Отговори
# 225
  • София
Здравей Else , много благодаря за отговора! Не знам колко  сънливо бебе е, като я нахраня се кокори около час и нещо, но не плаче седи си и си гледа, не издава много звуци, лапа ръчички понякога, заспива дълбоко час-час и половина преди следващото хранене,. Да будя я на 3ч днес, трудничко е, но успявам. После си засуква активно. Правя компресия да. Прави ми впечатление, че от лява гърда като суче се буди сама и е по неспокойна, но и по цеденето виждам, че лявата ми не произвежда толкова, колкото дясна. Мисля, че имаше още една напикана и после се изпишка и докато я къпехме. Тази сутрин я измерихме. Изписаха ни на 3ти ден 3,030 днес е 6ти ден и тази сутрин беше 3,200, според мен наддава добре. Утре пак ще я измеря. Правих и пробно кърмене на лява гърда и беше наддала 40грама след 30мин стоене на гърда, което според мен е малко. Имам и изцедена кърма и додавам, когато кърмя от лява гърда, но не винаги. Днес например нарочно я оставих да се събуди сама и да си поиска. Днес храненията ще станат 7 по мои сметки, но 8 не знам как ще ги натъкмя трябва да я будя на 2ч или въобще да не спи между храненията.

Sophie PP, не звучи като сънливо бебе  Grinning Мислиш ли, че преди да заспи след този час-час и половина будуване тя би била склонна да суче отново? Така биха могли да се вмъкнат няколко кърмения, ако разбира се тя иска да суче без да се налага да я будиш допълнително. Опитвала ли си в рамките на едно кърмене да предлагаш и двете гърди? Ако си предлагала какво се случва? Според написаното за 3 дни тя е наддала 170 гр., което по груби сметки би означавало около 400 гр на седмица с този темп, което от своя страна е едно отлично наддаване.

Повечето жени забелязват разлики в количеството кърма при изцеждане, при потичане на млякото и / или разлика в размера на гърдите. Както и с много други неща (размер на стъпалото, размер на пръстена, зрението и т.н.) асиметрия е нормална при хората. При някои жени разликата между гърдите е едва забележима, а в други разликата е видима.

Възможни причини за разлика между производството/ потичането на кърма на гърдите могат да бъдат:
- Нормалните анатомични различия. При повечето жени, едната гърда има повече работещи млечни канали и алвеолите сравнено с другата (обикновено лявата, но не е задължително). При някои жени има разлики между двете ареоли или зърната (вдлъбнати, плоски, с различна форма / размер), който разлики правят по-лесно за бебето да засуче едната гърда сравнено с другата.
- Предпочитание на бебето към едната гърда. Повечето бебета имат в известна степен предпочитание към някоя от гърдите. Възможно е бебето да се чувства по комфортно на нея и да суче по-ефективно или по-често.
- Предпочитание на майката към едната страна. Съзнателно или подсъзнателно кърмачката може да предлага едната гърда по-често от другата, защото тя се чувства по-комфортно като кърми от нея.
- Претърпяна операция на гърдата или нараняване. Ако едната гърда е била оперирана или засегната по някакъв начин, производството или потичането на кърма може да бъде засегнато.

До колкото разбирам разликата в количеството кърма те притеснява. Можеш да опиташ да увеличиш кърмата на гърдата, която произвежда по-малко. Важно е да бъдеш внимателна и да не пренебрегваш твърде много другата гърдата. Задържането на повече мляко в нея може да създаде предпоставки за запушени канали и мастит .

Ето някои неща, които могат да помогнат (не е нужно да се направи всяко едно от тях; може да започнеш с нещото, което ти изглежда най-подходящо):
- Предлагане на бебето да суче първо от гърдата с по-малко кърма на всяко хранене в продължение на няколко дни (обикновено бебето суче по-енергично на първата предложена гърда). След като изсуче първата се предлага и втората - с по-голямото производство.
- Кърмене от гърдата с по-малко продукция два пъти по-често. Например, ако кърмите от едната гърда на едно хранене, може да суче от по-малката гърда в продължение на две поредни хранения, а от по-голямата едно. Следващите две хранения са пак от по-малката и т.н.
- Изцеждане на гърдата с по-малко производство в продължение на 5-10 минути след хранене.
- Изцеждане единствено на гърдата с по-малко производство за 10-20 минути между храненията.

Ако гърдата с по-голямо производство се препълва може да се изцеди до толкова, че да се облекчи напрежението. При вземане на горните мерки,  повечето майки забелязват "изравняване" в известна степен в рамките на 3-5 дни. Повечето майки използва тези мерки за кратко време само - докато получат желания резултат, но други продължават по-дълго.

Надявам се информацията да ти помогне за да се справиш с проблема и ще се радвам да споделиш как се развива ситуацията.

Здравей, Else
Благодаря за отговора и съветите. Ще пробвам да включа поне още едно хранене, когато будува. Иначе опитвам по всякакъв начин да стимулирам гърдата, която има по-малко кърмя - държа малката по-дълго на нея, до изцеждам(макар че с помпата почти нищо не излиза, все пак цедя за стимулация). Ако е необходимо додавам и от другата гърда. Струва ми се, че има напредък, но ще видя днес след като пак направя пробно кърмене. Ще я наблюдавам в следващите дни, силно се надявам кърмата да тръгне още повече, педиатърката ни каза, че обикновено към 7мия ден слиза изцяло. Дано  Praynig
Отново много ти благодаря за полезните съвети!

# 226
  • София
Веселото, и аз като другите момичета ще те посъветвам да излизате сега, докато е все още топло. После и да искаш няма да можеш. Обличай я, завивай с одеалце, мажи с кремче лицето, че има вятър и сте готови. И за теб ще е по-добре, защото после като се затворите в къщи, а навън само вали ще се депресираш. Не е казано, че трябва да прекарвате цял ден навън. Ние обикаляме квартала за един час и наистина това и е най-сладкият сън. За нощното ставане те разбирам напълно и знам колко трудно ми беше в началото. Сега сама си се събуждам за да цедя. Яде към 1, после докато заспи се гушим един час и аз в 4 ставам за да цедя, защото в 5 пак се събужда за ядене. Трудно е с цеденето, знам. Опитвай да спиш с нея през деня за да имаш сили.
Аз също съм с ръчната на Медела и днес мисля да поръчам електрическа. Гледам тези Мини, не знам дали са удачни или да поръчам като твоята.

# 227
Forelle, за съжаление ми е ужасно трудно да й давам от гърдата. Заради зърната бебка се изнервя, че не може да захапе и плаче ужасно. Бебка се роди 18 дни преди термин.
Soho, днес смятам да излезем за 30 минути. Според мен Суинга е по-добра, защото е двуфазна.
В момента пиша с една ръка, тъй като се цедя.  Shocked Давам на бебка и адаптирано мляко, освен кърмата, тъй като не ми стига.
Дневната доза капки за колики наведнъж ли я давате или на няколко хранения?

# 228
Веселото, аз имам същия проблем. За сега изцеждам и давам кърма с шише отделно дохранвам понякога, но не знам до кога ще издържа така, защото половината от деня ми минава в цедене  Sad

# 229
 На обяд направихме първата си разходка за 30 минути.
 Скорпи, през какъв интервал от време цедиш? От днес се цедя на около 5 часа за по 15 минути на гърда. Дали е грешно? Просто и на мен ми писна.

# 230
  • София
Веселото, опитай да цедиш по често, на 2 - 3 часа, долу - горе преди всяко хранене. И аз дохранвах в началото, ще се нормализира кърмата, спокойно.

# 231
Веселото, опитай да цедиш по често, на 2 - 3 часа, долу - горе преди всяко хранене. И аз дохранвах в началото, ще се нормализира кърмата, спокойно.

До вчера правех така, нощем ми е много трудно нея да я храня и отделно да цедя. Количеството кърма също е два пъти по-малко.

# 232
  • София
Вечер гледай максимално да си почиваш. Така и така дохранваш, по-добре да имаш непрекъснат сън от 4-5 часа, отколкото да ставаш постоянно. Ако цедиш през нощта го прави между 4 и 6 сутринта, май тогава има най-много кърма. Купи си лактогонен чай и пий вода.
Кога ще покажеш беболина?

# 233
Момичета, защо не попитате ЛЛ за нещо, което да стимулира лактацията.
Това цедене ми се вижда много трудоемко и много отнемащо време.
Без да се натрапвам, аз пиех рицинус комунис - хомеопатично на Боарон и с него кърмата ми тръгна много бързо - за 2 дни. Само не знам ако има проблем със зърната какво да се направи  Tired.
Днес и аз вдъхновена от вас направих 30 минутна разходка. И повече щях, ама ММ много се притесни, че малкото се разрева и бързо се прибрахме. То всичко решихме със сукане и после заспа много дълбоко, но се прибрахме. Малко ми е кофти, че голямото не можа да се поразходи повече, но за сега толкова. Лошо е, че аз не мога да изляза с голямото, че кърмя на поискване и като не мога да цедя съответно нямам и резерви ако тръгне да търси  Crazy.

# 234
Вечер гледай максимално да си почиваш. Така и така дохранваш, по-добре да имаш непрекъснат сън от 4-5 часа, отколкото да ставаш постоянно. Ако цедиш през нощта го прави между 4 и 6 сутринта, май тогава има най-много кърма. Купи си лактогонен чай и пий вода.
Кога ще покажеш беболина?

От първия ден вкъщи пия чая на Хипп. В фейбук не мога, понеже нямам профил.
Дано времето се задържи топло, за да продължим с разходките. Нашата количка се оказа много тежка. Докато излезем навън имаме 20-тина по-стръмни стъпала и с майка днес много трудно я изкарахме. Аз пък нали съм с операция и се чудя майка и мъжо като са на работа как ще излизаме.
П.С. След 5-часова пауза между кърменията, в момента изцедих 120мл. от двете гърди, което е двойно количество от цеденето на 3 часа.

# 235
Аз катерих три етажа с тежка количка година и половина, сега имаме две коли и количката я държим в багажника на "моята" кола пред блока.
Вчера попаднах на този чай в Карфур: http://bilki.bg/product/5135/bilkov-chay-za-karmachki-laktogonen-filtar-30gr.html , помня, че на Хип беше по-скъп.

# 236
  • София
Не ми говори за количка, че ми става лошо. Моята не може да влезне в асансьора ако не е разглобена и трябва да пренасям после по стълбите двете части. И аз в началото се пазех заради операцията, но вече няма как. Страшна картинка съм нарамила коша и шасито Simple Smile И аз не влизах във ФБ, но накрая се включих, въпреки че не мога да се оправя там кой кой е. Колкото по-често цедиш толкова по-бързо ще цедиш следващият път. Успех!

# 237
  • Gone with the wind
Все чета колко е важно бебетата да изсуче първата гърда, но за месец и нещо така и не разбрах кога точно я е изсукала и дали въобще я е изсукала. Как може да се разбере това?

Здравей ku4o,
Мисля, че почти всяка майка си задава този въпрос. Реално гърдата никога не се изпразва било то със сукане или помпа на 100 %. Винаги остава някакво мляко.

В началото на кърменето бебето засуква на малки, бързи глътки, а след това започва да суче бавно и съсредоточено. Прави около десетина дълги засуквания и след това спира за да почине като не пуска гърдата. После отново се активира. Ако бебето суче доволно от едната гърда, може да бъде оставено на нея докато я пусне. Следващия път ще яде от другата. Или пък ако изглежда, че не се е нахранило от едната, тогава другата е готова.

Знам, че съм пускала тази статия на други майчета, но не знам дали на теб ти е попадала за четене Как се хранят бебетата. Мисля, че може да ти помогне.

Много благодаря Else  Hug
Значи инстинктът правилно ми е подсказвал Simple Smile  (само където сменям гърдите и когато още е захапала първата, но запоочне явно да недоволства - като предложа втората недоволството спира)

# 238
  • Gone with the wind
Някакми новини от Ани има ли, да не съм пропуснала нещо аз?

Това, че темата се измести във фейса у леко казано ужасно - там е кошмарно да следиш какво става, да не говорим, че още ми е много трудно да се ориентирам кой кой е  ooooh!

Веселото, пробвай да свалиш количката на задни колела по стълбите. Не веднага де, да мине още мъничко време от операцията. Иначе и аз, като сохо, нашата я разглабям и сглабям всеки път, ама ще е така до пролетта, че сега си я ползвам и за легълце, като сменим кошовете ще я оставям в гаража

# 239
Момичета 2 в 1 ще се броим ли тази вечер или останах само аз ? Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт