Отговори
# 660
Здравейте, майчета!Ние като изтърсаци в групата ще се ползваме от вашия опит LaughingАко споделите де.Имам мноооого въпроси #CrazyНас ни изписаха с жълтеница и казаха да даваме двойно подсладена вода.Маката я пие,но колко трябва да изпива на ден?Ние сме на смесено хранене, но нещо съм объркана понякога не се събужда за хранене предимно това се случва когато включа добавката от АМ явно я засища повече.Колко трябва да изяжда кърмаче на 8дни.Когато питах някой казаха 90мл. други 60мл. а някога съм и правила 60мл.АМ 40мл.изцедена кърма и е сукала преди това - изяжда всичко и не повръща.Много съм объркана.Помагайте.

# 661
Здравейте мами , днес ми е нещо напрегнато, че трябва да водя Ками за ваксината - хепатитната (на консултациата ни я отложиха, защото имала още жълтеница).  Иначе бебка започна да се успокоява вече и имам време и за форума  Simple Smile , доскоро само се разнасяхме и пак плачеше, а сега се застоява спокойна по 10-на мин. и спи спокойно почти след всяко хранене.
Въпрос към ЛЛЛ: Бебка предпочита да суче от лявата гърда и от два дни плаче и се дърпа като и прелагам дясната. Пробвах с различни пози , но се залъгва за кратко и видимо вече лявата гърда е по-голяма. Как да организирам кърменето, за да започне да суче отново и от дясната ?

# 662
Един тъп въпрос ще задам Simple Smile)) Извинявам се ако е коментирано или ако отговорът е ясен от статиите за хранене.
Може ли бебе да бъде прехранвано на гърда?Питането ми е заради моментите с колики, в които иска постоянно да суче.

# 663
Един тъп въпрос ще задам Simple Smile)) Извинявам се ако е коментирано или ако отговорът е ясен от статиите за хранене.
Може ли бебе да бъде прехранвано на гърда?Питането ми е заради моментите с колики, в които иска постоянно да суче.

Ако се прехрани, просто ще върне частта в излишък. Нищо не може да му стане - освен това, то на гърдата си контролира дали да яде или само да се успокоява.

# 664
  • София
Здравейте и от мен! Ние вчера направихме 1 месец, как мина това време просто не разбрах, все едно вчера влизах в болницата да раждам. Бебка е добре расте си , за месец е качила 800грама, по фино го раздава, но нали ми е госпожичка нежна ще го преглътна. Днес ни биха втората ваксина за хепатит. Държа се много геройски, поплака малко, но после се гушна с татко й и се успокои. Исках да ви питам как е при вас връзката бебе-татко. При нас е такава любов и такова гушкане, чак ревнувам. С мен не се гушка така, както с баща си. При мен все търси гърда и мляска...аз съм само една млекоцентрала  Sad
Имам и въпрос към ЛЛЛ:
Дъщеря ми е на един месец и се храни само с кърма. От самото начало обаче забелязвам, че дясната ми гърда има повече кърма. Храня я на поискване през около 3ч като на всяко хранене редувам гърдите. След всяко хранене доизцеждам гърдата, от която храня и по малко от другата гърда, предимно за стимулация. Напоследък обаче тя видимо недоволства като се храни от лявата. Суче активно в началото, но след това явно гърдата пуска по-трудно и тя я дърпа, пъне се и почти се отказва. Прилагам компресия, но без много успех в активизирането й. Понякога седи над 30мин на лявата гърда, но остава видимо неспокойна и/или недохранена. В такива ситуации предлагам дясната гърда и веднага се активизира и си суче стабилно. Въпросът ми е как мога да увелича кърмата в лявата гърда или ако има запушени каналчета, как да ги отпуша? Не ми се иска от сега да я храня и с двете гърди, защото се притеснявам, че в следващите месеци, когато ще иска повече няма да й стигат и двете. Възможно ли е това, че напоследък наблягам на спорта да се отразява на кърмата ми?
Другият ми въпрос е лапането на ръчичките задължително ли е признак, че е гладна?
.

Последна редакция: вт, 15 окт 2013, 21:28 от Sophie PP

# 665
Има ли мамчета на, който бебоците им не заспиват вкъщи? Моята е така, спи и се, реве, че и се спи, но всякаш нещо и пречи да заспи.  #Crazy #Crazy #Crazy  #Crazy Слагам я в креватчето, в количката, не и не...  Заспива за 15 мин и се събужда пак. Направо, съм се побъркала, а на вън, като излезем веднага заспива, а вкъщи не. Какво, ще правим зимата тогава, не знам....?  #2gunfire #Crazy #Crazy Побърках се, то аз себе си ще приспя, но нея не...  #2gunfire #2gunfire  bouquet Дайте съвет.

# 666
Здравейте и от мен! Ние вчера направихме 1 месец, как мина това време просто не разбрах, все едно вчера влизах в болницата да раждам. Бебка е добре расте си , за месец е качила 800грама, по фино го раздава, но нали ми е госпожичка нежна ще го преглътна. Днес ни биха втората ваксина за хепатит. Държа се много геройски, поплака малко, но после се гушна с татко й и се успокои. Исках да ви питам как е при вас връзката бебе-татко. При нас е такава любов и такова гушкане, чак ревнувам. С мен не се гушка така, както с баща си. При мен все търси гърда и мляска...аз съм само една млекоцентрала  Sad
Имам и въпрос към ЛЛЛ:
Дъщеря ми е на един месец и се храни само с кърма. От самото начало обаче забелязвам, че дясната ми гърда има повече кърма. Храня я на поискване през около 3ч като на всяко хранене редувам гърдите. След всяко хранене доизцеждам гърдата, от която храня и по малко от другата гърда, предимно за стимулация. Напоследък обаче тя видимо недоволства като се храни от лявата. Суче активно в началото, но след това явно гърдата пуска по-трудно и тя я дърпа, пъне се и почти се отказва. Прилагам компресия, но без много успех в активизирането й. Понякога седи над 30мин на лявата гърда, но остава видимо неспокойна и/или недохранена. В такива ситуации предлагам дясната гърда и веднага се активизира и си суче стабилно. Въпросът ми е как мога да увелича кърмата в лявата гърда или ако има запушени каналчета, как да ги отпуша? Не ми се иска от сега да я храня и с двете гърди, защото се притеснявам, че в следващите месеци, когато ще иска повече няма да й стигат и двете. Възможно ли е това, че напоследък наблягам на спорта да се отразява на кърмата ми?
Другият ми въпрос е лапането на ръчичките задължително ли е признак, че е гладна?
.

В този ред на мисли да питам грешка ли е,че храня на двете гърди на всяко хранене,като само редувам,така че последната да бъде първа? Това ми е първо дете и незнам дали не допускам грешка с кърменето. Трябва ли да се научиме да се храниме на ядене само от една гърда?

# 667
  • До морето :)
Въпрос към консултантките по кърмене:
Дъщеря ми е вече на месец и половина. Само на кърма е. Храни се на 2,5-3 часа, вечер си прави пауза, като цяло се водя по нея. Качва повече от добре. Въпросът ми е - може ли вече да ми се е регулирала кърмата? Няма го онова препълване, дори и след по-дългата пауза. А явно ѝ стига храненето, щом издържа до следващото ядене.

# 668
Има ли мамчета на, който бебоците им не заспиват вкъщи? Моята е така, спи и се, реве, че и се спи, но всякаш нещо и пречи да заспи.  #Crazy #Crazy #Crazy  #Crazy Слагам я в креватчето, в количката, не и не...  Заспива за 15 мин и се събужда пак. Направо, съм се побъркала, а на вън, като излезем веднага заспива, а вкъщи не. Какво, ще правим зимата тогава, не знам....?  #2gunfire #Crazy #Crazy Побърках се, то аз себе си ще приспя, но нея не...  #2gunfire #2gunfire  bouquet Дайте съвет.

Ако имаш тераса, изкарваш количката там, буташ малко напред-назад и сте готови.На моя мъж пък му е най-удобно да сложи бебето в кошницата за кола и да я люшка с една ръка,а с другата да си чете книгата на въздух.

# 669
Miimiiнka при нас положението е същото. По цял ден не спи и това е. Храня го изцяло с АМ и само следя часовника и давам през 3 часа, но се чудя дали не греша. И понеже будува той непрекъснато търси да яде, като му дам храна понякога заспива на шишето за 5 минути и като го сложа в леглото или шезлонга и се ококорва. До скоро поне нощем спеше само с 1 хранене около 3ч. а напоследък като се събуди за това хранене будува и търси да яде още 2 часа, накрая повръща и заспива доволен а на мен ми иде да се гръмна...
Моля някоя мама ако може да ми даде съвет или има тови проблем, помагайте...

# 670
Към ЛЛЛ
Родихме се 4кг/52 см и беше изгубила около 230 грама в родилното, онзи ден бяхме на консултация на 20 дни и беше вече 4,260 наддала. Въпроса ми е , педиатърката каза да не я кърмя през ноща, ама тя си реве да суче и си я храня, има ли такава практика бебе на 20 дена да ми се махат насилствено нощните кърмения и пречи ли и нещо, че яде през нощта?
Благодаря предварително!

Здравей Anni0422,
Ако на теб не ти пречи нощното кърмене, за бебето то не е проблем. Докато бебето е било в утробата то е получавало нужните му вещества по всяко време - независимо дали е било ден или нощ. Сега то расте постоянно, а кърмата се обработва много бързо (60-90 минути) и бебетата реално огладняват и през нощта. Тъй като бебетата са създадени да се хранят с човешка кърма тя не натоварва стомахчетата им.
Кърменето през нощта не само засища глада на бебето, но и помага за установяването на лактацията тъй като през нощта нивата на произвеждания пролактин (хормона отговорен за количеството кърма) са 2-3 пъти по-високи сравнено с деня.
Надявам се информацията да ти помогне за да вземеш решение за теб и бебчето ти.

# 671
Else, благодаря много за съвета. От тогава прилагам компресия и редувам гърдите, като предлагам другата, само ако още е гладен. Наддава доста по-добре и лактацията ми се регулира

Браво, LemOn! Чудесно се справяте!

# 672
ЛЛЛ:  Много майки спират да кърмят децата си при висока Т, посъветвани от педиатри/ЛЛ.  Има ли наистина основание да се смята, че кърменето трябва да се спре?  Чувала съм версии за пресичане на кърмата, разстройство при бебето и т.н.  Случва ли се нещо с кърмата в действителност и не е ли кърменето най-добрият начин да предпазим бебетата си от заразяване?

Здравей Sleeping Beauty,
Ако майката се чувства достатъчно добре за да кърми температурата не е предпоставка кърменето да спре. Важно е да се разбере какво причинява тази температура.
Причина за температурата могат да бъдат именно лактиращите гърди - препълване, запушване или мастит. Тогава е много важно да се реагира своевременно и гърдата да не стои пълна, а няма по-ефикасна помпа от бебето за това.
Друга причина могат да бъдат различни инфекции, но при такива бебето е било в контакт много преди да се изявят симптомите при майката и спирането на кърменето би го лишило от антителата, които майчиния организъм произвежда.
Когато майката е болна (от настинки през инфекции и се стигне до хронични състояния) съвместно с лекаря може да се изработи курс на лечение, който е съвместим с кърменето.

# 673
Имам и въпрос към ЛЛЛ:
.

В този ред на мисли да питам грешка ли е,че храня на двете гърди на всяко хранене,като само редувам,така че последната да бъде първа? Това ми е първо дете и незнам дали не допускам грешка с кърменето. Трябва ли да се научиме да се храниме на ядене само от една гърда?

Sophie PP , колко бързо минава времето, поне от страни. Бебетата на месец започват много динамично да растат, да се променят и с израстването, да се променя и ритъма и потребностите им. Ако правилно разбирам, ти се притесняваш, че ако кърмиш и от двете гърди, така бебето ще изпие кърмата, която иначе би дала на следващото хранене? И че така кърмата няма да достига? Това ли е причината да предлагаш само една гърда на хранене?

Често майките споделят, че възприемат гърдите си като съд, който съдържъ определено количество кърма и ако тази кърма се изсуче от бебето, те ще трябва да чакат часове, докато "чашата" пак се напълни. Това разбиране е погрешно, но нормално да го има, защото в първите дни ние усещаме гърдите си пълни преди кърмене и по-празни след. Всъщност, гърдата по-скоро е нещо като поточна линия. През нея преминава толкова кърма, колкото често и бързо бебето я изсуква. Ако приемем, че бебето е работника накрая на линията, ако той често и хубаво издърпва продукцията, ще "изработи" много повече продукция, отколкото ако се бави, почива или не работи. А когато на края на линията (или в гърдите) се натрупа продукция или когато гърдите са пълни за дълги периоди от време, правят се големи паузи между суканията на бебето, това дава сигнал на организма, че няма такова търсене, като така той намалява предлагането. Така поточната линия като цяло намалява продукцията си за деня. А Ако "работника" поеме и втората поточна линия, току виж преизпълни плана за петилетката и го повишат  Mr. Green

С целия този заводски пример исках да визуализирам принципа на производство и стимулиране на кърмата. Ако бебето суче от двете гърди, когато това е удобно, когато така ви е по-лесно или бебето покаже нужда, тогава вероятно ще произвеждате повече кърма. Или толкова, от колкото точно това бебе има нужда.

Нормално е бебето да приема в даден момент едната гърда по-охотно от другата. Това се случва често. Ако бебето се храни на трудната гърда и след това се сърди, може да преместиш на лесната. Може после пак да върнеш на първата. Много майки разказват, че смяната на гърдите в момент, в който бебето е изсукало първата, често помага да се успокои и да посуче още малко. Ако приема трудната гърда в началото на храненето, чудесно. Но ако се сърди, може да започнете с лесната и после, като засити глада малко, да продължите с трудната. Няма правила, които да важат общо и да казват, че трябва да се кърми само от едната или задължително от двете гърди на едно хранене. Въпрос на ситуация, на удобство и на нуждите, които бебето показва е как ще процедирате.

Споделяш, че доизцеждаш рутинно гърдите си, вариант ли е според теб да оставиш стимулацията предимно на бебето? Ако предлагаш да суче когато има нужда и показва, че търси?

Периоди, в които бебето да е по-неспокойно, да търси да суче често и сякаш постоянно като цяло са нормални за бебетата в тази възраст. Повечето майки се справят с тези периоди с често кърмене и много гушкане, като споделят, че след 5-7-10 дни обичайно неспокойството преминава. След подобен период бебетата обичайно намират един по-предвидим и спокоен ритъм на хранене.

Лапането на ръчичките също често е нормално поведение за малко бебе. Не винаги това е признак, че бебето е гладно, но пък в този момент сукането може да подейства успокояващо. За бебетата кърменето не е само хранене и бебето може да иска да суче не само защото са гладни. На гърда и в прегръдките на мама те намират успокоение, лесен начин да се приспят, сигурност и уют, обезболяващо при евентуални колики и изобщо почти всичко, от което имат нужда Simple Smile

desislava_1234, надявам се отговора до Sophie да е бил полезен и за теб. Ако още нещо те притеснява, ще се радвам ако мога да съм полезна Simple Smile

bouquet

# 674
  • София
Else, благодаря ти Hug (нека да е двойно благодаря, защото пропуснах предишния път Embarassed)

При нас положението не е много цветущо Confused  Каката уж е добре и от днес е на ясла, но малкото вместо да се оправя, се влоши.  Гърлото е много червено, кашля доста и педиатърката ни даде разни капки и срок до утре преди да дадем АБ Confused  Много се надявам да започне да се оправя и да не се налага, но май не ми се вярва...

Общи условия

Активация на акаунт