Такса за градина в 3-та и 4-та група?

• 11 431
  • 84
  •   1
Отговори
# 60
Да се включа и аз в темата като заинтересовано лице  Peace
Тоест, ако правилно схващам, излиза, че СО изисква такси за подготвителните групи, защото още никой не я е осъдил?  #Crazy
Да почакаме още освен, или... newsm78
Не ме разбирайте погрешно - не съм категорично изцяло против събирането на каквито и да е такси. Против съм, че в конкретния случай се налага да заплащаме по два пъти за едно и също нещо. Веднъж - от местните данъци и такси, и втори път - под формата на такса за подготвителните групи. Съгласна съм, че в чл.20 от ЗНП никъде не е упоменато, че храната трябва безплатно да се осигури, но практиката показва, че такива наредби на общини падат в съда.
Решението - колективен иск. От нас зависи.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 09:10 от moximoxi

# 61
  • Sofia
Правилно си разбрала. В момента всички изпълняваме незаконна наредба на СОС, но понеже процедурата в съда за нейната отмяна е изключително тромава и бавна, не знам кой ще изразходва толкова време, нерви и пари, за да се пребори. Те на това разчитат според мен.
Аз пък съм против, защото и да плащаме и да не плащаме такси децата се хранят с едно и също - свинско с кисело зеле  ooooh!, гадни филии с маргарин и др. подобни. А излишъкът от пари (защото излишък има) отива за премии на персонала. Виж, ако ги хранеха с био храни (примерно), или не спяха по две деца на легло лятото, докато директорката си обзавежда фоайето за хиляди левове, нямаше да имам нищо против.

# 62
Савина, честит РД на близнаците! Да са живи и здрави!

Друго - няма как да набиват филии с маргарин, има си наредба за хранене, с която директорката трябва да се съобразява.
Ако нещо не ти допада и наистина ядат маргарин, защо просто не подадеш жалба там, където е необходимо?

# 63
. Виж, ако ги хранеха с био храни (примерно),  

Био храни за три хранения, при положение, че на дете храната е изчислена на ден за около 3 лева... Вие можете  ли да си нахраните  детето с био храни за три лева на ден?

# 64
Тоест, прекарани сме  Crossing Arms
С нашите пари се раздават бонуси, вместо да се подобрява качеството на средата, в която сме избрали да живеем (и да плащаме за нея), а ние трябва да даваме пари допълнително за нещо, за което, така или иначе, сме длъжни да правим.  #Cussing out
Когато заговоря за завеждане на колективен иск сред майките в групата на моите деца, всички свиват рамене, и аз разбирам мотивацията им - загуба на време, средства и нерви. Ако се преборим и ние със СО (смятам, че имаме съвсем реални шансове за това), може би няма лично да се облагодетелстваме, но поне родителите на всички останали деца, на които тепърва име предстои да учат в подготвителни групи, ще спечелят. Пак е нещо, поне за мен. Но, обяснимо, всеки иска да постигне резултатите веднага и за себе си.

# 65
  • Sofia
Sourcherry, благодаря.  Hug
Има как въпреки наредбата. Ти май забравяш къде живеем. Много лесно даже. Пише в менюто пиле с ориз, а ядат свинско с кисело зеле. Пише сандвич със сирене, а ядат филия с маргарин. Идва инспекторката от ХЕИ, вижда менюто, взима каквото й се полага, за да не гледа в паниците и доволна си отива. Поне в нашата градина менюто, което виси отвън много често няма общо с това, което ядат реално. Не казвам, че навсякъде е така. Дано не е.
Шушу-мушу, 3 лв. друг път. 3 лв. на ден е само таксата, която родителите плащат. Отделно общината плаща по 6 лв. на ден на дете (за 5 и 6 годишните) само за храна. Заплати, ток, парно и т.н. се плащат отделно. Дали децата ни ядат за 9 лв. на ден в градините? Не мисля.

# 66
Савина, разбирам. В нашата градина спазват менюто 100%, толкова е разнообразно и съм страхотно доволна.

# 67
  • Сандански
Здравейте!
Една майка от нашата детска градина е решила да повдигне въпроса за премахване на таксите в предучилищна възраст пред Общински съвет и за тази цел ме попита какви документи трябва да представи пред тях - заявление, искане... Дали трябва да е в свободен текст или има специална бланка? Моля за помощ! Също ще се радвам, ако някой даде идеи какви аргументи да представи жената в своя (и тази на останалите родители) полза. Досега имаме само подписка от всички родители, че са против тази такса.

# 68
Здравейте!
Една майка от нашата детска градина е решила да повдигне въпроса за премахване на таксите в предучилищна възраст пред Общински съвет и за тази цел ме попита какви документи трябва да представи пред тях - заявление, искане... Дали трябва да е в свободен текст или има специална бланка? Моля за помощ! Също ще се радвам, ако някой даде идеи какви аргументи да представи жената в своя (и тази на останалите родители) полза. Досега имаме само подписка от всички родители, че са против тази такса.
Ако искате предложете персонала и за без пари да ни заглежда децета  .... Laughing .Как може да си мислите такива неща  вие чихте ли правили нещо за без пари Thinking

# 69
Здравейте!
Никой не Ви кара да плащате - има предучилищни групи в училищата - там гледане няма, храна няма,  следобед - се плаща и т.н. Има гледачки, има частни градини. Варианти много.
Не забравяйте за какво плащате - в училище никой няма да обгрижва децата, както го правят в градините.
Минала съм през детските градини - малката още е там - оплаквания никакви. Не вярвам да не дават написаното в менюто и подобни. Винаги може да се случат промени - нима  и Вие не сменяте менюто?
До този момент имам опит с две градини и общо 8 години - не сме имали никакви ядове.
Благодарна съм за грижите и усмивките на моите деца.
 Щом са винаги с усмивка - повече не искам - 124 ЦДГ и 7 ЦДГ - София.

Желая усмихнат ден!

# 70
  • Sofia
Ако искате предложете персонала и за без пари да ни заглежда децета  .... Laughing .Как може да си мислите такива неща  вие чихте ли правили нещо за без пари Thinking

Изобщо не става дума за без пари. Въпросът е, че по закон парите трябва да ги плаща държавата, а не родителите. Който закон не сме го измислили ние както се сещаш. Ние само искаме измисления от държавните органи закон да се спазва. Или ако има обективни причини да се промени закона по съответния ред. А не тихомълком да се прескача. Защото на същия принцип утре ще се прескочат много по-важни закони.

# 71
  • София
Просто е много тъпо Общинска наредба да противоречи на Конституцията.
Да оправят или едното или другото.

# 72
  • в здрача

Изобщо не става дума за без пари. Въпросът е, че по закон парите трябва да ги плаща държавата, а не родителите. Който закон не сме го измислили ние както се сещаш. Ние само искаме измисления от държавните органи закон да се спазва. Или ако има обективни причини да се промени закона по съответния ред. А не тихомълком да се прескача. Защото на същия принцип утре ще се прескочат много по-важни закони.
По колко начина трябва да се каже, че парите държавата  отпуска за обучението. Храната в градините по 4 пъти на ден си е задължение на общините, които самосиндикално си решават доколко могат да субсидират. И то само за периода септември - май.

Ако има общини, където таксата в градините за предучилищните групи не е намалена то да се съберат родителите и да поставят въпроса пред общинския съвет.
Който иска да се спасява поединично - да запише детето си в ПГ в училище и няма да му искат никакви пари, ама обяд няма, само една безплатна закуска, която дадени дни е само плод, защото парите, които отпуска държавата стигат за толкова, няма и следобедно гледане, спане, но пък има ваканции като учениците - зимна, пролетна и лятна.

# 73
  • Бургас

Който иска да се спасява поединично - да запише детето си в ПГ в училище и няма да му искат никакви пари, ама обяд няма, само една безплатна закуска, която дадени дни е само плод, защото парите, които отпуска държавата стигат за толкова, няма и следобедно гледане, спане, но пък има ваканции като учениците - зимна, пролетна и лятна.

Съвсем точно!  Peace
Само обяда в училище (нашето) струва 3 лв. на ден, което прави 60 лв. грубо на месец. Няма следобедни закуски и за там трябва да се предвиди нещо.
"Безплатното" училище ми струва много повече от градината месечно. Peace

# 74
  • в здрача
"Безплатното" училище ми струва много повече от градината месечно. Peace
Споко, по-нагоре още по-безплатно става.
За първи клас дават един списък с материали. Учебниците не се връщат. От втори клас до 4-ти учебниците и учебните тетрадки са безплатни, но учебниците се връщат и ако не  са в добро състояние се купуват нови или се плащат в троен размер. Задължително се предвиждат и облекла за учебниците, то е желателно още от първи клас, за да свиква детето, де. От 5-ти клас учебните тетрадки се закупуват /те са различни от необходимия брой тетрадки за писане все пак/ от родителите.
Тези, които са си записали децата от първи клас в училище с изучаване на чужд език да предвидят допълнителни поне 30 лв за учебник, учебна тетрадка и евентуално граматична тетрадка.

Общи условия

Активация на акаунт