз писах, че без да искам направих масло от сметаната на пилос, течната-30%. Беше си чисто бяло маслото и суроватката също.

Допълвам за маслото http://paleohacks.com/questions/16053/importance-of-dark-yellow- … tml#axzz2fnUDCJcr
Скрит текст:

I just want to add that I live in the French Alps (3 hours away from the valley where Price studied his Swiss natives in the 1930's) and the cows have just this week been let out to pasture again after being inside barns for the winter. Whilst they are inside, their butter is pale yellow (because they eat hay that has been cut during the autumn) and soon the butter will be turning deeper yellow as they start eating fresh green grass again.

The movement of livestock is called 'transhumance' - where they are moved up to alpine quarters in the summer and are kept inside barns for the winter months.

I do not think it is the butter's color alone that should be an indication of its nutritional value, however; pastured butter is pastured butter, obviously better than intensively raised butter but the butter WAP was studying was alpine butter; made from milk that has been taken from cows who are pastured on the high alpine plateaux of Europe where the cows are completely free to eat medicinal flowers and all manner of other plants never found in the typical farmer's field (the cows get to choose what they eat - they are self-medicators).

Our butter tastes like no other butter I have ever tasted before and it's color/texture is never static, it turns from white to deep yellow throughout the year and the locals eat it when it is deep yellow (in the summer when the cows are high up on the mountains), it is also traditional in these parts to eat cheese when the butter is white - all the french mountain artisan cheese would have been made with summer milk and stored for consumption in the winter, insuring that the population receive the best nutrients all year round, the most expensive cheese here is still made with 'alpage milk'.

When it is in the fridge it is rock hard and when left on the counter, soft as margarine. I would be suspicious of butter that is soft even when in the fridge.

I am not sure about the butter in the U.S. but I would look for a farm outfit where the butter is produced 'by hand' so-to-speak and changes color throughout the year. If there are any 'artisan' dairies where you live, buy cheese in the winter and eat yellow butter in the summer (preferably from cows grazed on mountainous terrain where they have rough pasture containing a variety of different wild plants to eat).

For more Paleo Diet hacks: http://paleohacks.com/questions/16053/importance-of-dark-yellow- … tml#ixzz2fnZQPO00
Follow us: @PaleoHacks on Twitter | PaleoHacks on Facebook

I became a little skeptical of the gold butter craze when I read that the distinct orange color was from genetic selection for beta-carotene production in Guernsey cows.

From wikipedia: "The unique qualities of the milk produced by the Guernsey cow have made the breed world famous. The milk has a golden colour due to an exceptionally high content of beta carotene... From the 1950's to the early 1970's, Golden Guernsey trademark milk was sold in the US and Canada as a premium product. The golden color produced by beta carotene bound to the fat in the milk was the biggest marketing point and the source of the brand name. Only milk from Guernsey cows could be marketed under the Golden Guernsey trademark. The advent of homogenization and various changes to the way milk was priced and marketed, spelled the end of Golden Guernsey branded milk."

I've also seen first-hand that color varies greatly with diet, and diet varies greatly with season (despite our best efforts, grass just won't grow in the winter). This spring I started making my own butter from cream delivered by a local dairy. In early March when I made it for the very first time, the butter was disappointingly pale and even the same color as some Costco butter we had. Over the last few weeks, however, the butter has gotten noticeably darker. I think the cows have probably switched from cut and dried hay to fresh growing grass as the weather warmed up and they were able to pasture more. Price does make a point that the best butter was from cows in spring pasture.

For more Paleo Diet hacks: http://paleohacks.com/questions/16053/importance-of-dark-yellow- … tml#ixzz2fnZXHu6m
Follow us: @PaleoHacks on Twitter | PaleoHacks on Facebook

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 11:54 от ГАЛИ_ГЕ

# 409
  • София
Здравейте момичета, аз по-рядко пиша, но всеки ден ви чета и да се радвам на смислените неща, които пишете!
Въпреки, че от 45 дена съм на режима продължавам да се радвам и учудвам, че с такава лекота тялото ми прие "лишаването" от въглехидратите, които с години му бяха основното гориво. (Мисля, че и преди писах, аз никого не съм си падала по сладко, но тестеното - банички и подобни - са ми слабост и не мога да повярвам, че не им налитам стръвно #Crazy)
Продължавам да отслабвам и да се "прибирам"; видимо ми намаляват бричовете, които и в най-добрата ми форма не са искали да си отидат, а сега .... от ден на ден се топят.... Laughing

Благодаря на всички, които публикуват и рецепти, защото знам, че ако си харесам нещо от тях, няма да сбъркам.
Но имам едно предложение Laughing - на някой от рецептите да се сложи знак   hahaha "Внимание! Много вкусно! Води до пристрастяване! Готвите го на ваш риск!"  Joy
И моето първо предложение е рецептата на ГАЛИ_ГЕ за майонеза с варени яйца и масло! Облизах си пръстите!
Пожелавам ви хубав ден  Hug

# 410
solima, радвам се, че имаш постижения  Hug
А тази майонеза, гледам да я правя в по-малки количества, защото е много пристрастяваща  Laughing

# 411
Сега разглеждам чата в сайта на един от шведските вестници с главния експерт от вчерашния доклад (задават му въпроси и той отговаря). Пише интересни неща, като например че данните от проучванията показват, че нискомазнинна диета не предпазва от сърдечносъдови проблеми, а напротив - колкото повече зехтин (конкретно за зехтин има проучване), толкова повече превантивен ефект се постига. Но просто липсват проучвания за много аспекти, напр. явно няма проучване, в което за достатъчно дълъг период (минимум 6 месеца) да е следван НВ-ВМХ с акцент върху животински мазнини.

И също пише за едно много голямо проучване в САЩ - the Women's Health Initiative. В него е установено, че жени с вече диагностицирани ССЗ, които са били посъветвани да се хранят нискомазнинно, след някакъв брой години се оказало, че имат повишен риск спрямо преди.

И също конкретно за плодовите сокове има въпрос от двама души - дали не са полезни поне фрешовете. Експертът отговаря, че това е сладка напитка, а има проучване, което показва, че ограничаването на сладките напитки влияе положително за намаляване на теглото.

Още нещо: от направените проучвания за НВ-ВМХ данните сочат, че холестеролът или се понижава, или остава непроменен. Само при малка част от хората се повишава.

И един от последните въпроси, който обаче ми се струва много интересен: питат го защо говори за нисковъглехидратно хранене, а в същото време подчертава важността на мазнините. И отговорът е, че в проучванията с НВ-ВМХ водещото е било точно намаляването на въглехидратите, като в някои е имало и препоръка за увеличаване на мазнините. И че за снабдяване с енергия са необходими мазнини, но че, дори и да не увеличиш специално консумираното количество мазнини, съотношението Б-М-В се променя, когато намалиш въглехидратите.

Всъщност и целият доклад, и отговорите на експерта са на базата на 16 000 проучвания, правени през годините, които са подбрани по определени критерии - продължителност минимум 6 месеца и участниците да са били със затлъстяване. Така че за много неща или няма проучвания, или не са отговаряли на критериите за включване в анализа.

И заключението ми хареса: в здравеопазването трябва вече да имат готовност да предложат нисковъглехидратно хранене като алтернатива на нискомазнинното или средиземноморската диета, особено ако самият пациент се заинтересува, а не да отхвърлят категорично тази възможност. Разбира се, това е Швеция.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 13:02 от Cioccolata

# 412
  • here, there, everywhere
Здравейте,
направих си изследване за инсулин и резултатът е 5.99ulU/ml при референтни стойности 2 до 22. Проблемът е, че не знам това добър резултат ли е или не. Извинявам се за оф топика, но знам, че в темата пишат лекари с познания в областта (често надничам).
Благодаря на отзовалите се.  bouquet
Допълвам и че триглицеридите са ми ниски 0.45 при норма 0.5-2.10. Това би трябвало да е добре?

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 13:29 от Nuclear

# 413
И инсулинът, и триглицеридите са перфектни Simple Smile Сигурно си много стриктна Wink

# 414
Cioccolata благодаря за бързия отговор. Действително често ви чета поради интересните дискусии. Вярвам, че това е правилният начин на хранене, който ми помогна да намаля симптомите на Синдрома на раздразненото дебело черво. Но от време на време имам забежки за захар Embarassed
Причината да се изследвам е, че в последно време заформих пояс около талията, а там винаги съм била слаба. Тип круша съм. Спортът не помогна. Вече не знам какво да предприема, че много ме изнервят тези сланинки.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 13:59 от Nuclear

# 415
Имай търпение, сигурно ще се повлияе от храненето Hug А забежките със захар явно не са особено сериозни, защото никак не са повлияли на резултатите.

По принцип, ако имаш съмнения за инсулина, е хубаво да се изследва и след обременяване с глюкоза, а не само на гладно, защото нерядко на гладно е добре, но след обременяване излиза повишен. Но тези триглицериди са много добър резултат, така че сигурно нямаш сериозен проблем.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 14:11 от Cioccolata

# 416
За момента няма да изследвам повече.

Явно повече спорт му е майката, още повече, че съм вече на 42г.

Понеже по-рано говорихте за пробиотици, от собствен опит горещо припоръчвам: http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Probiotic-30-Billion-CFU-s-60-Vcaps/19518

# 417
  • София
Хайде и аз с едно питане, че вчера забравих, а именно - в урината имам "кетони   25mg/dl+".

Означава ли това, че в конкретния момент съм била в кетоза?

Да ви разкажа какво личната ми каза - поскара ми се за тези кетони, аз пък им се израдвах  Thinking Каза, че този ацетон в урината не е добре. Тъй като знае, че се храня нисковъглехидратно, леекинко ми намекна, че трябва да изляза от тази крайност, тъй като съм минала в "друг вид метаболизъм".

Nuclear, на този пробиотик и аз съм му хвърлила око. Доста добър ми изглежда.

# 418
Да ви разкажа какво личната ми каза - поскара ми се за тези кетони, аз пък им се израдвах  Thinking Каза, че този ацетон в урината не е добре. Тъй като знае, че се храня нисковъглехидратно, леекинко ми намекна, че трябва да изляза от тази крайност, тъй като съм минала в "друг вид метаболизъм".
Ами кетозата не се ли установяваше точно с едни лентички за урина? А дъхът май имаше някаква такава миризма.
Не съм сигурна обаче дали точно това означават резултатите, ще се включват момичета по-компетентно, но аз за съжаление вече винаги съм с едно наум, когато лекар ми тълкува изследвания. За съжаление...

# 419
  • София
Определено не ме трогна с нищо, което ми каза  Grinning изслушах я от куртоазия и от любопитство.
Но ако това е кетоза, много ще се зарадвам  Heart Eyes

А, и ми препоръча да пия шипков чай, за оводняване на организма (явно смята, че може би съм се обезводнила).  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт