ВМ-НВХ, част 64

• 37 278
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
За скумрията-ние я киснем в солена вода 24 часа, после я нареждаме в бурканчета с олио и лимонов сок +подправки. След 3 дни е готова и разкошна.
А бабчето правеше свинско контрафиле нарязано на "пържолки" и изтънено с чукче, после в буркан се нарежда ред месо,оваляно в сол и подправки(кимион, чер.пипер, чубрица и т.н.), залива се обилно с мазнина (баба с олио, ние пробвахме със зехтин) и така ред месо, "ред" мазнина до горе. Запечатва се буркана и седи в хладилник около седмица докато се маринова. Става нещо приказно.

Лора,  Hug това също ще се опита. Изглежда ми по-мързеливо и нецапащо  Laughing
Това месце, обработва ли се предварително само в сол или направо се нарежда в буркан със сол, подправки и мазнина?
Аз реших да правя и осолен бекон. Зарих едно парче свински гърди без кост. Но на другия ден взех, че ги запекох, защото не ми се чакаха. Този експеримент се провали, засега  Simple Smile

# 496
W'A'S'P', не се нервирай Laughing

# 497
aaa споко
имам слонско търпение
лошото е, че такива малоумни постове вредят на новите, дето още се ориентират
без да знаят какъв веге-трол си имаме

# 498
Това месце, обработва ли се предварително само в сол или направо се нарежда в буркан със сол, подправки и мазнина?
Направо в буркана. Излишно е да казвам, че трябва да е от проверен източник. После като се маринова става мекичко, нежилаво. Може да се метне и на тиган.

Снощи се занимавах с това
Скрит текст:
Маслото се разтопява и се оставя да ври на тих огън, докато дъното на тенджерата се покрие с бял слой от остатъчните белтъчини. Водата се изпарява без остатък. Този процес трае около 20-30 минути. Накрая още течният ги се прецежда през марля в идеално чист буркан. От 1 кг масло се получава около 700 г ги.
Доста вода изкипя. Получи се интересно на вкус и доооста по-мазно от масло. След разговор с майка, разбрах, че си е стара практика и у нас, за да се запазва по-дълго маслото.

какъв веге-трол си имаме
Joy Joy Joy

# 499
Yoya , понеже си нова и явно не си видяла в предишните теми
ако си на режима, обременяване с глюкоза не се прави, защото резултатите са грешни
трябва да се храниш поне седмица стандартно, т.е. високовъгл., за да се активира глюкозният метаболизъм и тогава се прави това изследване
по време на режима само измерване на кр. захар без натоварване
Шоки, може би такава препоръка е добре да се сложи в първия пост, как мислиш?
за пъпките- да не консумирате твърде много омега6?  newsm78
Наистина нямах представа  Rolling Eyes При първото обременяване не съм била на режим, но това лято вече бях на НВД, но без висок прием на мазнини, даже ги ограничавах. Дали са били достоверни тогава тия резултати?!? А кръвната захар ми е в норма и на гладно и след обременяването. По спомен 4,2 на гладно, 4,4 след обременяването. Ще трябва да се поразровя из предходните теми за повече информация. Благодаря за корекцията  Hug
Мммм, направо ми потекоха лигите с тези мариновани меса. Усещам, че тази зима ще има много доволни от менюто в къщи  Wink Миналата ги измъчих с тия бели пилешки месца на Дюкан...Че и себе си измъчих  Stop

# 500
Шоки, аз направо се втрещих, защото едната пациентка е била на инвалидна количка, а сега ходеше, макар и накуцвайки, но доста бързичко! Peace  Всички пациенти бяха много щастливи, защото до сега болестта им е определяла живота, а сега имат начин да я контролират и казаха, че се чувстват много по-добре.
Да, това с млечните явно още не е ясно - дали да са само най-мазните продукти, дали изобщо да се изключат. Нали при Палео-то е така. Интерсното е, че този лекар наблягаше на термина "кетогенно хранене" и обясни как организма се чувства като при гладуване, но е много по-работоспособен, издръжлив и изпълнен с енергия.  Wink

Аз не съм фен на обременяването с глюкоза и определено смятам, че ако инасулина на гладно е под 10 и захарта е до 5 натоварване не е необходимо. Разбира се може да се пусне и гликиран хемоглобин, за да е пълна картината. Е, ако човек има 20кг. наднормено тегло, тогава - да. Но пък само по себе си наличието на наднормено тегло е предпоставка за наличието на клинична ИР. Така че до колко е миродавно да се изследва човек с наднормено тегло за ИР не знам... Laughing Освен това ако човек се храни нвд, то резултатите от натоварването биха били фалшиви. Обикновенно се получава фалшиво положителен резултат. За това препоръката е в 7-те дни преди огтт да се поемат достатъчно въглехидрати на всички хранения.

Аз искам да ви питам нещо. Чувствам се преяла и зле от многото вечери на гости в последно време.  Joy Иска ми се малко да разтоваря, но да махна само месата, яйцата и т.н. Смятате ли, че ако хапвам 3 пъти дневно зеленчуци и към тях маслини, зехтин, сирене, кашкавал ще изляза много от режима? Евентуално и 1-2 плода на ден... Днес примерно закусих 2 домата, 1 краставица, 1 с.л. зехтин, 10 маслини. За обяд - залата с айсберг и моркови, 75гр. сирене, 1 ябълка. Добре ли е?
И да поясня, че големи дискусии са се заформили - нямам намерение да минавам за постоянно на вегетариански режим, а искам 2-3 дни да хапвам по-малко месо.  Peace

# 501
...Смятате ли, че ако хапвам 3 пъти дневно зеленчуци и към тях маслини, зехтин, сирене, кашкавал
ще изляза много от режима? Евентуално и 1-2 плода на ден......

не разбира се
че то това си е нормална лятна храна за мен
аз в жегите трудно ям месо и тогава минавам на подобен вариант
само плодовете не са всеки ден

кетогенната диета е вълшебна, да
с нея се регулират доста отписани от лекарите състояния, даже и тежки случаи на епилепсия

# 502
W'A'S'P', мерси!  bouquet Аз плодове не ям от около 2 месеца, ама го написах в случай, че ми се дояде някой плод да си знам. Wink Иначе пак съм недоразбрала - до сега все гледах да има и протеин на всяко хранене... Embarassed Май малко ще си променя храненето, защото от известно време съм в застой. Сигурно вината е в протеините.  newsm78 Ама това го измислих чак вчера, след като гледах документалния филм и доктора каза, че не е редно да се прекалява с тях.  Rolling Eyes
Други идеи за мазнини към зеленчуците освен тези?

# 503
Аз не съм фен на обременяването с глюкоза и определено смятам, че ако инасулина на гладно е под 10 и захарта е до 5 натоварване не е необходимо. Разбира се може да се пусне и гликиран хемоглобин, за да е пълна картината. Е, ако човек има 20кг. наднормено тегло, тогава - да. Но пък само по себе си наличието на наднормено тегло е предпоставка за наличието на клинична ИР. Така че до колко е миродавно да се изследва човек с наднормено тегло за ИР не знам... Laughing Освен това ако човек се храни нвд, то резултатите от натоварването биха били фалшиви. Обикновенно се получава фалшиво положителен резултат. За това препоръката е в 7-те дни преди огтт да се поемат достатъчно въглехидрати на всички хранения.
Това, което пишеш е много интересно. Аз съм с доста наднормено тегло и спазвам ВМ-НВД. Ако имам ИР, това как би повлияло на здравето ми в случая? Както казах на гладно през юни инсулина ми беше 18,13.  И тогава съм се хранила така + плодове.
Интерено ми е има ли смисъл да се подлагаш за седмица на някакво хранене, за да направиш изследване, чийто резултати ще се отнасят за тази седмица и ще имат ли отношение към живота ти изобщо, когато не се храниш така. Уф, нещо се обърках.  Rolling Eyes

Други идеи за мазнини към зеленчуците освен тези?
авокадо, тахан, ядки(умерено)...........масло Crazy

# 504
Лора, инсулин 18 означава, че трябва да намалиш въглехидратите и да отслабнеш. Така нуждата от допълнителен инсулин ще намалее и чувствителността на клетките към инсулин ще се подобри. Но трябва и движение. Намали плодовете и млечните, дори можеш да ги изключиш за 1-2 месеца, за да дръпнеш надолу с килограмите. Нелекувана ИР води до диабет тип 2, както и до много други метаболитни проблеми.  Peace Имаш ли напредък с килограмите, щом се храниш вм-нвд? Аз лично си пускам на всеки 3 месеца инсулин и захар на гладно и така следя промяната. Ако се вижда подобрение, то и при огтт-резултатите се предполага, че ще има подобрение, поне така казват лекарите.
Иначе няма смисъл да ядеш 7 дни въглехидратно, за да се тестваш, но такъв е протокола за провеждане на огтт-теста, за да е миродавен резултата.  Peace

А как стоят нещата с ядките, момичета? Купих си една книга за Палео и там едва ли не пише, че само орехите са полезните, а другите ядки имат твърде много омега 6. Книгата е писана от лекар...http://www.book.store.bg/p100061/paleo-dietata-d-r-lodyr-kordejn.html

# 505
  • София
Замисляте ме с този инсулин и симптомите на ИР.

Янче, как ти се струва тази книга? И аз по едно време мислех да я поръчам, но така и не го направих.

# 506
Лора, инсулин 18 означава, че трябва да намалиш въглехидратите и да отслабнеш. Така нуждата от допълнителен инсулин ще намалее и чувствителността на клетките към инсулин ще се подобри. Но трябва и движение. Намали плодовете и млечните, дори можеш да ги изключиш за 1-2 месеца, за да дръпнеш надолу с килограмите. Нелекувана ИР води до диабет тип 2, както и до много други метаболитни проблеми.  Peace Имаш ли напредък с килограмите, щом се храниш вм-нвд? Аз лично си пускам на всеки 3 месеца инсулин и захар на гладно и така следя промяната. Ако се вижда подобрение, то и при огтт-резултатите се предполага, че ще има подобрение, поне така казват лекарите.
Иначе няма смисъл да ядеш 7 дни въглехидратно, за да се тестваш, но такъв е протокола за провеждане на огтт-теста, за да е миродавен резултата.  Peace
Много ти благодаря за отговора. Аз тогава се зарадвах, че съм в норми и повече не задълбах. Млечни продукти не ям, въглехидратите са ми основно от зеленчуци в последния месец. Преди това хапвах и плодове. Т.е. преди си следвах палеото, а сега - палео без плодове  Mr. Green
За последния месец съм свалила 3 кг, и по около 2 см от всяко бедро, талия и ханш. За сега съм решила да се храня така (без плодове)до Коледа , макар че това е доста напред във времето.
Да разбирам ли, че е редно скоро да си пусна захар и инсулин на гладно и ако са намалели да не се притеснявам? Че ако ида на лекар с тоя резултат ще ме наблъскат с още хапове, а ми се иска да пробвам без тях.
Нелекувана ИР води до диабет тип 2, както и до много други метаболитни проблеми.  Peace
Това дали важи само при високо въглехидратно хранене или мога да си навредя сериозно?
Стреснах се малко Rolling Eyes

Ако четете на английски мога да предложа доста палео книжки, аванта Simple Smile

# 507
Това дали важи само при високо въглехидратно хранене или мога да си навредя сериозно?
Стреснах се малко Rolling Eyes
Ако четете на английски мога да предложа доста палео книжки, аванта Simple Smile
Ако овладееш килограмите заедно с инсулина, значи си на прав път. Но разковничето е в килограмите и в храненето. А ти и двете ги държиш под контрол, значи няма място за притеснение. 3кг за месец са -36кг за година!  Peace Ако идеш с инсулин 18 при лекар, ще ти изпише метформин, а той е за диабетици и за хора, които искат да пият хапчета и да ядат шоколад, банички и т.н. понеже не могат без тях или така си мислят.
Да, хубаво е да си следиш показателите, за да можеш да реагираш своевременно, ако има някакво влошаване. Но може би е хубаво да пуснеш и други изследвания - виж Цибалаб Макс какво съдържа. Там се тестват и чернодробните, и бъбречните, общо взето всичко, само инсулина е допълнително.  Peace
За книжките - с удоволствие. Можеш ли да качиш някъде, за да си ги дръпнем тези, които имаме интерес? Wink

Вив, книгата ми беше много интересна. Изчетох я за един уикенд! Peace Определено я препоръчвам, има много интересни неща.

# 508
Да, кетогенното хранене може да включва млечни, но доста хора излизат от кетоза, ако консумират и млечни. Обикновено за кетоза се оставя само маслото, най-много да остане и сметаната в менюто (истинска, пълномаслена сметана). Не знам дали сирена и кисело мляко например са подходящи, но много хора не могат да постигнат кетоза с никакви млечни, затова изключват всичко без маслото. Но зависи от много неща, не е еднакво при всички.

Специално Тери Уолс изключва млечните заради подозрението, че казеинът поддържа автоимунната реакция. Не знам дали би консумирала или консумира сурово мляко, но по принцип изключва млечните заради казеина.

По твоето питане за месото и яйцата - пробвай, няма лошо, в крайна сметка е за кратко.

Протеин на всяко хранене - това е препоръка на много автори. Не е нужно да е цяла пържола на всяко хранене, но е добре да има някакво количество и някакъв вид протеин. Казват, че е добре и за ситостта, и за усвояването и оползотворяването на протеините. Но в крайна сметка не е абсолютно универсална препоръка, явно е въпрос на мнение и също на организъм.

Да уточня, че тази книга на Кордейн е класика, но тя отразява остаряло схващане. В нея той все още застъпва тезата, че наситените мазнини трябва да се ограничават за сметка на ненаситените. Но в интервю на Андреас Енфелт години по-късно казва, че тогава такива били данните и затова написал така, а вече има повече информация и съответно той също си е променил мнението и вече не отрича наситените мазнини.

# 509
Момичета, май наистина е добре инфото за обременяването с глюкоза да се сложи на 1 страница.

Merelenda, не се ли дискутираше преди време из нашите теми , че ТАТ или МАТ не помня кой точно, вече се поема от здравната каса?  newsm78
Мен пък точно сега, започнаха пак да ме мъчат кистите, усещам как ще има пунктиране, и дано се размина само с това Cry Sick

Ули, гъшата мас купи ли я или е домашна? Аз се замислям дали да не си направя патешка, от патешките фенери които продават. Едно време варях от тях за кучето и помня, че доста мас излизаше Thinking

Jana Ina, за разтоварване защо не си направиш някаква супа.
И на мен ми беше много тежко тези дни след едни кулинарни фиести с разни вкусни мазнотийки, и тъкмо се чудех каква супа да си направя, и то взе, че ми мина Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт